Prosím o radu.
Roky líhnu v líhni - bez problémů. Letos zase kvokala slepice araukany a tak jsem jí dala 4 násadovky. Mám ji zvlášť od ostatních, holka vzorně sedí. Každý večer ji popostrčím z hnízda, vzorně se nají, vyprdne hovínko a utíká sedět. Líhnout by se kuřata měla 6 května.
Chci se zeptat:
1. Dokdy ji mám po večerech ,,venčit"? Až se kuřata začnou líhnout, asi není dobré ji sundávat a posílat jíst, že?
2. Odebírat kuřata, aby neopustila vajíčka je asi nesmysl, když mám jen 4 ks (oplodněná budou asi jen 3).
3. Co k jídlu po vylíhnutí? Mám dát jen kukuřičný šrot na začátku pro kuřata, i pro ni? Anebo mám dát i její granule? Zase nechci, aby mi to sežrala na začátku i kuřata a ucpaly se jim hned prdelky...
Díky moc za odpovědi...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já venčím až do posledního dne, pokud při kontrole zjistím, že se kuřata již líhnou, pak již nevenčím. Kuřata neodebírám, mám hedvábničky, které sedí a sedí. Pokud se druhý den případně již nic neděje, zbylá vejce odstraním a je vyřešeno. Kvočnu samostatně nekrmím, má max. navíc pšenici, kterou kuřata nežerou. První 2-3 dny dávám jen kukuřičný šrot, pak rovnou přecházím na K1.
Frufru, musim vas opravit, kvocna nauci na psenici kuratka v par dnech stari. Je pravda, ze jsem to nikdy az tak neresil ale dobre to asi nebylo, kdyz si nacpala volatka zrnim misto michanici. Da se to vyresit vysokym hrncem, kam se kuratka nedostanou, ona jim ale nejake zrnko stejne nabidne.
Děkuji vám všem za reakce.
Včera jsem ji večer nevenčila, hrozně lilo, dnes ráno jsem ji chtěla vypustit, nadzvednu ji a tam kuře. Takže má zatemníno, sedí a mrknu se večer...
Ještě jeden dotaz, tam, jak je s kuřaty (malý kurníček s pidi výběhem), ji chci nechat tak 7 dní, pak pro ni budu mít větší výběh z uzavíratelnou boudičkou, stačí ji a kuřátka přemístit do boudičky večer? Aby je v novém prostředí nepošlapala..
A pak se chci zeptat, kdy ji mohu pustit s kuřátky mezi ostatní (16 slepic bez kohouta).
Omlouvám se, že to tak rozebírám, ale dost mi na nich záleží, děcka jsou z toho úplně paf :-)
ančovička1
napsal(a):
Mam asi týden stará kuřatka rousnicek,přemístěne z hnizda do kralikarny s trochou podestylky,od prvniho dne dostavaji jáhly s K1, slepička pšenici a pro male ještě psenicky šrot,kdyby měla kuratka chuť😁kvocna samozřejmě zobe všechno s malými😁..rostou pěkně😇
Ta králíkárna nezní špatně, mám jednu větší volnou, teď přemýšlím, že bych je mohla dát tam....nemáme moc místa na výběhy...
petája
napsal(a):
Ta králíkárna nezní špatně, mám jednu větší volnou, teď přemýšlím, že bych je mohla dát tam....nemáme moc místa na výběhy...
Dělám to tak vždycky..ještě ani neni počasí a ustálena venkovni teplota na to,aby byla kurata cely den ve výběhu..kralikarnu mam zateplenou deskami pelexiskla,kdyz je slunicko,tak kus odstranim,aby se kuřátka mohla vyhrivat na slunicku, ale nesmi mit průvan..do výběhu maji čas,az bude suchá a teplá zem,nic nezmeškaji..do kotce jom dejte také nizkou misku s pískem..
K dospělým slepickam "navolno" je pouštím az po pár měsících..
Uživatel s deaktivovaným účtem

ladd
napsal(a):
Frufru, musim vas opravit, kvocna nauci na psenici kuratka v par dnech stari. Je pravda, ze jsem to nikdy az tak neresil ale dobre to asi nebylo, kdyz si nacpala volatka zrnim misto michanici. Da se to vyresit vysokym hrncem, kam se kuratka nedostanou, ona jim ale nejake zrnko stejne nabidne.
To nejsou domněnky, to je moje zkušenost Hedvábky jsou menší a kuřata prostě pšenici nezobou, minim. několik prvních týdnů. Kvočna sice vyhází zrní z hluboké misky, ale zůstává ležet kolem, bez zájmu kuřat.