Zabezpečení slepic před predátory

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Len1

14.5.2020 18:16
Len1

XXX.XXX.163.60

Dobrý den, jak nejlépe zabezpečit slepičky před kunou, liškou apod.? Jelikož budeme mít slepičky jako domácí mazlíčky, mám hrůzu z toho, že by nám je někdo zakousl. Na noc je budeme samozřejmě zavírat. Jaký kurník je nejlepší a je liška nebo kuna schopná lovit i ve dne? Popřípadě pomáhá, když na dvoře žijí i kočky a pes?

15.5.2020 19:46
Hitch

XXX.XXX.133.26

Liška je toho schopná určitě, kuna až po západu slunce. Ale využiji tohoto tématu a zeptám se na něco co mě už dlouho zajímá.
Prokoukl už někdo z Vás ten zázračný inzerát, kde dotyčný nabízí "unikatní" návod jak zabezpečit drůbež před predátory za cca 300,- kč? :-)

15.5.2020 19:55
2mazutak

XXX.XXX.6.186

Hitch napsal(a):
Liška je toho schopná určitě, kuna až po západu slunce. Ale využiji tohoto tématu a zeptám se na něco co mě už dlouho zajímá.
Prokoukl už někdo z Vás ten zázračný inzerát, kde dotyčný nabízí "unikatní" návod jak zabezpečit drůbež před predátory za cca 300,- kč? :-)

je to na způsob, jako když si doma místo dveří pořídíte korále.jsou to ve vchodu pověšené řetízky jeden vedle druhého,něco jako probíhačky do holubníku.jábych na to moc nesázel.pevná dvířka nebo pevný zašupovák.to nenahradí.

15.5.2020 20:08
Hitch

XXX.XXX.133.26

2mazutak napsal(a):
je to na způsob, jako když si doma místo dveří pořídíte korále.jsou to ve vchodu pověšené řetízky jeden vedle druhého,něco jako probíhačky do holubníku.jábych na to moc nesázel.pevná dvířka nebo pevný zašupovák.to nenahradí.

Vážně? A jak tohle má zabránit vstupu kuny do kurníku? :-)

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.5.2020 20:23
Uživatel s deaktivovaným účtem

prostě si udělejte pořádnou voliéru, uchrání Vás to od predátorů a i od volně žijících ptáků co by tam zanesli parazity

15.5.2020 20:43
maxichov

XXX.XXX.146.1

nejlepší je el. ohradník

15.5.2020 21:39
akaš

XXX.XXX.109.2

To jsem chtěl taky říct. Nejlepší je ohradník. Taky ho používám - k tomu vodivou síť. Predátoři neproklouznou. Kdysi jsem to našel na jedný stránce, kde je to docela pěkně popsaný - https://www.elektricke-ohradniky.cz/pro-drubez.php
Maj tam dokonce ohradník pro pštrosy. A když tam budete podívejte se na ohradník pro tchýně.
Liška by se možná psa trochu lekla, ale kuna ne. Starýho auta si ta mrcha nevšimne. Ale měl jsem náhradní auto, když jsem měl auto v servisu. To bylo nový. A málem jsem do toho servisu nedojel zpátky - překousaný kabely zapalování.

15.5.2020 21:48
2mazutak

XXX.XXX.6.186

Hitch napsal(a):
Vážně? A jak tohle má zabránit vstupu kuny do kurníku? :-)

tak to tedy nevím.myslím,že to neví ani ten inzerent.jemu je to šumafuk,jemu jde o tři stovky.zatím se tu nikdo nepochlubil jak je to účinný.zřejmě jen do doby,než to šelma překoná.

15.5.2020 22:53
honzapm

XXX.XXX.134.34

Hiči...
Je to jednoduché - vchod do kurníku musí být takový, aby predátor neviděl na jeho konci drůbež.
Tzn. udělat třeba dřevěný tunel, třeba 120 cm dlouhý. A hlavně zahnutý. Do strany nebo do patra.
Tudy naučit slepice chodit.
Do stropu tunelu se navrtají nebo našroubují háčky. Hodně háčků. Hodně moc háčků.
Až se tudy slepice naučí chodit, pověsí se jim na ty háčky například 5 řetízků.
Když to zvládnou, tak za týden dalších deset řetízků.
A pak padesát. A ještě padesát.
Takže slepice, protože ví, tudy bez problému projde, za použití malého tlaku.
Prostě jako když v zoo vstupujete do nějaké průchozí voliéry, nebo když moje sestřenka
v devadesátkách měla místo dveří Céčka. Hodně Céček.

