Radovanka

XXX.XXX.245.112
Dobrý den,
máme 10 slepic. Četli jsme, že vyvážená strava by měla obsahovat 70% obilovin.
Máme v dostatečném množství pšenici. Chtěli jsme krmnou směs připravit sami, ale zda se to dost obtížné samostatně krmnou dávku namíchat tak, aby obsahovala vše potřebné. Nebo ne?
Uvažovali jsme, že koupíme krmnou směs, třeba KOMPLETNÍ KRMNÁ SMĚS PRO NOSNICE ENERGYS - NOSNICE KLASIK, a smíchame ji s pšenici. Nebo třeba existuje krmná směs, která neobsahuje pšenici, ale obsahuje ostatní přísady a vitamíny? V tomto případě bychom potřebné množství pšenice doplnili sami.
Moc děkuji za radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

krmivo pro slepice musí obsahovat kromě sacharidů také bílkoviny, minerály, vápník.
v pšenici je bílkovin dost málo a vápníku taky. jen ze pšenice vám neponesou a když to smícháte se směsí pro nosnice, tak výsledné krmivo bude mít méně vápníku a méně bílkovin než je ve směsi, takže zase nic moc.

Radovanka
napsal(a):
Dobrý den,
Máme v dostatečném množství pšenici. Chtěli jsme krmnou směs připravit sami, ale zda se to dost obtížné samostatně krmnou dávku namíchat tak, aby obsahovala vše potřebné. Nebo ne?
Uvažovali jsme, že koupíme krmnou směs, třeba KOMPLETNÍ KRMNÁ SMĚS PRO NOSNICE ENERGYS - NOSNICE KLASIK, a smíchame ji s pšenici. Nebo třeba existuje krmná směs, která neobsahuje pšenici, ale obsahuje ostatní přísady a vitamíny? V tomto případě bychom potřebné množství pšenice doplnili sami.
Moc děkuji za radu.
Tak zkuste pokud máte dostatek pšenice toto: https://www.granofyt.cz/mikrop-bilkovinny-koncentrat-pro-nosnice_z11132/#2063 výrobce a prodejce si zvolte podle sebe je to jen tip.
Já osobně krmím směsí pro nosnice Energys Nosnice GOLD. A to tak , že jí maj neustále v tubusu. K tomu přidávám na večer trocha pšenice do jiného krmítka. Jen tak na chuť.K tomu podávám syrovátku smíchanou se zbytky z domácnosti. Vytvořím za pomoci kuk.šrotu drobivou míchanici. A snáška je výborná.K tomu mají velký výběh ale poštím je vždy jen na určitý úsek. Aby to moc nehuntovali. Soused má velký výběh - bývalý sad. Cca 4000 m2. a má tam asi 30-35 slepic. A ten krmí směs pro nosnice s pšenici v poměru 50:50 přes léto a v zimně 75:25 75%směsi a 25 % pšenice/A snášku má také vynikající. Ale defakto je to vše určitý krok zpět. Tak jak píše Bodlinka. My vlastně ředíme KOMPLETNÍ krmnou směs..Která je defakto vytvořená k tomu aby slepici dala KOMPLETNÍ a VYROVNANOU výživu se vším všudy kormně vody
Radivanka

