Dobrý den,
promiňte mi možná hloupí dotaz, ale přemýšlíme o zařazení kohouta do hejna slepic. Bojím se však toho, že po vylíhnutí bude většina z nich kohouti (jak jsem zde četla, že se stává). Jak nejlépe naložit s nechtěnými kuřaty samčího pohlaví? Slepice si necháme, ale nevím, co bych dělala s velkým množstvím kohoutů.
Děkuji za všechny rady.
Slepi33
napsal(a):
Dobrý den,
promiňte mi možná hloupí dotaz, ale přemýšlíme o zařazení kohouta do hejna slepic. Bojím se však toho, že po vylíhnutí bude většina z nich kohouti (jak jsem zde četla, že se stává). Jak nejlépe naložit s nechtěnými kuřaty samčího pohlaví? Slepice si necháme, ale nevím, co bych dělala s velkým množstvím kohoutů.
Děkuji za všechny rady.
darovat sousedům
Slepi33
napsal(a):
Děkuji za radu, to bych je ale musela nejprve asi vykrmit? Nejsem si jistá, jak to probíhá. Vím, že je to možná kruté, ale lze nějak šetrně kuřata zlikvidovat? Dá se například poznat pohlaví hned po narození?
Nejlepší šetrná likvidace vylíhlých kohoutků je ,dát je chovateli hadů a ti je šetrně zlikvidují.Pohlaví se dá poznat již u jednodenních kuřátek ale jen u některého plemene.Jedná se o tzv autosexing .Tento používají velké líhně a drůbežárny aby zbytečně nevykrmovali vylíhlé kohoutky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

obávám se, že jako nezkušená to nepoznáte a stejně je budete nějaký týden krmit. Jakmile to pak bude poznat, tak už je lepší je vykrmit Nebo si pořídit plemeno rodobarvé, kde se to dá po vylíhnutí vcelku poznat. Viz google
raz daaavno som cital clanok, ze z mensich vajicok sa liahnu sliepky a z vacsich kohuti, aj sme to vtedy skusali u starkej kedze vzdy mala z 10 kuriatok 6-7 kohutov lebo vzdy vyberala pekne velka vajicka. vyskusali sme vybrat mensie vajicka (mala iba bezny dedinsky mix) a z 20 kuriatok prezilo 17 do dospelosti a mozno tam bol 1-2 kohuti, vtedy sa nam to overilo. ak mate jeden typ sliepok mozete vyskusat aj takuto "babsku" radu.
susedka moja 76r. hovorila, ze gulate vajicka su sliepocky a spicate su kohuti. dalsia babska rada. neviem nakolko je to pravdive.
ak vsak mate rozne plemena a rozne velkosti vajicok tak by sa to velke a male vajicko posudzovalo tazsie.
setrne usmrtenie kuriatok resp. malych zvierat je CO2, najdete postup na webe (pouzivaju na hubenie mysi chytenych za ziva) ide o reakciu octu a sody pri ktorom vznika CO2 kt. uspi zviera.
my sme za minuly rok odchovali plno kureniec, sliepky sme si nechali (zopar darovali po rodine) a kohutov sme pozabijali celkovo ich padlo 48ks od 1.3kg az po 2.8kg. vsetko sa da zjest, upiect, uvarit. mensi vacsi. moznosti je vela. vlastna produkcia masa.
Erik Rosario
napsal(a):
raz daaavno som cital clanok, ze z mensich vajicok sa liahnu sliepky a z vacsich kohuti, aj sme to vtedy skusali u starkej kedze vzdy mala z 10 kuriatok 6-7 kohutov lebo vzdy vyberala pekne velka vajicka. vyskusali sme vybrat mensie vajicka (mala iba bezny dedinsky mix) a z 20 kuriatok prezilo 17 do dospelosti a mozno tam bol 1-2 kohuti, vtedy sa nam to overilo. ak mate jeden typ sliepok mozete vyskusat aj takuto "babsku" radu.
susedka moja 76r. hovorila, ze gulate vajicka su sliepocky a spicate su kohuti. dalsia babska rada. neviem nakolko je to pravdive.
ak vsak mate rozne plemena a rozne velkosti vajicok tak by sa to velke a male vajicko posudzovalo tazsie.
setrne usmrtenie kuriatok resp. malych zvierat je CO2, najdete postup na webe (pouzivaju na hubenie mysi chytenych za ziva) ide o reakciu octu a sody pri ktorom vznika CO2 kt. uspi zviera.
my sme za minuly rok odchovali plno kureniec, sliepky sme si nechali (zopar darovali po rodine) a kohutov sme pozabijali celkovo ich padlo 48ks od 1.3kg az po 2.8kg. vsetko sa da zjest, upiect, uvarit. mensi vacsi. moznosti je vela. vlastna produkcia masa.
Určite blbosť potom u vlašiek,Leghorn a pod plemena by sa liahli len kohúti že?😂
tulhusi
napsal(a):
Určite blbosť potom u vlašiek,Leghorn a pod plemena by sa liahli len kohúti že?😂
nebolo uvedene v povodnej otazke o ake plemeno ide, ja som uviedol, ze to bolo uvedene pre bezny dedinsky mix.
viete pripadne uviest dovod, preco je to blbost pre Vami uvedene plemena?
Já vlašky chovám, tak je to asi myšleno tak, že u nich jen stěží najdete kulatá nebo malá vajíčka a přesto se líhnou slepičky. Jsou to opravdu jenom babské povídačky o kterých jsem také slyšel a už jsme kdysi před pár lety o tom diskutovali. Od té doby jsem líhl stovky kuřat a nikdy se to nepotvrdilo. Jak snadné by pak bylo pro líhňaře líhnout jenom slepičky. Jenomže tam se musí provádět sexování a kohoutci většinou jdou do kutru nebo v celku jako potrava pro dravce a drobné šelmy do ZOO. Dělá se to u jednodenních kuřat, ale nezkušené oko to jenom těžko pozná. U některých plemen, nebo kombinací se to pozná podle zbarvení a u některých podle peříček, nebo u některých vlašek podle znaků přes oko.
Ale zpět k dotazu. Příjde mi nějak naivní. Přidáním kohouta do hejna se přeci nebudou hned líhnout kuřata. Musí být k tomu kvočna nebo líheň. A pokud máte strach z vylíhlých kohoutků (dají se na polívku porážet už v 6 týdnech, ale je nutné stažení kůže, je plná vošpenců) tak proč si radši nepořídit několikatýdenní kuřičky a je to bez problémů.

.tumash1983.
napsal(a):
Já teď zkouším radu od starších a zkušenějších chovatelů. A ne že by to bylo 100% ale je to výrazně lepší. Jejich rada je pokud chcete slepičky dávat starší vejce. Nevím jestli je to tím ale letos dávám starší vajíčka a slepiček je z těch nejstarších výrazně vajec víc.
je to pitomost.
prosímvás pracuju pro líheň.
a řeknu vám, že je úplně jedno, jestli jsou v líhni vejce od mladých nebo od starých nebo kulatá nebo šišatá nebo velká nebo malá, poměr pohlaví je furt 50%.
.tumash1983.
napsal(a):
Já teď zkouším radu od starších a zkušenějších chovatelů. A ne že by to bylo 100% ale je to výrazně lepší. Jejich rada je pokud chcete slepičky dávat starší vejce. Nevím jestli je to tím ale letos dávám starší vajíčka a slepiček je z těch nejstarších výrazně vajec víc.
Mám opačnou zkušenost, ze starších vajec mám víc kohoutků.
Asi že slabší slepičky spíš odumřou a silnější kohoutci se dostanou snáz ven.

Těch 50% platí u počtu 100 kuřat a víc. Čím víc, tím je procento přesnější. Při menším počtu než sto je to víceméně náhoda.