Nasehusa

XXX.XXX.30.253
Dobry den, prosim vas jak poznam, ze husa jiz zasedla na hnizdo? Kolikrat za den ho opusti? Jsem zacinajici chovatel...bylo mi lito husy zabit a ted mi zacala snaset...oplodnene jsou, jen nevim jak poznat, ze uz sedi na pevno....
Prostě sedí celej den a další taky. A pak přichází ta srandovnejsi část, z který jsou občas modřiny - podložit pod ní opatrně vejce. Když jsem si hlídal zobák, dostal jsem ji kridlem. Nechat ji přístup k vodě, kvůli chlazení vajec. Housera nechat nablízko husy, žádné zavírání,bude si ji hlídat. Husa si slezs z hnízda, jak uzná sama za vhodné..
A zápsat datum, kdys tam vejce vložil, kvůli přibližnému datu lihnutí. Nevím, co ještě napsat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nasehusa
napsal(a):
Dobry den, prosim vas jak poznam, ze husa jiz zasedla na hnizdo? Kolikrat za den ho opusti? Jsem zacinajici chovatel...bylo mi lito husy zabit a ted mi zacala snaset...oplodnene jsou, jen nevim jak poznat, ze uz sedi na pevno....
Začátek sezení husy nebo jiné samice vrobuzubých ptáků se projeví tak, že si husa trhá peří a vystýlá hnízdo. Pak zasedá. Hnízdo opouští 1*-3* denně, na konci sezení i častěji a na déle, vejce chladí. Při vycházkách se husa nažere obilí, napije, vyprázdní, případně se proletí, pase a nebo se koupe a samozřejmě klábosí s houserem. Takhle to je u mých českých hus.
Váš případ budou předpokládám husy brojlerové nebo obecně výkrmoví šmejdi, co jste si koupil na zabití a nechal si je. Tam se na zasednutí nespoléhejte, kupte si líheň. Spousta těžších hus je nosných a sezení je u nich potlačeno selektivně a snášky třeba nad 30 vajec v cyklu. Je to tak kvůli záměru více housat a intenzivnějšímu chovu, má to jisté výhody. Samozřejmě se i u nesedících objeví někdy dobrá matka, znal jsem sedící pomořanskou husu a labutí husu.
Sedí spolehlivě třeba husy české, franské, divoké, štajnbašské, slovenské a najdou se možná i další.
Nesedící husa se někdy dá přivést k sezení tak, že její hnízdo naplníte vejci a ona uváží, že je plno a je čas zasednout. Když už se to má stát, tak později, až se trochu ´´vynese´´´.
Naopak taková moje češka, ta si po 10-15 snesených sebraných vejcích sedne a je jí jedno, že na hnízdě je 1 podkladek.
Meelek
napsal(a):
Prostě sedí celej den a další taky. A pak přichází ta srandovnejsi část, z který jsou občas modřiny - podložit pod ní opatrně vejce. Když jsem si hlídal zobák, dostal jsem ji kridlem. Nechat ji přístup k vodě, kvůli chlazení vajec. Housera nechat nablízko husy, žádné zavírání,bude si ji hlídat. Husa si slezs z hnízda, jak uzná sama za vhodné..
A zápsat datum, kdys tam vejce vložil, kvůli přibližnému datu lihnutí. Nevím, co ještě napsat.
+ pustí prachové peří
Chtěla bych reagovat na příspěvek Jakuba kde označil brojlerové husy za šmejdy,ikdyž to pak dementoval,že jsou i světlé vyjímky a potřeba mít štěstí.Já jsem takové štěstí měla.Koupila jsem si obyčejné brojlerovky od rozvážkové služby a pár vajíček zde z ifauny.Z rozvážkové služby jsem si nechala 3 husy a z vajíček housera.Husy si samy začaly stavět hnízdo,tak jsem jim tam vždy jak jsem vybrala vajíčka hodila hrstku sena,at mají nějaký material.Jak jsem videla,že jedna husa často chybí mezi ostatníma,tak jsem dala podkládky a za pár dní husa pustila prachové peří a sedla.Vyseděla hezkých 8 housátek...viz foto...houser bránil a tetičky husy vyprávěly mladým pohádky...
Krásná rodinka😀
Musim se také přidat k obhajobě brojlerich hus, ja jsem take začínala s brojlerimi husami,byly tak krásné, veliké,že jsem je nechala na chov,husy začaly snášet,měly tehdy i svého housera,tam asi nic moc pribuzneho nebylo; husy nesly a seděly a vyseděly každý rok poctivě krásná housata..i lihen byla plná😀
..a na pekáči toho bylo plno,kolikrát je ani nevešly do trouby..takže chválím,žádní šmejdi😁ony ty husy také jsou takové,jaké maji životní podminky a jak si je člověk vykrmi😁..
Nasehusa

XXX.XXX.30.253
Moc dekuji. Mam krizence husy ceske a landenske. Nanesla mi zatim 13 vajec, hnizdo ma krasne, houser poctive hlida. Od hnizda se jiz moc nevzdaluje, nekdy sedi pul dne,ale peri v nem jeste nema......pockam tedy az pusti prach a pak zkusim podlozit vajicka.
Moc vsem dekuji:-)
Nasehusa

