Emu hnědý a slepice

Sasexky
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.11.2020 21:04
Cagis

XXX.XXX.45.6

Dobrý den,
chovám emu už přes 2 roky, celé dva roky byli se slepicemi v jednom výběhu 50x40m, vždy spolu byli v pohodě a vycházeli s nimi kamarádsky, ale v posledním týdnu po nich začali útočit a snažit se je zašlapat, slepice a emu jsem rozdělil, jen bych se rád zeptal zda se to děje normálně nebo jak vyřešit to, aby si emu na slepice zvyknul.

Předem děkuji za odpovědi a přeji mnoho radosti v chovu emáku :)

21.11.2020 21:11
maxichov

XXX.XXX.225.46

Cagis napsal(a):
Dobrý den,
chovám emu už přes 2 roky, celé dva roky byli se slepicemi v jednom výběhu 50x40m, vždy spolu byli v pohodě a vycházeli s nimi kamarádsky, ale v posledním týdnu po nich začali útočit a snažit se je zašlapat, slepice a emu jsem rozdělil, jen bych se rád zeptal zda se to děje normálně nebo jak vyřešit to, aby si emu na slepice zvyknul.

Předem děkuji za odpovědi a přeji mnoho radosti v chovu emáku :)

nejsou náhodou emáci v toku

21.11.2020 22:22
petr008

XXX.XXX.139.160

Mně emoš zabil ochočeného kohouta, která mu vletěl do výběhu. Jinak slepice k němu semo-tamo přelétají do výběhu. Když jich je tam víc, tak na ně nezvládá útočit a dá jim pokoj. Když přeletí jedna a on ji zmerčí, tak po ní jde a věřím tomu, že kdyby neměla kam utéct, tak bude po ní. Náš emoš slepice nešlape, ale klove, sviňa jedna.

22.11.2020 08:51
lupus4

XXX.XXX.205.61

...v jednom výběhu 50x40m...

Vyhláška č. 208/2004 Sb., o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat § 12
§ 12
Minimální standardy pro ochranu běžců ve farmovém chovu
(1) Minimální standardy ochrany faremně chovaných běžců, zejména druhů pštros dvouprstý (Struthio camelus), nandu pampový (Rhea americana) a emu hnědý (Dromaius novaehollandiae) stanoví následující podmínky

c) minimální velikost výběhu pro 3 dospělé nandu nebo emu je 500 m2, na každého dalšího dospělého jedince navíc 250 m2; nejkratší strana výběhu nesmí být kratší než 7 m a minimálně jedna strana musí dosahovat délky 70 m,

22.11.2020 10:22
petr008

XXX.XXX.139.160

lupus4 napsal(a):
...v jednom výběhu 50x40m...

Vyhláška č. 208/2004 Sb., o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat § 12
§ 12
Minimální standardy pro ochranu běžců ve farmovém chovu
(1) Minimální standardy ochrany faremně chovaných běžců, zejména druhů pštros dvouprstý (Struthio camelus), nandu pampový (Rhea americana) a emu hnědý (Dromaius novaehollandiae) stanoví následující podmínky

c) minimální velikost výběhu pro 3 dospělé nandu nebo emu je 500 m2, na každého dalšího dospělého jedince navíc 250 m2; nejkratší strana výběhu nesmí být kratší než 7 m a minimálně jedna strana musí dosahovat délky 70 m,

Jen uvažuju nahlas: technokrat nebo byrokrat. Anebo jejich kříženec?
Doporučená maximální velikost klece 1 x 1 x 1 m. Víc bych nedovolil a krmit jen na zachování základních životních funkcí. A povinně vodit děti na exkurze, aby si dobře prohlédly....

22.11.2020 18:39
Jiří5

XXX.XXX.231.209

Nepovedlo se Petře. Ani byrokrat ani technokrat. Přestože výběh je cca 4x větší než minimální, tak nevyhovuje. A buďme rádi že není direktivně určena doba slunečního svitu a poloměr případných zatáček o stoupání ani nemluvě.

22.11.2020 18:45
peparazak

XXX.XXX.213.41

petr008 napsal(a):
Jen uvažuju nahlas: technokrat nebo byrokrat. Anebo jejich kříženec?
Doporučená maximální velikost klece 1 x 1 x 1 m. Víc bych nedovolil a krmit jen na zachování základních životních funkcí. A povinně vodit děti na exkurze, aby si dobře prohlédly....

Bohužel místní vseznalek který všechno ví všude byl a od všeho má klíče. Zajímalo by mne co má doma za zvířata neb ví úplně všechno.

