Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, moc bych si přála začít s chovem hus, podle toho co jsem zatím četla, je nejvhodnější husa česká (dobře prý sedí na vejcích). Chci se poradit jaké jsou vaše zkušenosti, zda doporučíte toto nebo jiné plemeno a uvítám i nabídky od chovatelů ke koupi nebo výměně. Chtěla bych je nejlépe od housat, ale nevím v jakém věku je možné pár sestavit, v jakém věku se pozná pohlaví. Mám pro ně připraven husník, jezírko a velkou pastvu společnou se slepicemi. Děkuji za rady, nabídky a poznatky.
Když jsem kdysi chovala husy začínala jsem od housat. Tenkrát ještě české dráhy doručovaly živá zvířata. Večer se zavezla bedna s housaty k vlaku a ráno si je chovatel vyzvedl na druhém konci republiky. A taky bylo víc chovatelských organizací, které provozovaly vlastní líheň. Nechala jsem si poslat 10 housat a na podzim vybrala 2 husy a housera a čekala co se stane. A stalo se přesně to, co jsem očekávala. Husy začaly snášet a ze mě se stala chovatelka hus. Přečetla jsem strašně moc literatury, která byla v té době dostupná. A učila se pokus omyl.
Kdybych začínala teď, tak bych si koupila housata ze dvou zdrojů a řádně je označila, aby bylo poznat, která jsou odkud. No a na podzim bych vybrala z jednoho zdroje husy a z druhého housera. A až bych se vyučila na těch pokusných zvířatech, tak bych si teprve koupila nějakou kvalitní husu na nějaké klubové výstavě.
Meelek
napsal(a):
Slušnou husu seženete až na podzim, teď se to málo prodává, taky i dobře prodává. Housata většinou vůbec. A riskujete. Mohla byste koupit nějaký dospělý nesnášející nebo impotentní aussus. Protože co Čech, to dobrák.
Doporučuji na podzim navštívit třeba nejbližší výstavu drůbeže..tam se prodávají opravdu kvalitní oceněna zvířata,ja už se těším na CV do Lysé n.Labem😀
ančovička1
napsal(a):
Doporučuji na podzim navštívit třeba nejbližší výstavu drůbeže..tam se prodávají opravdu kvalitní oceněna zvířata,ja už se těším na CV do Lysé n.Labem😀
Tam už nikdy. Když jsem začínal, koupil jsem si tam housera s 95b, který měl ohromný podbřišek. A další rok na okresní výstavě kolem něj chodili jako kolem nějaký rarity. A ještě mi tam spletli husu. Dostal jsem úplně s jiným číslem. Všechno pěkně najednou.
ančovička1
napsal(a):
..tak asi se vám houser libil,ne?😀...tam nabizi takové množství chovnych zvířat,stačí si jen vybrat toho nej..😀
Tam jsou nejhorsi ty nechutný závody po otevření brány. Kdybych tam ještě někdy vlezl, beru si sebou tu skládací koloběžku. Na zvíře se člověk ani nekoukne, jen v katalogu. A čekání ve frontě, další nechutnost. A kdo nepřijede první den, uvidí prázdný klece.
Stejně to spousty chovatelů to dělá tak, že zvířata odkupují den před výstavou. Takže suma sumárum, lepší je najít kontakty, zajet si rovnou k chovateli. Vyjde to líp, skouknu rodiče, prostředí. Ale třeba se za těch skoro 10let něco změnilo, nevím. Abych nedělal zle.
nasehusa

XXX.XXX.102.221
Dobrý den, tak já nejsem žádná zkušená chovatelka...začala jsem vlastně tak nějak od nuly a bez zkušeností...vloni jsem si koupila 5ti denní housátka od chovatele, který měl husu německou, českou a housera landenského. Koupila jsem si jen na výkrm, ale bohužel na podzim nebylo dost místa v mrazáku tak 3 zůstali do zimy....v zimě jsem si začala pohrávat s myšlenkou, že kdybych měla husu a housera zkusím vlastní housata a ono se zadařilo...husička začala 1.3. snášet, nanesla 14 vajíček a krásně vyseděla......Housátka rostou jako z vody:-) Houser je velký bílé barvy, husička menší zbarvením spíš landenská....Tolik moje zkušenosti:-)
Uživatel s deaktivovaným účtem

nasehusa
napsal(a):
Dobrý den, tak já nejsem žádná zkušená chovatelka...začala jsem vlastně tak nějak od nuly a bez zkušeností...vloni jsem si koupila 5ti denní housátka od chovatele, který měl husu německou, českou a housera landenského. Koupila jsem si jen na výkrm, ale bohužel na podzim nebylo dost místa v mrazáku tak 3 zůstali do zimy....v zimě jsem si začala pohrávat s myšlenkou, že kdybych měla husu a housera zkusím vlastní housata a ono se zadařilo...husička začala 1.3. snášet, nanesla 14 vajíček a krásně vyseděla......Housátka rostou jako z vody:-) Houser je velký bílé barvy, husička menší zbarvením spíš landenská....Tolik moje zkušenosti:-)
Pro nasbírání zkušeností s chovem pro další budoucnost s čistokrevným plemenem jako dělané
Meelek...hus bylo v Lyse hodně a pěkné, lidi moc..v tom mate pravdu..husicky byly rozebrány za chvili,ale houseru bylo dost a pěkných..chci obnovit chov a tak se pro jednoho vypravím😀..navštěvujeme i oblastni výstavy, kde chovatelé nabizi take krásná zvířata,kupuji i tam... je to bez těch davů kupujicich klidnější..hlavně,aby už vše fungovalo jako dřív..
ančovička1
napsal(a):
Meelek...hus bylo v Lyse hodně a pěkné, lidi moc..v tom mate pravdu..husicky byly rozebrány za chvili,ale houseru bylo dost a pěkných..chci obnovit chov a tak se pro jednoho vypravím😀..navštěvujeme i oblastni výstavy, kde chovatelé nabizi take krásná zvířata,kupuji i tam... je to bez těch davů kupujicich klidnější..hlavně,aby už vše fungovalo jako dřív..
Mám tu teď 7 husích, ale jsou ještě mladé, necelé 4 měsíce. Houser mezi nimi určitě bude. A pro sebe si nic nechávat nebudu. Asi srpnu půjdou na jednu výstavu a tím pro ně blázinec skončí.