Kacice mix farieb vysledky

Kachny selské
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.6.2020 23:21
Erik Rosario

XXX.XXX.220.235

Dobry den,

venujem sa genetike na takej tej chovatelskej urovni a zaujala ma genetika kacic a tak ze sa s Vami podelim zatial o vysledky krizenia farieb. Mozno nie kazdy suhlasi s tym co robim ja, ale poznam aj ludi, ktorych moje vysledky zaujali.

na zaciatku sme mali tiez iba pekin ale minuly rok 2019 som pozbieral niekolko farieb, niektore uplne nahodne.

skupina 1:
2x pekin kacica
2x rouen kacica
2x kacer "madarska sedliacka" telo biele, chrbat a hlava cierne obaja, identifikoval som ich ako Ancona podla info na nete
1x biela kacica tiez kupovana spolu s Ancona kacermi, Ancona moze byt cisto biela, je to zriedkave a vyzerala presne ako pekin a este aj bola kacica, zial zabudli sme oznacit a uz potom to nebolo vidiet.
1x kacer pestrofarebny tiez oznacovany ako "madarska kacica" a najskor som ich identifkoval ako Silver appleyard ale to nebude spravne kedze sa podobaju aj na Welsh harlequin, budu nieco medzi tym. ja to volam pracovne silver harlequin
tato skupina uz nie je k dispozicii.

skupina 2:
1x cierna kacica - vraj krizenec pekin a rouen,
2x kacica "madarska sedliacka" identifkovane ako silver applyerad alebo welsh harleqin, nieco medzi - silver harlequin
1x orpington kacica od chovatela z CZ
2x orpington kacer od chovatela z CZ

zbieral som vajicka, zial pri prvej davke som neoznacoval vajicka od ktorej skupiny som ich zobral. neskor som oznacoval a tiez ked sa podarilo tak som si odsledoval ktora kacica kam chodi znasat a vedel som uz aj konkretnejsie a tak viem cca kt. mlada od ktorej kacky.

potomstvo zatial:

male 1 vacsinou cierne kacatka, samci od ciernej kacky jedna hneda, jeden ruansky modry kacer, a potom hneda+modra kacka. dve zlte kt. vyzeraju tiez ako tieto silver/harlequin.

male 2 tu sa objavili dve ruanska modra, budu to kacery synovia od orpi kacera. a tiez hnede, cierne.

male 3 ( male z liahnutia 2 a 3 su spolu v jednej skupine) ma dost prekvapili lebo sa tam objavili 3 zlte pekin, nemali sme pekin kacera tak niektori z Ancona kacerov alebo silver harlequin musel mat biely gen. kedze biela je recesivna

male 4 jeden biely s ciernym flakom a druhy hnedy (iba dve kacatka z tohoto liahnutia) maly vyzera byt Ancona druha bude hneda kacka.

male 5 (4 a 5 su spolu) tu sa objavili opatovne uplne inak zafarbene kacata ako doteraz v predchadzajucich skupinach. objavil sa tam aj cierna+modra a tiez su tam tmavozlte kacata s tmavymi nohami velmi podobne zltym z prvej skupiny ale su viditelne tmavsie. okrem toho tam su kacatka co vyzeraju ako ruanci ale na to su moc svetli.

male 6 aktualne sa vyliahli dalsie 3 kde sa objavili "cokoladky" cierna+hneda a jedna z nich ma zltohnedu hlavu.

stale sa mi nepodarilo vyriesit geneticky kod tych "madarskych sedliackych" hnedych, ked boli mladsie som ich podla obrazku prirovnal k silver applyerad a podla toho som aj planoval dalsi odchov, na dalsich obrazkoch sa podobaju na welsh harlequin.

este mame stale vajicka v liahni a cakame na dalsie liahnutia. som zvedavy na tie rozne farebne kacatka aka bude ich vysledna farba v dospelosti.

14.6.2020 16:39
kaseva

XXX.XXX.155.74

Jste dobrý, že to takhle popisujete.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.6.2020 16:59

Erik Rosario napsal(a):
Dobry den,

venujem sa genetike na takej tej chovatelskej urovni a zaujala ma genetika kacic a tak ze sa s Vami podelim zatial o vysledky krizenia farieb. Mozno nie kazdy suhlasi s tym co robim ja, ale poznam aj ludi, ktorych moje vysledky zaujali.

na zaciatku sme mali tiez iba pekin ale minuly rok 2019 som pozbieral niekolko farieb, niektore uplne nahodne.

