Zdravím všechny.
V průběhu roku jsem si pořídil několik kmenů zdrobnělých kočinek v několika barevných rázech. Na některých je vidět, že by jim neuškodilo přilití nové krve, ať už z důvodu imbreedingu a nebo zlepšení typu.
A proto se obracím na zdejší znalce genetiky. Tedy začal bych lehčími dotazy, myslím, na zahřátí:
Můžu na bílé slepičky pustit modrého kohouta? Co mi z toho bude padat? Jasný, bílý kohoutek se občas dá sehnat, ale když už toho modrého mám k dispozici.
A hned druhý dotaz - bílý kohoutek na černou slepičku?
Samozřejmě nechci produkovat paskvily, takže pokud napíšete, že to nejde, tak to takto křížit nebudu. I když, kdyby se to v další generaci dalo "vyčistit" tak by to za to asi stálo..?
Předem děkuji moc za rady k tématu!
Uživatel s deaktivovaným účtem

zrovna bílá barva je ta nejhorší, jakou jste si mohl vymyslet, protože genotyp takového zvířete může být prakticky jakýkoliv.
Já si ji nevymyslel, prostě se mi líbí, tak jsem si je pořídil :-)
Ve vzorníku jsem právě viděl více genotypů u bílé barvy, ale myslel jsem si, že to je pro různá plemena a někdo mne navede na ten správný nebo lépe rovnou nahodí výsledek.
Takže zdrobnělá kočinka bílé barvy může těch genotypů mít více variant. To jsem nevěděl.

no, ta bílá barva bude pravděpodobně recesivní bílá. ale problém je v tom, že nejde uhodnout, která barva je pod tím. recesivní bílá je forma albinismu, překryje vám všechny ostatní vlohy pro barvu neschopnosti tvořit pigment v peří.
takže prostě nelze říct, co z toho bude padat.
biele farby mame dve, jedna je dominantna a druha je recesivna. Nasiel som nedavno info, ze ta dominantna sa lisi od recesivnej tym, ze z nej zvyknu vyrastat aj ne-biele pierka, pricom recesivna biela by mala zabezpecit aby vsetky pierka boli cisto biele.
to co uvadzate, ze sem tam presvita cierne pierko, bude asi znak dominantnej bielej farby. cize krizenim mozete dostat aj ne-biele kura a ked nebude biele moze byt cierne ak bude zaroven ne-biele a ne-cierne vtedy dostane inu farbu. Biela kryje ciernu, cierna kryje ostatne. Modra dominanta ovplyvnuje ciernu. Zial neviem ako presne reaguje na bielu. Dve modre spolu vytvaraju svetlejsiu farbu tzv splash.
ak viete anglicky mozete si precitat zopar info:
nasiel som dnes https://kippenjungle.nl/basisEN.htm kde su vysvetlenej niektore dalsie veci, este to stale studujem.
tu je druhy zaujimavy rozpis genov https://www.barnevelders.net/chicken-genetics-gene-table-and-breeding.html

plecos
napsal(a):
Nepomohlo by něčemu když ještě upřesním, že kuřata těch bílých neměla žluté chmýří, ale takové šedivé. A některým dospělcům sem tam "prosvitne" černé pírko. Jen mne tak napadlo, zda to alespoň nezúží výběr v genotypech...
jo, černý pírko znamená, že nejsou recesivně bílé.
mno, hodně štěstí.

taky to může být splash
Děkuji za reakce. Vypadá to tedy tak, že budu zkoušet. Naštěstí jsem si nechal více slepiček. A po dlouhých zimních večerech budu studovat tu genetiku. Teda, jak se znám, tak dříve se výsledku doberu praxí
Ale nekončím, mám těch dotazů více :-)
Pořídil jsem si ještě další tři kmeny kočinek. Samozřejmě, každý jiný.. Vzhledem k pokročilé sezóně jsem z nich už moc kuřátek nezískal.
Kmen č. 1 - potřeboval bych poradit název barevného rázu, tedy pokud to není nějaký nepodarek. Vzhledově to jsou pěkné slepičky. Oproti ostatním kočinkám jsou drobnější, i kuřátka byla menší. Takže asi britský typ, jak jsem se někde dočetl. Měly by to být stříbrně koroptví vlnité, ale ti kohoutci jsou nějak moc stříbrní..? Přikládám fotky dospělého kohouta a odchovaného kohoutka a slepičky.
Děkuji :-)
JÁty

XXX.XXX.206.141
kříženci barevných rázů....
stříbrně koroptví kohout by měl mít černá prsa s úzkými stříbrnými lemy.
Podobná zvířata nabízela onehdy na fb jedna byznysmenka...
JÁty
napsal(a):
kříženci barevných rázů....
stříbrně koroptví kohout by měl mít černá prsa s úzkými stříbrnými lemy.
Podobná zvířata nabízela onehdy na fb jedna byznysmenka...
Tenhle už by šel, ne?
JÁty

XXX.XXX.206.141
nešel, prsa by měla být na pohled černá, stříbrný lem by měl být opravdu minimální, může být i pouze naznačen. otázka je jak je tento ráz prošlechtěn u tohoto plemene, ale myslím, že lépe. Zkuste si najít na netu vyandotky nebo brahmánky stříbrně koroptví vlnité ať máte představu.

