Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.7.2020 16:02
mufajs

XXX.XXX.20.207

Dobrý den,

chtěl bych poprosit o radu se zdravotním problémem v chovu hus. Pokud se někdo s něčím podobným setkal, budu rád za jakoukoliv radu.

Před několika týdny začala mít bílý výtok z oka, následně se přidal otok celé hlavy, horký zobák a otok překryl celé oko. Husa i přes to normálně přijímala potravu a vodu.

Místní veterinář usoudil, že by se mohlo jednat o svrab a dal mi dvě dávky Ivermectinu. Jiná diagnóza jej nenapadla, ale upozornil na to, že husy nejsou jeho specializací. Dávkování bylo 0,1ml Ivermectinu a 0,9 ml fyziologického roztoku do zobáku. Po opakované aplikaci Ivermectinu po 14 dnech sice došlo k subjektivnímu zlepšení, ale nejsem si jistý, zda-li má smysl husu nechat dále trápit či utratit. Kolem oka již otok ustoupil a husa na oko opět vidí, ale otázkou je, zda-li jako výsledek léčby Ivermectinem, anebo to byla souhra náhod. Vyléčena však zdaleka není. Po stranách zobáku přetrvává mírný otok, pod zobákem je také velký otok, viz. fotografie.

Dnes jsem zjistil, že stejné příznaky začíná mít další husa z hejna... Opět bílá pěna v okolí oka a začínající otok v okolí oka. Husa si hlavu mne o tělo a začíná se kolem oka ztrácet peří.

Vím, že diagnostika podle fotky na dálku je obtížná až nemožná, ale přes to... pokud jste se někdo s něčím podobným setkali. Myslíte, že se jedná o svrab a jak jej léčit, anebo se jedná o jiné onemocnění a mám husy raději preventivně utratit?

Budu moc vděčný za jakoukoliv odpověď.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.7.2020 16:13
Uživatel s deaktivovaným účtem

je to zánět dutin.

příčinou bývají bakterie, hlavně mykoplasmata, ale i jiné.

25.7.2020 16:28
mufajs

XXX.XXX.20.207

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
je to zánět dutin.

příčinou bývají bakterie, hlavně mykoplasmata, ale i jiné.

Děkuji Vám za odpověď. Takže nemám čekat na spontánní vyléčení po dobrání Ivermectinu, ale husu rovnou utratit?

Nejde mi ani tak o záchranu dvou hus, které vykazují známky nemoci, byť v odstupu více jak měsíce. Jde mi to to, že chovám několik desítek dalších hus a spíše potřebuji zjistit, o co se jedná, příp. kde se mohli nakazit či jakou cestou, abych je ochránil.

Jen pro doplnění - husy se pohybují na travnatém výběhu, mají přístup do potoka s tekoucí vodou, nejsou chovány s žádnou jinou drůbeží dohromady a ubikace je pravidelně vyklízena a udržována v čistotě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík