Chov hrabavej a vodnej hydiny spolu - vajicka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.8.2020 20:16
Erik Rosario

XXX.XXX.68.78

Dobry den,

dnes som pozeral z archivu relaciu farmarskej revue a tam sa venovali teme chovu nosnic na vajicka, odchytili sme zopar info, hlavne, ze znaska nam klesla tiez zrejme kvoli premenlivemu pocasiu.

ale co nas prekvapilo hovorili tam o varovani pred umyvanim spinavych vajicok, ze sa moze zvysit riziko salmonely.
a ze nebrat vajicka od ludi co chovaju hrabavu a vodnu hydinu spolu.

na temu umyvania vajicok som si dohladaval info, a aby sa cez pory nedostali necistoty dnu vajicko sa ma umyvat teplou vodou 40C. Tento rok som aj daval do liahne umyvane vajicko, bolo oznacene a vyliahlo sa bez problemov.
zatial z nasich vajicok nebol nikto chory a bezne pouzivame aj kacacie vajicka.

mate k tomu nejake info? ked mate spinave vajicka tak umyvate alebo cistite na sucho?

17.8.2020 21:10
ančovička1

XXX.XXX.0.217

Vsechna vejce umyvam teplou vodou,jak do lihne,tak na jidlo..slepici vejce jime I syrova, volske oko na panvi, tekuty zloutek, syn koktejly s vejci..slepice chovame spolu s husami a pizmovkami,drive I kachnami rouenskymi..vsechna drubez zije na travnatem pozemku..salmonely se nebojime😀🐤🐤🐤

17.8.2020 21:57
pajca

XXX.XXX.135.46

Někdo měl asi potřebu trochu vystrašit a zkazit chuť drobnochovatelům
na domácí vajíčka a odradit zájemce o ně.
Zatím, pokud nastal problém salmonela a páni redaktoři ,novináři o něm
informovali a veterináři jednali, tak to bylo vždy z kuřecího masa z
velkochovů, dovežené z EU a vajec od tamtéž.

17.8.2020 22:22
Meelek

XXX.XXX.185.220

Erik Rosario napsal(a):
Dobry den,

dnes som pozeral z archivu relaciu farmarskej revue a tam sa venovali teme chovu nosnic na vajicka, odchytili sme zopar info, hlavne, ze znaska nam klesla tiez zrejme kvoli premenlivemu pocasiu.

ale co nas prekvapilo hovorili tam o varovani pred umyvanim spinavych vajicok, ze sa moze zvysit riziko salmonely.
a ze nebrat vajicka od ludi co chovaju hrabavu a vodnu hydinu spolu.

na temu umyvania vajicok som si dohladaval info, a aby sa cez pory nedostali necistoty dnu vajicko sa ma umyvat teplou vodou 40C. Tento rok som aj daval do liahne umyvane vajicko, bolo oznacene a vyliahlo sa bez problemov.
zatial z nasich vajicok nebol nikto chory a bezne pouzivame aj kacacie vajicka.

mate k tomu nejake info? ked mate spinave vajicka tak umyvate alebo cistite na sucho?

Nic neumyvam. Pokud kachnu nechovate tím oblíbeným, ubohým způsobem na blátě a smradu, pak ta vejce jsou čistá skoro jako slepičí. Tenhle rok jsem jich čistil snad do pěti ks, jen nožíkem a oškrábáním, zlehka...Stalo mě to 600kc za balík slámy. Husa a kachna není zvíře, ani prase, jen věc?

Záleží na údržbě chovného zařízení, stravě, prostoru, třeba toho bude víc...

18.8.2020 14:11
Erik Rosario

XXX.XXX.68.78

dakujem za info, lebo od vcera nad tym rozmyslam, ale vsak aj z oboch stran moji stari rodicia vzdy chovali vsetko spolu a nikomu nic nebolo, vobec som nepochopil preco to takto povedali.

co sa tyka husacich a kacacich vajec tak som nasiel vyhlasku ze sa nesmu na Slovensku volne predavat a ludia nie su ani zvyknuti, zopar vajicok som pribalil znamym ked brali slepacie a boli spokojni, niekto sa boji kacacich niekto nie.

na zahranicnych strankach bezne vidiet ze chovaju kacice vacsinou kambelky "baker's secret" (pekarovo tajomstvo), ze pouzivaju kacacie vajicka na pecenie.

Přidejte reakci

Přidat smajlík