Ok

XXX.XXX.174.222
Dobrý den přátelé,
chtěla bych se informovat, zda snáší některé plemeno vejce, kde tvoří podstatnou část žloutek?
Ok
napsal(a):
Dobrý den přátelé,
chtěla bych se informovat, zda snáší některé plemeno vejce, kde tvoří podstatnou část žloutek?
Myslite zrejme plemeno slepic.. vsechna slepici plemena maji zloutky ve stejnem danem pomeru...pomerne jinak,vetsi zloutky, maji kachny,pizmovky,husy..
K cemu to potrebujete vedet?
ančovička1
napsal(a):
Myslite zrejme plemeno slepic.. vsechna slepici plemena maji zloutky ve stejnem danem pomeru...pomerne jinak,vetsi zloutky, maji kachny,pizmovky,husy..
Ano i ne... Třeba u Maransek některé nosnice nesou vejce i kolem 80g kde je nárust hmotnosti dán větším procentem bílku (žloudek je stejný). Tato vejce se obecně obtížně líhnou. Ale to je opačný případ než chtěl zadavatel.
Zdrobnělá plemena.
Třeba Vlašky - velké nesou 60 gr vejce.
Zdrobnělé 42 gr vejce, zkuste rozklepnout a zvážit a porovnat.
U zdrobnělých nosných slepic (hempšírky, velsumky, vyandotky, vlašky)
je ve vejci velmi malé zastoupení bílku.
Známý říká, že taková vajíčka nosí svému doktorovi, ten na ně nedá dopustit.
pastevecovci
napsal(a):
Ano i ne... Třeba u Maransek některé nosnice nesou vejce i kolem 80g kde je nárust hmotnosti dán větším procentem bílku (žloudek je stejný). Tato vejce se obecně obtížně líhnou. Ale to je opačný případ než chtěl zadavatel.
Jj ,maransky chovam spoustu let, maji krasna velka vejce,prave mi asi tyden zacaly snaset kuricky,maji krasne tmava vajicka, na hmotnosti jeste casem pridaji 😀..
honzapm
napsal(a):
Zdrobnělá plemena.
Třeba Vlašky - velké nesou 60 gr vejce.
Zdrobnělé 42 gr vejce, zkuste rozklepnout a zvážit a porovnat.
U zdrobnělých nosných slepic (hempšírky, velsumky, vyandotky, vlašky)
je ve vejci velmi malé zastoupení bílku.
Známý říká, že taková vajíčka nosí svému doktorovi, ten na ně nedá dopustit.
O zdrobnelych plemenech jsem neuvazovala,ale je tomu tak..vejce jsou ale celkove mensi, coz mi nevyhovuje..
Uživatel s deaktivovaným účtem

ančovička1
napsal(a):
A co křepelky? Mně žloutek připadá výrazně (relativně) větší než u slepic.
Pri rozbore vajec plemien hybrida Moravia a plemena Araucana (za účelom zisťovania obsahu cholesterolu) bolo zistené: "U kontrolnej skupiny vajec podiel bielka predstavoval 63,4 % a žĺtok 25,4 %. Vajcia plemena Araucana mali žĺtok (35,6 %) oproti kontrole zastúpený vo vyššom percentuálnom podiele. So zvyšujúcou sa hmotnosťou stúpal u kontrolnej skupiny vajec podiel bielka. Naopak, u vajec plemena Araucana so zvyšujúcou sa hmotnosťou stúpal percentuálny podiel vaječného žĺtka. Percentuálny podiel škrupiny na hmotnosti vajec bol u obidvoch skupín približne rovnaký.
Ak by niekho zaujímala celá štúdia, je tu: http://www.slpk.sk/eldo/2006/017_06/sekcia4/marcincak.pdf?fbclid=IwAR3sKa-CJDV7Q1nt4Bq9VTkCCvvF2c1lPTNkBJ5lBNpZ-qqAa_FQyUaOsC8