Zdravím Vás a prosím o radu ohledně kohoutka.
Jsme začínající chovatelé a tohle je náš první chov. Před týdnem jsme si z Červeného Hrádku u Jirkova přivezli 5 kuřic a kohouta Dominant. Mají nový dřevěný, nezateplený kurník, travnatý výběh, který je mobilní a mám ho v plánu neustále přesouvat, aby neskončili na blátě, mají popeliště s dřevěným popelem. Měli by být očkovány, krmím zatím krmnou směsí od chovatele, plus celý den pastva, do vody dávám Acidomid, do směsi vitamíny.
Kohoutek už při příjezdu neměl úplně nejhezčí brka na ocase, teď jsem při blížším ohledání zjistila, že ten jeho ocásek nevypadá vůbec pekně. Olámaná brka, sem tam kapka krve. Jinak je čilí, pase se, obskakuje slepice, nijak se nedrbe, klovat do toho jsem ho zatím neviděla.
Má nějaké parazity či mu to klovou slepice?
Zatím se docela bojím kohouta chytat do ruky, abych si ho neznepřátelila.
Co myslíte, že to je? A jak se s tím vypořádat?
Vřele předem díky.
Klára
Uživatel s deaktivovaným účtem

Důsledek velkého počtu zvířat na malém prostoru. Nebo chcete-li projev a následky kanibalismu. Častý jev u zvířat chovaných na kšeft. Pokud budou mít u vás dost prostoru a nebudou se nudit, po prepereni se to patrně srovná.
Mockrát děkuji za reakci. Doufám, že se to tedy zlepší.
Jinak mám v plánu jim obměňovat výběh, mohu do třech možných směrů od kurníku. S tím, že plocha výběhu je zhruba 32 m2, a vždy obměním tak 20 m2. Uvidím jak dlouho jim vystačí tráva na jednom místě, aniž by jí zničili, ale tipuji tak max 14 dní budou na jednom místě, pak výběh přeorientuji jinak. Každý plácek tedy bude mít měsíc bez slepic na rekonvalescenci, tak snad budou holky pořád na zeleni.
Máme větší zahradu s potokem a přírodním rybníkem a tráva nám tu díky vlhku docela roste.
Objednala jsem křemelinu a plánuji jí přidávat do popeliště a vysypávat kurník. Doma topíme pouze dřevem v kachlové peci, takže popele je dostatek.
Doufám, že se u nás budou mít dobře a nerada bych slepice zanedbala, na druhou stranu do nich nechci hned cpát chemii.
Chytáním si kohouta neznepřátelíte. Naopak - bude z vás mít respekt a bude se raději držet dál.
Znepřátelíte si ho chytáním slepic za jeho přítomnosti. Případně děti - honění hejna a jiné.
Slepicím můžete velmi mírně zakrátit zobák, jako když střiháte nehet, tj. o ty 2 milimetry.
Nepůjde jim štípat brka a pysky, ale budou fungovat normálně. Pokud si to kohout dělá sám, což pochybuji, tak i jemu.
A drůbežárně nejsou zvířata navyklá na hyerarchii hejna, ta se musí vytvořit.
Stává se, že slepice z haly, kde byly pouze samice, kohouta i zabijí.
Chce to čas a ideálně nespojovat zcela nová zvířata ihned po pořízení.
Jednak z karanténních důvodů, druhak kvůli aklimatizaci.
(to do budoucna a pro ostatní čtenáře)
I zvířata z jedné firmy pocházejí z různých hal.
Některé drůbežárny mají i různé barvy hybridů v každé hale zvlášť,
takže při spojení můžou být šarvátky.
No a jinak si myslím, že ocas má slušný a zvíře je to pěkné, na to, odkud je.
To jste ještě velmi pozorná chovatelka.
To lidé zanedbávají mnohem zásadnější a viditelnější problémy.
Znovu všem mockrát děkuju.
Kohout měl dnes ráno na ocásku zase kapičky krve, nejspíš k tomu klování dochází v kurníku. Přes den je často pozoruji a žádná ze slepic si toho zranění nevšímá. Kohouta si to tam občas počechrá, ale nic neškube.
Může jim být kurník malý? 140 cm hřadu, 2 hnízda, občas někdo z nich spí v hnízdě, jednou spali dvě slepice spolu v jednom hnízdě.
Pokud by jim to bylo malé, obětuji nějaký kus na polévku, ráda bych, aby měli pohodlí. Holky spolu jinak dobře vychází, řekla bych. Jediná která s nimi tolik nedrží partu nebo občas udělá nesmyslný nálet na ostatní, je kropenatá plašanka. Ta se nejvíc bojí, nejdéle jí trvalo vyjít z kurníku po pořízení. Tu bych klidně z chovu odstranila.
Do zkracování zobáků se mi popravdě vůbec nechce. Ty spreje proti kanibalismu nefungují? Má cenu je kupovat a zkoušet?
Jinak ráno je pouštíme v 5:45 a večer zavíráme, až když je kohout zavede dovnitř se soumrakem. Tak dlouhou chvíli v kurníku by snad mít neměli. Celý den jsou venku, hrabou, zobou, ničí mi malou broskvoň, kterou teď mají ve výběhu pro zábavu k dispozici.
K zahradě: zahrada je členitá, máme sektor pro děti i dospělé (okrasné rostliny, travnatá plocha na hraní, dlouhá příjezdová cesta dětmi využívaná na ježdění, terasa), tam všude bych slepice nerada
Pak tu mám zbytek zahrady, větší travnatá plocha podél níž teče potok do rybníku (zhruba 15x10 m) na konci zahrady, plus plochy za rybníkem a záhonky. Tu travnatou plochu mohu dát k dispozici slepicím. Nechci ale aby chodili k rybníku. Občas tam přiletí kachny, naštěstí se nepromenádují po zahradě a drží se jen na vodě, případně břehu, kvůli psovi. Na záhonkách slípky taky nepotřebuji:)
Proti ostipovani mi hodně pomohlo vzít pořádnej, ale vskutku pořádnej puget kopřiv, svázat drátem a pověsit do výběhu. Zobaly všichni včetně slepic. Zatraktivnit třeba namočením a poprasenim šrotem? U bažantů jsem dělal pugety každý den, jinak šli po sobě. Sprej No Bite mi nepomohl, je tak trošku k ničemu, neřeší příčinu, ale získá se čas. MV
Ano, večer na hřadu se mohou dít věci.
Je dlouho vidět a než se setmí, tak některé slepice můžou kohouta ničit.
U mě se přes pletivo lehce poměřovali dva kohouti. Nic neobvyklého.
Jednomu trošičku z hřebene tekla krev - dvě tři kapky.
Jenže slepice (koupené) to viděly a napadlo je tu krev pít. Chutnala jim.
U předchozí chovatelky možná dostávaly sušenou krev a i drcené kosti
(nedávám nikdy nic z toho, ale tyhle po tom byly jako divé).
No a než si člověk všimne, tak to nevinné ozobávání hřebene
může dopadnou třeba i takhle.
Navíc se z toho stane zlozvyk, takže i když dostanou nového kohouta
s neporušeným hřebenem, tak se do něj tak pustí, že za jedinou noc
jsou schopny mu hřeben nenávratně zničit.
Systematicky oklovávané zuby v hřebeni pak atrofují, někdo to může
zaměnit za omrzliny, zejména v zimním období, kdy je víc kohoutů,
víc zvířat na menší ploše, míň podnětů, přisvěcuje se atd.
Samotné by je to nenapadlo, ale jak viděly tu krev...
Takže jediné řešení - buďto brýle proti kanibalismu nebo každých 14 dní
zakrátit zobák. Pak nemůžou "štípat".
Slepice jsou potvory.

klarka6526
napsal(a):
Znovu všem mockrát děkuju.
Kohout měl dnes ráno na ocásku zase kapičky krve, nejspíš k tomu klování dochází v kurníku. Přes den je často pozoruji a žádná ze slepic si toho zranění nevšímá. Kohouta si to tam občas počechrá, ale nic neškube.
Může jim být kurník malý? 140 cm hřadu, 2 hnízda, občas někdo z nich spí v hnízdě, jednou spali dvě slepice spolu v jednom hnízdě.
Pokud by jim to bylo malé, obětuji nějaký kus na polévku, ráda bych, aby měli pohodlí. Holky spolu jinak dobře vychází, řekla bych. Jediná která s nimi tolik nedrží partu nebo občas udělá nesmyslný nálet na ostatní, je kropenatá plašanka. Ta se nejvíc bojí, nejdéle jí trvalo vyjít z kurníku po pořízení. Tu bych klidně z chovu odstranila.
Do zkracování zobáků se mi popravdě vůbec nechce. Ty spreje proti kanibalismu nefungují? Má cenu je kupovat a zkoušet?
Jinak ráno je pouštíme v 5:45 a večer zavíráme, až když je kohout zavede dovnitř se soumrakem. Tak dlouhou chvíli v kurníku by snad mít neměli. Celý den jsou venku, hrabou, zobou, ničí mi malou broskvoň, kterou teď mají ve výběhu pro zábavu k dispozici.
