Zatim jede na prazdno... ale mam vsechny pruduchy zavrene, obe nadoby na vodu plne a otevrene.. a mam tam max. 60%.. myslela jsem si, ze je brinsea kvalitni lihen... tak proc mi nechce stoupnout vlhkost vys?
Uživatel s deaktivovaným účtem

A k cemu vyssi vlhkost?
AkaTsubaki
napsal(a):
Zatim jede na prazdno... ale mam vsechny pruduchy zavrene, obe nadoby na vodu plne a otevrene.. a mam tam max. 60%.. myslela jsem si, ze je brinsea kvalitni lihen... tak proc mi nechce stoupnout vlhkost vys?
Na "sucho" puštěná líheň bez vajec je OK při dosažení 60% vlhkosi. Když se začnou kuřátka líhnout, vlhkost se zvýší při jejich osychání. Na tuto značku líhně se můžete plně spolehnout....
honzapm
napsal(a):
Ano, na Facebooku jsme vám psali, že vlhkost sama stoupne přidáním vajec.
Vlhkost v prázdné líhni nic neznamená.
Spíš si dejte pozor, po přidání vajec ji budete mít spíš vyšší.
Prispevek jsem sem davala drive nez na fb.. nikdo ale neodpovidal. Chtela jsem se jen ujistit driv, nez bych tam vrazila vejce. Bylo by jich skoda kdybych udelala nejakou okatou chybu.. Ale brinsea by zklamat nemela. Proto jsem si ji poridila.

Na hrabavou stacila jen jedna nadrzka,az na posledni dny se dolila i druha. 60% mi prijde dost,navod myslim uvadi 45-55
napsal(a):
Na hrabavou stacila jen jedna nadrzka,az na posledni dny se dolila i druha. 60% mi prijde dost,navod myslim uvadi 45-55
Je to tady v nejakem dotazu "jak lihnout kurata" tam jsou dve kopie poznatku o lihnuti podle Tulacka a jeste jednoho.. takze se podle toho nemam orientovat?

Ja se ridim navodem,k Brinsee bylo uvedeno 45-55 pro hrabavou.Z 56 vajec bylo 48 kurat,tak to asi funguje dobre.Predchozi cinska lihen mela v navodu vyssi vlhkost a taky to podle toho pak vypadalo...
Dobre. Prislo mi to malo oproti tomu co se vetsinou na netu uvadi.. prave jsem vsude nasla kolem tech 60%.. :-/ asi ve trech ruznych navodu. Nicmene po vlozeni vajec se vlhkost ihned zvysila... takze ted budu mit asi problem ji snizovat koukam.. kdyz ma byt nizsi. hlavne v techhle obdobi destu..
U slepic není ta vlhkost otázkou úspěchu, neúspěchu.
Dokonce tu zkušení chovatelé uvádějí, že vloží vejce do líhně nasucho
a první tři dny nepřilévají žádnou vodu.
Prý se jim to osvědčilo, vejce ztratí část své hmotnosti, odpaří se toho víc,
pak vodu dolijí a líhnou podle zvyklostí.
Kuřata se údajně líp líhnou, jsou čilejší, sušší hned po vyklubání a skořápky
jsou pak pěkně čisté, beze zbytků.
No, nezkoušel jsem, ale zaujalo mě to natolik, že jsem udržel v hlavě.
Chci tím říci, že jestli budete mít 50 nebo 55% není alfou a omegou úspěchu.
Tím nejdůležitějším faktorem je kvalita vajec.