O jaký druh husy se jedná ? Začátek chovu

Husa německá nosná
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

sveny

15.3.2020 19:16
sveny

XXX.XXX.228.30

Dobrý den ,

potřeboval bych poradit o jaký druh husy se jedná. Po brouzdání na internetu se nejvíce přikláním k Německé nosné huse, ale nejsem si jistý . Koupil jsem je z druhé ruky a původní majitel , také nevěděl o jaký druh se jedná . Také by mě zajímalo ,jestli se teda jedná o Německou nosnou husu , jaké máte zkušenosti při sezení na vejcích , dočetl jsem se totiž ,že Německá nosná husa není příliš dobrou matkou.
A jako na potvoru si tak před týdnem husa něco udělala s nohou a vypadalo to že půjde na pekáč ,ale už se to dost zlepšilo , ale i přesto husa kulhá na jednu nohu ,ale jinak prospívá dobře, jde mě hlavně o to aby zasedla .
S chovem hus teprve začínám ,takže děkuji předem za veškeré rady ,které mě poskytnete .

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.3.2020 19:54

To budou šmejdi na bázi německé nosné, resp. potomci husy brojlerové (spíš). Houser má ošklivý lalok a husa jakousi divnou příliš hrubou palici.
Když se podíváte na fotce na němku (http://www.jugendseite-westfalen.de/Rassegefluegel-lexikon/gaense/Deutsche-Legegaense.html), je to elegantní husa s trochu delším krkem.
Podle fotek jsou to pořádné lodě (těžké), ještěže mají pořádnou vanu ke spáření.
Takové husy málokdy sedí, zřejmě nebudou.
Až se budete snažit ji rozsedět, dejte jí do hnízda hodně vajec, to může zabrat. Reagují na to třeba typicky slepice, stačí nechat v hnízdě vejce co tam nanesou a některá si hnedka sedne. Platí to pro většinu ptačích samic s horšími mateřskými pudy.
Osobně bych toto naskladnil do mrazáku a pořídil si něco lepšího a hezčího..

sveny

15.3.2020 20:36
sveny

XXX.XXX.228.30

Děkuji. Mě se tedy osobně líbí ,hlavně ta velikost , mám to přece jenom hlavně kvůli masu .
Sháněl jsem předtím hodně landesky nebo pomořanské husy, ale okolo Karlovarského kraje toho moc nebylo tak jsem vzal tenhle pár . Jak jsem již psal husa ještě do toho začala kulhat a není známý přesný původ těchto hus ,takže to také spíš vidím do mrazáku a zkusím landesku nebo pomořanskou husu dokud je ještě čas, chtěl bych letos ještě stihnout mladé .

15.3.2020 21:04

sveny napsal(a):
Děkuji. Mě se tedy osobně líbí ,hlavně ta velikost , mám to přece jenom hlavně kvůli masu .
Sháněl jsem předtím hodně landesky nebo pomořanské husy, ale okolo Karlovarského kraje toho moc nebylo tak jsem vzal tenhle pár . Jak jsem již psal husa ještě do toho začala kulhat a není známý přesný původ těchto hus ,takže to také spíš vidím do mrazáku a zkusím landesku nebo pomořanskou husu dokud je ještě čas, chtěl bych letos ještě stihnout mladé .

Když se zaměřím na kulhání, tak to může mít různé příčiny.
Hubená kulhající husa je silně červavá, což tento případ nebude, ta vypadá že kondici má, jestli není ještě tučná.
Spíš bych to viděl na mechanické poranění houserem nebo na něco ostrého šlápla, může mít zánět v kloubu a nebo nedostatek vápníku.
Kulhající husy léčím doma tak, že jim natírám nohy konopnou mastí od jedné doktorky a přidám vápník do stravy aby ho musely přijímat, a vždycky se jim to zpraví.

16.3.2020 07:58
kury

XXX.XXX.163.46

Německá to není a také nesedí .tady se asi jedná o brojlera kříženého s něčím a to také sedět nebude.Pomořanské jsou krásné a sedí.Husy emdemskéa tulské nesedí.Zkuste české jsou menší a v sezení velmi spolehlivé housata musí být jednolitě žlutá pokud by se objevila šeiuvá záda nebo hlavičky pak by sejednalo o křížení s něčím.D nes kdekdo a kdeco vydává za české husy.Najděte si zde klub české husy jsou tam adresy chovatelů a určitě seženete v okolí