plecos
napsal(a):
Okok, máte pravdu, co se tak dívám. Ale vyřazovat je nebudu. Tenhle je aspoň tak na půl cesty a příští rok, když se zadaří více kuřat, tak třeba se vyloupnou už typičtější kohouti.
Teď se skoro bojím tady dát fotky dalšího kmene. Ale co už.
po špatným kohoutovi se vám toho moc nevyloupne.
No a jejich potomci. To i já poznám, že tady není blbě jenom kresba. Ten druhý kohoutek, kdyby nebyl takový nebojácný, tak už není...
JÁty

XXX.XXX.206.141
z h....a bič neupleteš
to zlaté má být co?
je k tomu slépka?
vypadá to, že ty stříbrně koroptví máte doprskané s těma stříbrnýma černě lemovanýma.

Zářný příklad jak moc se vyplatí křížení různých rázů. Polovicatost, amatérismus a diletantství které nikam nevede. To jsou hlavní znaky současného chovatelství. Proto není správné veřejné radit co s čím krizit, stejně to ve výsledku zmrskaji všechno dohromady a prodají dál..
Kočinka zakrslá stříbrně koroptví vlnita
http://www.huehnerwelt.de/rassenazzwerg/zcochin20.htm
Kočinka zakrslá stříbrná černě lemovaná
http://www.huehnerwelt.de/rassenazzwerg/zcochin35.htm
Nutno dodat, že plemenný typ u těchto rázů (zvláště pak lemovaných) nikdy nebude zcela odpovídat typu černých nebo bílých a to jak z důvodu celkové prošlechtěnosti jednotlivých barevných rázů, tak z důvodu odlišné struktury peří. Nicméně je třeba provádět selekci tak, aby se jim co nejvíce přibližoval...
p.s. játy jsem já... píšu z různých počítačů a nepamatuji si hesla...
Tak se musím omluvit, ale dnes jsem to nezvládl, ale včera, jak jsem fotil ty stříbrné černě lemované, tak se mi na jednu fotku přimotal kohoutek i slepička. Měly by to být žluté bíle tečkované..
JÁty

XXX.XXX.206.141
Samozřejmě nechci produkovat paskvily
Toto jste napsal
Myslel jste to vážně?
Jestli ano a chcete se věnovat chovu čistokrevné drůbeže na nějaké úrovni, dejte to někomu na dvůr (všechno) pro radost, komu je to jedno a začněte znovu, jinde a jinak...
Nechci Vás nějak znechutit nebo otrávit, ale tak to je....
Jenom ještě pro informaci, výše zmiňovaný barevný ráz (u jiného plemene)
http://www.huehnerwelt.de/rassenazzwerg/federfuss13.htm
plecos
napsal(a):
Jojo, to je zase něco úplně jiného.
Zase na druhou stranu koupit si někde perfektní jedince a jen z nich produkovat kuřata na výstavy, tam pak není žádná chovatelská práce.. Opravdu myslíte, že selekcí v dalších sezónách se z tohoto "materiálu" nikam nepohnu?
Ale určitě pohnete. Jde jen o to, za jak dlouho, jaké máte možnosti(prostorové, časové atd..). Ono od prvotřídních rodičů nevypádávají v odchovech jen prvotřídní jedinci. Celé chovatelství je o selkci, trpělivosti a taky i o štěství, kdy člověk pracuje s hodně omezenou populací. Někoho baví sbírat čestné cena na výstavách s nakoupenými zvířaty, jiný se raduje z postupného zlepšování a poznávání plemene. Takže, je na vás, jak se chcete bavit. Nenechte se odradit a nepodařené jedince nepřenechávejte nikomu bez upozornění, že se jedná "pouze" o pracovní kusy s mnoha chybami a bez výstavních ambicí.

ale tak což o to, každý nový barevný ráz začne jako nepovedená křižovatka. ale nemyslím si, že máte šanci s tím, co máte teď, jakože tři různé nepovedené barevné rázy ve třech kmenech nebo v kolika. vyberte si jeden a s tím si hrajte. bude to na dlouho.
plecos
napsal(a):
Jojo, to je zase něco úplně jiného.
Zase na druhou stranu koupit si někde perfektní jedince a jen z nich produkovat kuřata na výstavy, tam pak není žádná chovatelská práce.. Opravdu myslíte, že selekcí v dalších sezónách se z tohoto "materiálu" nikam nepohnu?
Asi vás překvapím, ale - světě div se - ani spojením dvou fenotypově dokonalých
jedinců v žádném případě nevzniká 100% stejně dokonalých potomků.
To byste koukal.
honzapm
napsal(a):
Asi vás překvapím, ale - světě div se - ani spojením dvou fenotypově dokonalých
jedinců v žádném případě nevzniká 100% stejně dokonalých potomků.
To byste koukal.
Ale nepřekvapíte :-) Hodně jsem to zjednodušil, ale určitě je to mnohem snazší cesta.
Všem děkuji za účast v diskusi. Návrat ke kočinkám je pro mne relax, zábava a odklon myšlenek od každodenních pakáren. Jak budou nějaké novinky, tak se rád v tomto vlákně pochlubím :-)
V.