Dektyarev

XXX.XXX.195.116
Zdravím,
na jaře jsme si k našemu stářím pomalu vymírajícímu hejnu slepic pořídili pět kuric dominanta. Asi po měsíci čtyřem postupně narostly hřebínky a začlenily se do hejna.
A teď dotaz: jedné slípce hřebínek doteď nenarostl, přijde mi o trošku macatejsi než ty zbylé čtyři a trochu se i ostatních straní a je i trošku blbá :-D (při zahánění mi vždycky běží někam do řiti).
Vajíčka si myslím snáší, alespoň na hnízdě ji vídám.
Proč nemá ten hřebínek? Přikládám její fotku (u kohouta) a fotku jedné z ostatních.
Dektyarev

XXX.XXX.195.116
Prej desetikoruny 😀 ta partička mě stála litra. Mě štve že se s ní ostatní nekamarádí,kvůli tomu malýmu hřebínku, proto ji taky říkám Arnošt 😀
Dektyarev

XXX.XXX.195.116
paskov244
napsal(a):
K vůli hřebínku ta nesnášenlivost není . Zkuste déle pozorovat chování po vypuštění z kurníku . TĚŽŠÍ může být proto že se v ní probudily geny některých pra ........ rodičů to platí o hřebeni . .
On ji jako nikdo nějak neubližuje, prostě se jich jen straní. Nevím čím jiným by to mohlo být, zdravá je určitě, výběh mají pro osm slepic a kohouta cca 15*10 m s potokem takže voda stále čistá a často se mnou chodí do další větší části zahrady, jídla mají víc než chtějí (pšenice, granule pro drůbež, vařené brambory a občas zbytky). To je možný že se u ní ta hybridizace tak úplně nepovedla, díky :-)
Dektyarev

XXX.XXX.195.116
To mě nedělá problém je déle pozorovat 😀 občas s nima posedim u rybníčka, občas poležíme v sadu 😀
Nemusí ten hřebínek být důvodem proč se straní, ale může být znakem že je něco v nepořádku. U hybridek to není nic neobvyklé. Pokud je zvíře nemocné straní se od ostatních a ti mu to dají také najevo, že mezi nimi nemá co pohledávat. Prostě to vycítí. Stává se, zvláště u hybridních slepic že mají TBC. Vypadá na pohled v pořádku, ba i nese, ale může v ní růst tuberkulózní nádor až ji udusí. Ke konci chodí jakoby kulhala (dobře se to pozná když popoběhne) a ocas má sklopený k zemi. Párkrát jsem se s tím setkal. Netvrdím však že to tak musí být. Může to být jenom jejich hierarchie kde je až na samém spodku žebříčku. Ostatní byly výbojnější a prostě se dostali do vyšších pater.
Uživatel s deaktivovaným účtem

horal
napsal(a):
Nemusí ten hřebínek být důvodem proč se straní, ale může být znakem že je něco v nepořádku. U hybridek to není nic neobvyklé. Pokud je zvíře nemocné straní se od ostatních a ti mu to dají také najevo, že mezi nimi nemá co pohledávat. Prostě to vycítí. Stává se, zvláště u hybridních slepic že mají TBC. Vypadá na pohled v pořádku, ba i nese, ale může v ní růst tuberkulózní nádor až ji udusí. Ke konci chodí jakoby kulhala (dobře se to pozná když popoběhne) a ocas má sklopený k zemi. Párkrát jsem se s tím setkal. Netvrdím však že to tak musí být. Může to být jenom jejich hierarchie kde je až na samém spodku žebříčku. Ostatní byly výbojnější a prostě se dostali do vyšších pater.
TBC je chronická nemoc, moc se mi nezdá, že by se projevila už v prvním roce života. A kde by k ní slepice, chovaná původně v hale, přišla?

horal
napsal(a):
Kdybych s tím neměl zkušenost tak to nepíšu. Vyskytla se i u kuřic do jednoho roku. Jak k tomu přišla nechci řešit, byly by to jenom dohady. Navíc já netvrdím, že to tak je, ale mohla by to být jedna z příčin.
Můžu vědět konkrétní zkušenost? Jak potvrzená? Zajímá mě to.

horal
napsal(a):
Při vykuchání v břišní dutině tuberkulózní nádor jako pěst a tmavá tekutina. Také menší nádory na játrech střevech a slezině. To mne jako zkoušíte?
Nezkouším, jenom jsem se ptala, jestli bylo potvrzeno v laboratoři. Takový patologický nález odpovídá třeba leukóze, salmonelóze, kokcidióze nebo Markově chorobě. Prostě u mladé slípky bych o TBC jako první diagnóze neuvažovala.
Dektyarev

XXX.XXX.195.116
Zdravotně na ní nepozoruju vůbec nic, baští, hrabe, běhá, popelí se, všechno jako ostatní, jen je plašší než ostatní.