22.11.2020 19:02
petr008

XXX.XXX.139.160

Jiří5 napsal(a):
Nepovedlo se Petře. Ani byrokrat ani technokrat. Přestože výběh je cca 4x větší než minimální, tak nevyhovuje. A buďme rádi že není direktivně určena doba slunečního svitu a poloměr případných zatáček o stoupání ani nemluvě.

Když už jsme u těch směrnic ohledně stoupání - zkušenost s těmito lidmi říká, že nejvíce se o druhé starají stran vymýšlení, dohlížení a připomínání nejrůznějších nařízení a direktiv ti, jimž z nějakého důvodu nestoupá... Ano, bohužel je to tak a ne jinak.
A platí to naprosto stejně jak pro ♂ tak pro ♀ i všech těch prý 64 nebo kolik dalších variant.
Viz EU topící se ve směrnicích, ale historicky nejimpotentnější pokud jde o řešení elementárních vnitřních problémů.

22.11.2020 19:06
jo012810

XXX.XXX.101.35

peparazak napsal(a):
Bohužel místní vseznalek který všechno ví všude byl a od všeho má klíče. Zajímalo by mne co má doma za zvířata neb ví úplně všechno.

Bohužel Lupus má v tomto případě pravdu. Je to sice mnohdy proti zdravému rozumu, ale.... Jen počkejte, až nám začnou předpisovat jaký výběh musí pes, kočka, slepice, králík atd. a to se může lehce stát. Vždyť dychtivých a schopných (placených) ochránců, kteří dostanou kulaté razítko, je dost...

22.11.2020 19:11
petr008

XXX.XXX.139.160

peparazak napsal(a):

Představte si, že by starý Noe měl zachránit všechna ta zvířata (a ještě k tomu po páru) a stavěl by tu archu podle dnešních směrnic a norem .
Tak by tady do dneška zbyly zas jen bakterie, možná nějaké stromatolity...
Kdo má selský rozum a trochu zkušenosti, může všechny ty normy smysluplně zužitkovat na latríně. Kdo ho nemá, v apatyce nekoupí a normy mu stejně nepomohou.

22.11.2020 20:10
lupus4

XXX.XXX.205.61

jj, místní "borci" jsou schopni vás zlynčovat i za pouhou informaci a citaci (a to vůbec nehodnotím smysluplnost, či nesmyslnost onoho "předpisu")
PS. u min 90% EU předpisů by se v celku úspěšně dalo dokázat jejich nedomyšlenost...
Jen se divím, že se tito hrdinové nepustili se stejným zápalem rovnou do jejich "tvůrců"

22.11.2020 20:12
Jiří5

XXX.XXX.231.209

Pokud vím, tak Noe stavěl striktně podle směrnic. Z vlastní hlavy by to nedal.
Akorát že ty dnešní směrnice jsou spíš takové výkazy činnosti odp. činitelů než cokoliv jiného. Nicméně platné jsou a je to i zásluhou normálních chovatelů. Svou energii plácají v žabomyších válkách mezi sebou a na víc prostě nezbývá. Škoda.

22.11.2020 20:30
petr008

XXX.XXX.139.160

Má pravdu předseda .

22.11.2020 20:47
petr008

XXX.XXX.139.160

lupus4 napsal(a):
jj, místní "borci" jsou schopni vás zlynčovat i za pouhou informaci a citaci (a to vůbec nehodnotím smysluplnost, či nesmyslnost onoho "předpisu")
PS. u min 90% EU předpisů by se v celku úspěšně dalo dokázat jejich nedomyšlenost...
Jen se divím, že se tito hrdinové nepustili se stejným zápalem rovnou do jejich "tvůrců"

ONI jsou k tomu od kolébky předurčeni, aby z nich jednou byli tvůrci a tito budou plodit další tvůrce, anžto jsou na tom životně závislí, protože by se ničím jiným neuživili.
Takový životní status je ale pod naši úroveň a tudíž se k něčemu takovému nikdy nepropůjčíme.
A proto raději budeme makat od nevidím do nevidím a ještě si při tom necháme társ na hlavu..., a k tvůrcům se dostaneme tak leda přes obrazovku.
Tedy abych nemluvil ve druhých a třetích osobách, pokud jde o mě, samozřejmě se snažím obecně daná pravidla dodržovat, protože nejsem ani asociál, ani nadčlověk, ani namyšlenec.
Nicméně mě ještě nikdo nikdy nepřesvědčil, že kromě těch úplně prvních deseti, nejsou všechna ostatní vymyšlena jen z lidské lenosti a neochoty dodržovat oněch prapůvodních prvních 10 a tudíž určena k tomu, aby se porušovala . Howg.

22.11.2020 22:26
Cagis

XXX.XXX.88.252

Nedalo mi to a šel jsem opravdu výběh změřit , nejdelší strana má 59metru, přičemž druhá 49metrů. Tím pádem uhlopříčka je 77 metrů. Takže kdyby byl jakýkoliv problém, výběh přepůlím tak aby měl 7m na šířku a 70m na délku a je po problému :)
Ale děkuji za upozornění :)

22.11.2020 22:32
petr008

XXX.XXX.139.160

Cagis - .

Přesně dle mého životního kréda, ke kterému jsem dospěl během 90. let minulého století: Rozum, rozum musí zvítězit nad pravdoláskařskou lží a nenávistí...

23.11.2020 00:17
lupus4

XXX.XXX.205.61

sorry za OT
je fajn, že dbají, aby se běžci mohli proběhnout (i když je mi záhadou, jak dospěli k uváděným mírám), ale přitom na geparda je min u venkovního jen 50m2

23.11.2020 00:26
petr008

XXX.XXX.139.160

lupus4 napsal(a):
sorry za OT
je fajn, že dbají, aby se běžci mohli proběhnout (i když je mi záhadou, jak dospěli k uváděným mírám), ale přitom na geparda je min u venkovního jen 50m2

To je přeci jednoduché - gepard nepatří do řádu běžců.

23.11.2020 06:40
Jiří5

XXX.XXX.231.209

Cagis napsal(a):
Nedalo mi to a šel jsem opravdu výběh změřit , nejdelší strana má 59metru, přičemž druhá 49metrů. Tím pádem uhlopříčka je 77 metrů. Takže kdyby byl jakýkoliv problém, výběh přepůlím tak aby měl 7m na šířku a 70m na délku a je po problému :)
Ale děkuji za upozornění :)

Jak je znám tak vám bude případný kontrolor tvrdit, že emu běhá rovně a ne bokem, což zjevně po úhlopříčce nelze. Doloží tvrzení hromadou odborných posudků.

23.11.2020 06:49
petr008

XXX.XXX.139.160

Nepovedlo se Jiří, všechno liché.
Ta pravidla, která uvedl lupus4 platí pro farmový chov, ale my máme pokud vím chov zájmový, nikoliv farmový, takže nám zájmovým chovatelům kontrolór může políbit co?
Ano, může nám políbit ruce.

23.11.2020 06:57
Jiří5

XXX.XXX.231.209

Nevěřte tomu Petře. Mě teda nepolíbili nic. Naopak jsem měl dojem, že chtějí abych líbal já je.

23.11.2020 07:00
Fernando

XXX.XXX.105.175

lupus4 napsal(a):
sorry za OT

80m2 a vnitřní 20m2...

23.11.2020 10:05
Cagis

XXX.XXX.88.252

I to mi nebraní výběh udělám takto a mají ho podle normy jak by měli mít a mohou běhat kolem plotu
Ta vrchní čast má mít 59 metrů. Překlep

23.11.2020 11:00
petr008

XXX.XXX.139.160

Cagis napsal(a):
I to mi nebraní výběh udělám takto a mají ho podle normy jak by měli mít a mohou běhat kolem plotu
Ta vrchní čast má mít 59 metrů. Překlep

Squielé, člověče, teď už se bát kontroly nemusíte. Teď už je to D.O.K.U.R.V.E.N.O podle úředních norem k dokonalosti.
A takový mohl mít ten pštros pěkný výběh...
Ne, já tady fakt nechci žít.

23.11.2020 11:28
petr008

XXX.XXX.139.160

Jiří5 napsal(a):
Pokud vím, tak Noe stavěl striktně podle směrnic. Z vlastní hlavy by to nedal.
Akorát že ty dnešní směrnice jsou spíš takové výkazy činnosti odp. činitelů než cokoliv jiného. Nicméně platné jsou a je to i zásluhou normálních chovatelů. Svou energii plácají v žabomyších válkách mezi sebou a na víc prostě nezbývá. Škoda.

Ještě k tomu Jiří - přesně o tom to je, že nejsou normy jako normy. To se to Noemovi stavělo, když měl takové normy. Podle dnešních by to nikdy nedal. To je nikoliv jako, ale přímo - nebe a dudy.

24.11.2020 06:43
Jiří5

XXX.XXX.231.252

S tím souhlasím.

Přidejte reakci

Přidat smajlík