No a autor "nápadu" garantuje, že kuna ni liška do "tolika železí" prostě ten čumák nestrčí.
Což teoreticky fungovat může.
Vzpomeňme si třeba na sklopec - je v něm návnada pár centimetrů od liščího čumáku,
ona bude chodit každý den okolo, hrozně moc to řešit, ale jen málokterá do toho fakt
vleze takovým způsobem, aby za ní zaklaplo víko.
No a to tu návnadu vidí a má ji u nosu.

A v tom je ten fór toho tunelu - slepice nejsou vidět, a je tam metr železných řetízků,
a tím prostě ten predátor údajně nikdy neproleze. Je to proti jeho přesvědčení.
Zda to platí i pro zasvrabenou lišku, které je už všechno jedno a stejně umírá,
autor nezmiňuje.

No, než dělat tunely a vrtat háčky a věšet řetízky a pak na nich najít oběšenou slepici
nebo mít odrbaniny místo komtes, a stejně vlastně nemít zavříno,
není lepší si pořídit automatická dvířka,
která jsou na 4 tužkové baterie a fungují se svítáním/soumrakem?
Cenově to s platbou za nápad, přesný popis délky a zahnutí a rozměrů tunelu,
počtu řetízků a dalšího + nákup daného materiálu + víkend kutění + měsíc učení slepic
(a nutnost zavírání, když tam těch řetízků je málo), plus nikdy nekončící učení nových kusů,
vyjde asi nastejno.

16.5.2020 07:11
Hitch

XXX.XXX.133.26

honzapm napsal(a):
Hiči...
Je to jednoduché - vchod do kurníku musí být takový, aby predátor neviděl na jeho konci drůbež.
Tzn. udělat třeba dřevěný tunel, třeba 120 cm dlouhý. A hlavně zahnutý. Do strany nebo do patra.
Tudy naučit slepice chodit.
Do stropu tunelu se navrtají nebo našroubují háčky. Hodně háčků. Hodně moc háčků.
Až se tudy slepice naučí chodit, pověsí se jim na ty háčky například 5 řetízků.
Když to zvládnou, tak za týden dalších deset řetízků.
A pak padesát. A ještě padesát.
Takže slepice, protože ví, tudy bez problému projde, za použití malého tlaku.
Prostě jako když v zoo vstupujete do nějaké průchozí voliéry, nebo když moje sestřenka
v devadesátkách měla místo dveří Céčka. Hodně Céček.

No a autor "nápadu" garantuje, že kuna ni liška do "tolika železí" prostě ten čumák nestrčí.
Což teoreticky fungovat může.
Vzpomeňme si třeba na sklopec - je v něm návnada pár centimetrů od liščího čumáku,
ona bude chodit každý den okolo, hrozně moc to řešit, ale jen málokterá do toho fakt
vleze takovým způsobem, aby za ní zaklaplo víko.
No a to tu návnadu vidí a má ji u nosu.

A v tom je ten fór toho tunelu - slepice nejsou vidět, a je tam metr železných řetízků,
a tím prostě ten predátor údajně nikdy neproleze. Je to proti jeho přesvědčení.
Zda to platí i pro zasvrabenou lišku, které je už všechno jedno a stejně umírá,
autor nezmiňuje.

No, než dělat tunely a vrtat háčky a věšet řetízky a pak na nich najít oběšenou slepici
nebo mít odrbaniny místo komtes, a stejně vlastně nemít zavříno,
není lepší si pořídit automatická dvířka,
která jsou na 4 tužkové baterie a fungují se svítáním/soumrakem?
Cenově to s platbou za nápad, přesný popis délky a zahnutí a rozměrů tunelu,
počtu řetízků a dalšího + nákup daného materiálu + víkend kutění + měsíc učení slepic
(a nutnost zavírání, když tam těch řetízků je málo), plus nikdy nekončící učení nových kusů,
vyjde asi nastejno.

Krásně napsáno Honzo, souhlasím že je to příliš komplikované, ale zajímalo mě to. Sám vím co je to za nervy každoročně učit nové kuřičky chodit spát do kurníku s obyč dvířky, natož tak do nějaké ořetízkované Blanky :-)

16.5.2020 07:42
2mazutak

XXX.XXX.6.186

no a když se to nakonec ta slepice naučí,naučí se to i predátor.místo jednoho týdne obcházení okolo kurníka ho bude obcházet tři týdny,protože bezpečně podle čichu pozná,že tam kořist je a hlady překoná strach.a je také na vyšším inteligenčním stupni než slepice.

16.5.2020 08:04
Hitch

XXX.XXX.133.26

To rozhodně :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík