Moji milí,
ttento pták mi už přes týden okupuje zahradu. Drze sedí na deštníku, nebo na králikarně. Hrozí něco slepicím? Mám zrobnělé araukány a wyandotky. Léta u nás hodně vrabců (přikrmují se u slepic), tak doufám, že číhá na ně.
Slepice jsou samozřejmě na nervy, včetně mne :). Skoro se ten dravec nebojí, nechá mě přijít skoro na 5 metrů, než uletí.
Co dělat, aby k nám nelétal, se ani neptám...myslím, jak ho ,,odehnat”.
Uživatel s deaktivovaným účtem

a fakt vám tam vadí? čím?
dravce, kteří loví ptáky, nikdy neuvidíte někde takhle sedět. to jsou lovci ze zálohy.
Na presné určenie by ste musela dať kvalitnejšie foto - mne to skôr pripadá ako jastrab krahulec. Toho zaujímajú malé spevavce, na sliepky si netrúfne. Normálna zdravá poštolka (po slovensky sokol myšiar) by určite nesedela v záhrade blízko domu a sliepky neloví - gro jej potravy predstavujú hlodavce.

tonči
napsal(a):
Na presné určenie by ste musela dať kvalitnejšie foto - mne to skôr pripadá ako jastrab krahulec. Toho zaujímajú malé spevavce, na sliepky si netrúfne. Normálna zdravá poštolka (po slovensky sokol myšiar) by určite nesedela v záhrade blízko domu a sliepky neloví - gro jej potravy predstavujú hlodavce.
Souhlas. Fotka mizerná, ale taky vidím spíš krahujce nebo jestřába - nedokážu odhadnout velikost.
petája
napsal(a):
Me vůbec nevadi, naopak....máme rádi zvířata, stavíme jim budky, hmyzi domky, jesterkam pitka....Spis me zajímá, jestli mi půjde po slepicích.
A jestli je to teda poštolka...
Sokol myšiar ( poštovka ) to určite neni vyzerá to skôr na jastraba ale je zvláštne že sa vás nezľakne. Skuste spravit lepšiu fotku

Valentko
napsal(a):
Sokol myšiar ( poštovka ) to určite neni vyzerá to skôr na jastraba ale je zvláštne že sa vás nezľakne. Skuste spravit lepšiu fotku
Třeba ulít nějakému sokolníkovi.

Je to mladá ještě ne úplně preperena poštolka. Užitečný myšilov

napsal(a):
Je to mladá ještě ne úplně preperena poštolka. Užitečný myšilov
No já nevím, když zadavatel píše, že je o dost větší než araukany. Ale třeba dodá lepší foto a budeme vědět.
Typuji to na samce krahujce.
Shodou okolností jsme včera měli dravce u krmítka. Poštolka to stopro nebyla, typl jsem samce krahujce a Wiki mi to potvrdila. Samec má velikost jako hrdlička, může být i viditelně menší, světle rezavé vlnkování na hrudi. Samice může být až skoro dvojnásobně velká (až jako menší jestřáb), hňedé vyrazné vlnkování na hrudi. Je to predátor drobného ptactva, proto se prý často zdržuje kde jsou slepice, protože tam jsou vrabci.
Prosím neplašte ho, udržuje populaci ptactva v kondici, zdravou. + hrdliček jsou mraky.

ladd
napsal(a):
Typuji to na samce krahujce.
Shodou okolností jsme včera měli dravce u krmítka. Poštolka to stopro nebyla, typl jsem samce krahujce a Wiki mi to potvrdila. Samec má velikost jako hrdlička, může být i viditelně menší, světle rezavé vlnkování na hrudi. Samice může být až skoro dvojnásobně velká (až jako menší jestřáb), hňedé vyrazné vlnkování na hrudi. Je to predátor drobného ptactva, proto se prý často zdržuje kde jsou slepice, protože tam jsou vrabci.
Prosím neplašte ho, udržuje populaci ptactva v kondici, zdravou. + hrdliček jsou mraky.
Viz výše. Zadavatel napsal, že je dravec výrazně větší než araukany, to mi velikostně na samce krahujce nesedí.
Ne, není to poštolka.
Ano, (mladý) krahujec běžně takhle sedí
a kouká na vrabce nebo ptáky u krmítka a číhá.
Někdy sedí i přímo na tom krmítku.
Někdy na větvi opodál.
Poměrově ke složenému slunečníku opatřenému
zazimovávací plachtou to nebude nic většího.
Araukanám ani vya nic nehro.
Přestaňte krmit venku a lákat ptactvo,
i s ohledem na influenzu,
a zbavíte se i tohoto návštěvníka.
Dobry den,
velikost jestraba 50-60cm. rozpeti 100-115cm.
Krahujec je asi polovicni.
Pro krahujce je slepice moc velika,jestrab si klidne troufneNad slepici vybeh natahnete provazky cca 50cm od sebe.Dravec je moc dobre vidi a neproleti skrz.
Ublizit mu nesmite.Muzete ho jen odradit a drubez pred nim hlidat.
Pokud uletel sokolnikovi,mel by mit krouzek a pouta.
Valentko
napsal(a):
Myslím že 25 % jestřabu je uměle vychovaných v záchranných stanicích pro poraněna zvířata . Proto se člověka ani moc nebojí . Před mnoha lety jsem měl takového na dvoře seděl na holubí volieře a nechal se krmit masem , kousky jsem mu dával na voliéru a on se spokojeně krmil . Holubi si po čase na něj zvykli . Do té doby než přiletěl jestřab jsem holuby pouštěl jen občas . Po několika dnech odletěl .Toto byl vlastně takový popud k tomu abych holuby měl puštěné každý den i v zimě .
Pokud je holub zdravý hrozí mu jen minimální nebezpečí .