Líheň WQ 24 Agrodortel

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.6.2020 16:29
Nikola1

XXX.XXX.182.14

Zdravím, chtěla bych se zeptat, zda máte někdo zkušenost s líhnutím v této líhni, přijdu si jako pitomec, ale kudy se do ní dolévá voda?

24.6.2020 23:29
kaso

XXX.XXX.250.34

Voda sa dolieva z vnútra. V strede bud medzi liesku (vacicka na tom mieste vybrať), alebo vybrat celu liesku aj s vajickami a tak doliat. Pocas tohto dolievania využijete rovbo aj cas chladenenie vajicok. Ja som liesku vyberal.
Co sa tyka liahne, nic moc. Nestabilna teplota po krajoch luahne.Ale da sa tam viahnut nieco.
Odporucam izbovu teplotu, nechat liahen v polystyrenovom obale, uložiť si po krajoch kontrolne teplomery, a meniť vajicka z kraja do stredu liahne.
Liahol som prvy krat v zivote, prave v takejto plastovej velmi podobnej liahne, a z 50 oplodnenych sa mi vyliahlo 36 kuriatok. Ostatne odumreli pocas vyvoja prave koli nestabilnej teplote po krajoch.
Tie zo stredu liahne sa mi vyliahli uz v 19-ty deň.
Tteba sa tomu trosku povenovat, sledovať a odporucam na prvu varku nie drahe vajcia nech pridete na finty.
A este by som poradil do buducna, liahnut radsej skôr aby stihli do jesene dospieť.
Prajem vela uspechov. 😉😊

25.6.2020 10:13
Nikola1

XXX.XXX.112.127

děkuji, líhnout chci teď křepelky, takže na zimu půjdou do tepla, s kolísavou teplotou počítám, budu dávat vejce pouze do středových lísek, nikoli na okraj, nepotřebují jich plný počet, do polystyrenu jsem v místech větrání udělala díry, aby vzduch cirkuloval, jak má, 2x denně počítám s vyvětráním jako když odchází kvočna + orosení, uvidím jak bude líheň měřit, zatím dám jen 30 vajec a uvidím 😊 děkuju za rady a upřesnění 🙂

25.6.2020 14:40
Nikola1

XXX.XXX.182.14

Mohu-li se ještě zeptat, je normální, že je teplota líhně automaticky nastavena na 37,8 ale ve chvíli kdy zvednu víko kvůli zkontrolování teploměrů a zase ho zavřu vyletí teplota až přes 38,7 a pak zase klesne? Vlhkost není možné nastavit, takže ji musím předpokládám hlídat pomocí neustálého dolévání úměrného množství vody? Protože po dolití 100 ml vody mi vlhkost vyleze během chvíle až na 71%, což je zbytečně mnoho, zatímco teplota se pořád pohybuje na více než 38 stupních. 🤔

25.6.2020 18:04
kaso

XXX.XXX.250.5

Ano to tieto typy liahní robia. Kym sa ustali teplota. Potom potom zacne klesat na pozadovanu teolotu.
Neotváral by som ju viac ako raz denne. Ja som otvaral len pri dolievani (cca kazdy treti den) prvy tyzden. Potom som otvoril ale fakt len na kratko (1- 2 minuty) denne ked som nedolieval.
Co sa tyka vlhkosti tak na spodu by ste mali mat 3 drážky v tvare X a v strede je kruzok. Prvych 18 dni sa leje len do tej vnutornej jednej drazky. Taje urcena na tych 45-55% vlhkosti.
Posledne tri dni pred liahnutim vyberiete vajicka z liesky na rošt a vtedy sa vlieva voda o tych vonkajsich dvoch drážok.
Potom vam vystupi vlhkost nad 60%. Mne stacilo naliat iba raz. Potom ked sa kuriatka liahnu, vlhkost je vysoka dost, kedze su mokre.

25.6.2020 20:49
Nikola1

XXX.XXX.112.127

Prozatím jsem právě dala jen 100 ml do té středové drážky, nikam jinam a i tak je to zřejmě moc, jelikož mi vlhkost po celý den neklesla pod 75%, zkusím zítra vodu vylít a dát jen opravdu na dně tak 30 ml vody. polystyren jsem tedy zatím nechala. I přesto, že jsem ji za posledních 6 hodím neotevřela každou chvíli zní alarm, že byla překročena maximální povolená teplota.

