AnnaElsaW

XXX.XXX.13.205
Dobrý den,
líhnu poprvé vajíčka v líhni. Včera jsem bylo vajíčkům 19 dní a již se ozývalo pípání a některá se hýbala. Dnes je jim 20 dní a nic se neděje. Vajíčka ani nepípají a ani se nehýbou. Dolíheň mám nastavenou na 37,3°C +- 0,3°C vlhkost na min. 60% (drží se v ní 63%). Vlhkoměr nemám, ale teplotu jsem přeměřila teploměrem a byla na 37,8°C, ale to se snížila vlhkost a pustilo se topení na vyrovnání vlhkosti. Takže bude teplota cca 37,5°C. Už mám strach o kuřátka, že je něco v nepořádku... Je to normální??
Děkuji za radu.
palo73sk

XXX.XXX.254.22
zdravim mne sa na 19 den stalo,ze 1h som nemal elektrinu
AnnaElsaW
napsal(a):
Dobrý den,
líhnu poprvé vajíčka v líhni. Včera jsem bylo vajíčkům 19 dní a již se ozývalo pípání a některá se hýbala. Dnes je jim 20 dní a nic se neděje. Vajíčka ani nepípají a ani se nehýbou. Dolíheň mám nastavenou na 37,3°C +- 0,3°C vlhkost na min. 60% (drží se v ní 63%). Vlhkoměr nemám, ale teplotu jsem přeměřila teploměrem a byla na 37,8°C, ale to se snížila vlhkost a pustilo se topení na vyrovnání vlhkosti. Takže bude teplota cca 37,5°C. Už mám strach o kuřátka, že je něco v nepořádku... Je to normální??
Děkuji za radu.
Tak jak to dopadlo? :-)
AnnaElsaW

XXX.XXX.13.205
20 den se mi vylíhlo první kuřátko, pak dlouho nic, zvýšila jsem proto vlhkost na 65% a 2 kuřátka se naklovla, ale nejspíš se utopila v nevstřebané tekutině :-( 21. den se mi vylíhlo prvních 11 kuřat, ale stále se mi zdálo, že se líhnou pomalu. Přidala jsem teplotu o 0,3°C a pak ještě o 0,2°C na 37,7°C aktuálně. Stále mám v líhnu jedno 100% živé kuřátko s naklovanou skořápkou a 5 vajec, které po prosvícení nelze prosvítit a je dobře viditelná vzduchová kapsa. No uvidím ráno, jak na tom kuřátka budou. Jinak ostatní jsou čilá, jen u jednoho se objevila roznožka. Nožky jsem proto obvázala a uvidíme, jestli se to zpraví. Pokud nebude mít kuře snahu samo se najíst a napít, tak to asi vzdám, ale vypadá, že se s tím nějak popere :-)
Moc děkuji za uklidňující radu... :-)
AnnaElsaW

XXX.XXX.13.205
Jak to vše dopadlo:
Líhnu v líhni Egg Incubator 32 HHD na 32 vajec. Dle návodu k líhni jsem od prvního dne měla nastavenou teplotu na 37,5°C s odchylkou 0,3°C. 18. den jsem nastavila parametry líhně na dolíheň s teplotou 37,3°C a vlhkostí 60%.
Suma sumárum:
Z 32 vajec jsem měla 7 neoplodněných
Z 25 vajec jsem měla 2 vejce s kruhem smrti po 8 dni
Z 23 vajec:
1 kuře se nedokázalo vyklubat a umřelo ve skořápce
2 embrya, která se nevyvíjela jsem odebrala do 14 den při prosvěcování
2 embrya jsem vyřadila 18 den
3 kuřátka se mi asi utopila v nevstřebaném amniové tekutině
3 kuřátka neměla vtažený ani žloutkový vak
Vyklubalo se v pořádku 12 kuřátek, kdy jedno roznožku a jednomu jsme museli pomoci ze skořápky.
K této líhnu bych asi nedoporučila zvyšovat vlhkost a snižovat teplotu. Za mě po této zkušenosti bych ráda vyzkoušela ještě jinou líheň, zda bude lepší..