Dobrý den,
jsem chovatelkou slepic. Jedna ze slepic mi začala kvokat. Nechala jsem ji tedy několik dnů, aby byla jistota, že ji to kvokání nepřejde. Po několika dnech jsem ji večer posadila na 15 vajíček. Počasí je v tuto dobu hodně střídavé. Několik dnů je teplých a pak zase chladných. Kvočna je oddělena od ostatních slepic. Má tam dosteatek vody a krmení. Problém je v tom, že už sedí 27. den a ještě stále se nic nevylíhlo. Mám vypozorované, že postupně vajec ubývá. Nyní má pod sebou 10 vajíček. Nevím, jestli se něco vylíhne. Mám ji pustit ven? Je ale pravda, že kvočna sedí poctivě Děkuji za radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jarus28
napsal(a):
Dobrý den,
jsem chovatelkou slepic. Jedna ze slepic mi začala kvokat. Nechala jsem ji tedy několik dnů, aby byla jistota, že ji to kvokání nepřejde. Po několika dnech jsem ji večer posadila na 15 vajíček. Počasí je v tuto dobu hodně střídavé. Několik dnů je teplých a pak zase chladných. Kvočna je oddělena od ostatních slepic. Má tam dosteatek vody a krmení. Problém je v tom, že už sedí 27. den a ještě stále se nic nevylíhlo. Mám vypozorované, že postupně vajec ubývá. Nyní má pod sebou 10 vajíček. Nevím, jestli se něco vylíhne. Mám ji pustit ven? Je ale pravda, že kvočna sedí poctivě Děkuji za radu.
Po 27 dnech je téměř jisté, že se nevylíhne nic (pokud jste vejce nasadila ve stejný den). Zkuste na vejce u ucha jemně poklepat, pokud je kuře živé, pípá. Ale šance zde je minimální. Vejce byl vzal a zkusmo rozklepnul, ať víte, co v nich je. Předpokládám, že kohouta máte nebo jsou vejce od chovatele, který ho má Vejce nemusela být oplodněná, mohla být špatně skladovaná, příčin může být spousta. Pak napište, co jste zjistila.
Letos jsem dala sedět dvě kvočny. Tu první začátkem května a tu druhou v polovině května. Mě se to také stalo, že kvočna po 10 dnech slezla a nechtěla dále na vejcích sedět. Kohouta máme a vejce byla vždy ten den čerstvá u obou. Předloni jsme sice kohouta neměli, ale vejce jsme sehnali od jiného chovatele. Bylo už teplo a kuřátek se vylíhlo 7. Teď není nic, jestli je to zimou?
/Pro frufru)
Dobrý večer,
děkuji za radu. Jak jste se ptal, kohouta máme, 30 slepic, vejce byla nasazena vždy ten den čerstvá. Myslím si, jestli to není tou zimou letos. Dnes jsem se dívala, že tam kvočna měla malé nevyvinuté kuře u sebe na slámě, ale pořád ještě sedí. A ta druhá, jak popisuji, včera slezla po 10 dnech. Ještě ji nechám a uvidím. Potom bych se ozvala. Předloni jsem mi vylíhlo 7 kuřat. Z nich je právě ten kohout.

Jarus28
napsal(a):
/Pro frufru)
Dobrý večer,
děkuji za radu. Jak jste se ptal, kohouta máme, 30 slepic, vejce byla nasazena vždy ten den čerstvá. Myslím si, jestli to není tou zimou letos. Dnes jsem se dívala, že tam kvočna měla malé nevyvinuté kuře u sebe na slámě, ale pořád ještě sedí. A ta druhá, jak popisuji, včera slezla po 10 dnech. Ještě ji nechám a uvidím. Potom bych se ozvala. Předloni jsem mi vylíhlo 7 kuřat. Z nich je právě ten kohout.
Jestli máte na 30 slepic jen jednoho kohouta, tak pravděpodobně nebudou vejce oplozená, je jich moc a nezvládne je všechny. Je zbytečné nechávat sedět kvočnu takhle dlouho, zbytečně se vysiluje a očividně z vajec nebude nic. Jak říkám, zbylá rozklepnout a uvidíte. Je divné, že má pod sebou nevyvinuté kuře, může také vejce sama žrát. Jinak zimou to být nemůže. Pokud kvočna dobře sedí, dokáže vejce zahřát, ikdyž je chladno, jako v těchto dnech. Jak jsem psal v jiné diskuzi, mě kvočna vyseděla 9 kuřat z 9 vajec, byť bylo venku první týden skoro na 0 a ještě jsem ji po týdnu sezení zapomněl při venčení skoro 1,5 hodiny mimo hnízdo.
ak mate kvocku, ktora vzorne sedela a ocakava mlade, skuste jej dokupit nejake zopardnove kuriatka a podstrcit jej ich. (podstrcit vecer, vymenit za vajicka na ktorych sedi)
1 kohut na 30 sliepok je vela, ak by ste mali kvocku do buducna skuste z krdla vybrat sliepky, ktore sa vam pacia a dat ich s kohutom zvlast od ostatnych sliepok. od parenia trva cca 48 hodin pokial znesene vajce je oplodnene. takto by ste si mohli nazbierat oplodnene vajicka od vasich sliepok a vaseho kohuta. po pozbierani vajicok mozete ich vratit opatovne vsetkych spolu.
zaroven by bolo vhodne presvietit vajicka po 7 dni a neoplodnene vyradit a nechat tam iba tie dobre, clanky obrazky ako vyzera prazdne vajicko a ako oplodnene v ktorom je zarodok najdete rozne na webe a urcite aj tu v diskusii.

Jarus28
napsal(a):
/Pro frufru)
Dobrý večer,
Tak jak s těmi vejci, vy nás tedy napínáte....
Dobrý den,
tak jsem nakonec včera večer musela kvočnu s těch vajec vyndat ven. Zjistila jsem totiž, že se ona sama živí svými mrtvými mláďaty. Máte někdo zkušenosti se "špatnou kvočnou"? Na vlastní oči jsem včera viděla jak klove do vajíčka, v němž bylo mrtvé mláďátko. Z 15 vajec tam zůstalo nakonec jen 5. Myslíte si, že je chyba v kvočně? Proč tam byla mrtvá kuřátka? Nyní jsem kvočnu pustila mezi slepice. Děkuji za vaše názory.

Jarus28
napsal(a):
Dobrý den,
tak jsem nakonec včera večer musela kvočnu s těch vajec vyndat ven. Zjistila jsem totiž, že se ona sama živí svými mrtvými mláďaty. Máte někdo zkušenosti se "špatnou kvočnou"? Na vlastní oči jsem včera viděla jak klove do vajíčka, v němž bylo mrtvé mláďátko. Z 15 vajec tam zůstalo nakonec jen 5. Myslíte si, že je chyba v kvočně? Proč tam byla mrtvá kuřátka? Nyní jsem kvočnu pustila mezi slepice. Děkuji za vaše názory.
A v těch zbylých 5 vejcích bylo co? A víte 100%, že to kuře bylo už mrtvé ve vejci před tím, než ho kvočna rozklovala? Samozřejmě, že to může být špatná kvočna, která z nějakého důvodu začne vejce sama požírat. Nemusí k tomu být relevantní důvod, nebo třeba jedno omylem nakřápla, ochutnala, zachutnalo jí to a tak pokračovala. Takovou kvočnu bych už sedět nenechal, je to riziko.
Jarus28
napsal(a):
Dobrý den,
Stalo se mi něco podobného vloni, kdy kvočna zabila postupně všechna svá líhnoucí se kuřata, Ale nesežrala je, jen je zahrabala. Skončila v hrnci. V diskusi pod "Vraždící kvočna"
Děkuji za Vaše reakce. Ještě poznamenám, že před 21. dnem kvočna ťukala zobákem do vajec. Ale také je obracela. Vajíček postupně ubývalo, a tak jsem si myslela, že likviduje pouze ta neoplodněná. Psali to i na jedné webové stránce, že si dobrá kvočna nechá ve hnízdě pouze oplodněná vejce. Když se 23. den nic nelíhlo, začala jsem si všímat toho, že rozklovla vejce a bylo tam černé opeřené kuřátko a bylo mrtvé. A pak pokračovala v téhle neřesti dál... Rozlobilo mě to, a proto jsem ji pustila ven. V těch zbylých 5 vejcích byly zárodky.
Ta druhá kvočna slezla z vajec po 10. dnu sezení, a tak by z toho nic nebylo.
Tento rok není šťastný na líhnutí
Přeji všem úspěšný chov drůbeže. Já si mladé slepičky letos musím koupit.
Já měl nasazeno už pět kvočen a pouze jediná vyseděla. A i ta první vylíhlé kuře zabila a sežrala mu hlavičku. Pak už další byli v pohodě. Dnes jim je jedenáct dní a jenom to poslední vylíhnuté padlo. Takže jich má 19 a od prvního dne jsou na K1 granulované a babička jim občas naseká vařené vajíčko a kvočně přihodí nakrouhanou kopřivu. Dnes už i kuřata natahují tu kopřivu. Vodu měníme v napaječce 2x denně a vždy alespoň 12 hodin odstátou v kropáči. Ono ty kvočny vlastně nikdy kvokat neměly, jsou to vlašky a téměř u všech plemen je kvokavost potlačená, hlavně u tech lehčích plemen. Když už se něco vylíhne tak je to pouze náhoda nebo štěstí, ty mateřské pudy jsou totiž slabé. Nyní mi už opět kvočí a sedí pět slepic, 2x vlaška žlutá, 2x vlaška oranžovokrká a jedna hybridka. Nepomáhá ani máčení ve studené vodě a tak pujdou šlapat nudle.
Děkuji Vám za Vaši odpověď. Jsem ráda, že se Vám to podařilo a máte alespoň u jedné kuřátka. Byla jsem překvapená, že pouze jedna z pěti je vyseděla. Dopředu se to právě nedá odhadnout, jaká ta kvočna bude a jak se bude chovat i později. Je to prostě risk.
Přeji Vám, aby všechna kuřátka vyrostla v pořádku.
Mějte se hezky.