Zdravím, chovám vlašky koroptví, ale v poslední době se trochu potýkám s problémy s jejich létavostí a tak bych je rád nahradil jiným, stejně užitkovým (snáška vajec), nelétavým plemenem. Nejlépe snášejícím vajíčka s bílou skořápkou. Doporučíte? Případně připadal by v úvahu dominant tohoto plemene? Jak je to zde s létavostí? Předem díky všem za reakci. M.
Obecně platí, že pokud mají slepice slušně velký výběh, kvalitní starvu, možnost přehrabovat např. kompost, popelit se a přístup k zelenému, většinou nikam nepřelétávají. Takže bych začal s tím, jak jim vylepšit jejich životní prostředí a stravu. S hybridními slepicemi nemám zkušenost, ale i středně těžká slepice když má k tomu důvod, přelétně prot 150 cm, jako nic.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ze stejných důvodů jsem od Leghornek přes Dominant D300 a D301 (linie podobné vlaškám) došel k D304( linie podobná Sussex). A u nich zůstanu, nebo se přesunu k Sussexkám čistokrevným. Snáší, nelétají, jsou dobře vidět i ve tmě kurníku. Dobře se pasou a líbí se mi 😉
Varaxi
napsal(a):
Stejně užitkové plemeno není. Vlašky jsou v nosnosti přebornice.
Nelétavá plemena obecně málo nesou.
Dominanti, ač to jsou přece jen klidnější slepice, taky lítají, když k tomu dostanou důvod.
Co to je za blbost? Nelétavá plemena málo nesou? V tom případě jsou to jen hedvábničky. Dotazujícímu: nepíšete nic o podmínkách, jaké poskytujete slepicím. Mám vlašky a nepřeletují, nemají proč. Kuřice samosebou poletují, ale ve snášce se podstatně zklidní. A pokud chcete jiné plemeno, hledejte ve středně těžkých. Se snáškou budete spokojen. Když bude kvalitně krmit.
Juraj_Kafka
napsal(a):
Co to je za blbost? Nelétavá plemena málo nesou? V tom případě jsou to jen hedvábničky. Dotazujícímu: nepíšete nic o podmínkách, jaké poskytujete slepicím. Mám vlašky a nepřeletují, nemají proč. Kuřice samosebou poletují, ale ve snášce se podstatně zklidní. A pokud chcete jiné plemeno, hledejte ve středně těžkých. Se snáškou budete spokojen. Když bude kvalitně krmit.
Nelétavých plemen je víc, většina je okrasná, ale tuším ani ga tong tao nelétá (skoro), a to je určené na masnou produkci specialit.
Jestli znáte nelétavé plemeno, které pěkně nese, podělte se o ně, ráda se přiučím.
Nemá cenu slovíčkařit. Zadavatel shání nelétavé užitkové plemeno. Záleži na výšce plotu a temperamentu plemene a ten mají polotěžká plemena s kombinovanou užitkovostí menší než vlašky. Ale i některá např. hempšírka se dostane přes plot 1,7 vysoký, když se jí ve výběhu nebude líbit, záleží i na temperamentu jedince.
Zadavateli, doporucuji slepicím zpřijemnit pobyt ve výběhu, je tu na toto téma několik vláken