Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Jjjjjj

19.6.2020 16:00
Jjjjjj

XXX.XXX.166.88

Dobrý den nevi nekdo jak podpořit kvokani u slepice ctel jsem nekde že ju mám dát do hnizda s podkladmi a přiklolit necim a že se do 10 dní rozkvoka je to pravda alebo jsu to jen vymyslí? vpřed dekuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.6.2020 19:17

Nevím, co kdo “vymyslí”😜, ale můžete několika podkladky, klíčeným ječmenem a dešťovou vodou k pití se o to pokusit. Bez záruky. Samotným přiklopením se podle mne nerozkvoká. Není to krůta.

19.6.2020 21:45

Kvokání se dá podpořit výběrem vhodného plemene,které má k tomu vrozené vlohy.Například jsou výborné kvočny zakrslé Kočinky,Hedvábničky.

20.6.2020 05:56
horal

XXX.XXX.13.30

Tohle téma se každoročně opakuje mnohokrát. Pokaždé se objeví zaručené návody jak slepici rozkvokat. Jestli se to podaří nebo ne, to už pak nikdo nedá vědět. Ale pochybuji, že by se to někomu povedlo podle těch babských rad. A i kdyby se rozkvokala tak to ještě neznamená, že zasedne. Ano jsou možnosti, jak toho dosáhnout, nikdy však neni záruka, že se to povede. Mně už letos kvokala asi třetina z 65 slepic, ale jenom asi 15 jich zasedlo. Pořád sliším na zahradě pokvokávat slepice, ale pořád nesou a po pár dnech kvokat přestanou. V pěti případech jsem podsadil pod kvočny vajíčka, ale jenom jedna vyseděla 20 kuřat z jednadvaceti vajec. Jedna uhynula, další v den líhnutí je nechala (v noci bylo k nule) a dvě zdrhli po pár dnech, přitom rozbili několik vajíček, takže zbytek nebyl k použití. Poté mi postupně zasedlo dalších pět. Nechal jsem je sedět na podkladkách a nasadil jsem vajíčka do líhně. 35 vylíhlích kuřat jsem pak podsadil pod dvě kvočny. Dvě sem nechal odkvokat a jedna šla šlapat nudle. Od té doby zase zasedly tři které šli do hladomorny (jeto kurník s hliněnou podlahou kde dostanou jenom vodu a pšenici) a momentálně sedí dvě hybridky a ty dnes ukončí svji životní pouť. Krom třech případů se jednalo vždy o nekvokavé vlašky. A čím to? Přes zimu přidávám na zvýšení energie kukuřici a slunečnici. Jenomže letošní zima byla, dá se říci mírná a slepičky nemuseli vynakládat tolik energie na udržení tepla a tak se to na jaře projevilo ve kvokavosti. Navíc chodí na hnojiště kde je převážně hnůj od králíků a v něm dost ječmene co králíci vyhrabou z krmítek.
To je celá ta sranda, dlouhodobé přikrmování bílkovin a překrmování. Když jsem chtěl kvočny, tak jsem už třeba od února krmil určitou skupinu slepic ječmenem (i naklíčený), ale kvokat začali až v srpnu. Tzn, že krátkodobé podávání bílkovin to spustí jenom opravdu výjimečně. Většinou kvokají když to člověk nepotřebuje a to i takové plemena jako jsou vlašky, české kropenky nebo šumavanky. Tak hodně úspěchů.

