Suchovska hus

Husy suchovské
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.12.2020 11:56
ančovička1

XXX.XXX.44.147

borisr napsal(a):
Hus suchovska

..jednim slovem, nadhera😇

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.12.2020 16:54

ančovička1 napsal(a):

Přesně

25.12.2020 18:07
borisr

XXX.XXX.9.183

ančovička1 napsal(a):

No sam som zvedavý ako bude na jar z odchovom, uz su spolu dlhšie

25.12.2020 19:06
ančovička1

XXX.XXX.44.147

Ja chovam landeske a na vasich husickach jsou patrne:) I modra stajnbasska..zajimave je,ze jsou rodobarve, velka vyhoda..
V Cechach moc rozsirene asi nejsou, ale stoji zato..krasna ozdoba kazde zahrady..
At se Vam vydari

29.12.2020 15:57
milanhorinka

XXX.XXX.41.121

Dobrý deň. Pri šľachtení husi Suchovskej nebola použitá hus Štajbašská.S pozdravom M.H.

29.12.2020 16:02
ančovička1

XXX.XXX.44.147

milanhorinka napsal(a):
Dobrý deň. Pri šľachtení husi Suchovskej nebola použitá hus Štajbašská.S pozdravom M.H.

Pro zajimavost jsem si precetla puvod, husy , ktere byly ke krizeni pouzity, uvadi se tam,ze I divoce zbarvena modra stajnbasska...

29.12.2020 17:12
pastevecovci

XXX.XXX.8.37

Viz český vzorník. Ale jestli je to pravda...?

29.12.2020 17:35

Nejzajímavější je - původních žlutě divoce zbarvených...

29.12.2020 18:05
ančovička1

XXX.XXX.44.147

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nejzajímavější je - původních žlutě divoce zbarvených...

Ty puvodni, zlute divoce zbarvene, mohly byt opravdu krasne..existuji jeste?..

29.12.2020 18:20
milanhorinka

XXX.XXX.41.121

Dobrý večer suchovská hus bola vyšľachtená z Hus:tulúských,landenských a krížených pomoránskych t.j.krajových hus.Niekedy u starších gunárov sa objavuje hrvol tzv podbradok.keby tam boli pridané husi štajbaské je pravdepodobné,že by sa mohol objaviť čierný nehet zobáka.O tom by viac mohli povedať chovatelia zo Suchej,ako janko Dubovský,rudo Melkner,pán Prochádzka alebo ešte Palko Ilavský,ktorý oficialne túto hus vyšľachtil.Ďakujem za Vašu pozornosť.M.H.

29.12.2020 19:17

ančovička1 napsal(a):
Ty puvodni, zlute divoce zbarvene, mohly byt opravdu krasne..existuji jeste?..

Obávám se, že kdyby existovaly, byl by to takový geneticky zázrak. V populaci místních bílých a nebo divoce zbarvených hus, by žlutá rodobarva asi dlouho nevydrzela.
Suchovské husy stvořil velký chovatel hus p. Ilavsky, který v dané lokalitě choval všechna možná plemena i taková, která tenkrát byla v Československu vzácná. Jeho odchovy samozřejmě končily také mimo jiné u místních chovatelů, které nějaká čistokrevná plemenitba nezajímala. Tak nějakou kombinaci různých plemen se v okolí Suché n.P. objevily žluté husy, kterých si naštěstí p. Ilavsky všiml...Tenkrát byly ale menší asi velikosti České husy ale jiného tvaru trupu. Škoda že takové už nejsou...

29.12.2020 22:41
ančovička1

XXX.XXX.44.147

.bohemiagall, dekuji za odpoved:)
Je zajimave,jak a z jakych plemen hus se tvorila plemena nova..bohuzel,ze take nektera krasna zanikla..ty zlute, rodobarve husy by staly za zachranu..skoda..
Vsude,v charakteristice hus Suchovskych ,se uvadi,ze v krizeni byla pouzita husa Stajnbasska s divokou modrou kresbou..zrejme je to mylna informace..kdo vi..

30.12.2020 07:46
milanhorinka

XXX.XXX.41.121

Dobré ráno.Niečo málo,než pôjdem opatrovať.spomínané husy žlté sa vyskytli zrejme pri krížení.v 80 rokoch som zo Suchej Nad Parnou priviezol Husy bilo šedo žlté.krížením na hus pomoránsku šedo bielu sa žltá farba vytratila.Odvtedy som také husy nevidel.Ale videl som potomkov po husiach Suchovských a Franckých a Suchovských a Českých.Niektoré boli oku lahodiace,ale menšieho telesného rámca.Na svete je obrovské množstvo vzorníkov hydiny,nie sú však presné a autentické,preto sú nové presnejšie publikácie.Týmto nechcem znehodnocovať veľkú prácu ich tvoritelov.Hus Suchovská sa vyskytuje aj v Č.R,najviac do 100Km od hraníc.Sú však i chovatelia na severe Čiech a neviem či ich ešte chová Pán M. Harčařík.V Trstíne pri Trnave sa snaží P. Rabara vyšľachtiť hus Trstínsku ,jej väčšie percento tvorí hus Suchovská.Zatial mu ju na výstavách neschvalujú na dalšie kríženie.Budem mu držať palce,aby prerazil.Mne sa bohužial nedárí rozmnožiť na Slovensku chov Šumavaniek.S pozdravom M.H.

30.12.2020 07:53

Asi to tak bude, proč by to tak být nemohlo? Koukněte na fotky nahoře. Dnes má toto plemeno asi problém vlivem připarenim divoce zbarvených zvířat a zejména nedostatkem chovatelů, udržet žlutou barvu. V typu těchto hus, pokud se díváte pozorně, lze opravdu najít různá plemena. Vzhledem k malé krevní základně se křížení s jinými plemeny patrně bude dit dodnes. Budoucnost tohoto plemene je o tom, jak moc se toto křížení stane nekontrolovaně živelným... Toto jsem psal jako reakci na ancovicku.