XXX.XXX.30.253
Martina40

XXX.XXX.64.137
Dobré ráno, chápu Vaše obavy, stále je se co učit.
Jedna úplně "hloupě začátečnická rada" (pardon). Uvařte natvrdo jedno slepičí vejce a šoupněte ho do hnízda mezi podkladky. Když husa pevně sedí, je to vajíčko opravdu v ruce pěkně teplé nebo se vajíčko přiloží na zavřené oko (tzv. teplota podle očního víčka) - je opravdu citelně teplé. Podkladky prostě zůstávájí furt studené, na těch to poznat nejde, protože jsou plastové a zůstávají studené.
Jak je to uvařené vejce 2 dni při každé kontrole (stačí ráno a večer) pěkně teplé a hnízdo je najednou plné prachového peří (prostě je úplně bílé, to poznáte, peří tam není a pak tam je), strčte pod husu násadová vejce.
Taky husa, která si čerstvě zasedla je "taková hodně placatá" a při pokusu jí zvednout z hnízda je "taková pocitově ještě o hodně těžší než jindy" a nejde od hnízda "jakoby odlepit". Během sezení se jakoby víc natahuje nahoru a na konci sezení už i často nad hnízdem jenom stojí. Je to normální - vejce potřebují na nastartování inkubace větší teplo na začátku a na dolíhnutí menší teplo na konci.
Každá husa je jiná, ale každý rok se chová stejně. Když Vám poprvé sedí, tak si někam zapisujte, jak to probíhalo (klidně každou zdánlivou blbost, co jste pozorovala, co se Vám jak zdálo) a příští rok to bude prakticky stejné a Vy už budete vědět víc.
Jedna moje husa chodí jíst a koupat (lepší krmit během sezení celé zrní, dýl vydrží v žaludku a husa má menší hlad, jídlo a koupání dejte dál od hnízda, cca 3-4 metry, ať se husa projde, udělá pár kroků a tím pohybem se vykaká, to je taky potřeba) jednou denně na delší dobu a druhá chodí třikrát denně na kratší. Sedí, líhnou a vodí obě úplně nádherně. Jen ta, co sedí jakoby víc líhne 30-tý den a ta, co se víc lajdá líhne 32-hý den.
Housera jí nechte nablízku. Bude jí dělat společnost, bude ji chránit a "povídat" si s ní. V den líhnutí ale může být lepší, dát housera pryč. Někteří jsou tak aktivní ochraňovatelé, že se do hnízda cpou a čučí tam a hamtají a house ušlápnou. Zase je to individuální.
Náš Gusta např. všechny děti krásně vodí a chrání, ale jak mu vlezou do jeho koupačky, je nepříčetnej, tak musí mít svoji koupačku navíc a děti taky svoji.
S koupačkama bacha na možnost utopení malých housat.
Pozorujte a pozorujte a příští rok už budete vědět víc.
Hezký den.
Martina40

XXX.XXX.64.137
Ještě k té fotce:
Tohle ještě nesedí, je moc "nahoře", je málo "placatá" a není tam prachové peří. Je možné, že vejce trochu přihřívá, dneska ráno se dost ochladilo. U nás bylo -7 stupňů.
To taky husy dělají, jak se blíží konec snášení, jsou stále častěji a blíže k hnízdu a někdy na něm tak jako už zkusmo posedávají.
Vydržte až opravdu pevně sedne, nebojte, když tam vejce dáte zdánlivě o den dýl, tak se husa tím sezením o jeden dýl "neztrhá". Jeden den sem, jeden den tam se nic neděje, týden už by bylo zbytečné husu vysilovat sezením, ale den sem den tam je v poho.
Nasehusa
napsal(a):
Kolik máte v hnízdě podkladku?..husy radši zasednou napevno,kdyz maji pod sebou vice vajec,než jedno..
..ale budete muset předpokládat,že kříženec landeská,snese vice vajec,než husa česká..tedy ne,že snase 15vajec a sedne..můj odhad..vajíčka doma obracejte a počkejte,až se vynese..potom sedne..
Nasehusa

XXX.XXX.30.253
Snesla 13 a ted uz druhy den sedi a vajicko nove zadne. Ma pod sebou 1 jeji a 4 slepici.....podkladky nemam:-( Je to neplanovane....proste nebylo misto v mrazaku:-)
Ale o to mam vetsi radost
Mam i pizmovky druhym rokem, ty jsou sikovne, vse si obstaraji sami.
Pockam a uvidim.......treba se mi zadari.
Vsem moc dekuji!
Martina40

