Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zkušenějších na názor ohledně mého housera.
Mám letošní párek českých hus, husa u mě cca dva měsíce, houser jeden měsíc. Jsou od různých chovatelů. U mě hlavně pastva, doplněk oves+pšenice, přidávám do zrna Nutrimix pro nosnice. Přístup k vodě v kádi na zahradě a v kýblu. Na víkendy v druhém výběhu, který sdílí se slepicemi.
Asi před týdnem jsem u housera pozoroval na levé tváři od kořene zobáku čerstvý krvavý šlic, podle mě se o něco škrábnul. Druhý den bylo zaschnuto a čisto, ale více si ho od té doby všímám, a zdála se mi trochu jiná jeho hlava i chování, nebyl tak průbojný, ale celkově se zdál ok, a žral normálně. Levé oko mi přišlo i o něco zapadlejší. Ale hlava mi přišla stále celkově laterálně souměrná, dvakrát jsem ho měl v ruce a zběžně místo okukoval a prohmatával, a žádný do očí bijící problém jsem nepostřehl. Celkově to poslední asi 3-4 dny mělo zlepšující se trend, prakticky k normálu, a věc jsem už chtěl postit z hlavy. Dnes ráno ale před hodinou to už ale vypadalo úplně jinak, viz fotky, a věc si už myslím ode mě jednoznačně žádá akci. Husa je v pořádku a žádný náznak problémů u ní nepozoruji.
Chci se zeptat, myslíte dle foto, že se jedná o klasickou vápenku (svrab)? Celkově kůže kolem oka mi nepřijde postižená, ale možná to je jen stádiem...taky se nezdá, že by ho to svědilo. Dále by mě napadal zánět spojivek, plíseň, jiný zánět, atp...Záležitost se týká, alespoň zatím, pouze levé strany hlavy.
Chtěl bych zjistit co nejvíce z hlediska řešení situace (veterinář - stanovení přesné diagnózy, v případě vápenky Stronghold?/samoléčba - SULKA?...).
Děkuji za reakce.
S odstupem času, jen aktualizuji stav a průběh nemoci housera. Na základě dalšího vlastního pozorování, studia a konzultací jsem vápenku vyloučil a přiklonil se k diagnóze sinusitida. Mykoplaznovou infekci jsem, vzhledem k okolnostem, spíše nepředpokládal.
První dva dny jsem mu dal cca osminku/čtvrtinku tablety Paralenu (nadrtit, přidat do špetky pšenice, navlhčit, promíchat, a dát mu to sezobat), protože jsem zrovna neměl k dispozici nic lepšího, a stav jsem stále operativně řešil. Celkový stav se zlepšil, předtím už začínal i občas pajdat, hlava velmi nateklá se silným výtokem z levého oka, a začínalo i z pravého, po Paralenu (resp. Panadol Novum 500 mg) byl o něco čipernější, nekulhal, hlava ne tak horká na omak, ale se samotným zánětem to moc nehnulo.
Následovalo podání antibiotika Doxygal, v prášku, rozmícháno do vody (zrušení velkého kýble na pití + koupaliště, a instalace malého kýble s cca 2 lity vody, pro pár (husu jsem neodděloval), na den.
Po pár dnech byl znát velký pokrok (paradoxně na foto může vypadat hůře, protože výtok na líci už zaschnul, i je vidět mé pokusné pomazání genciánovou violetí líce a kořene zobáku - kde došlo pravděpodobně k primárnímu drobnému mechanickému zranění a z něj k dané infekci, ale opravdu nastalo viditelné zlepšení celkové kondice, splaskání hlavy a sliznic a ustávání výtoku), ale ještě ani 4. den to nebylo úplně ono (běžně se aplikuje po 3-5 dní), proto jsem v podávání pokračoval až do 7. dne.
Poté jsem léčbu ukončil, a obnovil koupání. Stav se stále a vytrvale zlepšoval, sliznice kolem oka se vrátily do normálu, houser i viditelně vyrostl, a nyní, cca po měsíci, na něm už není nic poznat. Zatím žádná recidiva, žádné obtíže s druhým kusem - husou. Protože na mykoplazmu by měl být Doxygal krátký, a nejspíš by to navíc chytla i husa, předpokládám, že o ni opravdu nešlo. Přikládám foto.