Dobrý den,
chtěla bych pro slepičky předělat starší kurník/chlívek. Nemám zatím s drůbeží moc zkušeností, a tak bych byla moc ráda za radu, jak kurník předělat, aby se dobře udržoval, čistil, a aby se tam neměli kde držet čmělíci a podobná havěť.
Kurník je cihlovo-kamenný, počítám, že bych opravila omítku a vybílila vápnem. Na podlaze je ztrouchnivělé dřevo, co místo toho?
A ještě - stop je taky dřevěný, z povalů, drží se čmelící i ve stropě?
A zatím poslední dotaz - jaký je ideální počet slepic v kurníku zhruba 2x2m? Slepice chodí do kurníku jenom spát a snášet vajíčka, jinak jsou venku (ani když prší, nejdou dovnitř, radši se schovají v kůlně, pod vlekem a podobně.
Uživatel s deaktivovaným účtem

V dřevěném stropě se teoreticky schovat mohou. Na podlahu nejlépe beton, kvůli údržbě, na to dáte podestýlku a je to. Pod hřady trusný stůl (viz internet) a pod něj krmítko pro případ, že nebudou moci být venku. Pokud je tam okno, je to dobré. Pokud není, tak alespoň okno do dveří. Jinak na m2 podlahy se uvádí 2 slepice, hřady by měly vjímatelné, vyrobené z kvalitního dřeva. Široké přibližně 4 cm a na tloušťku by mělo mít alespoň 2,5cm (nejlépe střešní lať se sraženými hranami). Vzdálenost od sebe se doporučuje kolem 40 cm. Nejlepším materiálem pro výrobu vlastních hřadů jsou opracované střešní latě. Správná síla bidélka je důležitá k tomu, aby si na něm vaše slípka dostatečně odpočinula a nabrala síly na další den. Když bude bidýlko přilíš slabé, slepičku to bude neustále nutit držet balanc.
Díky moc za cenné rady!
OK, takže 8 slepiček. To jsou doufala, že by šlo víc... ale samozřejmě jejich komfort je nejdůležitější.
Okno v kurníku je, tedy zatím jenom otvor ve zdi, ale to se vypiluje ;-)
Napadlo mě, když už beton, šla by na něj dlažba? Nebo je to z nějakého důvodu nešikovné? Dalo by se to tak lépe vytřít.
S tím krmením uvnitř - uvidím jak v zimě, ale zatím v současném kurníku (o něco menší "chlívek" vedle budoucího kurníku) vůbec nežerou ani nepijou, jak jsem psala, chodí tam akorát spát a snášet - není to divné?

K...
napsal(a):
Díky moc za cenné rady!
OK, takže 8 slepiček. To jsou doufala, že by šlo víc... ale samozřejmě jejich komfort je nejdůležitější.
Okno v kurníku je, tedy zatím jenom otvor ve zdi, ale to se vypiluje ;-)
Napadlo mě, když už beton, šla by na něj dlažba? Nebo je to z nějakého důvodu nešikovné? Dalo by se to tak lépe vytřít.
S tím krmením uvnitř - uvidím jak v zimě, ale zatím v současném kurníku (o něco menší "chlívek" vedle budoucího kurníku) vůbec nežerou ani nepijou, jak jsem psala, chodí tam akorát spát a snášet - není to divné?
Když jim nedáte krmení jinam, tak to rychle pochopí:-) Jinak napáječku i do výběhu, ale krmítko z praktického hlediska (vrabci, hrdličky....) lepší uvnitř, pokud bude jen výlez a ne třeba otevřené dveře. Dlaždice mohou s podestýlkou klouzat, kdyz koupíte nějaké venkovní drsnější, půjde to. Obložit i stěny kolem hřadů, kvůli údržbě, desinfekci atd.
napsal(a):
V dřevěném stropě se teoreticky schovat mohou. Na podlahu nejlépe beton, kvůli údržbě, na to dáte podestýlku a je to. Pod hřady trusný stůl (viz internet) a pod něj krmítko pro případ, že nebudou moci být venku. Pokud je tam okno, je to dobré. Pokud není, tak alespoň okno do dveří. Jinak na m2 podlahy se uvádí 2 slepice, hřady by měly vjímatelné, vyrobené z kvalitního dřeva. Široké přibližně 4 cm a na tloušťku by mělo mít alespoň 2,5cm (nejlépe střešní lať se sraženými hranami). Vzdálenost od sebe se doporučuje kolem 40 cm. Nejlepším materiálem pro výrobu vlastních hřadů jsou opracované střešní latě. Správná síla bidélka je důležitá k tomu, aby si na něm vaše slípka dostatečně odpočinula a nabrala síly na další den. Když bude bidýlko přilíš slabé, slepičku to bude neustále nutit držet balanc.