25.6.2020 21:45
kaso

XXX.XXX.250.5

Pozrite, ci ste nahodou omylom nevyliala kusok vody aj mimo. To sa mi tiež stalo, ze mi voda usla trochu aj mimo, voda sa vyparovala zo širšej plochy a tym padom bola vlhkost vyssia. Skuste vodu vyliat, utriet liahen do sucha a naliat do spravnej drážky.
75% je moc. Hrabava hydina toľko nepotrebuje.
Druhy problem moze byt aj ten, ze vám vlhkomer meria zle. Kupte si ešte jeden kontrolny.

Zavisi aj od toho, ci ste kupila liahen kalibrovanu alebo nie.
Ja si musim poklopať....., ale ja som naozaj nemal problemy s nastavovanim. Liahen som kupil nakalibrovanu, len som zapol, a potom som uz len sledoval kde slabsie nahrieva.

17.7.2020 11:08
Nikola1

XXX.XXX.182.14

Tak už týden mám v líhni násadu křepelek, ale stále se mi nedaří stáhnout vlhkost pod 66%, bojím se, že kvůli tak vysoké vlhkosti budou mít kuřata uvnitř příliš malou vzduchovou bublinu a před líhnutím se mi udusí.

Vlhkost jsem kalibrovala podle externího vlhkoměru, vodu mám pouze v prostřední drážce a pro snížení odpařované plochy mám v této drážce i plastová víčka (abych nekontaminovala vodu, proto plastová)

Teplotou jsem si jistá, ale pro jistotu mám ještě externí teploměr pro ověření přesnosti teploty, ten se shoduje s hodnotami líhně.

17.7.2020 13:19
jo012810

XXX.XXX.101.35

Nikola1 napsal(a):
Tak už týden mám v líhni násadu křepelek, ale stále se mi nedaří stáhnout vlhkost pod 66%, bojím se, že kvůli tak vysoké vlhkosti budou mít kuřata uvnitř příliš malou vzduchovou bublinu a před líhnutím se mi udusí.

Vlhkost jsem kalibrovala podle externího vlhkoměru, vodu mám pouze v prostřední drážce a pro snížení odpařované plochy mám v této drážce i plastová víčka (abych nekontaminovala vodu, proto plastová)

Teplotou jsem si jistá, ale pro jistotu mám ještě externí teploměr pro ověření přesnosti teploty, ten se shoduje s hodnotami líhně.

Víčka oddělejte a případně zakryjte část toho kanálku nějakou fólií, aby se zmenšila odparná plocha. Uvedená vlhkost je vysoká a skutečně bude mít, s největší pravděpodobností, vliv na líhnivost. Vlhkost je úměrná odpařovací ploše, ne množství vody, nebo hloubce...

19.7.2020 01:34
Nikola1

XXX.XXX.182.14

Po zakrytí zhruba 40% kanálku fólií mi líheň stále ukazuje 66-70% vlhkosti, fólii jsem položila přímo na hladinu, abych zmenšila plochu k odpařování. Dala jsem dovnitř tedy znovu vlhkoměr a znovu porovnám hodnoty i s jiným vlhkoměrem.

19.7.2020 15:55
Nikola1

XXX.XXX.182.14

místo víček jsem zkusila folii, ale od té chvíle mi vlhkost neklesne pod 70%, koupím dnes ještě jeden vlhkoměr a zkusím přeměřit, ale pomalu začínám být zoufalá. Ta víčka mi alespoň zmenšila plochu odpařování tak, že vlhkost byla kolem 66%. Je vůbec nějaká šance, že se něco vylíhne? 😔

19.7.2020 20:43
jo012810

XXX.XXX.101.35

Nikola1 napsal(a):
místo víček jsem zkusila folii, ale od té chvíle mi vlhkost neklesne pod 70%, koupím dnes ještě jeden vlhkoměr a zkusím přeměřit, ale pomalu začínám být zoufalá. Ta víčka mi alespoň zmenšila plochu odpařování tak, že vlhkost byla kolem 66%. Je vůbec nějaká šance, že se něco vylíhne? 😔

Tady se již mnoho lidí nalákalo na cenu různých tkzv. líhní. A znovu opakuji, zkuešený líhňař líhne i v krabici od bod, když vše několikrát oddzkouší. Ale jistotou jsou líhně od Rcom a Brinsea, v kterých se líhne při nastavení dle návodu perfektně, ale cenově jsou jinde...

30.7.2020 15:28
Nikola1

XXX.XXX.182.14

Zdravím, líhnivost byla nakonec 75%, 32 kuřátek už čtvrtý den pobíhá po odchovně.

30.7.2020 22:05
Hanka48123

XXX.XXX.107.145

Nikola1 napsal(a):
Zdravím, líhnivost byla nakonec 75%, 32 kuřátek už čtvrtý den pobíhá po odchovně.

Tak to je báječné, gratuluji:-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík