Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.6.2020 13:44
petraodlesa

XXX.XXX.239.202

Prosím, kdo máte tu líheň, Cleo5 🥰, buďte tak hodní, podělte se o nějaké vychytávky, které jste na ni použili.
Museli jste během líhnutí, otáčení, střídat vejce, zvnějšku, dovnitř?
Děkuji všem. Moje druhé líhnutí v ní dopadlo tak, že třetina vajec, ty, co ležely uprostřed dolíhně, se nevyklubala, přitom při prvním prosvícení byla vyřazena jen dvě z 41.
Byla čerstvá, max. tři dny stará, od hejna 16 slepic a 3kohoutů.
Postup dodržen, teplota 37,7, vlhkost 55%,v dolíhni snížená teplota o 0,2a zvýšená vlhkost o 20%. To byl druhý pokus. První, zkušební, z 15 vajec, 12 živých... takže oplozená byla. Že stejného hejna, po třech týdnech.

12.6.2020 06:33
petraodlesa

XXX.XXX.239.202

Koukám, že tu "zdechl.pes"... včera jsem na fb skupině Rady při líhnutí trefila na mladé, kreativní ženy. Ty mi poradily toto:
V líhni Cleo5 je nejnižší teplota těsně pod středem, kde se vejce také vlivem proudění vzduchu nejvíce vysušují...(proto jsem tam měla nejvíce nevylíhlých vajec).
Rady byly tyto: vejce během 18dnů průběžně střídat, přendávat že středu k okrajům. Navíc je dobré zespodu pod žlutou krabičkou s ventilátorem přilepit "stříbrnou pásku" (izolepa se časem odlepuje), aby vzduch nešel kolmo dolů.
Poslední vychytávka byla, že v dolíhni ... poslední tři dny...se umístí plato od vajec ( na 30ks) a vejce se nedají naležato, ale tupým koncem nahoru. Má to zabránit různě posunování vajec vylíhlými kuřaty.
Hm, ta poslední rada je s otazníkem,vale zkusím.
Píšu to tady pro ty, kdo nad tím také přemýšlejí.
Všem ostatním gaučovým fanouškům přeji krásné léto 🥰

21.7.2020 12:18
ivetagruzova

XXX.XXX.130.182

petraodlesa napsal(a):
Koukám, že tu "zdechl.pes"... včera jsem na fb skupině Rady při líhnutí trefila na mladé, kreativní ženy. Ty mi poradily toto:
V líhni Cleo5 je nejnižší teplota těsně pod středem, kde se vejce také vlivem proudění vzduchu nejvíce vysušují...(proto jsem tam měla nejvíce nevylíhlých vajec).
Rady byly tyto: vejce během 18dnů průběžně střídat, přendávat že středu k okrajům. Navíc je dobré zespodu pod žlutou krabičkou s ventilátorem přilepit "stříbrnou pásku" (izolepa se časem odlepuje), aby vzduch nešel kolmo dolů.
Poslední vychytávka byla, že v dolíhni ... poslední tři dny...se umístí plato od vajec ( na 30ks) a vejce se nedají naležato, ale tupým koncem nahoru. Má to zabránit různě posunování vajec vylíhlými kuřaty.
Hm, ta poslední rada je s otazníkem,vale zkusím.
Píšu to tady pro ty, kdo nad tím také přemýšlejí.
Všem ostatním gaučovým fanouškům přeji krásné léto 🥰

Jak často se musí v této líhní otáčet vejce? Na internetu jsem našla, že stačí ráno a večer, ale chci to mít radši potvrzené, abych zase něco nepokazila.

21.7.2020 12:50
horal

XXX.XXX.13.28

Petro, nevím jakou máte líheň (CLEO je více verzí), ale u mé funguje ventilátor tak, že tahá vzduch středem nahoru a po stěnách ho fouká dolu. A papírové plato na roštu by hodně narušilo proudění vzduchu a navíc i vlhkost v líhni. O tom platu se jenom domnívám, nikdy jsem to nezkoušel. Já používám latičky 1 x 1 cm (anení to můj nápad, okoukal jsem ho tady na iF) které zabráni kutálení vajíček.

21.7.2020 19:29
petraodlesa

XXX.XXX.174.204

Děkuji, horale, dávám vám zapravdu 👍 zkoušela jsem to zakrytí pod ventilátorem, ještě mi to snížilo teplotu. Nenapadlo mě, že by CLEO měla dvě verze proudění.

21.7.2020 19:38
petraodlesa

XXX.XXX.174.204

horal napsal(a):
Petro, nevím jakou máte líheň (CLEO je více verzí), ale u mé funguje ventilátor tak, že tahá vzduch středem nahoru a po stěnách ho fouká dolu. A papírové plato na roštu by hodně narušilo proudění vzduchu a navíc i vlhkost v líhni. O tom platu se jenom domnívám, nikdy jsem to nezkoušel. Já používám latičky 1 x 1 cm (anení to můj nápad, okoukal jsem ho tady na iF) které zabráni kutálení vajíček.

Ještě k těm laťičkám... když je tam máte, kolik vajec do Cleo naskládáte? Děkuji.

21.7.2020 20:14
horal

XXX.XXX.13.28

Proto, že si rád ulehčuji práci tak dávám vajíčka do obraceče a až na dolíhnutí vyjmu obraceč a dám je na spodní rošt naležato. Ale pokud je chcete obracet ručně tak tam těch vajíček vejde přes padesát, záleží jak jsou velká. Ty laťky tam můžete dát až na to dolíhnutí kdy jsou vyřazeny jalová vajíčka. Bez latěk tam vejde 55-60 vajíček.

21.7.2020 22:22
petraodlesa

XXX.XXX.174.204

Horale, velice děkuji. 🐤 Vy dáváte ty laťky do dolihně? Nebo jsem to špatně pochopila? Já používám také tu kolébku na obracení. A na doliheň dávám vejce na volno.

21.7.2020 22:33
viu

XXX.XXX.101.74

Latě jsou super nápad, dekuji ;)
Po vyndani z kolébky se chudinky kutálely🥚
Lihen pokládám na deku a víc úprav jsem nedělala.
Jinak v některé diskuzi mi někdo radil dat vajíčka navíc po kraji a po vyřazeni prázdných budou akorát.

27.7.2020 21:38
petraodlesa

XXX.XXX.165.188

Ještě poznámka: při prvním zapojení Cleo5 do sítě 🙈 smrdí jako spálený bakelit... Po pár dnech to přestane a už se to neobjeví. Možná někdo ví, čím to je, ale prý to smrdí pokaždé, kamarád mi to také potvrdil. Tak ať vás to nevyděsí😉

28.7.2020 05:17
horal

XXX.XXX.13.28

To smrdí topný kabel.

Přidejte reakci

Přidat smajlík