Víte co jsou hambálka, nebo hambálky? Sloužily hlavně na sušení kukuřice, ale třeba i na větrání peřin. Kukuřice se obnaží od listů (šustí), které se utrhají a nechají se polední tři otočené za klas. Tím se pak dvojitým uzlem svazují do párů a věší na hambálka. Až po vyschnutí se kukuřice vyloupe a uskladní v nádobách nebo pytlích.
Nám to vždycky sklidili ptáci, ještě než slunečnice dozrála. Tak nebylo co sušit a skladovat.
Strýc, který jednu dobu slunečnici pěstoval, uřezával celé květy těsně před dozráním a sušil je rozprostřené v garáži. Ale prý se to za tu práci a čas nevyplatí.
Snad poradí někdo něco rozumnějšího.
Varaxi
napsal(a):
Nám to vždycky sklidili ptáci, ještě než slunečnice dozrála. Tak nebylo co sušit a skladovat.
Strýc, který jednu dobu slunečnici pěstoval, uřezával celé květy těsně před dozráním a sušil je rozprostřené v garáži. Ale prý se to za tu práci a čas nevyplatí.
Snad poradí někdo něco rozumnějšího.
Děkuji a přeji vám pěkný den.
(Je to práce, hlavně odstraňování těch pidi kvítečků. Má pravdu, nestojí to za to.)
Babička má kukuřici zbavenou šustí pověšenou pod stříškou venku v takových hodně prodyšných malých rašlových pytlích na zeleninu. Tam kukuřice doschne na sluníčku a neprší na ní. Pak mají ruční loupač kukuřice https://www.huka.cz/p5266-huka-6798-standard-loupac-kukurice?gclid=EAIaIQobChMIy6zf15aF7AIVS-btCh1_DgEdEAQYAyABEgIQ1vD_BwE
Nebo si pamatuju některé roky děda ručně loupal kukuřici čerstvou neusušenou a pak se to dávalo na půdu, kde je teplo, v tenké vrstvě na doschnutí a chodil to na půdu prohazovat. Za večer v pohodě se dá naloupat kýbl zrna u televize.
Děda si kukuřici pěstuje sám už několik let.
Já si občas taky natrhám pár kýblů kukuřice na zimu pro slepice. Zkoušela jsem jí dosušit rozloženou na lodžii, ale nestihla se usušit a chytala plíseň. Tak jí rovnou neusušenou vyloupávám. A dávám jí dosušit když je slunečno na lodžii do zelených bedniček na zeleninu vyložených perlinkou. Bedničky se pak dají složit na sebe. Na noc se to snadno uklidí domů. Hlavně aby to mělo prodyšné a ne plné dno.
Když není vyloupaná kukuřice dost proschlá, je dobré ji někde na půdě rozsypat v tenké vrstvě a pravidelně každý den přehrabovat. Jinak vlhkost způsobí, že se zapaří a zplesniví. Nehorší je pokud to dáte do nějaké nádoby a obzvlášť plechové. To už je pak lepší nechat to v otevřených, postavených pytlích na paletě, aby mohl vzduch i zespoda. Samozřejmě kde není vlhko. Dosušovaná kukuřice však není kvalitní. Protože má silnou slupku a obsah není zralý tak vyschne a scvrkne se. Taková kukuřice nemá žádnou hodnotu. Pokud by se krmili šrotem jenom z této kukuřice kuřata, mohly by pojít na podvýživu.
petraodlesa
napsal(a):
Severokorejci prý loupají u cesty a rozsypávají na asfalt k dosušení 🤩🙈hoax? Ale podstata je zachována. Letos jsem kukuřici sela poprvé, nestojí to za to. Ještě pak likvidace obraných stvolů...
Ja kukurici take obcas vysevam,letos je abnormalne velika,urcite 2,5m a plna klasu...klasy prubezne trham a davam kralikum, i listy, zvlášť mladi Nb,ji miluji..zralá,sucha,jeste neni,ale to jim nevadi..kozy ji maji take rady,ale tem ji musim vyloupat..tak nevim,co mi zbyde,asi jen na okna,na podzimni výzdobu😁🍀
Preji vsem hezkou,u upršenou sobotu🍀
Olánku, všechno zelené je nádherné 🥰 a připadala jsem si jako v pralese, když jsem procházela svojí džungloidní zahradou, kde se proplétaly kukuřice, s ještě vyššími slunečnicemi,a v tom ještě po zemi své šlahouny rozprostíraly dýně.
Nezralé kukuřičné klasy také zbaštily kozy, říkaly, že je to mňamka 😉 stejně dopadly květy slunečnic, které nestálo za to sušit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

veraboskova
napsal(a):
Nevím, jak je to s tou zralostí nebo nezralostí, my sbíráme když je šustí kolem klasu bílé a suché. Ne zelené. Jinak by mě zajímalo, jak pak ty stvoly likvidujete. Děda má docela pracnou metodu, pákovkama stvol rozdělí na několik kusů, a pak traktorem zaorává.
Ja s tim topim v brutaru na dvoře. Když pařím brambory nebo vařím vodu na
škubaní atd. Myslim ty suche vnitřky te kukuřice. Taky jsem to jeden rok drtil v drtičce na větve. Udělaly se z toho takové "plátky" a dal do hnoje. Ale rozkládalo se to déle.
JUCHA

XXX.XXX.144.80
horal
napsal(a):
Víte co jsou hambálka, nebo hambálky? Sloužily hlavně na sušení kukuřice, ale třeba i na větrání peřin. Kukuřice se obnaží od listů (šustí), které se utrhají a nechají se polední tři otočené za klas. Tím se pak dvojitým uzlem svazují do párů a věší na hambálka. Až po vyschnutí se kukuřice vyloupe a uskladní v nádobách nebo pytlích.
Tak u nás se suší kukuřice v altánu tímto způsobem ;-)
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!