Sedící kvočna

Vlašky
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.6.2020 11:07
lenpre

XXX.XXX.149.40

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.
Kvočna sedí 22. den, vyseděla za tu dobu jedno živé a jedno mrtvé kuřátko. Stále však sedí na zbylých vejcích. Mám ji ještě nějaký den nechat? Bojím se, aby mi nezemřelo vylíhnuté kuřátko, když ho nebude kvočna vodit ke žrádlu.
Je nějaký způsob podívat se do zbylých vajec, jestli má cenu kvočnu dále zatěžovat.
Děkuji za radu.
Lenka

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.6.2020 11:13
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kuře první den po vylíhnutí tráví zbytek žloutkového vaku, takže nutně nepotřebuje žrát. Do vejce se nedestruktivně podívat nelze, navíc manipulace těsně kolem líhnutí je spíše na škodu. Ale můžete vejce opatrně vzít, přiložit k uchu a zaťukat prstem, živé kuře se ozývá pípáním. Můžete dát krmení a vodu na dosah hnízda, pokud by vylíhlé kuře lezlo zpod kvočny. Pokud se ale do zítra nic nevylíhne, vejce nebudou ani naklovaná (vše za předpokladu, že byla nasazena v jeden den), pak bych je odstranil (a můžete se do nich kouknout, v čem je problém).
A ještě dotaz, to vysezené mrtvé kuře, to se vylíhlo a zemřelo, nebo jak? Vysedět mrtvé kuře je trochu neobvyklé, protože pokud se dostalo z vejce, bylo živé a muselo z nějakých příčin zemřít až po vyklubání.

20.6.2020 17:20
lenpre

XXX.XXX.149.40

Vylíhnuté kuře mělo na sobě ještě zbytek skořápky. Kvočna ho zřejmě vyhodila z hnízda, bylo mimo něj. Dala jsem kuřátko zpět pod kvočnu a při dalším vyhození z hnízda již mělo zlomenou nožičku a bylo mrtvé.
Lenka

Přidejte reakci

Přidat smajlík