PetronelaK.

XXX.XXX.82.157
Dobrý večer,
doufám, že nikoho nepohorším, ale toto téma jsem nikde nenašla.
Koupili jsme si před týdnem 6 kuřic a kohoutka a dali do kurníku. Už druhý den jsme otevřeli okýnko ven, ale doteď nevylezly ven a jsou jen uvnitř. Máme je teda zkusit vystrčit ven a nebo je prostě nechat tak a počkat, až samy nasbírají odvahu? Předem moc děkuji za odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No po tydnu bych je už asi "vystrkal". Možná bude par dnů trvat než to pochopí. Hlavně pak dejte pozor aby na noc zalezli zpět do kurniku.
PetronelaK.

XXX.XXX.82.157
Moc děkuji za odpověď, zítra už jim asi teda ven pomůžeme :-)

Není zač. Hlavně pěkně v klidu a pohodě. Pokud to jsou kuřice z velkochovu tak výběh neznaji. Také pozor aby se nevylekaly a někam Vám neuletěly. Mě včera k večeru utekl z ohrádky při krmení kohoutek vlašky. A ne a ne ho chytit. Tak jsem si řekl: Dělej jak umíš kanálie No a ráno seděl u kozy na jeslých. Ale to byl mimořádně šťastný konec. Máme tu spoustu dravců. Ať se daří
PetronelaK.

XXX.XXX.82.157
:-D no sama jsem na to zvědavá. Máme výběh na velké zahradě tak doufám, že by se daleko nedostaly. Určitě výběh neznají a právě mi jich je líto, těšila jsem se, že už budou venku na sluníčku zobat trávu a hrabat a pořád nic :-)
PetronelaK.
napsal(a):
:-D no sama jsem na to zvědavá. Máme výběh na velké zahradě tak doufám, že by se daleko nedostaly. Určitě výběh neznají a právě mi jich je líto, těšila jsem se, že už budou venku na sluníčku zobat trávu a hrabat a pořád nic :-)
Ze zkušenosti, je lepší jim udělat menší výběh. A až si zvyknou, třeba dva týdny, tři.. je pustit na plochu větší. Jinak se vám večerní zavírání promění do komedie "Ulov si svoji slepici".
Několik let zpět jsem si to vyzkoušel na vlaskach, bylo to bomba. Mám tam svah. Vím, že jednou pršelo. Na svahu se mi moc nedařilo, málem jsem sjel do potoka, celej od bláta a že vzteku zlomil cirokovy koště.
PetronelaK.

XXX.XXX.249.102
Meelek
napsal(a):
Ze zkušenosti, je lepší jim udělat menší výběh. A až si zvyknou, třeba dva týdny, tři.. je pustit na plochu větší. Jinak se vám večerní zavírání promění do komedie "Ulov si svoji slepici".
Několik let zpět jsem si to vyzkoušel na vlaskach, bylo to bomba. Mám tam svah. Vím, že jednou pršelo. Na svahu se mi moc nedařilo, málem jsem sjel do potoka, celej od bláta a že vzteku zlomil cirokovy koště.
Já to špatně formulovala 🙂 máme udělaný zatím právě menší výběh ve velké zahradě a postupně budeme zvětšovat 😁 naštěstí nemáme svah tak jsem zvědavá, jestli i tak nedopadneme jako Vy 😂

PetronelaK.
napsal(a):
Já to špatně formulovala 🙂 máme udělaný zatím právě menší výběh ve velké zahradě a postupně budeme zvětšovat 😁 naštěstí nemáme svah tak jsem zvědavá, jestli i tak nedopadneme jako Vy 😂
Jestli máte do kurníku větší dveře, než jen výlez pro slepice, tak je otevřete, aby viděly ven do prostoru, dejte přede dveře i krmení, zvědavost dělá svoje. Pokud mají otevřený jen malý výlez nemusí je nic lákat ven a sedí si v šeru.
PetronelaK.

XXX.XXX.249.102
honzapm
napsal(a):
Nechal bych otevřeno a až budou chtít, tak vylezou.
Nic jim neuteče.
To si říkám vždy (třeba s mláďaty).
A hlavně - když vylezou samy, tak vědí kudy,
a tudíž vědí, kudy se vrátit.
Dobře, dám jim teda ještě čas 🙂 snad se brzy odváží
PetronelaK.

XXX.XXX.249.102
napsal(a):
Jestli máte do kurníku větší dveře, než jen výlez pro slepice, tak je otevřete, aby viděly ven do prostoru, dejte přede dveře i krmení, zvědavost dělá svoje. Pokud mají otevřený jen malý výlez nemusí je nic lákat ven a sedí si v šeru.
Máme udělaný kurník ze starého chléva a dveře vedou do placu kde nechci, aby se pohybovaly. Ještě jim právě přes den svítíme ať tam nemají pořád šero.

Ještě mě napadlo postavte jim k tomu okenku kudy mají chodit nějákou dobrotu. Až se půjdou nažrat třeba si všimnou východu
PetronelaK.

XXX.XXX.82.157
napsal(a):
Ještě mě napadlo postavte jim k tomu okenku kudy mají chodit nějákou dobrotu. Až se půjdou nažrat třeba si všimnou východu
Dáte mi tip na nějakou extra lákavou dobrotu? 😁

Ty naše milují tvaroh,různé vařené masové zbytky. Někdo jim kupuje sušené nebo živé moučné červi. Nebo co naše slepice milují je strouhaná mrkev s čímkoliv

PetronelaK.
napsal(a):
Máme udělaný kurník ze starého chléva a dveře vedou do placu kde nechci, aby se pohybovaly. Ještě jim právě přes den svítíme ať tam nemají pořád šero.
To může být tím, nic je neláká ven, malým výlezem nic moc neuvidí, otevřené dveře dokořán by jim výhled zjednodušili a nalákalo by je to. Pokud to nejde, tak ty pamlsky, jako Mařenka s Jeníčkem sypali cestičku
PetronelaK.

XXX.XXX.249.102
napsal(a):
To může být tím, nic je neláká ven, malým výlezem nic moc neuvidí, otevřené dveře dokořán by jim výhled zjednodušili a nalákalo by je to. Pokud to nejde, tak ty pamlsky, jako Mařenka s Jeníčkem sypali cestičku
Děkuji, vyzkouším 😁
PetronelaK.

XXX.XXX.249.102
napsal(a):
Ty naše milují tvaroh,různé vařené masové zbytky. Někdo jim kupuje sušené nebo živé moučné červi. Nebo co naše slepice milují je strouhaná mrkev s čímkoliv
Super, moučné červy máme v práci tak jim vemu a nastrouhám jim mrkvičku 👍
Slepice je zvíře zvykové...jak si zvykne, tak to dělá pořád.
My máme do kurníku malý vchod asi metr a půl od země. Po tchánovi který to takto postavil. Ke vchodu vede žebříček.
Některé slepičky pochopí dříve, jiné musím vzít do rukou a po tom žebříčku s nimi pochodovat tak, že je poponáším, ale běháky ať přebírají po žebříčku.
Asi jako se psy... některá pochopí dříve, jiná později. Vyhráno je, když pochopí ta první, ostatní to okoukají.
Stejně tak se snáškou. Mladé koukají kam staré chodí, a naučí se to podle nich.