Nevydařené líhnutí

Husa pomořanská
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.4.2020 07:11
Kubido

XXX.XXX.168.40

Dobrý den, letos jsem první rok zkoušela líhnout vejce od svých hus a ač jsem fakt měla nastudováno, moc se to nepovedlo, ale já nevím kde by mohl být problém.. Mám husy dvě, německou (2019) a pomořanskou (2015) a německého housera (2019). Vejce jsem sbírala, uchovávala v chladu a 2x denně otáčela do líhně šlo 23 vajec (14 od N a 9 od P). 10 den jsem vyházela 12 čistých od němky (může to být tím že je mladá?) a jedno od pomořanky. Zůstalo vajec do konce líhnutí jsem ještě vyhodila tři vejce, která začínala smrdět, takže do dolíhně šlo 9 vajec, jen v 6 jsem ale viděla pohyb při posledním prosvícení, radši jsem ale nechala vše protože to nemám ještě tak úplně v oku. No a samotný líhnutí první vejce se vyklubalo sakum prdum od naklovnutí za 8 hodin samo, další dvě naklubaná tak zůstala 36 hodin, pak jsem jednomu z nich pomohla, blanka přischlá ke skořápce a jen co jsem o uvolnila bylo do dvaceti minut venku, tomu druhému jsem taky chtěla pomoct, ale všimla jsem si stále prokrvených žilek tak jsem ho nechala do rána..nic,žádnej posun, tak jsem zase na něj koukla a pořád spoustu žilek, takže opět ponecháno v líhni a cca po 52 hodinách umřelo takto napůl ve skořápce. Další house se dostalo zase celkem rychle ven a pak tam zůstala 2 která ťukala, pípala, ale z nějakého důvodu se nedokázala ani proklovnout. A ty tři zbylé byli odumřelé již dřív. Takže mám celkem tři housata, která to až na to jedno prilepené zvládla sama a tři ne a já teď nevím proč. Mám líheň Cleo 5, teplotu jsem měřila i na vejcích, kde bylo cca 37,8 vlhkost celé líhnutí 65% v dolíhni 80-84%, od osmého dne chlazení na teplotu očního víčka. Napadá někoho kde mohla být chyba?

17.5.2020 22:21
Erik Rosario

XXX.XXX.222.20

Ak ste poculi, ze vo vajicku zije husa a je uz po termine liahnutia, mozete skusit ho vybrat, je to vzdy zial otazne ci mu pomozete a zachranite ho alebo mu naopak uskodite. Ale da sa zachranit a vybrat len je potrebne to robit opatrne pomaly a radsej na viackrat ako rychlo naraz. na webe je vela navodov, ale aj tak je to cele o praxi.
ja som takto zachranil jedno kuriatko kedy uz boli 3 dni po termine a kontroloval som vsetky vajicka pred vyhodenim ci je plod naozaj mrtvy a tak som ho nasiel, nebolo ani natuknute a den predtym sa ani neozyvalo, opatrne som ho na niekolko krokov vybral a teraz pekne prosperuje uz ma 5 tyzdnov.

Přidejte reakci

Přidat smajlík