XXX.XXX.64.137
Kdysi tady jedna paní chovatelka (opravdu dobrá a zkušená) radila, že husa umí počítat jen do tří. Že když je podkladků 5, tak to pro ni stačí, Že už je dost a že by mohla sednout.
Já mám čisté češky a mám mezi 10-15 vajec. Takže u kříženky je to ??? jestli už hodlá se snášením končit. A češky jsou schopné zasednout i na prázdné hnízdo. To se mi stalo prvním rokem, když jsem to taky ještě moc neuměla a nesehnala podkladky.
To, že nemá každý den jedno vejce je taky v pořádku. Může si udělat jeden nebo i dva dny pauzu ve snášení.
Takže radím trpělivě čekat na prachové peří a "placatou husu".
Až budete měnit za násadová vejce, zavřete si nejdřív housera, ať si družku nebrání a Vy nejste s houserem zaštípnutým v pr.... . Možná budete mít i dost práce jen s husou, jestli máte statečného pomocníka, tak s ním nepohrdejte a vemte si ho s sebou Co o pár modřin , ale za rozbitá násadová vejce to rozhodně nestojí.
Nasehusa

XXX.XXX.30.253
Martina40

XXX.XXX.64.137
Tak bacha na ty modřiny
Jinak krásný páreček a super boudička.
Nasehusa

XXX.XXX.30.253
Dekuji zatim jsou oba hodni husa se necha i hladit.
Jste moc hodna Marti
Nasehusa

XXX.XXX.30.253
Tak vajicka uz jsou pod husou.....vubec neni agresivni. Spousta lidi okolo me zrazovala, ze husy na vejcich nesedi....ze nemam pocitat s tim, ze sedne! No a ona sedla Snad i neco vysedi

Nasehusa
napsal(a):
Tak vajicka uz jsou pod husou.....vubec neni agresivni. Spousta lidi okolo me zrazovala, ze husy na vejcich nesedi....ze nemam pocitat s tim, ze sedne! No a ona sedla Snad i neco vysedi
Gratuluji.
Jste trochu ve zpoždění, já mám už teď 6 vylíhlých housat.a 9 naťukaných housat ve vejcích, a za týden bude další podobně velká várka.
Zrazoval jsem Vás protože jsem myslel, že na husy vykrmené na maso budou nějaké brojlerky z vozu a ne kříženci češek.
Ať se to teda vylíhne a jestli v dospělosti budou v typu jak češky, mohu případně koupit husičku nebo housera (se záměrem utváření barevné češky).
Nasehusa

XXX.XXX.30.253
Ja nemyslela vas. Ale lidi u nas v dedine.... Nikdo z nich nic nema, ale hubu plnou kecu maji
Ona je mladicka tak asi tim tak pozde.....Dam vedet jak to dopadlo...
Martina40

XXX.XXX.64.137
Tak to je super.
Zase každé zvíře je individuál a každá situace je individuální. Naše husičky i Gustík jsou taky strašně zlatý, nikdy neublížily, ale jak jedna už sedí a druhá se chystá sednout každou chvíli, tak je Gustík přeci jen trošku nerudný a vyprovodil souseda přes půl dvora. Netušila jsem, že umí Bohumil tak rychle běhat . Ale Gustík je zlatý, neublížil, jen ho prohnal. Kdyby chtěl štípnout, tak ho v poho dohnal.
Druhý takový vrchol nerudnosti bude, až se housata vylíhnou a bude první 2-3 týdny vodit. Pak jeho ostražitost postupně slábne a v létě je to zase těžký pohodář. Naopak mladé husy začínají mít postupně k podzimu "roupy", zkouší si, co si která dovolí a jaká už je to velká pubertální frajerka.
Já prostě jen radím:" Nedráždit hada (husu) bosou nohou." A potenciálně ostřejší situace řešit s předvídavostí a respektem. Snažit se prostě vůbec nedojít ke konfliktu a mít pokud možno se svými zvířaty pohodový vztah.
Viděla jsem 9kg tuluského housera a k němu se odvážil jen majitel a měl s sebou takový jako štít, jak měli rytíři a i s tím měl co dělat. No tak to bych já nedala.
Tak snad bude mamka šikovná a vysedí a snad byl i taťka šikovný.
Nasehusa

XXX.XXX.30.253
Ještě se vas zeptám...husa vysedi behem roku jen jedny housata???? Cetla jsem, ze kdyz se ji housata seberou tak začne snášet znovu. Když jí je nechám tak druha snáška není?
Mam poprvé husy od lonska, parecek a porad nic. mam ve zvyku je kazdy vecer vyhanet z placku do chliva, rano zase ven (mam strach z navstev lisek nebo kuny), jestli si tedy na dospelé husy troufnou? Jenze tim jak je vodim tam a sem, nekazim jim vyber mista ke snusce? Na placku je pristresek, v nem slama a ony -nic. To samé s krutou a krocanem. Ziji a spi tyto dva pary spolecne.
Nasehusa

XXX.XXX.30.253
Dobry den, loni jsme mela kruty bronzove, cely den behali po zahrade a na noc jsem je zahnala do domecku, udelala jsem jim tam hnizda, obe krasne snaseli a i sedeli. Byli vsichni spolecne i s krocanem.
Letos mam par hus, husicka mi sedi a houser je s ni. Prvni vajicko snesla venku, udelala si hnizdo z kaminku i kdyz mela nschystane v domecku, vzala jsem ji ho a dala do hnizda do boudicky, druhe vajicko uz snesla tam. Myslim, ze na kruty je jeste cas. Pokud si dobre vzpominam mela jsem krutata nekdy v kvetnu... Kazda kruta snesla 15 vajec a sedla, ale bylo z nich jen 5 krutat, zbytek vajicek bylo zkazenych.
Nasehusa

XXX.XXX.30.253
Mam tedy kazdy druh zvlast v boude. Kazdy ma svoje
Martina40

XXX.XXX.64.137
Dobré ráno,
pokud necháte husu vysedět a housata jí necháte a ona je vodí, tak už snášet nebude.
Pokud jí housata hned seberete, tak se tzv. podnese. Druhá snáška je menší než první, ale normálně zas snese a vysedí. Říká se, že tak asi za 6 - 8 týdnů (Musí si odpočinout, dala hodně energie do výroby první snášky vajec a pak ještě 30 dní seděla a málo jedla)? Teda není to úplné dogma, některá podruhé snášet prostě nezačne. Housata musíte umístit tak, aby je máma vůbec neviděla ani neslyšela.
Někteří chovatelé to dělají, nic proti, ale já to nedělám.
Líbí se mi, jak mamky hezky vodí a hezky se starají a přijde mi blbé brát jim násilně děti. Navíc se pak o děti musíte postarat sama, tzn, hlavně teplo. Máma jim to zařídí líp. Pro mě není nad spokojenou rodinku takhle z jara na dvorečku, když už máte to štěstí a máte husu, která sedí.
Také bych huse housata nebrala..husa ma silně vyvinuty mateřský pud a ztratou housat hodně trpi..kdyz byste chtěla vice housat,prikupte husu cistou landeskou nebo německou nosnou,snese vam několikrát vice vajec,nez husa česká a housata budete lihnout v lihni..
..nebo další housata koupit,to je jednodušší😁..ale odchovat je musíte sama,žádná husa cizi housata nepřijme
Nasehusa

XXX.XXX.30.253
Urcite ji je necham! Ptala jsem se jen, abych vedela zda mame stavet novou boudku pro odrostence, aby ji pripadne nerusili na hnizde.
Zatim nemam ani prvni a uz se ptam na druhe, ze?! Ale chci byt pripravena
Dekuji
Martina40

XXX.XXX.64.137
Dobré ráno,
vyhánění ráno ven a na noc dovniř do chlíva/boudičky je naprosto v pořádku. Taky to tak celé roky dělám. Máme tu lišky a já nebudu zkoušet, jestli si troufnou nebo ne. Malé se se starýma naučí a budou taky chodit bez problémů na noc do bezpečí.
Hnízdo udělejte Vy tam, kde je bezpečno na pozdější sezení. Sedící husu na noc zavírat. Kuna dokáže zpod sedící husy tahat vejce. V době snášení nechat husu zavřenou, dokud ráno nesnese, ven pustit až potom. Zkuste dát do hnízda podkladky, ať jí to namotivuje, ať vídí, kde to má dělat. Obecně ptáci chodí snášet radši tam, kde už něco je, chtějí, aby bylo v hnízdě co nejvíc vajec, proto si taky někdy navzájem zanášejí do hnízd a nebo si i kradou vejce.
Nemůže Vám husička někde venku zanášet? Teď už by aspoň nějaké vejce být mělo. Mě teda Růženka snáší vždy kolem 10. února a Violka až druhý týden nebo dokonce v půlce března, ale že by touhle dobou nebylo ani jedno jediné vejce? Je někde něco, co aspoň trochu připomíná hnízdo? Prohledejte výběh.
Pardon a nemáte náhodou dva housery? I to se občas stalo.
Nasehusa

XXX.XXX.30.253
Vy mate ty husicky tak krasne pojmenovany
Martina40

XXX.XXX.64.137
S tím silným mateřským pudem má Ančovička pravdu.
Jednou jsem měla smůlu a houser byl neplodný. Huse jsem hnízdo zrušila, vyklidila jsem všechno až na beton. Husa celý týden seděla na studeném prázdném betonu a doslova tam plakala a plakala.
Bylo mi jí tak strašně líto, ale nevěděla jsem, co s ní. Ze zoufalství jsem jí udělala hnizdo zpátky. Sedla do něj a další týden tvrdošíjně seděla na prázdném.
Tak jsem koupila třídenní brojlerová housátka a riskla to, že je když tak odchovám sama. Ano, cizí housata husa nepřijme. Ale ta moje, jak je viděla, tak byla tak nadšená. Ukázala jsem jí je nejdřív jen přes pletivo, no dělala psí kusy, aby se k nim dostaka a tak mi nadávala, že jí je beru a nechci jí je dát. Vzala si je na hnízdo, strčila si je hezky do teplíčka do peří a oči jí doslova zářily štěstím.
Tak i takové příběhy se stávají.
I proto bych huse, která obětavě vysedí housátka nesebrala.

ančovička1
napsal(a):
Také bych huse housata nebrala..husa ma silně vyvinuty mateřský pud a ztratou housat hodně trpi..kdyz byste chtěla vice housat,prikupte husu cistou landeskou nebo německou nosnou,snese vam několikrát vice vajec,nez husa česká a housata budete lihnout v lihni..
..nebo další housata koupit,to je jednodušší😁..ale odchovat je musíte sama,žádná husa cizi housata nepřijme
Moje husy (obě dvě a i ta třetí, co je prodaná) vždycky přijaly jakékoli malé house. Na rozdíl od slípek a kuřat, jsem ho vůbec nemusel cpát pod husu než vyšla ven a ani večer, stačilo ho nechat na pastvě, house zapípalo, husy přišly a bylo jejich v tu ránu.
Zrovna dneska přidávám huse housata z líhně, normálně je nahážu ven na zem a ona si je s houserem bere a vodí je, vůbec jí netrápí, že je přinesu v rukách.
Neplatí jenom pro moje husy. Strýc má taky češky a těm se dá nacpat všechno, starají se i o kačenky.
V diskuzi tu kdysi jeden pán probíral, že koupil myslím 7 housat k huse s 8 housaty a nakonec dal na mě, pustil je a husa je v tu ránu přijala (šlo o landeské).
Kdyby dal na Vaši radu, tak by si asi hodně ´´užil´´ s housaty a jejich nepříjemným odchovem doma (podobná čuňata jako kachny).
Neříkám, že jsem si tím na 100% jist, mohly to být výjimky, přesto bych se tomu divil, že by tolik naráz a ještě k tomu neznám žádnou husu, co zabila housata.
Ano, mohou takové být. Rozhodně však nepište žádná husa.

Mne práve v tento týždeň zasadá pomoranská hus, ona to má každý rok vypočítané. Každý rok sa mladé liahnu 28. apríla . A tiež pod ňu môžem dať čokoľvek, ale mám druhú, ktorá len tak cudzie mladé neprijíma.
Mal som 15 ročnú landeskú hus, ktorá stále vysedela okolo 18 mladých a vždy k nim prijala ďalších 10. Časom keď už nemala gunára tak si len sadla na prázdne hniezdo a čakala kedy jej podložím húsatá... Bola to skrátka perfektná hus. Nie každá je taká.
😁Jakube,tak se omlouvám!!..ceske husy jsem neměla a ty moje brojleri nyly dobré mámy,ale cozi house by nepřijali,dokonce mi jedna s housaty zabila svoje vlastní,když jsem ho jeden den mela doma,bylo takové nedomrlé,tak jsem ho trochu postavila na nohy,dala zpět huse a bylo po něm..mate pravdu,každá je jiná, ale presto bych si dávala pozor..třeba jsem měla zrovna nejakou potvoru😁..
Potom jsem měla landeske,sedely,vyseděly,ale housata jsem jim nepridavala..posledni roky jsem lihla v lihni..tak si příště koupim češky😀👍..máte toho,jako máku,at se vam daří😀

ančovička1
napsal(a):
😁Jakube,tak se omlouvám!!..ceske husy jsem neměla a ty moje brojleri nyly dobré mámy,ale cozi house by nepřijali,dokonce mi jedna s housaty zabila svoje vlastní,když jsem ho jeden den mela doma,bylo takové nedomrlé,tak jsem ho trochu postavila na nohy,dala zpět huse a bylo po něm..mate pravdu,každá je jiná, ale presto bych si dávala pozor..třeba jsem měla zrovna nejakou potvoru😁..
Potom jsem měla landeske,sedely,vyseděly,ale housata jsem jim nepridavala..posledni roky jsem lihla v lihni..tak si příště koupim češky😀👍..máte toho,jako máku,at se vam daří😀
Možná je to tím plemenem.
14 housat není ještě jako máku. Strakatá ještě sedí (na housata druhé se jen koukla), čekám taky tak 14-16 housat, ale to až za týden.
Letos něco půjde na prodej už v 6 týdnech, kvůli počtu.
Martina40
napsal(a):
Dobré ráno,
vyhánění ráno ven a na noc dovniř do chlíva/boudičky je naprosto v pořádku. Taky to tak celé roky dělám. Máme tu lišky a já nebudu zkoušet, jestli si troufnou nebo ne. Malé se se starýma naučí a budou taky chodit bez problémů na noc do bezpečí.
Hnízdo udělejte Vy tam, kde je bezpečno na pozdější sezení. Sedící husu na noc zavírat. Kuna dokáže zpod sedící husy tahat vejce. V době snášení nechat husu zavřenou, dokud ráno nesnese, ven pustit až potom. Zkuste dát do hnízda podkladky, ať jí to namotivuje, ať vídí, kde to má dělat. Obecně ptáci chodí snášet radši tam, kde už něco je, chtějí, aby bylo v hnízdě co nejvíc vajec, proto si taky někdy navzájem zanášejí do hnízd a nebo si i kradou vejce.
Nemůže Vám husička někde venku zanášet? Teď už by aspoň nějaké vejce být mělo. Mě teda Růženka snáší vždy kolem 10. února a Violka až druhý týden nebo dokonce v půlce března, ale že by touhle dobou nebylo ani jedno jediné vejce? Je někde něco, co aspoň trochu připomíná hnízdo? Prohledejte výběh.
Pardon a nemáte náhodou dva housery? I to se občas stalo.
No to by mne mrsklo, mit dva housery, hlavne ze jsme kupovali tri husy a jednoho housera, chteli jsme zabit husy dve a nechat par a zabili jsme husu a housera. Takze se pan spletl kdyz pri prodeji vybiral, teda jestli ted' mam dva housery....ale chovaji se k sobe hezky (parit jsem je nevidela), je mezi nima trochu rozdil, jedna husa vysoko se nosici, druha priklesla a ta je malinko mensi, ta vyssi vic agresivnejsi...coz teoreticky by mel byt houser. Chodim po placku, hledam a nic. Taky kdyz jsem se chtela podivat na "dirku" - tak to stejne nepoznam a neni to sranda je otocit na zada. Prave ze je uz cas. Dekuji za vasi odpoved' a radu.
Nasehusa
napsal(a):
Dobry den, loni jsme mela kruty bronzove, cely den behali po zahrade a na noc jsem je zahnala do domecku, udelala jsem jim tam hnizda, obe krasne snaseli a i sedeli. Byli vsichni spolecne i s krocanem.
Letos mam par hus, husicka mi sedi a houser je s ni. Prvni vajicko snesla venku, udelala si hnizdo z kaminku i kdyz mela nschystane v domecku, vzala jsem ji ho a dala do hnizda do boudicky, druhe vajicko uz snesla tam. Myslim, ze na kruty je jeste cas. Pokud si dobre vzpominam mela jsem krutata nekdy v kvetnu... Kazda kruta snesla 15 vajec a sedla, ale bylo z nich jen 5 krutat, zbytek vajicek bylo zkazenych.
Dekuji, kruta se uz s krocanem pari, tak snad z toho neco bude protoze ten krocan je nemehlo. Ale husa by uz mela snaset. tak jsem rada ze to zavirani na noc je v poradku. Loni jsem mela na place slépky a pak prisla kuna....masakr.
Zdravím,
nám třeba naše husa nepřijme cizí housata ani kdybych nevím co dělal, je to nějaká kříženka s češkou. Ale třeba soused měl landeskou která vždy přijala cizí housata i když nikdy vlastní nevyseděla. Vždy seděla po ukončení snášky tak 3 dny, kolikrát i mimo hnízdo a pak sedět přestala. Ale když se k ní dala housata nebo kachňata, tak se o ně okamžitě začala starat jako by si je vyseděla sama. Někdy se chtěla starat aji o cizí housata a s tím byl pak trochu problém.
buba236
napsal(a):
Zdravím,
nám třeba naše husa nepřijme cizí housata ani kdybych nevím co dělal, je to nějaká kříženka s češkou. Ale třeba soused měl landeskou která vždy přijala cizí housata i když nikdy vlastní nevyseděla. Vždy seděla po ukončení snášky tak 3 dny, kolikrát i mimo hnízdo a pak sedět přestala. Ale když se k ní dala housata nebo kachňata, tak se o ně okamžitě začala starat jako by si je vyseděla sama. Někdy se chtěla starat aji o cizí housata a s tím byl pak trochu problém.
Mě cizí housata neprijmuli České, ani Pomořanské, ani Labutí. Vypadalo to tak, ze začátku vypadalo vše ok, houser mi chtěl dát přes držku. Po vzdálení se, začalo zduchani zobákem, štípání, odhánění cizích malých a musel jsem je oddělit. Housata z líhně nebo od jiné husy nevzaly nikdy. A ta housata se chování naučila od rodičů, takže byla agresivní vůči ostatnim až do podzimu. Po úplnost se jednalo vždy o páry.
Myslím si, že to všechno záleží na jouserovi, ten určí koho pustit, on je ten vrátný. Pak to chování převezme i husa a nakonec housata.Třeba by to vypadalo jinak, kdyby se houser dal pryč, ale to bych je pak musel přes tu noc hlídat sám. Zkoušet to nebudu a vlastně ani nevyzkousim. Nebudu dělat Českým guláš v hlavě a trápit je. A jsem rád, že plemeno bylo zachráněno. O to víc mě štve jak se to někdo snaží patlat s Německou nosnou nebo labutí apod. kvuli nenazranosti.
Nejvíc mě zaujalo právě chování párů se svými housaty při vpuštění cizích housat. Viděly je u me, s roztaženými křídly vyrazily bránit cizí housata. Hlavně Labutí a České dost agresivně, nebojácně. Člověk se vzdálil, cizí okamžitě začala být vyháněna, jenže když jsme se přiblížil, opět cizáky bránily zuby nehty. Nepochopil jsem, tu rozpolcenost.
Martina40