XXX.XXX.28.249
Děkuji moc! Teď už mám o tom mnohém lepší představu ;-)
Miki55

XXX.XXX.161.34
napsal(a):
krmivo pro slepice musí obsahovat kromě sacharidů také bílkoviny, minerály, vápník.
v pšenici je bílkovin dost málo a vápníku taky. jen ze pšenice vám neponesou a když to smícháte se směsí pro nosnice, tak výsledné krmivo bude mít méně vápníku a méně bílkovin než je ve směsi, takže zase nic moc.
Určite je to pravda ale neni su to potom rovnake vajička ako si kupim v obchode velkochovu?? Vy chovate cisto KKZ?
Miki55
napsal(a):
Určite je to pravda ale neni su to potom rovnake vajička ako si kupim v obchode velkochovu?? Vy chovate cisto KKZ?
Pokud je budete mít v klimatizované místnosti bez denního světla tak ano, budou totožné s těmi z marketu. Ty směsi jsou proto, že mají vyváženou skladbu živin, ale pokud jste schopen namíchat vlastní krmení aby bylo vyvážené... Domácí vajíčka i když jsou slepice krmeny směsí jsou jiná už jenom tím, že jsou slepice na sluníčku a zobou trávu (alespoň u většiny chovatelů).
Miki55
napsal(a):
Máte pravdu, domácí vajíčka se pomalu stala domácí jen proto, že je
slepice snesla doma, u chovatele, ne v drůbežárně. Rozdíl ve výživě
u mnohých žádný, až na trochu travičky u některých a to sluníčko.
Z chovu domácích slepic se staly dostihy v sledování ekonomiky chovu, jestli
mi slepice snesla 280, nebo jen 180 vajec, čehož při daném plemeni je
možné dosáhnout pouze při zkrmování vyvážené průmyslově vyráběné
směsi. Chovatelé podlehli reklamní masáži, že bez těchto směsí nelze
chovat. Při odchovu mláďat do učitého věku ano, vyhnu se tím určitým
zdavotním komplikacím. Ale potom už nemusím mít doma stroj na chrlení
,, domácích "vajec z vyvážené průmyslové stravy.
Nad kvalitou masa brojlerů z velkochovu se tu mnozí opovrhujete. Proč?
Vždyď byli vykrmeni vyváženou krmnou směsí, tak proč Ne ?
Prasátko, které vyrostlo na šrotu, bramborách, kopřivách, mléce,
syrovátce atd. také chutná podstatně lépe, než prasátko, které
vyrostlo na vyvážených krmných směsích.. S hovězím je to totéž.
To však může a dokáže posoudit jen ten, kdo ochutná něco jiného
než to svoje z domácí výživově vyvážených krmných směsí.
Soudruzi z NDR udělali možná tu chybu, že se spojili s NSR, ale to je jejich věc.
Ono to krmení není jenom o vajíčkách. Jde tady třeba i o zdravotní stav a kondici slepic (drůbeže). Pokud nedostane to co potřebuje tak bude živořit, zvláště v malých voliérách, nebo na malém dvorku. Nejhlavnější složky pro slepici jsou bílkoviny a vápník, ale také vitamíny a minerální látky. Nebo jinak, slepice má krásné peří, je pěkně stavěná a dostatečně těžká a přesto může být podvyživená. Proč tedy domácí vajíčko je opravdu domácí. Většinou mají chovatelé dostatečný zatravněný výběh, kde se slepice napasou. Z trávy mají dostatek minerálů a vitamínů, ale i vlákniny. V trávě si nahledají hmyz a brouky a to je velké množství proteinů, neboli bílkovin. I kdyby byly krmeny jenom kupovanou směsí bude její podíl v denní krmné dávce daleko nižší než ve velkochovech. Proto není pravda, že domácí vajíčka, pokud jsou slepice krmeny směsí, budou stejné jako z velkochovu. Také velkochovy mívají trochu jiné složení směsí než pro drobnochov. Když si někdo pořídí hybridy, tak určitě né proto aby se na ně chodil dívat, ale aby měl víc vajíček. Pokud toho chce docílit musí dávat vyváženou stravu. V jiném případě je zbytečné si je pořizovat. A zase u chovatelů čistokrevné drůbeže, kteří se zabývají odchovem omladiny, je celoroční snáška mnohdy na obtíž. Pro ně by bylo ideální kdyby nesly začátkem roku až do konce jara a pak jenom utrousili sem tam nějaké vajíčko. Takže opět nemáte pravdu, že se každý honí za vysokou snáškou. Dneska se nemůžeme ohánět větou "naše babička hodila slepicím hrst pšenice a slepice nesly". Naše babičky měli totiž jiné slepice, které měli neomezený výběh a převážnou většinu potravy si sehnaly sami. (né babičky kterým je dnes šedesát, ale ty co už většinou mezi námi nejsou). Je zbytečné dále o tom polemizovat proč je domácí vajíčko domácí i od slepic krmených směsí. Ono opravdu stačí už jenom to, že jsou na sluníčku a na trávníku.

Miki55
napsal(a):
já nějak vím něco o složení těch směsí a nebojím se toho, že to nich melou mimozemšťany a hormony a já nevím co se ještě na internetu o tom píše.
ve směsi mám co, pšenici, kukuřici, sóju? plus vitamíny a vápník?
hmm?
Děkuji Horalovi za příspěvek. Naprosto s ním souhlasím. Slepice se vždycky chovaly nejen proto, aby dávaly vajíčka, ale také proto, aby se neplýtvalo jídlem a zbytky jídla se nevyhazovaly do popelnic. Moje maminka ve 103 letech stále chová slepice. Byly doby, kdy jich mívala přes 30, v současnosti má sotva polovinu a letos poprvé si nepořídila kuřata. Nikdy v životě nekrmila čistou krmnou směsí ani drcenou ani granulovanou. Její slepice by granule ani nežraly (jednou jsem to dokonce zkoušel). Ráno vždy dávala zbytky od předchozího oběda smíchané s vařenými brambory, namočeným suchým pečivem zahuštěné krmnou směsí a Nutrimixem. V zimě do toho přidává strouhanou burinu. Každý den dává slepicím nařezanou trávu, k dispozici mají rozmačkané skořápky. Slepicím mačká kosti. Odpoledne dostávají pšenici, kterou v zimě doplní o energetickou kukuřici. Musím přiznat, že já to takhle nedělám jenom z toho důvodu, že na to nemám čas, ale zbytky jídla nikdy nevyhodím. Ale její slepice vždy nesly výborná vajíčka a výpadek měly vždy jenom při přepeřování.
horal
napsal(a):
Pokud je budete mít v klimatizované místnosti bez denního světla tak ano, budou totožné s těmi z marketu. Ty směsi jsou proto, že mají vyváženou skladbu živin, ale pokud jste schopen namíchat vlastní krmení aby bylo vyvážené... Domácí vajíčka i když jsou slepice krmeny směsí jsou jiná už jenom tím, že jsou slepice na sluníčku a zobou trávu (alespoň u většiny chovatelů).
Ono to opravdu záleží na tom, v jakých podmínkách se slepice chovají. My co m áme neomezené výběhy a slepice mají ten luxus, že jsou od rána do večera v sadu, nemusíme moc špekulovat nad složením a vyvážeností krmení. Slepice snášejí jako zběsilé, ať hybridní či nehybridní a to je pro mne indicie, že je vše v pořádku. Jiná situace je u těch slepic na malém výběhu, nebo prostě někde zavřené, tam je ta směs nutná. Pokud tedy chcete od slepice vajíčka a nemáte je pouze na výkrm.
Skúste urobiť pokus, 1. miska s masom (chrobáky, dážďovky...), 2. miska s odpadmi z domu, 3. celá pšenica, 4. zmeska
Pravdepodobne v takom poradí, ak bude mať sliepka na výber, to skonzumuje. Tu je dôvod, prečo sa sliepky tých granúl a zmesky nedotknú, keď majú výbeh, odpady z kuchyne a tak. Zmesku žerú, len keď nič iné nie je...
janae1

XXX.XXX.160.6
Radovanka
napsal(a):
Dobrý den,
Moc děkuji za radu.
Mě přijde vtipné, jak se granule postupně od psů a koček přesunuly na drůbež.
Zatím co pejskaři a kočičáři pochopili, že granule jsem pouze průmyslová strava a postupně uznávají, že je krmí pro své pohodlí, tak chovatelé drubeže mluví jak pejskaři před deseti lety.
Nebráním se průmyslové směsi, pokud ji někdo přiveze, klidně ji zkrmím, ale primárně krmím základní suroviny a drůbeži dopřávám výběh. Kdybych neměla výběh, beru, že nemám podmínky a nechovám.
Pokud mám drůbež zavřenou na nějakém miniplace a krmím směsí, tak už je rozumnější si vajíčko koupit v Kaufu, ty podmínky chovu jsou podobné a výživové hodnoty vajíčka stejné a jako bonus, místo nevoňavých slepic můžu vysadit voňavé růže.
Takže ano, pšenici bych zkrmila a klidně i se směsí, pokud už je koupená a také bych krmila lůj a jiné zbytky po vraždění zvířectva, skořápky, různé šroty, a dopřála bych výběh na zelenou trávu třeba pod švestku, ať se našerou padavčat.
Letos jsem se díky vám, bodlinko a horale, krmit už jen granulemi. Koupená pšenice je prožraná moly, žlutá lepová deska plná a stejně nepomohlo. Ne, že by to milostivým nechutnalo, bílkovina v tom je 😍Když hodím ječmen a oves, nechají ho, případně rozhrabou a nic. Když jsem začala kuřátkům K2, nejdříve přiběhly nosnice a mohly se za ní utlouct. Takže krmení opakovat, ať se kuřátka také nabaští. Navíc mi hned naskočila snůška. Koupím N, a hotovo.
Pes naopak žere granule jen z povinnosti. Cokoliv jiného je pro něho přijatelnější 😉
petraodlesa
napsal(a):
Letos jsem se díky vám, bodlinko a horale, krmit už jen granulemi. Koupená pšenice je prožraná moly, žlutá lepová deska plná a stejně nepomohlo. Ne, že by to milostivým nechutnalo, bílkovina v tom je 😍Když hodím ječmen a oves, nechají ho, případně rozhrabou a nic. Když jsem začala kuřátkům K2, nejdříve přiběhly nosnice a mohly se za ní utlouct. Takže krmení opakovat, ať se kuřátka také nabaští. Navíc mi hned naskočila snůška. Koupím N, a hotovo.
Pes naopak žere granule jen z povinnosti. Cokoliv jiného je pro něho přijatelnější 😉
Asi máte pánske sliepky. Ešte som ani nepočul aby sa slkepkam dávali granule. Ale každý si to robíme podľa seba.
Valentko
napsal(a):
Asi máte pánske sliepky. Ešte som ani nepočul aby sa slkepkam dávali granule. Ale každý si to robíme podľa seba.
https://www.krmnesmesikvidera.cz/nosnice-gold-granule
https://www.krmnesmesikvidera.cz/krmna-smes-pro-kurata-k-1-gr
https://www.krmnesmesikvidera.cz/kure-midi-granule-25-kg
https://www.krmnesmesikvidera.cz/brojler-midi-forte-granule-25-kg
Jenom pro zajímavost, že se dávají slepicím i granule.

já dávám granule, v sypkým se mi vrtají a taky sypký můžete koupit pytel co je namletý na prach a slepice to tuplem nechtějí.
a pro odpůrce granulí, krmím tady granulema úplně všechno, vlastně výjimkou je pes, kterej ke granulím občas dostane vybrakovaný morče nebo peří (krmený granulema), kdyby byly granule i pro lidi, tak to žeru taky.
je to jednoduché, pohodlné, kupuje se to jednodušeji než suroviny, granule nasypu do barelů, zavřu, nemůžou na to myši ani nic jinýho. a maj všechno.

horal
napsal(a):
Potkali se Pop Popič a Kuzma Kuzmič. Kuzmo- Kuzmiči, slyšel jsem že jim před čaem umřela žena a co nestýská se jim? Ale stýská, stýská Pope - Popiči.

petraodlesa
napsal(a):
Bodlinko, "kdyby byly granule i pro lidi, tak to žeru taky"😂👍👍👍 dobrý 😂😂😂
A já bych to žral taky! Odměřit dávku a hotovo. Žadné zdravotní problémy, žádná obezita a žadné nádobí! A hlavně žadné: Co mám dneska vařit?!?

napsal(a):
A já bych to žral taky! Odměřit dávku a hotovo. Žadné zdravotní problémy, žádná obezita a žadné nádobí! A hlavně žadné: Co mám dneska vařit?!?
Já ne! Takový tatarák s počesnekovanou topinkou...

napsal(a):
tak každej den přece tatarák ne. takže tatarák jednou za čas, když je na něj chuť.
ale takové to každodenní, když člověk přijde z práce a přemýšlí, co bude k večeři, to je prostě strašná otrava.
většinou jím vejce, čtyři kousky over easy a k tomu chleba. někdy jsem tou otázkou tak znechucená, že radši nejím nic. granule by prostě řešily hrozně mých problémů.

napsal(a):

napsal(a):
tak každej den přece tatarák ne. takže tatarák jednou za čas, když je na něj chuť.
ale takové to každodenní, když člověk přijde z práce a přemýšlí, co bude k večeři, to je prostě strašná otrava.
většinou jím vejce, čtyři kousky over easy a k tomu chleba. někdy jsem tou otázkou tak znechucená, že radši nejím nic. granule by prostě řešily hrozně mých problémů.
Tak tak . To znám...

napsal(a):
Jasně, že ne každý den. Ale já večer nejím, takže dilema odpadá.

napsal(a):
já dávám granule, v sypkým se mi vrtají a taky sypký můžete koupit pytel co je namletý na prach a slepice to tuplem nechtějí.
a pro odpůrce granulí, krmím tady granulema úplně všechno, vlastně výjimkou je pes, kterej ke granulím občas dostane vybrakovaný morče nebo peří (krmený granulema), kdyby byly granule i pro lidi, tak to žeru taky.
je to jednoduché, pohodlné, kupuje se to jednodušeji než suroviny, granule nasypu do barelů, zavřu, nemůžou na to myši ani nic jinýho. a maj všechno.
Souhlas. Ona je to nekonečná a nikam nevedoucí diskuze. Odpůrci směsí a granulí nikdy nepřipustí, že druhý tábor může mít pravdu.
Já nemám možnost si krmnou "směs" vyrobit doma sám. Zbytky nekrmím, skoro žádné nejsou a pokud, tak je spíše zblajzne pes. Pro vlastní pohodlí, skladování krmiva atd. (navíc mám prodejnu za humny) krmím hotovou směs, pšenice neustále v krmítku. Krmím granulky, dospělé je berou, ale musely se to naučit, kuřata letos vůbec, těm kupuji směs, ale je z toho dost odpadu. Slepice mohou skoro neomezeně na zahradu. Občas vejci někoho podaruji a všichni si je pochvalují. Neříkám, že krmím směsí, tak je to možná "placebo" efekt.

honzapm
napsal(a):
Něčí pes zblajzne nejenom ty zbytky, že...? A zahrabe.
A no jo, porád.... Letos jenom 1 kus.