K zahradě: zahrada je členitá, máme sektor pro děti i dospělé (okrasné rostliny, travnatá plocha na hraní, dlouhá příjezdová cesta dětmi využívaná na ježdění, terasa), tam všude bych slepice nerada
Pak tu mám zbytek zahrady, větší travnatá plocha podél níž teče potok do rybníku (zhruba 15x10 m) na konci zahrady, plus plochy za rybníkem a záhonky. Tu travnatou plochu mohu dát k dispozici slepicím. Nechci ale aby chodili k rybníku. Občas tam přiletí kachny, naštěstí se nepromenádují po zahradě a drží se jen na vodě, případně břehu, kvůli psovi. Na záhonkách slípky taky nepotřebuji:)
Mno, ten kurníček bude pro 6 dospělých hybridek asi fakt malej, schválně se do něj podívejte večer, až budou uvnitř, jestli jsou namačkaní. Mladé kuřice budou mít tendenci nocovat ve snášedle, ale to jim v tomto případě asi nijak nezabráníte, musela byste odpoledne něčím otvory zakrýt a ráno odkrýt, aby si navykly nocovat jen na hřadu. Ale tím ozobávání způsobeno nebude, prostě se některá z nich nudí v kurníku víc, než by bylo zdrávo. Ale není vyloučeno, že si to kohout nedělá sám intenzivní péčí o peří. Musíte holt pozorovat.
Přemýšlím teď tedy o možnosti sekyrky pro kohouta a kropenatou slepici, nechat ty 4 slepice co spolu vychází a po roce to obměnit za nějaké čistokrevné slepice s kohoutkem. Hybridky to asi bez kohouta zvládnou, že? A já na nich získám zkušenosti z chovem a vajec i tak dostatek.
Jaké plemeno byste mi doporučili do budoucna? dobrá snáška x odolnost na zimu x malá kvokavost x malý sklon k létání
Naopak, zkušenosti získáte právě u méně sourodého hejna.
Nezapomeňte, že každým zásahem do hejna se přemění jeho fungování.
Tzn. mohou si najít jiný objekt šikany a podobně.
Jak říkám už podruhé - kohout vypadá dobře a ten ocas je detail.
Věřím, že vnímáte.
Jinak bych vám doporučil Hempšírky.
Nemyslela jsem to hlavně kvůli ocasu, ale spíše tomu prostorovému komfortu v kurníku. Dám tomu tedy ještě čas a budu pozorovat dění.
Jen tak mimo téma bych se ještě ráda zeptala, jestli máte zkušenosti s desinfekcí kurníku ozónem. Mám doma poměrně výkonný ozónový generátor. Napadlo mě, třeba jednou měsíčně jako prevenci, přehodit přes celý kurník i s voliérou igelitový návlek, u země zatížit, utěsnit a v kurníku to pustit. Teoreticky by to mělo čmelíky, blechy, bakterie, viry atd. zničit.

klarka6526
napsal(a):
Nemyslela jsem to hlavně kvůli ocasu, ale spíše tomu prostorovému komfortu v kurníku. Dám tomu tedy ještě čas a budu pozorovat dění.
Jen tak mimo téma bych se ještě ráda zeptala, jestli máte zkušenosti s desinfekcí kurníku ozónem. Mám doma poměrně výkonný ozónový generátor. Napadlo mě, třeba jednou měsíčně jako prevenci, přehodit přes celý kurník i s voliérou igelitový návlek, u země zatížit, utěsnit a v kurníku to pustit. Teoreticky by to mělo čmelíky, blechy, bakterie, viry atd. zničit.
Zkušenost s ozonem nemám, já takovýto podobný mám, ale jen jako odchovnu pro kvočnu s kuřaty. Jinak když hempšírky, tak raději zdrobnělé, aby neměly tak těsno v kurníku, ikdyž jen nocují. Bez kohouta to zvládnou i čistokrevné slepice, ale s kohoutem je to hezčí, jednodušší a máte možnost případných odchovů, pokud budete chtít.

klarka6526
napsal(a):
Po celodenním pozorování, jsem už teda přistihla dvě bílé slepice, jak chudáka ozobávaly a on před nimi utíkal.
Zkusím mu to stříknout novikovym roztokem a slepicím dát něco na klování a víc bílkovin. Mohla by slepice kvalitní psí granule? Teď tu zrovna nemám žádné masité zbytky.
Mohla, nejlépe je dočasně oddělit, klidně je nechte několik nocí přespat dole pod kurníkem, když jde ta "voliérka" uzavřít, aby neměly v noci příležitost do něj klovat. Pokud to nepřestane, je třeba je eliminovat do hrnce, pokud nechcete zkusit zkrátit horní část zobáku, protože tento zlozvyk je velmi nakažlivý (začne jedna a postupně v tom jedou všechny) a špatně se odnaučuje.
Já jsem kdysi měla tenhle spray http://www.lihne.cz/520-vice-buster.html smrdí to jako spálená pneumatika. Fungoval. Když tak koukám na ten kurníček, tak pokud chcete také kohouta, tak velké hempšírky určitě ne. Kohout potřebuje tak aspoň 8 slepic. Jinak vám je bude moc mordovat. Ty zdrobnělé je dobrý nápad. Ostatní už bylo napsáno výše.