XXX.XXX.243.254
Tak nám Růženka vylíhla 12 housátek . Je to šikulka.
Tahle diskuse je moc příjemná a přínosná. Děkuji za sdílení zkušeností všem. Je opravdu vidět, že jsou sice obecně platné poučky, ale každé z našich zvířat je zcela unikátní.
Violka zasedla na 15 vajec (letos trošku přitlačila, na tolika ještě neseděla, ale je zkušená, tak jsem jí je nechala všechny, uvidím po prosvícení) 2 dny potom, co už tam pípají housátka vedle a přes pletivo na ně vidí. Některé zkušenosti mluví o tom, že když jedna husa vylíhne a druhá to vidí a slyší, tak ze svých vajec předčasně sleze a nechá je. A vidíte naše dvě individuality, těm je to úplně fuk. Jedna vodí a druhá si teprve sedne. Mají to tak každý rok.
Gusta byl moc aktivní, pořád se snažil lézt do hnízda a kontrolovat to tam, tak jsem ho dala k malým, ať radši vodí a dělá taťku tam, než aby v hnízdě něco rozhamtal. Hezky dětem ukazoval, jak se mají napít a co zobat.
Tak snad se nám bude dařit a Vám všem taky.
Nasehusa

XXX.XXX.30.253
Jééé tak to máte radosti😀 Nám se na Velikonoce vyklubala housátka, ale v líhni. Méla jsem strach, že husa nesedne tak jsem první vajíčka dala do líhné. Jsem na sebe celkem pyšná ze 4 vajec 3 housátka....to čtvrté zatim nic....má zobáček ve vzduchové komurce, je živé, ale ani ťuk. Tak nevím mam mu nějak pomoct??????

Nasehusa
napsal(a):
Jééé tak to máte radosti😀 Nám se na Velikonoce vyklubala housátka, ale v líhni. Méla jsem strach, že husa nesedne tak jsem první vajíčka dala do líhné. Jsem na sebe celkem pyšná ze 4 vajec 3 housátka....to čtvrté zatim nic....má zobáček ve vzduchové komurce, je živé, ale ani ťuk. Tak nevím mam mu nějak pomoct??????
Ne, ač jsou zde zastánci pomoci, zásadní poučka zdravého a silného jedince je "NEPOMÁHAT". Bude vám to asi líto atd. atd., ale husa taky při líhnutí nepomáhá, pokud vím, a co se nemůže samo vylíhnout, má-li to správné podmínky líhnutí, pak to má nějaký, byť třeba v tuto chvíli neviditelný či ne zcela zřejmý, problém, který se objeví později.
Frufru,ja s vami souhlasim,ale kolikrat jsem pomohla houseti,které se snažilo a nešlo mu to ven.. s pomoci se vyklubalo a vyroslo v normalni zdravou husu..v horsim případě uhyne pozdeji,pokud ma nejakou vadu a nebo jako dospělé bude vhodné jen na pekáč..ale pořád máme možnost volby...takže ja jsem pro pomoc😀🐣🐣

ančovička1
napsal(a):
Frufru,ja s vami souhlasim,ale kolikrat jsem pomohla houseti,které se snažilo a nešlo mu to ven.. s pomoci se vyklubalo a vyroslo v normalni zdravou husu..v horsim případě uhyne pozdeji,pokud ma nejakou vadu a nebo jako dospělé bude vhodné jen na pekáč..ale pořád máme možnost volby...takže ja jsem pro pomoc😀🐣🐣
S Vámi Ančovičko v tomto souhlasím a to naprosto. Zvláště pak u líhnutí housat v líhni stačí nějaká blbost (nižší vlhkost) a i dobré house se nevylíhne samo.
Nasehusa

XXX.XXX.30.253
Už se klube tak snad to zvladne opozdilec

napsal(a):
S Vámi Ančovičko v tomto souhlasím a to naprosto. Zvláště pak u líhnutí housat v líhni stačí nějaká blbost (nižší vlhkost) a i dobré house se nevylíhne samo.
proto jsem napsal "má-li správné podmínky k líhnutí"
Nasehusa

XXX.XXX.30.253
Už je na světě😘 sice o 4 dny pozdeji nez jeho sourozenci, ale je zdravé a čilé.
Dobrý den'
tak jsem přišla z večerního krmení.Gusta s Růženkou i děti jsou v pořádku.Rostou jako z vody
Koukala jsem pod Violku,Teplicko a vše v pořádku.Pri prosvícení jedno vejce prázdné a na 14 sedi'tak uvidime.
Všem už narozeným a vylihlym i budoucím letošním mláďatům HODNE ZDARU A ZDRAVI. A nám chovatelům samozřejmě taky.
Nasehusa

XXX.XXX.30.253
Nasehusa
napsal(a):
Už se nám taky klubou
h.divoké už vodí
foto kouťák
Nasehusa

XXX.XXX.30.253
Krása
Líhnou se mi poprve a 28 den. Husa je šikulka! Už teď se těšim na příští rok!
Všem kdo tu psal své zkušenosti děkuji!
Martina40

