Dobry den,
dnes som pozeral z archivu relaciu farmarskej revue a tam sa venovali teme chovu nosnic na vajicka, odchytili sme zopar info, hlavne, ze znaska nam klesla tiez zrejme kvoli premenlivemu pocasiu.
ale co nas prekvapilo hovorili tam o varovani pred umyvanim spinavych vajicok, ze sa moze zvysit riziko salmonely.
a ze nebrat vajicka od ludi co chovaju hrabavu a vodnu hydinu spolu.
na temu umyvania vajicok som si dohladaval info, a aby sa cez pory nedostali necistoty dnu vajicko sa ma umyvat teplou vodou 40C. Tento rok som aj daval do liahne umyvane vajicko, bolo oznacene a vyliahlo sa bez problemov.
zatial z nasich vajicok nebol nikto chory a bezne pouzivame aj kacacie vajicka.
mate k tomu nejake info? ked mate spinave vajicka tak umyvate alebo cistite na sucho?
Vsechna vejce umyvam teplou vodou,jak do lihne,tak na jidlo..slepici vejce jime I syrova, volske oko na panvi, tekuty zloutek, syn koktejly s vejci..slepice chovame spolu s husami a pizmovkami,drive I kachnami rouenskymi..vsechna drubez zije na travnatem pozemku..salmonely se nebojime😀🐤🐤🐤
Někdo měl asi potřebu trochu vystrašit a zkazit chuť drobnochovatelům
na domácí vajíčka a odradit zájemce o ně.
Zatím, pokud nastal problém salmonela a páni redaktoři ,novináři o něm
informovali a veterináři jednali, tak to bylo vždy z kuřecího masa z
velkochovů, dovežené z EU a vajec od tamtéž.
Erik Rosario
napsal(a):
Dobry den,
dnes som pozeral z archivu relaciu farmarskej revue a tam sa venovali teme chovu nosnic na vajicka, odchytili sme zopar info, hlavne, ze znaska nam klesla tiez zrejme kvoli premenlivemu pocasiu.
ale co nas prekvapilo hovorili tam o varovani pred umyvanim spinavych vajicok, ze sa moze zvysit riziko salmonely.
a ze nebrat vajicka od ludi co chovaju hrabavu a vodnu hydinu spolu.
na temu umyvania vajicok som si dohladaval info, a aby sa cez pory nedostali necistoty dnu vajicko sa ma umyvat teplou vodou 40C. Tento rok som aj daval do liahne umyvane vajicko, bolo oznacene a vyliahlo sa bez problemov.
zatial z nasich vajicok nebol nikto chory a bezne pouzivame aj kacacie vajicka.
mate k tomu nejake info? ked mate spinave vajicka tak umyvate alebo cistite na sucho?
Nic neumyvam. Pokud kachnu nechovate tím oblíbeným, ubohým způsobem na blátě a smradu, pak ta vejce jsou čistá skoro jako slepičí. Tenhle rok jsem jich čistil snad do pěti ks, jen nožíkem a oškrábáním, zlehka...Stalo mě to 600kc za balík slámy. Husa a kachna není zvíře, ani prase, jen věc?
Záleží na údržbě chovného zařízení, stravě, prostoru, třeba toho bude víc...
dakujem za info, lebo od vcera nad tym rozmyslam, ale vsak aj z oboch stran moji stari rodicia vzdy chovali vsetko spolu a nikomu nic nebolo, vobec som nepochopil preco to takto povedali.
co sa tyka husacich a kacacich vajec tak som nasiel vyhlasku ze sa nesmu na Slovensku volne predavat a ludia nie su ani zvyknuti, zopar vajicok som pribalil znamym ked brali slepacie a boli spokojni, niekto sa boji kacacich niekto nie.
na zahranicnych strankach bezne vidiet ze chovaju kacice vacsinou kambelky "baker's secret" (pekarovo tajomstvo), ze pouzivaju kacacie vajicka na pecenie.