Zkuste zastrihnout ten zobak, nic to neni. A je to nejucinnejsi. Slepice, nez jim to doroste (chvili to potrva, protoze si to obrusuji), na zlozvyk zapomenou.Lepsi zkratit zobak, nez ji predcasne pripravit o hlavu.
Zdrobnéky budou dobra volba.
K rybniku ne kvuli kachnim parazitum? Skoda toho nevyuzit, zas tak bych to nehrotil. U zacatecnika je ale urcite lepsi prehnana opatrnost nez ledabylost..
veraboskova
napsal(a):
Já jsem kdysi měla tenhle spray http://www.lihne.cz/520-vice-buster.html smrdí to jako spálená pneumatika. Fungoval. Když tak koukám na ten kurníček, tak pokud chcete také kohouta, tak velké hempšírky určitě ne. Kohout potřebuje tak aspoň 8 slepic. Jinak vám je bude moc mordovat. Ty zdrobnělé je dobrý nápad. Ostatní už bylo napsáno výše.
u nás tento sprej nefungoval..
Lydie:
Výběh mám teď 8x4 m, ale mám 3 možná 4 takové plochy, mezi kterými chci pendlovat. Oplocení je mobilní. Ráda bych aby slepice byly na trávě, tudíž budou na jednom místě vždy tak 14 dní.
Ladd:
Rybníku se trošku bojím kvůli nemocem od kachen a myší. Za rybníkem pod velkým ořešákem žijou hryzci vodní, možná i nějaký potkan. A pak kvalita vody v létě přece jen klesá, tak i na pití by to asi pro slepice nebylo úplně nejlepší.
Zkusím je přes noc oddělit, a něčím mu to stříknout. Dala jsem jim namočené psí granule, vrhli se na to všichni.
Já to chápu, šlo mi o přechodně zvětšený výběh, než se kohout zahojí, aby se se slepicemi potkával co nejméně...
http://www.chozadru.wbs.cz/USTAJENI-SLEPIC.html
klarka6526
napsal(a):
Kolem potoka a rybníka to vypadá viz. foto
No to by pro ne byl raj jeste lepsi nez zastrizeny travnik. Co by za to nekdo dal, kdyby je tam mohl vypustit. Na druhou stranu hrozi riziko predatoru, ti si ale dojdou i pres plot.
Moje slepice (ale i kazde jine, kdyz maji moznost) mysi lovily a zraly.
Kohouta oddelte, treba na volno, jestli nemate dalsi ohradku, daleko od slepic nepujde. Az peri odroste a nebude ve stadiu krvavych pysku (rasici peri) tak by je to nemuselo lakat.
Zdravím všechny a přidávám report o kohoutovi.
Brka rostou a žádné škubání už se doufejme nekoná. Šla jsem cestou toho, že je napucnu něčím masovým na večer, aby kohouta v kurníku, pak nechaly být. Vyhrály to namočené psí granule našeho mazlíka (30% jehněčí, rýže, řepné řízky, kukuřice). Zafungovalo to. Možná ještě pomohlo, že slepice, která to dělala, mi chtěla klovat do červených kalhot, tak jsem jí trošku prohnala.
Jinak teď ještě řeším, že všichni a hlavně kohout jsou zlí na kropenatou slepici. Kohout jí občas prožene po celém výběhu a klovne jí, ostatní jí nepouštějí k dobrotám. Jinak se pasou dohromady a kropenatá vypadá v pohodě. Má ale nejmenší hřebínek, řekla bych skoro žádný. Je nejmladší a proto ta agrese? Nebo může být nějak nemocná?
Děkujeme za zpětnou vazbu. Žíhaná (krop.) slepice dospěje, není kam spěchat.
S těmi granulemi velmi opatrně, jinak jim brzy odrovnáte játra, přivoláte brzkou
snášku, která pak může vést k vyhřeznutí kloaky nebo celoživotnímu snášení
podměrečných vajec.
Pro tak malé hejno nenamáčejte víc, jak 20 granulí 2-3x týdně MAX.
Na každou slepici tak 2-3 gran.
A dbejte, aby dostaly všechny rovnoměrně, tudíž vyberte místo, kde není
tak vysoká tráva a házejte jim, každé zvlášť.
Brzy se i ta žíhaná naučí stát tak, abyste jí hodila granulku a nikdo jí to nestačil
sebrat.
Jak se říká, všeho s Mírou a Dobrého pomálu.
Jinak vlhké komponenty se dávají ráno nebo dopoledne, na rychlé doplnění
energie po dlouhé noci, na noc se dává celé zrno, aby slepici dlouho vydrželo
na trávení a neměla v noci hlad. Zejm. v zimě.