Chci začít s chovem slepic

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Jarda.začátečník

31.7.2020 21:23
Jarda.začátečník

XXX.XXX.140.251

Dobrý den,

se slepicemi nemám žádné zkušenosti. Jaké plemeno by bylo pro mě vhodné? Je pro mě důležité, aby slepičky byly nenáročné. Vysoká produkce vajec pro mě není důležitá, když budu mít v průměru dvě vejce za týden od každé slepice, budu spokojený. Mám k dispozici poměrně malý kus zahrady celkem 76m2.
V těsném sousedství budoucí ohrady pro slepice je kompost. Je vhodné ohradu trošku zvětšit a umožnit slepicím hrabat se v kompostu?
Je lepší dát k dispozici celou plochu, nebo by bylo vhodnější ji rozdělit na 2 až 3 části a střídat je třeba po týdnu, aby tráva měla možnost dorůst?
Jak k odhadnout potřebnou velikost kurníku? Prostudoval jsem knížku Chov drůbeže, kde jsem se dočetl, že na jednu nosnici se počítá 0,20 m2 až 0,25 m2 podlahové plochy kurníku. Na výběh se v téže knize se počítá 0,5 m2 až 1 m2. Oba údaje mně připadají překvapivě malé. Budu rád, když mně sdělíte své názory a zkušenosti.
Jak se rozumně postarat o krmení. Domníval jsem se, že koupím pšenici a kukuřici a budu přidávat kuchyňské zbytky a hotovo. Ve zmíněné knize je krmení popsáno velmi komplikovaně (ani jsem nevěděl, že pšenice má více odrůd a není jedno, kterou krmíte).
Když jsem byl malý, prababička dávala občas slepicím rozstrouhané na tvrdo uvařené vejce smíchané s větším množstvím rozemletých skořápek a babička, její dcera, se s ní kvůli tomu hádala. Moje manželka si myslí, že když slepice ochutná vejce, bude je pak hned po snesení rozklovávat a pojídat.
Jak je to se svícením, topením a otevíráním kurníku v zimě? Z toho co jsem nastudoval se mi zdá, že by se slepicím mělo v zimě svítit a kurník otevírat jen když venku moc nemrzne. Chci si nejprve vše dobře naplánovat, pak postavit kurník a s nákup prvních chovanců plánuji na jaro příštího roku.

Těším se na Vaše názory a rady a věřím, že mně usnadní začátky.
Jarda

31.7.2020 21:33
Valentko

XXX.XXX.227.132

Viem vám poradiť iba s niečím. Sliepky strašne lúbia hrabať takže myslím si že možnosť hrabat sa v komposte bude pre ne pôžitkom. Ale treba dať pozor aby vám ten kompost nerozhrabali ďalej. S tým miestom to je tak že sliepkam je to skoro jedno. Oni aj tak budú tesne pri sebe. Žiadne svietenie im nedávajte to je zbytočné. Niekedy až priveľa starostlivosti môže byť na škodu. My sliepkam nezateplujeme. Dôlezitejšia je hrúbka bidielok a kurník chránený pred prievanom. Dospelým sliepkam vajce na tvrdo nedávame. Podľa mna to je zbytočné. V tom krmení nehľadajte ziadnu vedu sliepkam je úplne jedno že akú odrodu pšenice zožerú. Ako dobrý doplnok stravy je cuketa, repa, šalátové listy... Verím že som vám aspoň trochu pomoho a prajem veľa úspechov.

31.7.2020 21:46
carforfour

XXX.XXX.253.184

Jsem začátečník, slipky mám od dubna, šest hybridek. Měla jsem podobně otázky. Teď po čtvrt roce už na některé znám odpovědi.
Máme prostor cca 300m pod stromy.
Původně tam je tráva s brslici.
Vyslapané je místo kolem kurniku a slipky si kolem tři stromu vyhrabaly popeliště, mým samozřejmě pohrdly. Zatím je výběh zelený, uvidíme, jak ho rozoraji přes zimu, ale myslím, ze by mohl vydržet veskrze zelený. No, ona bršlice je neznicitelna.
Krmit jsem začala pšenici, jemnými vločkama, kukuřici. Když mi došla psenice, tak jsem přešla na směs pro nosnice a již u ni zůstanu. Je to pohodlné. Kromě toho mám Zea Sedmihirky skoro za rohem.
S čím jsem nepočítala, že mi jedna slepice zakvoká. Takže teď mi sedí a možná budou kuřátka. Takže jsem narychlo řešila, kam ji oddělit a teď dokupuji kurníček pro kuřata a ohradku.
Na kurniku mám elektrická dvirka ale stejně chodím kontrolovat, že to holky stihly a uklizim na noc krmeni. Ráno jim nosím krmeni a dávám čistou vodu.
Tak snad vám to trochu pomohlo...

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.8.2020 08:21

Na kuřátka potřebujete i kohouta, nebo vejce od někoho, kdo kohouta má

1.8.2020 10:32
carforfour

XXX.XXX.92.177

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Na kuřátka potřebujete i kohouta, nebo vejce od někoho, kdo kohouta má

Jasně, že jsem si sehnala NV 😊

1.8.2020 12:06
petraodlesa

XXX.XXX.165.188

carforfour napsal(a):
Jsem začátečník, slipky mám od dubna, šest hybridek. Měla jsem podobně otázky. Teď po čtvrt roce už na některé znám odpovědi.
Máme prostor cca 300m pod stromy.
Původně tam je tráva s brslici.
Vyslapané je místo kolem kurniku a slipky si kolem tři stromu vyhrabaly popeliště, mým samozřejmě pohrdly. Zatím je výběh zelený, uvidíme, jak ho rozoraji přes zimu, ale myslím, ze by mohl vydržet veskrze zelený. No, ona bršlice je neznicitelna.
Krmit jsem začala pšenici, jemnými vločkama, kukuřici. Když mi došla psenice, tak jsem přešla na směs pro nosnice a již u ni zůstanu. Je to pohodlné. Kromě toho mám Zea Sedmihirky skoro za rohem.
S čím jsem nepočítala, že mi jedna slepice zakvoká. Takže teď mi sedí a možná budou kuřátka. Takže jsem narychlo řešila, kam ji oddělit a teď dokupuji kurníček pro kuřata a ohradku.
Na kurniku mám elektrická dvirka ale stejně chodím kontrolovat, že to holky stihly a uklizim na noc krmeni. Ráno jim nosím krmeni a dávám čistou vodu.
Tak snad vám to trochu pomohlo...

To popeliště je nutné kvůli očistě od vnějších cizopasníků 🐤...a mám stejnou zkušenost: slípky pohrdnou popelištěm mnou nachystaným a vyrobí si svoje 😉 pročež sklapnu podpatky a do jejich popeliště průběžně prosívám dřevěný popel 😉

Jarda.začátečník

4.8.2020 15:19
Jarda.začátečník

XXX.XXX.140.251

Dobrý den,
moc děkuji za odpovědi. Ještě bych byl rád, kdybyste mi poradili nějaké vhodné plemeno - nenáročné, vhodné pro začátečníka.
Díky

4.8.2020 16:53

Jarda.začátečník napsal(a):
Dobrý den,
moc děkuji za odpovědi. Ještě bych byl rád, kdybyste mi poradili nějaké vhodné plemeno - nenáročné, vhodné pro začátečníka.
Díky

Hybridku, na vyzkoušení, jak vám to půjde, nejlepší.