20.6.2020 07:39
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Dobre deštivé ráno😀..já mám asi pres padesat slepic a leos mi jich kvokalo asi pět..a seděly,jak přibite..byly to vetsinou loňské krizene slepice, maranska x vlaška..jednu jsem nechala vysedet kurata, na inzerát nikdo o kvocnu nestál nebo byl daleko,tak jsem je dala odkvokat ,jako vzdycky,do králíkarny,voda pšenice i směs..ale od jara mi kvokaji postupně milflerky(15)😀,dve maji kuřátka,dve sedi naprázdno opet budeme odkvokavat,jen se tim vysilují, nasazovat vajicka uz nebudu😀..krmim pořád stejně,směs,pšenice, jednou ,dvakrát týdně chleba,pár zbytků,v kyselem kozim mléce,neomezená pastva..prostě,maji svůj čas😀🐤🐤🐤

Jjjjjj

20.6.2020 16:35
Jjjjjj

XXX.XXX.166.88

Dobry den tak asi předvcerem jsem ji dal do hnizda podklady a přiklopil jsem ji bedinkou a sedí normálne vejce sú tepla a upravuje si jich pod sebou ale kdyz odeberem bedinku chi jit ven tak neviem či mám ji dať opravdova vejce anebo z toho nebude nic dekuji

20.6.2020 22:45

Jjjjjj napsal(a):
Dobry den tak asi předvcerem jsem ji dal do hnizda podklady a přiklopil jsem ji bedinkou a sedí normálne vejce sú tepla a upravuje si jich pod sebou ale kdyz odeberem bedinku chi jit ven tak neviem či mám ji dať opravdova vejce anebo z toho nebude nic dekuji

Pokud po odklopení bedny sleze a nevrací se, tak není kvočna a je zbytečné shánět násadová vejce.

Jjjjjj

21.6.2020 10:02
Jjjjjj

XXX.XXX.166.88

No tak dnes jsem odklopil bedinku a ona nezlezla totiž ona je zavrena v chlivku a kdyz otvorím chlivek tak chce jit do výbehu ale kdyz ji neotvorim vráta tak tam přesedi i celý deň tak nevim

21.6.2020 11:18

Jjjjjj napsal(a):
No tak dnes jsem odklopil bedinku a ona nezlezla totiž ona je zavrena v chlivku a kdyz otvorím chlivek tak chce jit do výbehu ale kdyz ji neotvorim vráta tak tam přesedi i celý deň tak nevim

Takže znovu, když odklopíte bedýnku a otevřete dveře, zůstane v hnízdě? Pokud ANO, pak je šance, že se rozkvokala, pokud NE, pak je to zbytečné.

21.6.2020 12:01

Je třeba si uvědomit, že kvokavost je vlastnost dědičná, nikoliv získaná. Pokud tedy slepice nemá kvokavost v genech, nelze ji žádnou výživovou restrikcí ani ničím jiným ke kvokavosti donutit.

21.6.2020 14:31
horal

XXX.XXX.13.30

Ale oni to v genech mají, pouze je potlačena a nežádoucí. Proto při určitém způsobu krmení s vysokým obsahem vápníku ke kvokání dochází a napomáhá tomu i přítomnost kohouta v hejně. Správné je pak takovou slepici z chovu vyřadit, aby se kvokavost neobjevovala u potomstva. Jinak kvočna která je schopna něco vysedět a doopravdy kvočí, si svůj prostor hlídá. Jakmile se někdo k ní přiblíží a sahá na ní nebo pod ní, tak se načepýří a křičí, jakoby vrčela a také pokvokává což je pro kvočnu typický projev. Navíc má zvýšenou teplotu. Pokud ji jenom přinutíte sedět někde zavřenou, tak sedět bude, ale jenom do doby než se před ní objeví volný prostor. To s křikem vyletí a už ji nedonutíte opětovně sednout.

21.6.2020 15:51

Tak určitě. Stejně jako bílá slepice je vlastně černá. Ale jenom v noci

21.6.2020 17:55
horal

XXX.XXX.13.30

To se budou divit na ministerstvu školství a zemědělství až se dozví, že na středních zemědělských školách učí bludy,

21.5.2022 17:27
6962jana

XXX.XXX.114.247

Jjjjjj napsal(a):

Slepice se musí i při hnízdění napít, najíst a vykakat. Proto rychle opustí hnízdo, vynadá celému dvorku a vrací se rychle zpět. Alespoň ty naše to tak měly. :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík