Peta111

XXX.XXX.108.203
Ahoj všem,
kvočna mi vyseděla jen 4 kuřátka a je pod ní stále volno. Známá jede v pondělí do líhně dominant (Častotice) koupit kuřátka, napadlo mně, si pár kuřátek také vzít a doplnit je pod kvočnu. "Bohužel" kuřata v této líhni očkují proti Markově chorobě. Nějak jsem sám usoudil, že je to špatný nápad, protože by ty očkovaná mohly nakazit Markovkou ty moje domací nebo třeba i samotnou kvočnu? Díky za reakce a Vaše názory.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Peta111
napsal(a):
Ahoj všem,
kvočna mi vyseděla jen 4 kuřátka a je pod ní stále volno. Známá jede v pondělí do líhně dominant (Častotice) koupit kuřátka, napadlo mně, si pár kuřátek také vzít a doplnit je pod kvočnu. "Bohužel" kuřata v této líhni očkují proti Markově chorobě. Nějak jsem sám usoudil, že je to špatný nápad, protože by ty očkovaná mohly nakazit Markovkou ty moje domací nebo třeba i samotnou kvočnu? Díky za reakce a Vaše názory.
?? Tento názor slyším poprvé, co vás k tomu vede? Větší pravděpodobnost je, že vám tu Markovu chorobu chytnou ta vaše, ikdyž k nim žádná z velkochovu nedáte. Nebojíte se, že jako (pravděpodobně) očkovaný proti tuberkulóze nakazíte nějaké lidi, co očkovaní nejsou? Třeba malé děti, jejichž matky je očkovat nenechávají......???

je to možné. vakcína proti markově chorobě je v tomhle taková nedokonalá, leaky. očkovaná zvířata vylučují vakcinační virus a ten pak dále koluje v populaci.
a to kolování mezi neočkovanými zvířaty může způsobit zvrat virulence. nemusí, ale může.

napsal(a):
je to možné. vakcína proti markově chorobě je v tomhle taková nedokonalá, leaky. očkovaná zvířata vylučují vakcinační virus a ten pak dále koluje v populaci.
a to kolování mezi neočkovanými zvířaty může způsobit zvrat virulence. nemusí, ale může.
No vida, děkuji, zase jsem chytřejší, to by mne skutečně nenapadlo. Máme v rodině jednu takovou neočkoující "extremistku", tak jsem asi citlivější...

začátek
napsal(a):
A co vakcína na salmonelu.?
vakcína na markovu chorobu je v tomhle nejhorší, protože markova choroba je zvláštní nemoc. je to herpesvirus, to znamená, že zvířata jsou nakažlivá velice, velice dlouho, déle než rok minimálně. a vakcinační virus není nic jinýho než méně patogenní verze terénního viru, ovšem chová se úplně stejně jako terénní infekce, žije si svým životem, navíc ptáci se mohou nakazit vakcinačním i terénním virem současně, očkování je nechrání. jen brání propuknutí příznaků nemoci.
někdy. ono totiž vakcinace bez téhle ochrany před další infekcí znamená, že evoluce místo nízkopatogenních kmenů preferuje ty patogennější. třeba takové, které nezpůsobí jen přechodné kulhání, ale způsobí hromadné úhyny. a nositelem takových kmenů může být vakcinované zvíře, kterému to teda neublíží, ale nevakcinované to pozabíjí. plus ten zvrat virulence je možný.
vakcína proti salmonelóze je obvykle taky živá, ale tam je vzniklá imunita normální jak by člověk čekal, zvíře vylučuje nějakou dobu vakcinační kmen, pak přestane a je chráněné před další infekcí. takže tam zamíchání neočkovaných a očkovaných zvířat akorát znamená, že ta neočkovaná nejsou naočkovaná.