XXX.XXX.64.137
Nasehusa a Lupus,
no to je krása, to potěší oko i srdce .
28. den to je jak z učebnice, to je moc šikovná husička, tu si nechte a hýčkejte.
Příští rok to všechno proběhne téměř stejně jako letos (datum kdy začne husa snášet, zhruba stejný počet vajec - možná o trochu víc, bude už víc vyspělá, ale pořád téměř stejně, doba sezení, atd.). Pokud teda nebudou nějaké veliké neočekávané výkyvy, jako třeba počasí (najednou bude několik dní hodně mrznout) nebo nedej bože nějaké zdravotní prolémy (začervení nebo tak).
Teď si je husa nechá 1-2 dny na hnízdě a pak půjdou poprvé jíst a pít, tak pozor na zbytečné zmáchání nebo utopení v napáječce. Dobrá je klobouková napáječka nebo třeba mělká miska pod květináč na prvních pár dní.
Pozorujte, jestli se všechny pohodlně dostano k jídlu, když tak jim dejte víc misek dál od sebe.
Až budou "dobře na nožkách", tak je podle počasí pomalu po chvilkách pouštějte ven. Chvilky prodlužujte.
A kolik že jich je?
Naše Violka ještě sedí. Čekáme to tak kolem 27. ? Tak uvidíme.
Ty od Růženky jsou teď v tom srandovním období. Už to nejsou ty roztomilé žluté kuličky, ale oškubaní pterodaktylové . Budou zase krásní, až jim naroste dospělé peří.
Přeju krásné dny.
Martina40

XXX.XXX.243.254
Tak naše Violka už si taky plní 32. den jako vždycky. Gratulujeme Ti, holčičko naše .
Nasehusa

XXX.XXX.30.253
Martina40

XXX.XXX.64.137
No, prdelky krásné
Naše už jsou taky skoro stejně velké jako rodiče.
A je to pohled pro bohy, když se tak procházejí okolo dvora. Sousedovic skoro tříletý "pražáček" se chodí dívat.
A taky na králíčky, na káčátka, na IB káčátka jehňátka a pašíčky a na traktor. Na tom už i seděl, když bude hodný, tak mu ho strejda příště i nastartuje .
Je to městský prcek, stydí se, teprve si na vesnici zvyká. My jsem tu všichni teta a strejda a to on ještě moc nedává. V Praze se s cizíma bavit nesmí, což je samozřejmě dobře. A tady je to najednou jinak.
Krásné dny a samé chovatelské úspěchy.
Nasehusa

XXX.XXX.30.253
Dobrý den, prosim vás pojímají se husy i mimo snáškové období? Je to asi hloupá otázka, ale nikde jsem to nevyčetla......
Mám obavu, aby mi husa nezačala snášet, vyhazuje slepice z kurniku, pojidá skořápky a dneska ráno se pojímali....tak nevim????
Nasehusa

XXX.XXX.30.253
Tak už máme první vajíčko v hnízdě.....
Dobrý den, mám dotaz.
S husama začínám, mám dvě češky a housera. Předpokládal jsem, že budu oběma husám vejce odebírat (a měnit za podkladky) a v okamžiku, kdy budu mít od obou tak 12 vajec, tak tyhle první vejce dám do líhně. Další vejce budu skladovat.
A teď dotaz: mám první husu, která začne sedět nechat tak dva dny a potom jí vyměnit podkladky za "nalíhlá vejce" a druhé dát uskladněná, nebo nechat z vajec v líhni vyklubat housata a teprve vylíhlá housata huse podstrčit?
Tvrdí se, že první snesená vejce jsou v době nasednutí již dost stará a je problém s vývojem.
Zdravím, z mé strany jen technická - většina zvířat, vydávaných za "českou husu" má s tímto plemenem pramálo společného, takže ani "češku" mít vůbec nemusíte. Často není ani zlý úmysl prodejce/chovatele, ale prostě to ani sami nedokážou poznat. Kdyžtak vložte foto:D
A pokud je to pravá češka, tak u ní, zvláště u mladé loňské husy, se ani těch 12 vajec v prvním cyklu dočkat nemusíte.
U mě v prvním roce 11 vajec, snášená obden, a krom prvně sneseného (neoplozeného) vývoj a líhnutí v pořádku, takže nějak zastárlá nebyla.
Dále Vám bohužel neporadím, sám cílím na přirozený odchov bez líhně, a s jiným způsobem zkušenosti nemám. Ale vejce jsem ano, odebíral a skladoval na bezpečném místě, měnil za podkladky, a vrátil v moment, kdy husa napevno nasedla.

Není to příliš komplikované, kombinovat s líhní? Měl jsem všechna vejce vyvinutá i ta první. Líbil se mi postup kdy jedna zdejší kolegyně odebírá vejce stále a když první husa sedne dá jí plné hnízdo. Separuje ji aby k ní druhá husa nemohla snášet. Ta druhá si snáší do svého hnízda až do okamžiku kdy sedne také, pak jí vrátí všechna zbylá vejce a vše běží v klidu.
Držím páry, když hejno vyrazí do terénu je kompaktní.