4.8.2020 17:24
miladas

XXX.XXX.185.25

Na tak malé ploše velké zázraky neuděláte, proto ta hybridka bude nejlepší. Na jaře určitě seženete kuřice a do prvního vajíčka je krmte směsí K2. Pšenici dávejte na večer. Až začnou snášet, dávejte aspoň polovinu krmné dávky směs pro nosnice. Do zbytků z kuchyně zamíchejte také směsku nebo šrot do dropkovité struktury, ať se jim nelepí na zobáky. Zvlášť do misky jim dejte vápenný grit a drcené skořápky. Světlo do kurníku určitě pořiďte. Teď v létě je zbytečné, ale v zimě, pokud jim bude přisvědcovat, bude mít o dost vajíček víc. Ono ta starost o slepičky je stejná, když snáší či nesnáší a náklady za kvalitní krmení a v zimě za elektriku se určitě vyplatí. Pokud jim přilepšíte vitamíny pro nosnice, bude ještě velké plus.

4.8.2020 20:53
Valentko

XXX.XXX.49.175

Jarda.začátečník napsal(a):
Dobrý den,
Díky

Hybridky.

5.8.2020 06:12
petraodlesa

XXX.XXX.165.188

Pokud opravdu nechcete hybridy, zkuste naše národní plemeno. Česká zlatá kropenka. Náročná, otužilá.

5.8.2020 09:14

Ono sehnat cistokrevna kurata taky neni jen tak. Pro mensi vybeh bych doporucil zdrobnele plemeno,nenarocne a vcelku rozsirene velsumky,wyandotky...

5.8.2020 10:22
petraodlesa

XXX.XXX.165.188

Ono sehnat cistokrevna kurata taky neni jen tak. Pro mensi vybeh bych doporucil zdrobnele plemeno,nenarocne a vcelku rozsirene velsumky,wyandotky...

Sehnat velsumku zdrobnělou je extra těžké 😌🙈

5.8.2020 11:21
jo012810

XXX.XXX.101.35

petraodlesa napsal(a):

Nó, ono dnes je vlastně skoro každá čistokrevná drůbež vzácná. Chovají ji jen opravdoví fandové a něco málo většinou prodávají při vyřazování. Nicméně kdo chce, najde a koupí. Není to jako u hybridek, které vám dovezout téměř domů. Musí se dojet a hledat, třeba na výstavách. Klub chovatelů velsumek má spojení na kral.chovatel@seznam.cz, jistě vám poradí, je od Kolína.

5.8.2020 13:43

Ja to vyresil lihni,ale nebyla to levna zalezitost,kazdopadne sehnat vajicka je jednodusssi nez sehnat cistokrevna kurata.Uvidime pristi rok,pokud se zadari budou i kuratka velsumek

5.8.2020 22:37
alest250

XXX.XXX.50.190

Jsem také začátečník, chov slepic jsem převzal cca 3-4 roky zpět. Také jsem přesně takhle řešil krmení, výběh, plemena.
Nakonec bych řekl, že v jednoduchosti je krása.
Plemeno je jedno, jakékoliv nosné, které se vám líbí, které seženete. Nároky na chov jsou stejné.
Asi ideální je začít koupí kuřic běžných nosných hybridů.
Kurník čím jednodušší a praktičtější co do čištení, tím lépe.
Ideální je, když je to místo pouze na spaní a snášení vajec.
Tzn., že ráno slepice vylezou ven, kde mají vše, od krmiva, přes popelište až po místo pro odpočinek.
A večer se v kurníku pouze usadí na bidlech a spí.
Na ta bidla, hřady, musí dobře vidět, z toho důvodu je vhodné mít v kurníku velké okno.
Co se týká krmiva, otázka je, kolik času tomu dáte. Na pšenici (nevím o jakých druzích jste četl, pšenice je pšenice jako je jablko jablkem, býť je více odrůd...) a zbytcích slepice přežijí, ale budete se potýkat s kolísáním kvality vajec, jako je např. slabá skořápka, velikost, pravidelná snáška. Není ostuda koupit kompletní krmnou směs,kde je vše v ideálním, resp. vyváženém poměru namícháno, a až budete mít svůj styl chovu zajetý, můžete se snažit těm výživovým parametrům směsí přiblížit vlastním krmením. Určitě se to dá i předčit, ale je to velmi pracné a není to tak levné,jako ta směs.
Používám krmitko se zásobníkem, doplňuji cca 1x za 5-6 dní. Vodu v napajecce dle počasí co 3 dny. Jinak jen kontrola, sběr vajec.

