Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.9.2020 05:17
broumacka

XXX.XXX.168.213

Dobrý den,mohl by mi tu někdo poradit jak nejlépe usušit kukuřici?Jeden rok nám splesnivěla. Nejlépe i foto. Dík

25.9.2020 05:42
horal

XXX.XXX.13.28

Víte co jsou hambálka, nebo hambálky? Sloužily hlavně na sušení kukuřice, ale třeba i na větrání peřin. Kukuřice se obnaží od listů (šustí), které se utrhají a nechají se polední tři otočené za klas. Tím se pak dvojitým uzlem svazují do párů a věší na hambálka. Až po vyschnutí se kukuřice vyloupe a uskladní v nádobách nebo pytlích.

25.9.2020 08:25
petraodlesa

XXX.XXX.137.213

Horale, a co s tou slunečnicí, neporadíte?

25.9.2020 08:29
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Nám to vždycky sklidili ptáci, ještě než slunečnice dozrála. Tak nebylo co sušit a skladovat.
Strýc, který jednu dobu slunečnici pěstoval, uřezával celé květy těsně před dozráním a sušil je rozprostřené v garáži. Ale prý se to za tu práci a čas nevyplatí.
Snad poradí někdo něco rozumnějšího.

25.9.2020 08:49
petraodlesa

XXX.XXX.137.213

Varaxi napsal(a):
Nám to vždycky sklidili ptáci, ještě než slunečnice dozrála. Tak nebylo co sušit a skladovat.
Strýc, který jednu dobu slunečnici pěstoval, uřezával celé květy těsně před dozráním a sušil je rozprostřené v garáži. Ale prý se to za tu práci a čas nevyplatí.
Snad poradí někdo něco rozumnějšího.

Děkuji a přeji vám pěkný den.
(Je to práce, hlavně odstraňování těch pidi kvítečků. Má pravdu, nestojí to za to.)

25.9.2020 11:07
broumacka

XXX.XXX.59.214

Tak nevím,asi možná bude opravdu lepší si kukuřici koupit už usušenou.Dekuji za rady

25.9.2020 23:04
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Babička má kukuřici zbavenou šustí pověšenou pod stříškou venku v takových hodně prodyšných malých rašlových pytlích na zeleninu. Tam kukuřice doschne na sluníčku a neprší na ní. Pak mají ruční loupač kukuřice https://www.huka.cz/p5266-huka-6798-standard-loupac-kukurice?gclid=EAIaIQobChMIy6zf15aF7AIVS-btCh1_DgEdEAQYAyABEgIQ1vD_BwE
Nebo si pamatuju některé roky děda ručně loupal kukuřici čerstvou neusušenou a pak se to dávalo na půdu, kde je teplo, v tenké vrstvě na doschnutí a chodil to na půdu prohazovat. Za večer v pohodě se dá naloupat kýbl zrna u televize.
Děda si kukuřici pěstuje sám už několik let.
Já si občas taky natrhám pár kýblů kukuřice na zimu pro slepice. Zkoušela jsem jí dosušit rozloženou na lodžii, ale nestihla se usušit a chytala plíseň. Tak jí rovnou neusušenou vyloupávám. A dávám jí dosušit když je slunečno na lodžii do zelených bedniček na zeleninu vyložených perlinkou. Bedničky se pak dají složit na sebe. Na noc se to snadno uklidí domů. Hlavně aby to mělo prodyšné a ne plné dno.

26.9.2020 07:05
broumacka

XXX.XXX.168.213

Tak to bych mohla zkusit,loupačku na kukuřici mám.Jednou jsme takhle vykoupali přes půl sudu a asi nebyla řádně vyschla a plesnivela. Škoda práce i kukuřice. Akorát nevím zda se ještě dočkáme sluníčka.Diky,určitě pár bedynek zkusim

26.9.2020 07:54
horal

XXX.XXX.13.28

Když není vyloupaná kukuřice dost proschlá, je dobré ji někde na půdě rozsypat v tenké vrstvě a pravidelně každý den přehrabovat. Jinak vlhkost způsobí, že se zapaří a zplesniví. Nehorší je pokud to dáte do nějaké nádoby a obzvlášť plechové. To už je pak lepší nechat to v otevřených, postavených pytlích na paletě, aby mohl vzduch i zespoda. Samozřejmě kde není vlhko. Dosušovaná kukuřice však není kvalitní. Protože má silnou slupku a obsah není zralý tak vyschne a scvrkne se. Taková kukuřice nemá žádnou hodnotu. Pokud by se krmili šrotem jenom z této kukuřice kuřata, mohly by pojít na podvýživu.

