Na jaře jsme si pořídili několik slepic na vajíčka. Kohouta nemáme. Nyní jsem se byl podívat na výstavě v Novém Bydžově, kde byla spousta nádherných ptáků. Někteří jsou na prodej. Líbí se mně několik kohoutků, ale je to nějké zdrobnělé plemeno (na lístku měli váhu 1,2 kg). Pokud bych ho vypustil mezi mé slepice, nevadilo by, kdyby byl menší než ony?
Dále bych chtěl vyzkoušet odchov vlastních kuřátek. Prý se na to hodí hedvábnička. Doplnit novou slepici do hejna je prý možné na přelomu září a října, kdy slepice nejsou agresivní (dal jsem se na výstavě do řeči s jedním starším pánem, který vypadal, že tomu rozumí).
Chtěl bych nejprve vyzkoušet, zda budu schopen vytvořit podmínky pro úspěšný odchov kuřat a pokud by se ukázalo, že ano, tak bych hejno postupně obměnil a odchovával čistokrevná kuřata.
Předpokládám, že seodchov provádí tak, že se seberou vejce kvokající hedvábničce a místo nich se dají ta, která chci nechat vysedět.
Je problém, pokud se vzhled vajec, která chci nechat vysedět liší od těch, která kvočna snesla?
Liší se nějak hnízdo pro odchov od snáškového hnízda?
Je nutné kvočnu sedící na vejcích přemístit jinam? Pokud ano, tak kdy. A kdy je možné kvočnu s kuřaty vrátit zpět do hejna?
Nemůžete mně někdo doporučit, nějakou literturu, kterou by bylo dobré si předem prostudovat?
Děkuji za reakce.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vse najdete zdr v doskuzi nebo v sekci clanku.
Mensi kohout nevadi, opacne ano.
Hnizdo na odchov je stejne jako jine. Pokud tedy nemate ta se sikmym dnem. Proste vystlane slamou, sendm, hoblinami.
Kvocnu nechat sedet oddelene od ostatnich. Je to praktictejsi. Premistit, jakmile z hnizda neodchazi, bude mit tendenci se vracet na puvodni misto. Muzete priklopit na dva dny na novem miste bedynkou. Vse zalezi na vasich chovatel.moznostech a podminkach.
Pridat novy kus muzete kdykoliv, neni obdobi, kdy jsou slepice vice/mene agresivni. Vzdy nejlepe na par dnu umistit tak, at na sebe vidi. Stejne musite novy kus na par dnu oddelit kvuli preventivni karantene, verte, ze se to vyplati. Po pridani bude tak jako tak trochu sikana, slepici hejno je hiersrchicke a s kazdym nivym kusem se hierarchie meni.
Hedvabnicky jsou spolehlive kvocny, kvokaji i jina plemena-napr. wyandotky, brahmanky, orpingtonky.
Kvocnu nechame pard dnu sedet na jakychkoliv vejcich a az kdyz sedi pevne, podkladame nasadova vejce, tak, aby 21.den vysel na vikend, kdy budete doma. Nejlepe podlozit vecer.
Super. Díky za rady. Pro mě by bylo nejjednodušší přemístit kvočnu do takového kumbálku v budově. Tady by ale své hejno neviděla a ani moc neslyšela. Pokud to nevadí, využiji kumbálek. Druhá možnost by byla vybudovat si pro tento účel nový kurníček a umístit ho do nějaké ohrádky vedle stálého výběhu pro slepice. Jaká varianta je vhodnější?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Grifel
napsal(a):
Super. Díky za rady. Pro mě by bylo nejjednodušší přemístit kvočnu do takového kumbálku v budově. Tady by ale své hejno neviděla a ani moc neslyšela. Pokud to nevadí, využiji kumbálek. Druhá možnost by byla vybudovat si pro tento účel nový kurníček a umístit ho do nějaké ohrádky vedle stálého výběhu pro slepice. Jaká varianta je vhodnější?
Varianta dvě, nicméně věřte, že kvočně s kuřaty se po jejím hejně nestýská a rozhodně ho ke šťastnému životu nepotřebuje, dokud vodí kuřata. Ta dokáže před ostatními slepicemi silně hájit, záleží od povahy, jak moc. Když kuřata přestane vodit, tak se do ´hejna vrátí a pár klofanci se zase hierarchie hejna přeskupí. Kvokající slepici často ostatní v hejnu odhánějí.