Ahoj,
jsem uplny amater, o perlickach nevim nic, poridil je muz ke slepicim...
Zajimalo by me, jestli casem zkrotnou? Nebo je jedno, jak vlidne se k nim clovek chova? ...nemate nejaky tip? Je mi moc lito, ze vzdy kdyz se blizim s krmenim, vypadaji jako pred infarktem. Mame je patym dnem, chapu, ze to je dost krátce.
Nezkrotnou.
Pokud jste pořídili dospělé, moc bych je nepouštěl z voliery a rozhodně zastřihl křídlo (než je po čase vypustíte).
Umí se to splašit, odletět, a v cizím prostředí se nevrátit.
Osobně doporučuji chovatelům do začátku pořizovat spíše perlíčata a ideálně je nechat odvodit nějakou doma již zvyklou slepičí kvočnou, i tak však nikdy nebudou klidné a socializované jako slepice.
Jinak se domnívám, že zakládání jakýchkoli chovů jakýchkoli zvířat by mělo probíhat z rozmyslem a po zralé úvaze a náležité přípravě. To co zde v přímém přenosu ventilujete, působí bohužel úplně opačným dojmem....
pastevecovci
napsal(a):
Nezkrotnou.
Pokud jste pořídili dospělé, moc bych je nepouštěl z voliery a rozhodně zastřihl křídlo (než je po čase vypustíte).
Umí se to splašit, odletět, a v cizím prostředí se nevrátit.
Osobně doporučuji chovatelům do začátku pořizovat spíše perlíčata a ideálně je nechat odvodit nějakou doma již zvyklou slepičí kvočnou, i tak však nikdy nebudou klidné a socializované jako slepice.
Jinak se domnívám, že zakládání jakýchkoli chovů jakýchkoli zvířat by mělo probíhat z rozmyslem a po zralé úvaze a náležité přípravě. To co zde v přímém přenosu ventilujete, působí bohužel úplně opačným dojmem....
Dekuji. Mentálně se připravuji a odvažuji deset let. Pár knih jsem přečetla, ale jsem velmi nejistá, pořád. S perličkami jsem ale, pravda, nepočítala. To bylo velké překvapení.
Myslím, že každý nekdy zacínal, tak me vase poznamka trochu mrzi, kdyby mi bylo jedno, jak se maji, tak se neptam...
A tak se raději se ptám, protoze nechci delat veci zbytecne spatne. Naopak, jsem v tomto dost perfekcionalisticka a o mych chybach se mi zda i ze sna.
Nebo je lepsi nevykrocit z toho kruhu a jen kupovat vajicka z hal...? Jen se ptam. Jestli je to spatne a takove otazky tu vadi, okay, ptat ae nebudu.
Pak vas poprosim o literaturu, kterou povazujete za dobrou. Z toho, co jsem precetla, zatim odpovedi a sve otazky zkratka neznam.
Asumba
napsal(a):
Myslím, že každý nekdy zacínal, tak me vase poznamka trochu mrzi, kdyby mi bylo jedno, jak se maji, tak se neptam...
A tak se raději se ptám, protoze nechci delat veci zbytecne spatne. Naopak, jsem v tomto dost perfekcionalisticka a o mych chybach se mi zda i ze sna.
Nebo je lepsi nevykrocit z toho kruhu a jen kupovat vajicka z hal...? Jen se ptam. Jestli je to spatne a takove otazky tu vadi, okay, ptat ae nebudu.
Pak vas poprosim o literaturu, kterou povazujete za dobrou. Z toho, co jsem precetla, zatim odpovedi a sve otazky zkratka neznam.
Klidně se ptejte, když mám pocit, že vím, odpovím (nejen já).
Jenom jsem ventiloval svůj dojem z Vaší zdejší presentace. Som už raz taký...
Jinak literaturu, čím starší tím lepší. O chovu drůbeže u nás již několik desetiletí nic smysluplného nevyšlo. Pochopitelně si člověk u starší literatury musí umět odfiltrovat překonané a době poplatné věci.
Třeba toto.. Takový všeobecný základ... Běžně v antikvariátech...
Dekuji a omlouvam se za urazeny ton, jen me to mrzelo.