30.12.2020 08:04

milanhorinka napsal(a):
Dobré ráno.Niečo málo,než pôjdem opatrovať.spomínané husy žlté sa vyskytli zrejme pri krížení.v 80 rokoch som zo Suchej Nad Parnou priviezol Husy bilo šedo žlté.krížením na hus pomoránsku šedo bielu sa žltá farba vytratila.Odvtedy som také husy nevidel.Ale videl som potomkov po husiach Suchovských a Franckých a Suchovských a Českých.Niektoré boli oku lahodiace,ale menšieho telesného rámca.Na svete je obrovské množstvo vzorníkov hydiny,nie sú však presné a autentické,preto sú nové presnejšie publikácie.Týmto nechcem znehodnocovať veľkú prácu ich tvoritelov.Hus Suchovská sa vyskytuje aj v Č.R,najviac do 100Km od hraníc.Sú však i chovatelia na severe Čiech a neviem či ich ešte chová Pán M. Harčařík.V Trstíne pri Trnave sa snaží P. Rabara vyšľachtiť hus Trstínsku ,jej väčšie percento tvorí hus Suchovská.Zatial mu ju na výstavách neschvalujú na dalšie kríženie.Budem mu držať palce,aby prerazil.Mne sa bohužial nedárí rozmnožiť na Slovensku chov Šumavaniek.S pozdravom M.H.

Dobré ráno pán Horinka, bohužel Suchovské husy už nechovam. Stále je to ale me oblíbené plemeno. V současné době nemám žádnou vodní drůbež.
Fotky Trstinskej husy by náhodou neboli? Len pro zajímavost.
S Šumavankami si hlavu nelamejte, nedivím se že se nešíří, už nejsou to plemeno, které měly být. M.H.

30.12.2020 09:11
peter z bratislavy

XXX.XXX.225.243

Na výstave v Štefanove boli spomínané husy suchovské i trstínske. A v Bánove boli suchovské. Tu je pár foto

30.12.2020 09:48

Trstinska je ta modrá?

30.12.2020 13:10
peter z bratislavy

XXX.XXX.225.243

Ano, tie 2 obrazky (č.3+4) sú trstínske modré. Ešte prikladám 2 fotky z výstavy v Gbeloch.
Kontakt na Klub:
Klub šľachtiteľov trstínskej modrej husi

Michal Rábara, 919 05 Trstín 309, remialmi@centrum.sk

Miroslav Antošík,919 04 Smolenice 20

Na FB je aj skupina venovaná tomuto plemenu:
https://www.facebook.com/groups/2225915151035268

2.1.2021 14:52
milanhorinka

XXX.XXX.41.121

Dobrý deň.Fotky pekné,husy čisté.na prvej fotke je vidieť náznak chocholkov.druhá hus je oproti ostatným viac šedá.Už je vidieť náznak lalokov,ktoré sa prenášajú od hus tulúskych,z ktorých je hus suchovská vyšľachtená.Tiež podbruška nie sú ako sa patrí.Z nevyrovnaného chovu posudzovatelia nedoporučujú tieto husy k dalšiemu šlachteniu.Ono kritizovať je jednoduché teraz si poviete všetci,ale to je skutočnosť.Vyšlachtiť nové plemeno hocjakého druhu je dlhoročná práca .Nech týchto chovatelov sprevádza trpezlivosť až k zdarnému zapísaniu do knihy plemien. S pozdravom M.H.

15.1.2022 14:41
borisr

XXX.XXX.229.247

Veľmi vďačne husy podľa mňa, ja som s nimi po roku spokojný

15.1.2022 14:50
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Jsou ještě krásnější než loni👍😊.. povyrostly, zmohutněly a krásně se vybarvily, nádhera 😇..
.ať se vám husičky daří🍀

15.1.2022 15:54
bery25

XXX.XXX.33.81

ako sa to da nakoniec zabit,to je taka nadhera vodna hydina ma strašne laka,ale mam obavy ze to nedokazem zabit,a pritom nie som nejaky precitliveny,uz dokazem zabit kohuta ,ale zajaca ešte nie ale je to otazka času kedy mi budu behat po dvore

15.1.2022 16:03
petraodlesa

XXX.XXX.0.198

Bery, jak já vám rozumím...🙈 Husu nezabiju ani náhodou 😉

15.1.2022 18:27
bery25

XXX.XXX.33.81

petraodlesa napsal(a):
Bery, jak já vám rozumím...🙈 Husu nezabiju ani náhodou 😉

mame to tažke

16.1.2022 14:05

a ja vám nerozumiem, máte užitkový chov alebo ZOO?

16.1.2022 15:35
bery25

XXX.XXX.33.81

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
a ja vám nerozumiem, máte užitkový chov alebo ZOO?

už to tu vyzera ako v zoo,ale okrem psov,to tu žije omnoho kratsie

16.1.2022 16:43
petraodlesa

XXX.XXX.0.198

To máte těžké. Slepici zabít a vykuchat nemám problém. Ale ty husy 💓 jsou jako princezny 😘

16.1.2022 17:55
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Také mám ráda moje krasavice 😇...ale to je chovné hejno..jinak na mladém, vykrmeném houserovi si všichni rádi pochutnáme😂😂

16.1.2022 18:32
bery25

XXX.XXX.33.81

ančovička1 napsal(a):
Také mám ráda moje krasavice 😇...ale to je chovné hejno..jinak na mladém, vykrmeném houserovi si všichni rádi pochutnáme😂😂

to si viem velmi dobre predstavit

Přidejte reakci

Přidat smajlík