Dobrý den,
chovám klasické dominant žíhané slepice, všichni dobře víme že v této době když slepice zasedne a vynese mladá kuřata je zázrak. Pár chovatelů mi řeklo že na perfektní odchov mladých kuřat a dobrou líheň je nejlepší Hedvábnička, snáška není největší ale za to slepičky to doženou v kuřatech. Tím pádem bych se chtěl zeptat jaký názor na to máte vy, co udělat aby tohle tvrzení byla pravda a vaše názory a tipy na chov :)
Předem děkuji za odpovědi, přeji pěkný zbytek dne
Ti chovatelé vědí, o čem mluví a mají pravdu. Hedvábničky jsou téměř zaručené kvalitní kvočny. Pochopitelně je i nepatrné procento, které tomuto tvrzení odporují. Pokud chcete líhnout pod hedvábničkama, je nutné si je pořídit a starat se o ně, jako o dominatky. Po snešení cca 15 až 20 vajec většinou zasednou, vysedí a odvojí potomstvo z vajec, které jim podložíte. Nevím, zda vám jde především o vejce, pak na dominantky nebudou mít nárok. Snášejí tak 80 vajec, někdy o něco více, do roka. Dominat, při správném krmení a ošetřování by neměl jít pod 250 vajec. Takže musíte zvážit, co je pro vás prioritou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

rozmnožováním hybridů dostanete časem jen průměrnou dvorkovou směs.

Cagis
napsal(a):
Mám plno času tím padem, přemýšlím o pořízení pár hedvabniček, samozřejmě na snášku mám dominanty, hedvabnicky chci spojit dobré s užitečným, chci je jak na zasednutí a na kuřata, tak i na okrasu.
Děkuji za odpovědi, hodně štěstí a radosti s chovem :)
S hybridkami mohou být rozbroje, bude lepší je mít odděleně, záleží na možnostech a podmínkách chovu. Také třeba počítat s tím, že klasická hedvábnička obsedne ideálně tak 9 vajec, já tedy mám jenom hedvábky a 11 jejích vajec už bylo moc. Jinak doporučuji.

Dobrý den,
jak snášejí zdrobnělé Hedvábničky zimu? Mám dvě, mohou zůstat ve venkovní voliéře s boudou, nebo je mám přendat do nevytápěné chaty? Do chaty i boudy jim mohu dát vyhřívací desku pro kuřata. Jsou jen dvě.
Určitě první a poslední zdrobnělé plemeno u mě 😃
Děkuji a zdravím, ML.
Cagis
napsal(a):
Dobře, děkuji
Já mám jako kvočny sasexky. Dobré kvočny, ikdyž nekvokají všechny, a fakt dobré nosnice, pokud zrovna nekvokají. Obsednou 15 vajec. Jinak jsou ještě prý časté kvočny wyandotky,z těch plemen, které zároveň mají i dobrou snášku. Hedvábničky jsou prý dost náchylné na déšť a musí mít zastřešenou voliéru. Mnou výše zmíněné slepice můžete naopak začlenit mezi hybridy bez problémů a mne dokonce sasexky předčí snáškou hybridy pokud nekvokají.

napsal(a):
Dobrý den,
jak snášejí zdrobnělé Hedvábničky zimu? Mám dvě, mohou zůstat ve venkovní voliéře s boudou, nebo je mám přendat do nevytápěné chaty? Do chaty i boudy jim mohu dát vyhřívací desku pro kuřata. Jsou jen dvě.
Určitě první a poslední zdrobnělé plemeno u mě 😃
Děkuji a zdravím, ML.
Dobře, mám sice velké, ale mám dřevěný nezateplený kurník a v pohodě, pokud budou mít možnost topné desky v případě velkých mrazů, pak je klidně nechte v té voliéře. Důležité je, aby nebyly v průvanu a měly se kam schovat před nepřízní počasí a měly nezamrzlou vodu.

Frufru děkuji!