No a výběh, určitě rozdělit min. na dvě poloviny a přístupný kompost, bude určitě nejoblíbenější místo.
Snažte se mít výběh bez bláta.

13.8.2020 20:57
Maarťas

XXX.XXX.140.251

Dobrý den,
řeším podobné problémy - na jaře chci začít. Chci se zeptat na ten kurník. Opravdu je vhodné mít i přes zimu krmení a pití venku? Sám jsem plánoval do kurníku dvě místnosti - jednu na krmení a pití a druhou na spaní a snášení. Obojí s osvětlením a možností přitápění. Mám svůj záměr ještě zrevidovat? Ď.

13.8.2020 21:04
Valentko

XXX.XXX.113.21

Maarťas napsal(a):
Dobrý den,
řeším podobné problémy - na jaře chci začít. Chci se zeptat na ten kurník. Opravdu je vhodné mít i přes zimu krmení a pití venku? Sám jsem plánoval do kurníku dvě místnosti - jednu na krmení a pití a druhou na spaní a snášení. Obojí s osvětlením a možností přitápění. Mám svůj záměr ještě zrevidovat? Ď.

Ako sliepky ziadne vytápanie ani osvetlenie nepotrebujú ale samozrejme rešpektujem keď niekto si to spraví inak. Krmenie je úplne v pohode keď budete mať cez zimu vonku a aj voda by mala byt v pohode ked rano im rozbijete ľad v miske. Ono ked je veľká zima tak voda zamŕza aj cez deň. Vtedy je asi praktickejsie mať vodu v kurníku. Ale keď neni veľka zima a mrzne iba v noci tak tá miska s vodou vonku neni až tak zlá. Ved v noci sliepky vodu hádam nepijú.

13.8.2020 21:10
petraodlesa

XXX.XXX.165.188

Krmení a pití se doporučuje mít uvnitř, už kvůli kontaminaci trusem ptáků a následné možnosti nemoci ptačí chřipkou. V zimě také uvnitř nemrzne voda. Pokud venku, tak zastřešit. Osvětlení a přitápění je super. Když mrzne a je více než mínus tři- pět stupňů ( podle toho, jestli k tomu i fouká), slepice se ven nepouštějí, jen kolem poledne na chvilku. V mraze je dobré přidávat do pití jedlý olej, promažou si tím ty "závěsy" a tuk je ochrání před omrznutím. Hřebeny se mažou sádlem.

13.8.2020 21:16
ančovička1

XXX.XXX.0.217

Voda venku v misce,hrnci,plechovem, zamrzne a misce led vybouli dno..keramickou misku muze led roztrhnout..tak proc tam nechavat vodu zbytecne zmrznout a rano vytloukat??..
Ja mam kurniky zdene, v mrazech slepice, hrebenatky vlasky, ven nepoustim, krmeni,vodu, maji uvnitr,kde nemrzne..

13.8.2020 21:26
miladas

XXX.XXX.185.25

Všechno má své pro a proti. Pokud budete mít krmení a pití venku, tak se tam mohou přiživovat vrabčáci a podobní. Když se slepice probudí a nemohou se hned napít a nazobat, ale až když je pustíte ven, tak je to také špatně. Zvláště když je krátký den, je potřeba jim ho prodloužit svícením na 14-16 hodin, čím dříve mohou zobat, tím více sežerou a budou víc snášet. Vždy se říká, že slepice snáší zobákem a to je velká pravda. Na druhou stranu, když budou mít krmení jen venku, tak budete mít čistější kurník, ale méně vajec. Kdo v zimě nesvítí - je dobré dát spínací hodiny, a nekrmí kvalitně, je pak i úplně bez vajec a má slepice jen na parádu. Tak a teď si vyberte, co je pro Vás nejlepší. M.