26.9.2020 08:01
petraodlesa

XXX.XXX.137.213

Severokorejci prý loupají u cesty a rozsypávají na asfalt k dosušení 🤩🙈hoax? Ale podstata je zachována. Letos jsem kukuřici sela poprvé, nestojí to za to. Ještě pak likvidace obraných stvolů...

26.9.2020 08:16
Olánek

XXX.XXX.186.189

petraodlesa napsal(a):
Severokorejci prý loupají u cesty a rozsypávají na asfalt k dosušení 🤩🙈hoax? Ale podstata je zachována. Letos jsem kukuřici sela poprvé, nestojí to za to. Ještě pak likvidace obraných stvolů...

Schnoucí kukuřice,celá rostlina ,má nádhernou proměnu barev.

26.9.2020 08:26
ančovička1

XXX.XXX.39.102

petraodlesa napsal(a):

Ja kukurici take obcas vysevam,letos je abnormalne velika,urcite 2,5m a plna klasu...klasy prubezne trham a davam kralikum, i listy, zvlášť mladi Nb,ji miluji..zralá,sucha,jeste neni,ale to jim nevadi..kozy ji maji take rady,ale tem ji musim vyloupat..tak nevim,co mi zbyde,asi jen na okna,na podzimni výzdobu😁🍀
Preji vsem hezkou,u upršenou sobotu🍀

26.9.2020 08:47
petraodlesa

XXX.XXX.137.213

Olánku, všechno zelené je nádherné 🥰 a připadala jsem si jako v pralese, když jsem procházela svojí džungloidní zahradou, kde se proplétaly kukuřice, s ještě vyššími slunečnicemi,a v tom ještě po zemi své šlahouny rozprostíraly dýně.

Nezralé kukuřičné klasy také zbaštily kozy, říkaly, že je to mňamka 😉 stejně dopadly květy slunečnic, které nestálo za to sušit.

26.9.2020 10:39
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Nevím, jak je to s tou zralostí nebo nezralostí, my sbíráme když je šustí kolem klasu bílé a suché. Ne zelené. Jinak by mě zajímalo, jak pak ty stvoly likvidujete. Děda má docela pracnou metodu, pákovkama stvol rozdělí na několik kusů, a pak traktorem zaorává.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.9.2020 11:58
Uživatel s deaktivovaným účtem

veraboskova napsal(a):
Nevím, jak je to s tou zralostí nebo nezralostí, my sbíráme když je šustí kolem klasu bílé a suché. Ne zelené. Jinak by mě zajímalo, jak pak ty stvoly likvidujete. Děda má docela pracnou metodu, pákovkama stvol rozdělí na několik kusů, a pak traktorem zaorává.

Ja s tim topim v brutaru na dvoře. Když pařím brambory nebo vařím vodu na
škubaní atd. Myslim ty suche vnitřky te kukuřice. Taky jsem to jeden rok drtil v drtičce na větve. Udělaly se z toho takové "plátky" a dal do hnoje. Ale rozkládalo se to déle.

26.9.2020 13:44
horal

XXX.XXX.13.28

Střed klasu, někde nazývaný šůlek se používal na otop a stvoly na krmení dobytku. Uskladňovali se v otýpkách ve stodole a na řezačce se řezali do řezanky neboli sečky.

JUCHA

27.9.2020 10:11
JUCHA

XXX.XXX.144.80

horal napsal(a):
Víte co jsou hambálka, nebo hambálky? Sloužily hlavně na sušení kukuřice, ale třeba i na větrání peřin. Kukuřice se obnaží od listů (šustí), které se utrhají a nechají se polední tři otočené za klas. Tím se pak dvojitým uzlem svazují do párů a věší na hambálka. Až po vyschnutí se kukuřice vyloupe a uskladní v nádobách nebo pytlích.

Tak u nás se suší kukuřice v altánu tímto způsobem ;-)

27.9.2020 13:25
dadu

XXX.XXX.61.94

JUCHA napsal(a):
Tak u nás se suší kukuřice v altánu tímto způsobem ;-)

Souhlasím, myslím, že je to nejjednodušší způsob sušení. Pokud je to pověšené na drátě, tak se na to nedostanou myši. A pokud je to jen pod přesahem střechy, tak to v zimě velmi rychle najdou ptáci

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík