Dobrý den. Máme 2 týdenní housata. Dnes ráno měla housata na zádech žluté peříčko. Když jsme se zašli na ně opět po cca 2 hodinách podívat,tak už měla holé záda a místy už je vidět bílé peří....Mají vitamíny i čerstvou trávu...Mají i svůj příbytek teplo a sucho...Jen mě zarazilo,že za tak krátký časový úsek se to udělalo. 14 dní nic a teď během 2 hodin tohle. ....jde o výměnu peří,nebo něco jiného. Na ukázku foto...prosím o radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vypadá to jako by jim chyběla možnost se samostatně pást, a proto si někdy housata spásají chmýří.
To může být příčina ožírání, zvlášť jestli jim tu trávu trháte.
Přepeřování to není, housata obrůstají peřím jinak, holá nikdy nejsou.
napsal(a):
Vypadá to jako by jim chyběla možnost se samostatně pást, a proto si někdy housata spásají chmýří.
To může být příčina ožírání, zvlášť jestli jim tu trávu trháte.
Přepeřování to není, housata obrůstají peřím jinak, holá nikdy nejsou.
Samostatně se venku normálně pasou. Akorát jsme je schovali před deštěm. A nikdy to neudělali....možná ty dvě hodiny byla pro ně dlouhá doba....A máme se obávat o jejich zdraví nějak...Nebo jim to doroste....

Kenan7
napsal(a):
Samostatně se venku normálně pasou. Akorát jsme je schovali před deštěm. A nikdy to neudělali....možná ty dvě hodiny byla pro ně dlouhá doba....A máme se obávat o jejich zdraví nějak...Nebo jim to doroste....
Jediné čeho se můžete bát je, že budou se škubáním pokračovat a oholí se ještě víc.
O zdraví se nebojte, je to jen vyrvané chmýří a místo zas zaroste.
Setkal jsem se s něčím podobným také. Housata mají už od malička pud škubat trávu tedy pást se a když ji kolem nemají, začnou se "ožužlávat" navzájem a po určité době to dopadne přesně tak, jako na přiložených fotografiích. Osvědčilo se mi držet housata co nejvíce na travnatém povrchu, kde škubou trávu a o chmýří na zádech druhého housete nemají sebemenší zájem. A pokud se to takto už rozjelo, nejlepší je někde utrhnout trs trávy a ten jim dát do odchovny. Housata se baví ožužláváním a trháním trávy z trsu a záda si nechávají na pokoj.
Mají denně čerstvou trávu,volný výběh kde si mohou nazobat cokoliv a pohybovat se kde chtějí....Vodu mají denně čerstvou. Každý den jim měníme podestýlku. Dostávají Nutrimix. Stalo se to poprvé. Pršelo tak jsme je schovaly a po dvou hodinách tohle si udělaly. Akorát,že máme čtyři husy +14 denní a jen tři to mají. Všimli jsme si,že to dělá jen jedna husa. Ale už se zklidnila....
Že to mají jen tři ze čtyř je pochopitelné. Ona s tím jedna husa začne a po určité době to okoukají další husy až to postupně dělají všechny. Obvykle ta, která s tím začala, bývá nejméně "ožužlaná". Mě v tom vašem popisu chybí informace o tom, čím je krmíte. Housata v prvních dnech potřebují krmnou směs, protože tráva doplněná o vitamíny prostě není dostačující. Je klidně dost možné, že jim něco chybí, a tak to hledají kde to jen jde...
Zajděte za vetrinářem a řekněte si o kubatol. Je to dehtový přípravek, který se používá na desinfekci kopyt. Potom si kupte klasické tekuté magi do polévky. Kubatolem postříkejte oškubaná místa a magi jim zamíchejte do míchanice. Bude to pár dní trvat, než se přestanou oštipovat. Potom přidávejte do míchanice trochu soli. Je to rada od mého veterináře a funguje.
přezdívka
napsal(a):
Zajděte za vetrinářem a řekněte si o kubatol. Je to dehtový přípravek, který se používá na desinfekci kopyt. Potom si kupte klasické tekuté magi do polévky. Kubatolem postříkejte oškubaná místa a magi jim zamíchejte do míchanice. Bude to pár dní trvat, než se přestanou oštipovat. Potom přidávejte do míchanice trochu soli. Je to rada od mého veterináře a funguje.
Z vlastní zkušenosti mohu říci, že jsem takto jednou postupoval také, použil jsem k tomu přímo vyráběný spej No bite proti kanibalismu. Pravdou je, že byl pořádný smrad v celém baráku. Ale příčinu to neřeší a housata si na to časem zvykla a štípala se dál. Vyzkoušel jsem tehdy všechno možné, i magi, sůl a já nevím co ještě...
Za nejlevnější a nejvíce funkční se ukázalo dát housatům v prvních dnech krmnou směs pro housata (kachňata) a mít je venku na sluníčku na trávě, popř. jim donést trs trávy do odchovny. Do pár dní je po jakémkoliv štípání. Husy oproti ostatní drůbeži kanibalismem trpí zřídkakdy, oštipují se skutečně jen když jim něco chybí nebo když mají potřebu se pást a nemají nikde kolem žádnou trávu.
Kenan7
napsal(a):
Mají denně čerstvou trávu,volný výběh kde si mohou nazobat cokoliv a pohybovat se kde chtějí....Vodu mají denně čerstvou. Každý den jim měníme podestýlku. Dostávají Nutrimix. Stalo se to poprvé. Pršelo tak jsme je schovaly a po dvou hodinách tohle si udělaly. Akorát,že máme čtyři husy +14 denní a jen tři to mají. Všimli jsme si,že to dělá jen jedna husa. Ale už se zklidnila....
Trava není pro housata krmeni..okusuji se vam proto,že nemají bilkoviny,které v trávě ani nutrimixu nejsou, muzou se začít zobat do krve....take jim z nedostatku bilkovin budou padat křídla,špatně porostou...kupte jim smes pro housata nebo kacata..a stale plnou misku krmeni..SMĚSI..
vavrecka24
napsal(a):
Z vlastní zkušenosti mohu říci, že jsem takto jednou postupoval také, použil jsem k tomu přímo vyráběný spej No bite proti kanibalismu. Pravdou je, že byl pořádný smrad v celém baráku. Ale příčinu to neřeší a housata si na to časem zvykla a štípala se dál. Vyzkoušel jsem tehdy všechno možné, i magi, sůl a já nevím co ještě...
Za nejlevnější a nejvíce funkční se ukázalo dát housatům v prvních dnech krmnou směs pro housata (kachňata) a mít je venku na sluníčku na trávě, popř. jim donést trs trávy do odchovny. Do pár dní je po jakémkoliv štípání. Husy oproti ostatní drůbeži kanibalismem trpí zřídkakdy, oštipují se skutečně jen když jim něco chybí nebo když mají potřebu se pást a nemají nikde kolem žádnou trávu.
Spouštěčem oškubávání je i stres. Loni se mě to stalo u pižmovek. Kachny se na ně po necelém měsíci vykašlaly a mezi kachňata vlétla slepice, která je odehnala od krmení. Během jednoho odpoledne se dokázala kachňata oškubat do krve. Postupovala jsem, jak jsem popsala výše. Do míchanice jsem přidávala kromě magi také plastin a vitamíny určené přímo pro odchov drůbeže. Byla to blbá práce je každý večer a ráno chytat a stříkat, ale do týdne bylo po problému. Když se pak někdy občas vyskytl jednotlivý problém, tak jsem hned stříkala. Kačeři, když dospívají, tak spolu bojují a když si při tom vytrhnou brk z křídla, tak je taky na problém zaděláno. Kachny jsou stejné kanibalky jako slepice.
Odchovávám asi 50 pizmovek ročně, nez se opeří,odrostou,jsou s malymi slepickami,potom s velkymi slepicemi i husami..s oskubavanim nemám časté nebo hromadne zkusenosti,loni snad jedna,dvě začaly,tak šly do karantény 😁,samostatna ohradka,hodně žrádla, za 14 dni pokoj..nic nestříkám,ani magi nedávám,michanici take nekrmim, dostavaji směs,kyselé kozi mleko a jsou stále na zeleném😀..ke kanibalismu se jim nesmi dát důvod,tak jako slepicim..slepice se mi nikdy neškubaly..opet je to v krmeni a životním prostoru..