13.8.2020 22:08
ančovička1

XXX.XXX.0.217

V zime svitime od 6 do 8mi, mame nastaveny svetelny rezim.vecer,jak se zacne stmivat se rozsviti,asi v 16 hod do 20..hod..kurnik ma velka okna,luxfery..20 let praxe😀

15.8.2020 21:36
alest250

XXX.XXX.104.100

Maarťas napsal(a):
Dobrý den,

Určitě tím vůbec nic nepokazite, ba naopak. Ten prostor můžete následně využít i jinak Karanténa, kvočna, rozšíření chovu....
Slepici je to téměř jedno. Vše záleží spíš na tom, jak to chcete vy sám. Jak velký kurník bude, kolik tam bude slepic, kde bude umístěný.
Osobně jsem rád, když je vše venku. Kurník potom zůstává poměrně čistý. V zimě je prakticky stále kolem kurníku bláto (půda střídavě zamrzá/rozmrzá, častěji prší).
U nás jsou mírné zimy, kdy mrzne jen trochu a to v noci. S vodou žádný problém, popřípadě řeší svíčky. Letos jsem vypálil pouze dvě...
Přes den nemrzne a když, je to řádově 10x ročně? To by odpovídalo těm dvěma svíčkám :)
Mám teď druhý, nový kurník, na druhém konci výběhu, pro mladé kohouty na výkrm. Krmení dávám dovnitř, aby jim to nežraly staré slepice s kohoutem, které je jinak odhání...
Už premýšlím, jestli staré úplně neodělím, protože lézt do kurníku jen kvůli krmení, či kontrole, kolik sežrali, mě nebaví a i ty slepice/kohouti, pokud dám krmení ven i do kurníku, raději žerou a pijí venku.
Vrabce či cokoliv jiného, jsem u krmení nikdy neviděl. Krom holubů, které chová tchán, ale to jsem vyřešil nášlapným krmitkem. 30 holubů docela dost sežere...

16.8.2020 06:28
petraodlesa

XXX.XXX.250.71

Tak to máte výhodu, s těmi vrabci... nám se díky krmení u slepic významně zvýšila jejich populace. Je to nyní ohrožený druh, tak nedbám, patří do přírody. Jen ta ptačí chřipka je nebezpečí...ale tomu se zabránit nedá. Zobákem to snad nepřenášejí, jen trusem, ne? Krmení je pod stříškou...

16.8.2020 08:03

petraodlesa napsal(a):
Tak to máte výhodu, s těmi vrabci... nám se díky krmení u slepic významně zvýšila jejich populace. Je to nyní ohrožený druh, tak nedbám, patří do přírody. Jen ta ptačí chřipka je nebezpečí...ale tomu se zabránit nedá. Zobákem to snad nepřenášejí, jen trusem, ne? Krmení je pod stříškou...

Ano, trusem. Je fakt, že krmím vrabců hejno a spotřeba krmiva vzrostla, ale pak si řeknu, že vrabci žerou i jiné věci, než jen moje obilí a granule Víc mi vadí hrdličky, kterých tu máme hejna...

16.8.2020 09:41
Valentko

XXX.XXX.113.21

Ano, trusem. Je fakt, že krmím vrabců hejno a spotřeba krmiva vzrostla, ale pak si řeknu, že vrabci žerou i jiné věci, než jen moje obilí a granule Víc mi vadí hrdličky, kterých tu máme hejna...

To je pravda hrdliciek je teraz štrašne veľa. Ale zato vrabcov je u nás už pomenej. Nedávno som po dlhšom čase videl zopár vrabcov na krmítku pre sliepky.

16.8.2020 14:49
petraodlesa

XXX.XXX.250.71

😄👍

10.3.2021 22:16
reznade

XXX.XXX.216.38

petraodlesa napsal(a):

Myslím že sehnat Velsumku zdrobnělou je mnohem jednodušší než tu velkou, tu velkou právě sháním a ještě jiné zbarvení než běžné rezavě koroptví.

Přidejte reakci

Přidat smajlík