Travim se slepickami od chvile, co prijely, nekolik hodin denne, absolutne me fascinuji a zajima me vse. Mozna i proto se nekdy ptam tak ne uplne "dobre", proste jako fascinovane dite. Chapu, ze muzu vypadat jako neuvazlivy novy chovatel.
Zatim jsem cetla jen knihy viz foto, ale prilis spokojena jsem s informacemi pro svou potrebu nebyla. Dekuji za namet ke studiu.
Asumba
napsal(a):
Dekuji a omlouvam se za urazeny ton, jen me to mrzelo.
Travim se slepickami od chvile, co prijely, nekolik hodin denne, absolutne me fascinuji a zajima me vse. Mozna i proto se nekdy ptam tak ne uplne "dobre", proste jako fascinovane dite. Chapu, ze muzu vypadat jako neuvazlivy novy chovatel.
Zatim jsem cetla jen knihy viz foto, ale prilis spokojena jsem s informacemi pro svou potrebu nebyla. Dekuji za namet ke studiu.
Bohužel vychází už většinou pouze překladová literatura.
Problém je v odlišných reáliích a většinou i v překladu.
Za to tam bývá spousta krásných obrázků... Dobře se to prodává...
Uživatel s deaktivovaným účtem

pastevecovci
napsal(a):
Bohužel vychází už většinou pouze překladová literatura.
Problém je v odlišných reáliích a většinou i v překladu.
Za to tam bývá spousta krásných obrázků... Dobře se to prodává...
jj, překlad z němčiny, špatný, a hromadu velkých barevných ilustračních fotografií. na křídovém papíře, ale hodnota takové věci je nula.
Choval jsem perličky cca dva roky. Choval jsem jich ve špičce, cca 34ks. Bylo to bomba. Byly poslušne, byť plaché, ale žádné šílenosti.Navzdory všem povídáním a pověstem, blábolům.
Měl jsem je naučený přijít na zapiskani, bydlely u slepic, nebyl žádný problém. Zily mi v kurníku, na hřadech, žádné větve, stromy ani střechy. Jen cca týden ze začátku jsem je musel usměrňovat. Pak si zvykly.
Například mi prelitnuly na silnici nebo k sousedům, jako hejno. Stačilo zapískat a letěly zpět :) za patřičného drzkovani. Pak za mnou chodily po zahradě jak pes. Byl to jejich rituál, věděly, že jim určitě něco vrazím do huby.
A v kurníku byly dříve než slepice! Je to nádherné zvíře, ale déle si zvyká na jakoukoliv změnu.
S krmením zvažte, neprehanet, raději večer než ráno. . Víc mě nenapadá. Jsou to jen dva roky.
Moc děkuji za krásný příspěvek.
Pátý den mi zalezly poprvé samy do kurníku ke slepicím. Mám radost.
Mají asi svoji zvláštní poetiku, kterou musí člověk chvíli zkoumat.
A co si budeme povídat, když obchází výběh a hledá a shání je, dost se toho dozví i o sobě své trpělivosti :-)
Děkuji.
honzapm
napsal(a):
Ano, perličky, když přeletí za plot, se na písknutí vznesou zpět domů.
Ale pak se probudíte a musíte vstát z gauče a vzít koště a dojít pro ně.
Jinak si pro ně v noci dojde někdo jiný.
A my víme kdo...
Kdybyste místo očumovani v IKEA nákupáku...sledoval havěť...nepadal byste z gauče, zadkem na to Vaše koště a nepsal básničky.
Nikdy nepreletnou všechny a uprchlíci se vždy snaží dostat ke zbytku skupiny. Když viděly, jak jdou ostatní žrát nebo jen zdánlivě, vzletnuly za hlučného drzkovani a mazaly ke zbytku skupiny. Záleží jakou mají motivaci. Ale to určitě víte, ale trpělivost chybí a tak běhate s koštetem. A Černocká Vám vyzpevuje...
Když jsem nebyl doma byly v menším výběhu, s dostatkem zradla, aby nevymejslely. A i když nějaká prelitnula, vždy běhala kolem toho malýho výběhu. Ale, že by někam šla, do světa, sama. To ne e.
možné je asi cokoli ....ovšem nepředpokládám, že si je pán před čtrnácti dny dovezl....
https://www.youtube.com/watch?v=-tv06vl4t5A