Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak vypiplat kuřátko.
Chtěla bych si koupit slepici (ne na maso, ne na vejce, jako kamaráda) malého plemene. Jak nejlépe zařídit aby si na mě zvykla, byla ochočená? Uvažuji pouze nad jednou, které se budu hodně věnovat, chci totiž, aby si zvykla na lidi a nebyla plachá. Napadlo mne, vychovat jí, jako třeba třídenní. Nemám s tím ale žádné zkušenosti. Poradíte?
Jak udělat odchovnu, nebo nějaký teplý výběh? Kolik by tam mělo být stupňů? Kdysi se prý dávali do teplé trouby do košíku, ocenila bych ale i modernější nápady. Případně jak a čím krmit kuře?
Nebo jaké (spíš malé, zdrobnělé) plemeno byste doporučili? Slepici x kohoutka? Samozřejmě si před pořízením slepičky načtu všechny důležité věci, tady se jen ptám zkušených chovatelů o radu začátečníkovi.
Pokud máte tip, můžete mi navrhnout i nějaké dobré chovatelské stránky.
Všem děkuji za rady.
Prakticky na to samé jste se ptala vloni tady:
https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3572791/kolik-slepic#a3573238
esmez
napsal(a):
Prakticky na to samé jste se ptala vloni tady:
https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3572791/kolik-slepic#a3573238
Obecně vzato slepice netvoří nijak výjimečně silné vztahy, jako je má třeba pes nebo kůň. Zvykne si na Vás, bude Vás tolerovat, ale spřátelit se s ní... No, nevím. Určitě se ale dá uplatit, když jí budete nosit něco dobrého, bude za Vámi chodit a dožadovat se dalšího sousta.
Odchovna, teplý výběh, krmení kuřete - to Vás odkážu na odbornou literaturu. I tady na Fauně najdete články o odchovu kuřat. Až si to přečtete a budete mít konkrétní dotaz, můžete napsat, ale jistě uznáte, že nemá smysl sem psát něco, co si pak sama přečtete v knize.
Asi radši slepici než kohouta, co se týče plemene, tak klidné jsou třeba zdrobnělé vyandotky. Těch plemen je jistě spousta, spíš napište, z jakých vybíráte.
Musíte si uvědomit, že slepice se nedá naučit čistotnosti, proto ji nelze držet doma. Slepice je hejnové zvíře, potřebuje mít alespoň pár kolegyň pro pocit bezpečí z hejna. Nelze ji mít samotnou.
Edit: Ááá, tady se v editu nedá zrušit citace.
Pucikk3575
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak vypiplat kuřátko.
Chtěla bych si koupit slepici (ne na maso, ne na vejce, jako kamaráda) malého plemene. Jak nejlépe zařídit aby si na mě zvykla, byla ochočená? Uvažuji pouze nad jednou, které se budu hodně věnovat, chci totiž, aby si zvykla na lidi a nebyla plachá. Napadlo mne, vychovat jí, jako třeba třídenní. Nemám s tím ale žádné zkušenosti. Poradíte?
Jak udělat odchovnu, nebo nějaký teplý výběh? Kolik by tam mělo být stupňů? Kdysi se prý dávali do teplé trouby do košíku, ocenila bych ale i modernější nápady. Případně jak a čím krmit kuře?
Nebo jaké (spíš malé, zdrobnělé) plemeno byste doporučili? Slepici x kohoutka? Samozřejmě si před pořízením slepičky načtu všechny důležité věci, tady se jen ptám zkušených chovatelů o radu začátečníkovi.
Pokud máte tip, můžete mi navrhnout i nějaké dobré chovatelské stránky.
Všem děkuji za rady.
Mat sliepku za kamarata a maznáčika tak to je haluz mesiaca. Ked chcete dobrého spoločníka tak si kúpte mačku alebo psa. Ale neblúznite tu s nejakou sliepkou.
Valentko
napsal(a):
Mat sliepku za kamarata a maznáčika tak to je haluz mesiaca. Ked chcete dobrého spoločníka tak si kúpte mačku alebo psa. Ale neblúznite tu s nejakou sliepkou.
Haluz by byla mít je v obýváku. Pokud bude mít čtyři slípky na zahradě a krmit je výběrovou svíčkovou, povídat si s nimi a mazlit se s nimi, čemu to vadí?
janae1

XXX.XXX.160.6
Loni jsme jedno kuřátko vypiplali doslova v posteli.
Vylíhlo se pouze jedno, neustále kňápalo, tak se odneslo pod žárovku do kuchyně a rychle se z něj stal pomalu pejsek. Dožadovalo se pozornosti, spalo s dětmi v posteli. Děti ho cvičily na rameno jak papuška.
No a pak odrostlo a ztratilo krotkost a je z něj normální slepice, akorát utíká víc než ostatní.
Přemýšlím, která Evropská země má Velikonoční tradici kuřátek v domácnosti. Občas o tom čtu jako o zajímavosti.
Na jaře/Velikonoce si za drahé peníze koupíte kuřátko do bytu. V bytě roztomilé kuře vypipláte a pak ho vrátíte zpět na farmu, kde se o něj starají a kuře podporujete finančně. PRý je to už tradičně zajetá věc a kuřata jsou nedostatkové zboží.
Možná by to byl dobrý podnikatelský záměr i v ČR. Kuře je roztomilé, krotké a nenedělá více bordelu než andulka, slepici by asi doma nikdo nechoval.
Uživatel s deaktivovaným účtem

slepici vždy vadí, když je sama. nebuďte sobec.
mimochodem, aby byla slepice ochočená, nepotřebujeme jí mít doma od kuřete. ochočíte i dospělou.