16.3.2020 08:09

kury napsal(a):
Německá to není a také nesedí .tady se asi jedná o brojlera kříženého s něčím a to také sedět nebude.Pomořanské jsou krásné a sedí.Husy emdemskéa tulské nesedí.Zkuste české jsou menší a v sezení velmi spolehlivé housata musí být jednolitě žlutá pokud by se objevila šeiuvá záda nebo hlavičky pak by sejednalo o křížení s něčím.D nes kdekdo a kdeco vydává za české husy.Najděte si zde klub české husy jsou tam adresy chovatelů a určitě seženete v okolí

Je fakt, že češka je super, o tom víme všichni jejich chovatelé své a chceme je doporučit.
Výhradně na maso bych zadavatele na češky nevedl, jsou na pozabíjení moc krásné, ne zas tak velké, opracovaná češka má 3,5-3,9 kg, kříženci déle ponechaní ve výkrmu mají větší váhu. Na prostoru jsou to letkyně, tudíž maso tvrdne,.Mají výhody, třeba že jsou takové libové a dobře vyrostou i na domácím krmení a na pastvě..
Když už tak češka+brojlerák nebo češka +landeský, ať má pán větší housata. Nebo brojlerák+pomořanka by taky šlo.

16.3.2020 08:21
kury

XXX.XXX.163.46

Čwšky chovám téměř 60 let dobře využívají pastvu a vžádném případě nám nelétají.Co setýká masa tak mají maso nejjemější ze všech plemen a nejvyšší výtěžnost jsou to výsledky testování hus na maso.Naše husy po vykuchání mají 4-5kgpo třítýdenním intenzivním výkrmu.

16.3.2020 09:39

kury napsal(a):
Čwšky chovám téměř 60 let dobře využívají pastvu a vžádném případě nám nelétají.Co setýká masa tak mají maso nejjemější ze všech plemen a nejvyšší výtěžnost jsou to výsledky testování hus na maso.Naše husy po vykuchání mají 4-5kgpo třítýdenním intenzivním výkrmu.

Mám je teda podstatně kratší dobu.
Už jsem je ochutnal, jelikož se našly husy, které by do chovu nešly. Zabíjím je před prvním přepeřením, kvůli létání. Maso má dobrou jemnou chuť, ačkoli pořád je to husa a páchne to husou, upřednostním raději pečené křepelky a holuby.
Divím se, že Vám nelétají, moje chovné češky (98 b.) jsou tak dobří letci, že nemají obtíže uletět ve svých 5 letech půl kilometru naráz, více jsem nezkoušel, aby mi při výletech nezabloudily. Před záměrným výcvikem k letu létaly samy, ne teda tolik často a tak obratně.

16.3.2020 11:16
kury

XXX.XXX.163.46

zABÍJET HUSY PŘED PRVNÍM PŘEPEŘENÍM JE BLBOST to na nich nic není ato maso musí být mrastička.Pěkně vyspělá a zabita na pout nebo posvícení je maso soper.Co se týká výběru do chovo tak před prvním přepeření není hotové,to se vybírá až na podzim.

16.3.2020 11:43

kury napsal(a):
zABÍJET HUSY PŘED PRVNÍM PŘEPEŘENÍM JE BLBOST to na nich nic není ato maso musí být mrastička.Pěkně vyspělá a zabita na pout nebo posvícení je maso soper.Co se týká výběru do chovo tak před prvním přepeření není hotové,to se vybírá až na podzim.

Nemám nazbyt, kdybych je nechal přepeřit, tak buď budou létat a ztuhnou, nebo jim zastřihnu křídla a budou brzdit v letu zbytek hejna.

16.3.2020 12:29

Mne sa vo vzduchu unesie aj 12 kilová Emdenská hus a to už je čo povedať. A nie, nie 2 metre nad zemou, minule mi leteli zo vzdialenosti 6 kilometrov vo výške cca 18-20 metrov.

16.3.2020 13:04

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mne sa vo vzduchu unesie aj 12 kilová Emdenská hus a to už je čo povedať. A nie, nie 2 metre nad zemou, minule mi leteli zo vzdialenosti 6 kilometrov vo výške cca 18-20 metrov.

To bych rád viděl, to musí být nádhera, jak labuť.
Podařilo se mi rozlétat štajnbašského housera 7 kg, ale 12 kg husa. Neuvěřitelné.

16.3.2020 13:05

Práveže lietali samé od seba ja som im to ani len nevnukol... Samé sa prešli 6 kilometrov, ale domov to už bolo asi ďaleko tak sa zdvihli.

Přidejte reakci

Přidat smajlík