skupina 1:
2x pekin kacica
2x rouen kacica
2x kacer "madarska sedliacka" telo biele, chrbat a hlava cierne obaja, identifikoval som ich ako Ancona podla info na nete
1x biela kacica tiez kupovana spolu s Ancona kacermi, Ancona moze byt cisto biela, je to zriedkave a vyzerala presne ako pekin a este aj bola kacica, zial zabudli sme oznacit a uz potom to nebolo vidiet.
1x kacer pestrofarebny tiez oznacovany ako "madarska kacica" a najskor som ich identifkoval ako Silver appleyard ale to nebude spravne kedze sa podobaju aj na Welsh harlequin, budu nieco medzi tym. ja to volam pracovne silver harlequin

skupina 2:
2x kacica "madarska sedliacka" identifkovane ako silver applyerad alebo welsh harleqin, nieco medzi - silver harlequin

zbieral som vajicka, zial pri prvej davke som neoznacoval vajicka od ktorej skupiny som ich zobral. neskor som oznacoval a tiez ked sa podarilo tak som si odsledoval ktora kacica kam chodi znasat a vedel som uz aj konkretnejsie a tak viem cca kt. mlada od ktorej kacky.

potomstvo zatial:

male 1 vacsinou cierne kacatka, samci od ciernej kacky jedna hneda, jeden ruansky modry kacer, a potom hneda+modra kacka. dve zlte kt. vyzeraju tiez ako tieto silver/harlequin.

male 2 tu sa objavili dve ruanska modra, budu to kacery synovia od orpi kacera. a tiez hnede, cierne.

male 3 ( male z liahnutia 2 a 3 su spolu v jednej skupine) ma dost prekvapili lebo sa tam objavili 3 zlte pekin, nemali sme pekin kacera tak niektori z Ancona kacerov alebo silver harlequin musel mat biely gen. kedze biela je recesivna

male 4 jeden biely s ciernym flakom a druhy hnedy (iba dve kacatka z tohoto liahnutia) maly vyzera byt Ancona druha bude hneda kacka.

male 5 (4 a 5 su spolu) tu sa objavili opatovne uplne inak zafarbene kacata ako doteraz v predchadzajucich skupinach. objavil sa tam aj cierna+modra a tiez su tam tmavozlte kacata s tmavymi nohami velmi podobne zltym z prvej skupiny ale su viditelne tmavsie. okrem toho tam su kacatka co vyzeraju ako ruanci ale na to su moc svetli.

male 6 aktualne sa vyliahli dalsie 3 kde sa objavili "cokoladky" cierna+hneda a jedna z nich ma zltohnedu hlavu.

stale sa mi nepodarilo vyriesit geneticky kod tych "madarskych sedliackych" hnedych, ked boli mladsie som ich podla obrazku prirovnal k silver applyerad a podla toho som aj planoval dalsi odchov, na dalsich obrazkoch sa podobaju na welsh harlequin.

este mame stale vajicka v liahni a cakame na dalsie liahnutia. som zvedavy na tie rozne farebne kacatka aka bude ich vysledna farba v dospelosti.

Wau super,že sa dakto takto venuje takejto veci,neskusite niekam pridať kajugu ??,možno by to bolo dúhové🤣🤣

14.6.2020 21:19
Valentko

XXX.XXX.104.177

Erik Rosario napsal(a):
Dobry den,

skupina 1:
2x pekin kacica
2x rouen kacica

skupina 2:

potomstvo zatial:

Zaujímavé.

14.6.2020 21:26
Erik Rosario

XXX.XXX.220.235

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Wau super,že sa dakto takto venuje takejto veci,neskusite niekam pridať kajugu ??,možno by to bolo dúhové🤣🤣

dakujem

akurat pozeram podla https://kippenjungle.nl/kruisingEend.html by mala byt Kajuga byt kombinacia ciernej a dusky mallard genov, do chovu by mi nepriniesla uz ziadny novy gen.

mdmd Li+Li+ EE bl+bl+ C+C+ B+B+ r+r+ D+D+ Bu+Bu+

dusky mallard md je sucastou orpington a ciernu zase obshauje cierna kacica, pricom kajuga by mala byt farebne kombinaciou dusky a ciernej.

14.6.2020 21:51
Erik Rosario

XXX.XXX.220.235

zopar aktualnych fotiek jednotlivych skupin,

niektore farby poznam, vacsina hlavne odtiene hnedej su pre mna nezname tak som zvedavy ako ich zafarbenie bude dalej prebiehat, skoda, ze tento prvy rok budu hnede a hnedokombinovane iba kacice (samice) nakolko hneda kt. to sposobuje je viazana na pohlavie a samica potrebuje iba jeden gen ale kacer potrebuje tieto recesivne geny dva. t.j. na rok zaradenim niektorych hnedych kacic z tohoto roku do chovu sa objavia aj hneda v kaceroch.

podla toho co som si nastudoval farby tak cierne, biele a ciernobiele resp.aj kombinacie ciernej bude kacer a kacica v dospelosti vyzerat rovnako.

v prvej skupine su dve kacky kt. ma zaujali, jedne je taka hneda a na kridlach jej vidiet "zrkadla" takej tmavej farby a druha je tiez hneda ale obsahuje aj modru a modra tieto zrkadla neguje a teda niesu take vyrazne su svetlo sive. dvaja su tam akurat do paru kacer a kacica silver/harlequin uz teraz vidiet medzi kacerom a kackou rozdiel ich vysledna farba vsak bude ina ako je teraz hlavne kacer.

v druhej skupine som zvedavy na to zatial jedine cisto orpington kacatko ci bude on alebo ona. dalsie kacata dievcata su hnede zrejme vysledna farba rovnako ako hnede z prvej skupiny.

tretia skupina je uplne mix, kacata maju uplne ine farby, boli tmavo zlte, prilis tmave na to aby boli ako doteraz harlequin. dalsie su prilis svetlen na ruancov. a aspon jedno sa mi podarilo identifikovat cierna+modra a bude to kacer

posledna skupinka, teda zatial trojica, dve cokoladky cierna plus hneda budu to dievcata. a treti je modry ruan kacer s nimi.

14.6.2020 22:03

Erik Rosario napsal(a):
dakujem

akurat pozeram podla https://kippenjungle.nl/kruisingEend.html by mala byt Kajuga byt kombinacia ciernej a dusky mallard genov, do chovu by mi nepriniesla uz ziadny novy gen.

mdmd Li+Li+ EE bl+bl+ C+C+ B+B+ r+r+ D+D+ Bu+Bu+

dusky mallard md je sucastou orpington a ciernu zase obshauje cierna kacica, pricom kajuga by mala byt farebne kombinaciou dusky a ciernej.

Wau
tak teda nič z tých kajug nebude,🤣😏
Každopádne je super že to máte takto nastudovane

14.6.2020 22:36
Erik Rosario

XXX.XXX.220.235

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Wau
tak teda nič z tých kajug nebude,🤣😏
Každopádne je super že to máte takto nastudovane

moj zamer je vytvorit si kmen kde budu rozne kombinacie genov kt. budu mat vysledok rozne vyzerajuce potomstvo k tomuto ucelu je potrebne rozbit recesivne dvojice genov v urctiom plemene pomocou ineho plemena kt. obsahuje tiez recesivne geny ale ine ako prvy jedinec.
ich potomstvo je takto nositelom vsetkych recesivnych genov od oboch rodicov. spojenim surodencov dochadza k naslednemu opatovnemu spajani recesivnych genov ale uz nie vsetkych naraz.

potrebujem z tohotorocnych kacat vybrat jedincov kt.obsahuju konkretnu geneticku informaciu a ich krizit na buduci rok, vznika vela medziproduktov ale kedze sa jedna o hospodarske zviera vsetko sa da zuzitkovat.

napriklad poznate plemeno welsh harlequin? kacica je krasna, moje dve kacice vyzeraju podobne ale nie su dostatocne svetle, nieco tam chyba, zrejme dusky gen https://www.mcmurrayhatchery.com/images/global/mc/McMurrayHatchery-Welsh-Harlequin-Duck-2.jpg
a potom je este aj Lavender harlequin. http://www.domestic-waterfowl.co.uk/images/overberg/ovb.jpg

26.8.2020 20:40
Erik Rosario

XXX.XXX.19.141

mladata nam dorastaju, akurat este kacery nie su vyfarbeni do finalnej farby.

ak by ste niekto mali zaujem na buduci rok mat mix farieb na dvore, kacice mame k predaju, v obci Dunajska Luzna pri Bratislave.

9.10.2020 21:19
Erik Rosario

XXX.XXX.249.22

a uz mame vyfarbenych prvych kacerov, tak pridavam aktualne fotky hlavne kacerov, co som si vsimol, ze dvaja nie su rovnaki,

Jeden kacer je divosfarbeny so zelenou hlavou a sivym zobakom a druhy ma zobak zlty, rovnako su aj modry kacer jeden so sivym a druhy so zltym zobakom. Zda sa mi, ze maju trochu viac hnedej na tele ako mavaju bezne ruanci zaroven im chyba biely golier.
Podla dohladanych info to bude zrejme vplyv Dusky mallard genu, kt. je recesivny, a jednu kopiu maju od otca a druhu od matky, z coho vyplyva, ze nasa strieborna harlequin kacica tento gen zrejme nesie, mozno ma iba jeden dusky gen z dvojice.
Dalsi kacery sa postupne prefarbuju, som zvedavy ci vsetci budu bez bieleho goliera.

zaroven sa mi velmi paci nas ciernomodry kacer, kde jeho ciernu farby zosvetlil modry gen hlava je tmavosivo a zvysok tela svetlejsi. Zo spodu zacal "hrdzaviet" nepodarilo sa mi dohladat ci je to ak pri ciernych kaciciach alebo je to vplyv hnedeho genu.

Najstarsia kacica zacala znasat, a ma pekne zelenkave vajicka ako orpignton kacka, cize farba skrupiny sa aj tu preniesla, hoci vsetky mlade boli z bielych vajicok.

Přidejte reakci

Přidat smajlík