RadekV.

XXX.XXX.172.47
Zdravím chovatelé,
chtěl jsem se zeptat jaký máte názor na tvar hřadu?
Řešíte to nějak? Nedávno jsem se dočetl, že výběr vhodného hřadu může mít vliv na otlaky, deformaci hrudní kosti, snůšku,....
Podle zjištěných informací je ideální hranol 3x5, příp. 4x5cm se zaoblenými hranami:
https://www.slepicevnouzi.cz/ …log ,
https://www.ireceptar.cz/ …tml
Já osobně jsem použil kulatinu z lesa s průměrem 10cm a řízl na půl, nocuji na zaoblene casti
Chovám zdrobnělé velsumky.
Rád bych znal vaše názory a doporučení.
Děkuji, přeji hezký den a chovu zdar :-)
Uživatel s deaktivovaným účtem

všechna stará chovatelská literatura doporučuje sražené střešní latě.
ve velkochovech v technologii jsou hřady kulaté. ve všech.
stará chovatelská literatura tvrdí, že z kulatých hřadů si slepice křiví prsní kost. ve velkochovech při pitvě občas křivé prsní kosti vidím, ale nedokážu říct, jestli je to těmi hřady.
RadekV.

XXX.XXX.172.47
Děkuji za názory, jsem za ně rád :-)
....z více zdrojů jsem se dočetl o těch latích 3x5, případně 4x5. Ve volné přírodě by si slépky samy vybraly, ale takhle je to na nas :-)
Jak otevřou obchody, tak si koupím nějaké latě a holkám to asi radši vyměním. Mám zdrobnělé velsumky líhlé letos v červnu :-)
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
všechna stará chovatelská literatura doporučuje sražené střešní latě.
ve velkochovech v technologii jsou hřady kulaté. ve všech.
stará chovatelská literatura tvrdí, že z kulatých hřadů si slepice křiví prsní kost. ve velkochovech při pitvě občas křivé prsní kosti vidím, ale nedokážu říct, jestli je to těmi hřady.
Na kulatých hřadech mohou slepicím namrznout v zimě prsty.. kulaté hřady jsou nevhodné zejména pro odrůstající odchov... kdy je kost ještě měkká. U staré drůbeže je to menší riziko. Ovšem, co jsem viděl jako zcela odstrašující případ - hřad s trojuhelníkovitým průřezem postavený jedním rohem navrch. :-
6x4, bez ostrých hran.
Je to tak jednoduché.
Ale kolem jednoduchých věcí bývají nekonečné debaty.
Půlkulatina je blb.á. Moc jim to na ní klouže.
Vždy mě pobaví takové to "naše spí na stromě" nebo co by dělaly "ve volné přírodě".
Jó, hodně vody uplynulo. Dnešní drůbež už by ve "volné přírodě" nepřežila.
Si pamatuju jednoho chlapce z Fejsbuku, jak se divil,
proč mu devítiletý ! ! krocan odmítá spát na 3 cm kulatině.
A radši sedí na zemi. Aha...
Zlaté půltrámky. Větve patří do krbu. A je to v krbu.
Moji předkové také kdysi uměli rozdělat oheň, ulovit mamuta a spali v jeskyni.
Já to neumím. Raději hajám na gauči a doufám, že nikdo nebude srovnávat,
co bych si vybral, kdybych ten gauč neměl... Jeskyni určitě né.
To raději si sednu - jednou provždy - na ten hřad 6x4 bez ostrých hran.
Bodlinka na Hřad. Ech, pardon, na Hrad !!!
Má úcta.
Taky střešní latě 4x6cm, brusnym lamelovym kotoucem strhnul hrany, asi tak 0.5-1cm radius. Ostatne, celou konstrukci mám ze střešních lati. Jedna nosná prisroubovana ke zdi, druhá na uhelnikach, 2 střešní latě k sobě(podelna je 4.5m dlouha, vystuzena) na středu s podperou. Příčné jsou dlouhé 135cm, rozteče mám nějakých 60cm. Na jedné straně udělaný žebřík ze stejného materiálu, stejná šíře. Není na pevno, vrchní část je na pohyblivých čepech( trubička a závit. tyč.) Když chytam drůbež, žebřík je zvednuty směrem ke hradu nahoru, neprekazi. Nebo úklidu.
Sbrouseny latě se dobře čistí od trusu, maji hladky povrch. Veškerý spoje a skviry bych doporučil zatmelit akrylatem. Stoji par korun. To jsem neudělal a měl.
RadekV.

XXX.XXX.172.47
Dekuji vsem za reakce, jsem za ne rad :-)
Dnes jsem to slipkam vybouchal ven, dal late. Nasel jsem jeste nejake stare v dilne, srazil hrany a namontoval - trusnik je samozrejmost :-) ten jsem mel uz i u prvniho hradu. Je to paradni vec. Kdyz je horni strana hladka, krasne se da trus vycistit a neni potreba neustale menit podestylku ;)