Prosím, kdo máte tu líheň, Cleo5 🥰, buďte tak hodní, podělte se o nějaké vychytávky, které jste na ni použili.
Museli jste během líhnutí, otáčení, střídat vejce, zvnějšku, dovnitř?
Děkuji všem. Moje druhé líhnutí v ní dopadlo tak, že třetina vajec, ty, co ležely uprostřed dolíhně, se nevyklubala, přitom při prvním prosvícení byla vyřazena jen dvě z 41.
Byla čerstvá, max. tři dny stará, od hejna 16 slepic a 3kohoutů.
Postup dodržen, teplota 37,7, vlhkost 55%,v dolíhni snížená teplota o 0,2a zvýšená vlhkost o 20%. To byl druhý pokus. První, zkušební, z 15 vajec, 12 živých... takže oplozená byla. Že stejného hejna, po třech týdnech.
Koukám, že tu "zdechl.pes"... včera jsem na fb skupině Rady při líhnutí trefila na mladé, kreativní ženy. Ty mi poradily toto:
V líhni Cleo5 je nejnižší teplota těsně pod středem, kde se vejce také vlivem proudění vzduchu nejvíce vysušují...(proto jsem tam měla nejvíce nevylíhlých vajec).
Rady byly tyto: vejce během 18dnů průběžně střídat, přendávat že středu k okrajům. Navíc je dobré zespodu pod žlutou krabičkou s ventilátorem přilepit "stříbrnou pásku" (izolepa se časem odlepuje), aby vzduch nešel kolmo dolů.
Poslední vychytávka byla, že v dolíhni ... poslední tři dny...se umístí plato od vajec ( na 30ks) a vejce se nedají naležato, ale tupým koncem nahoru. Má to zabránit různě posunování vajec vylíhlými kuřaty.
Hm, ta poslední rada je s otazníkem,vale zkusím.
Píšu to tady pro ty, kdo nad tím také přemýšlejí.
Všem ostatním gaučovým fanouškům přeji krásné léto 🥰
petraodlesa
napsal(a):
Koukám, že tu "zdechl.pes"... včera jsem na fb skupině Rady při líhnutí trefila na mladé, kreativní ženy. Ty mi poradily toto:
V líhni Cleo5 je nejnižší teplota těsně pod středem, kde se vejce také vlivem proudění vzduchu nejvíce vysušují...(proto jsem tam měla nejvíce nevylíhlých vajec).
Rady byly tyto: vejce během 18dnů průběžně střídat, přendávat že středu k okrajům. Navíc je dobré zespodu pod žlutou krabičkou s ventilátorem přilepit "stříbrnou pásku" (izolepa se časem odlepuje), aby vzduch nešel kolmo dolů.
Poslední vychytávka byla, že v dolíhni ... poslední tři dny...se umístí plato od vajec ( na 30ks) a vejce se nedají naležato, ale tupým koncem nahoru. Má to zabránit různě posunování vajec vylíhlými kuřaty.
Hm, ta poslední rada je s otazníkem,vale zkusím.
Píšu to tady pro ty, kdo nad tím také přemýšlejí.
Všem ostatním gaučovým fanouškům přeji krásné léto 🥰
Jak často se musí v této líhní otáčet vejce? Na internetu jsem našla, že stačí ráno a večer, ale chci to mít radši potvrzené, abych zase něco nepokazila.
Petro, nevím jakou máte líheň (CLEO je více verzí), ale u mé funguje ventilátor tak, že tahá vzduch středem nahoru a po stěnách ho fouká dolu. A papírové plato na roštu by hodně narušilo proudění vzduchu a navíc i vlhkost v líhni. O tom platu se jenom domnívám, nikdy jsem to nezkoušel. Já používám latičky 1 x 1 cm (anení to můj nápad, okoukal jsem ho tady na iF) které zabráni kutálení vajíček.
horal
napsal(a):
Petro, nevím jakou máte líheň (CLEO je více verzí), ale u mé funguje ventilátor tak, že tahá vzduch středem nahoru a po stěnách ho fouká dolu. A papírové plato na roštu by hodně narušilo proudění vzduchu a navíc i vlhkost v líhni. O tom platu se jenom domnívám, nikdy jsem to nezkoušel. Já používám latičky 1 x 1 cm (anení to můj nápad, okoukal jsem ho tady na iF) které zabráni kutálení vajíček.
Ještě k těm laťičkám... když je tam máte, kolik vajec do Cleo naskládáte? Děkuji.
Proto, že si rád ulehčuji práci tak dávám vajíčka do obraceče a až na dolíhnutí vyjmu obraceč a dám je na spodní rošt naležato. Ale pokud je chcete obracet ručně tak tam těch vajíček vejde přes padesát, záleží jak jsou velká. Ty laťky tam můžete dát až na to dolíhnutí kdy jsou vyřazeny jalová vajíčka. Bez latěk tam vejde 55-60 vajíček.