Na 2 m2 dve slepky to je aký luxus. Kľudne aj viac. Ved kebyze sa ľudia majú držat takýchto pravidiel tak by sa museli robiť väčšie kurníky. U nás to určite je viac sliepok na 2 m2 a je to v poho. Z ostatným súhlasím ale naozaj kebyze ludia majú toto dodrziavať tak neviem neviem. Netreba zabudať ze tá sliepka nepotrebuje obrobský komfort okolo seba ale potrebuje aby sa tam dobre a pohodlne vyspapala a nevadí jej že pri nej je niekoľko sliepok. Ked sa v tom kuríne nebudú tlaciť tak to je ok.
Něco bych přidal k tomu ustájení.
Hřady- jak bylo psáno, střešní lať, ale 4x6 nebo 5x6 a stazit hrany. Né lať zakulatit, ale opravdu jenom tu hranu strhnout. Čím širší, tím lepší. Podle možnosti co nejvýš a přidělat vhodný žebřík(zéleží na plemenu, těžké plemeno by si při seskoku mohlo ublížit).
Omítka- tam kam dosáhnou budou časem omítku klovat. Dokonce i cihly, když jsou vlhké. Pokud jim chcete dát komfort (i pro sebe při čištění) Vhodné by byly zmiňované keramické obklady anebo co je v dosahu slepic natřít cementovým nátěrem.(nebo něčím podobným)
Strop- co nejmíň škvír, protože čmelík využije každou skulinku kam přes den zaleze. Použít třeba 12mm OSB desky pero-drážka. Natřít to vápnem jako i celý kurník a to alespoň 2x ročně. Vhodným prostředkem zadělat všechny škvíry.
Trusný stůl- já mám trusné stoly tak, že ze tří stran je stěna a ve předu 10 cm prkno.
Stůl je z prken a na nich lino. Stelu hobliny asi tak 3cm vrstvu. Slepice to prohrabují a trus se na ně nabalí a pak se to snadno čistí. Když jsem tam neměl to prkno tak hobliny za den byly pryč a trus se lepil na stůl. Piliny moc vhodné nejsou, ještě tak od řetězové pily, ale od cirkulárky moc práší a jsou hned promočené.
Vchod- měl by být tak aby při čištění člověk měl dostatek prostoru. Pro slepice by měl být pouze takový aby odpovídal jejich velikosti. To znamená udělat zvlášť otvor s dvířkama, anebo hu udělat do dveří. Vhodné je aby nevybíhali z kurníku přímo na dvůr, ale do nějakého přístřešku kde by se mohli i krmit. Já mám udělané něco jako prosklené, zastřešené verandičky cca 2x2 m.
Větrání a světlo- Nedůležitější je větrání. Vhodné je nějaké zasíťované okémko v co nejvyšším místě kurníku, aby bylo docíleno proudění vzduchu, ale ne průvan. Světla by nemělo být ani moc ani málo. Záleží na něm také snáška.
Co se týče počtu slepic, tak v domácím chovu je hloupost dodržovat předpis dvou kusů na metr čtverečný. Slepice při hřadování se stejně semknou co nejblíže k sobě. Já třeba v kurníku 3x2 m mám i třicet slepic. Mám tam dva trusné stoly nad sebou ale většinou se tlačí kolem kohouta nahoře. Vedle je však jednou tak velká veranda. 6x3 m teprve pak mají otvor na zahradu.
Podlaha na úklid je nejlepší betonová, ale pro slepice studená. Jsou však betonové směsi, které se používají ve stájích co nejsou tak studené.
Pro plný komfort ještě chybí přisvěcování a přitápění. Pokud jim budete chtít i v tomhle přilepšit, počítejte se dvěma objímkami na led světlo a infra žárovku. Pak už jsou jenom takové vychytávky, jako stmívače, termostaty, vlhkoměry. ventilátory nebo automatické zavírání dvířek.
Jde to ale i jednoduše. Opravit strop, vybetonovat podlahu (suchá betonová směs se koupí ve stavebninách) zdi nechat jak jsou (pokud tam nebudou škvíry) a vše vybílit vápnem s příravkem penetrace anebo fermeže. Do podestýlky použít nějaký prostředek proti parazitům (já používám sandezii) a je hotovo
napsal(a):
Jestli jsem to dobře pochopil tak paní by měla mít na 4 m2 čtyři slepice, já jsem měl v kurníku 2 x 2 m 8 až 15, ale jenom slepice na snášku, pod kurníkem měli prostor vysoký 90 cm kam se mohli schovat před deštěm a výběh cca 50 m2.
Dobrý den, natíráte něčím hřady proti parazitům? Dá se použít běžné mořidlo na dřevo a pak třeba i natřít vápnem? Nebo jak ošetřujete hřady vy?
Případně můžu namořit i dřevěnné stěny kurníku? Nemůže to slepicím nějak ublížit.
Předělávám starý nízký kurník a na zvýšení stěny i střechu chci použít polykarbonátové komůrkové desky, spáry bych zatřela asi tmelem. Polykarbonát asi nebude potřeba nijak ošetřovat, předpokládám. Máte s tím někdo zkušenosti?
Děkuji za rady.