Husa landéská – zasedne?

Husy landeské
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.1.2021 20:08
katka1995

XXX.XXX.46.242

Dobrý den, poradí někdo jak je to s husou landeskou, zasedne na vejce nebo je lepší dát vejce do líhně?
Díky za radu.

17.1.2021 00:34
Erik Rosario

XXX.XXX.221.52

Landeska zasadne, vysedi aj odvodi.

Nasiel som info, ze pokial sa jej odoberaju vajicka je schopna znasat od 3roku aj cca 50-80 vajec (proste viac ako by dokazal vysediet) a tieto sa davaju na liahnutie do liahne.

Iny chovatel mi poradil, ze aj taketo plemena je niekedy lepsie nechat nech si nakladie iba tolko kolko chce a tie nech si vysedi.

Neviem ako u ostatnych, povedia vlastne skusenosti. My mame tri landesky a vsetky tri sedeli.

17.1.2021 06:04
katka1995

XXX.XXX.46.242

Takže jak začne snášet, vajíčka nemám odebírat?

17.1.2021 07:27
ančovička1

XXX.XXX.20.236

katka1995 napsal(a):
Takže jak začne snášet, vajíčka nemám odebírat?

Vejce musite odebirat a uskadnovat v tepl.15-20°C..denne obracet..misto husich vajec dejte podkladky,sadrove nebo obetujte 1,2,jeji husi,oznacene..prvni vejce by v tomto pocasi zmrzla,landesky zacinaji snaset podle stari a podle kvality krmeni v unoru..husy nesou kazdy druhy den jedno vejce po ranu,takze hlidat,aby nezmrzlo..landesky snesou kolem 30ti vajec,takze prvnich 10 do lihne,coz je 20'dni (po delsi dobe skladovani ztraci lihnivoust).dejte do lihne..
.dalsi vejce,5,6,nechte(podle pocasi), kdyz husa zacne vystylat hnizdo perim, zasedne..pridejte ji dalsi posbirana vejce , podle velikosti husy, 11-13,aby je dobre obsedla..
Nektete landesky sedi 2x za sezonu..

17.1.2021 10:17
milanhorinka

XXX.XXX.37.121

Dobrý deň.Literatúra uvádza,že hus landenská nepatrí do plemien sediacích.Ale skutočnosť je taká,že väčšinou landenky zasadnú.Mnohé nemajú trpezlivosť vysedieť do úspešného konca potomstvo.Husy landenské som choval,ale 80 vajec mi žiadna nezniesla.To sa darí husi nemeckej nosnej.S pozdravom M.H.

17.1.2021 14:40
pastevecovci

XXX.XXX.8.37

milanhorinka napsal(a):
Dobrý deň.Literatúra uvádza,že hus landenská nepatrí do plemien sediacích.Ale skutočnosť je taká,že väčšinou landenky zasadnú.Mnohé nemajú trpezlivosť vysedieť do úspešného konca potomstvo.Husy landenské som choval,ale 80 vajec mi žiadna nezniesla.To sa darí husi nemeckej nosnej.S pozdravom M.H.

1.- je mi známa pouze existence původně francouzského plemene hus - Husa Landeská (Oie des Landes) o Husách Landénských, jak Vy píšete, Landénkách jsem žádnou zmínku v literatuře neobjevil. Možná se ale jedná o jazykový problém a ve slovenštině se toto plemeno jmenuje jinak, nevím, ale myslím, že ne.
2.- Nevím, jaká je současná populace těchto hus v zemi původu nebo jinde v Evropě, ale pro zajímavost stojí zmínit, že na Evropské výstavě ve francouzských Métách byla všechna zvířata vystavená pod tímto názvem z české republiky...
Jinak před několika lety byl zveřejněn v časopise CHOVATEL elaborát jednoho již bohužel nežijícího posuzovatele drůbeže, který sám sebe pasoval na odborníka ve věci těchto hus a který ve své stati de-facto zpochybňoval existenci plemene v takové formě jak je popsána v platném vzorníku. Každý ať si dohledá a názor udělá sám...
3.- V českých drobnochovech je bohužel Husa Landeská ve valné většině pouze slovo, které označuje jakoukoli běžnou husu v divokém zbarvení, přirovnal bych to k výrazu krůta bronzová... Jinými slovy se pod tímto názvem může chovat kde co, je tedy velmi těžko jakkoli zobecňovat vlastnosti těchto zvířat. Mimo jiné pod tímto názvem "vyrábí" výkrmové husy i Rybářství Hodonín.

17.1.2021 15:41
milanhorinka

XXX.XXX.37.121

Dobrý deň. Je pravda,Hodonín množí husi šedé,ale sú to všetko krížence,poznám to a majú ich na rybníkoch aj strakaté ako pomoránky,ale žiadne nie sú čisté.Mám 2 vzorníky plemien.v žiadnom nieje viac o landenkách rozpísané.Je tiež pravda,že každý kto má šedé husy s dvoma podbruškami ich pokladá za landenky.V dobrých podmienkach viac plemien husí má 2 znáškové obdobia,to záleží na viac okolnostiach.V Čechách i na Slovensku na každej výstave je to to isté plemeno.Vo vzorníku od p. Tuláčka sú i obrázky týchto husí.M.H.

17.1.2021 16:05
pastevecovci

XXX.XXX.8.37

milanhorinka napsal(a):
Dobrý deň. Je pravda,Hodonín množí husi šedé,ale sú to všetko krížence,poznám to a majú ich na rybníkoch aj strakaté ako pomoránky,ale žiadne nie sú čisté.Mám 2 vzorníky plemien.v žiadnom nieje viac o landenkách rozpísané.Je tiež pravda,že každý kto má šedé husy s dvoma podbruškami ich pokladá za landenky.V dobrých podmienkach viac plemien husí má 2 znáškové obdobia,to záleží na viac okolnostiach.V Čechách i na Slovensku na každej výstave je to to isté plemeno.Vo vzorníku od p. Tuláčka sú i obrázky týchto husí.M.H.

Takže polopatě....

Husa LANDESKÁ
Husa LANDÉNSKÁ

už...?

17.1.2021 16:43
bery25

XXX.XXX.31.227

pastevecovci napsal(a):
Takže polopatě....

Husa LANDESKÁ
Husa LANDÉNSKÁ

už...?

alebo husa LANDENKA

17.1.2021 22:09
petraodlesa

XXX.XXX.39.165

Poptávala jsem od jistého chovatele z Těšínska, tuším že člena klubu chovatelů, kontakt na dobrý zdroj, čistokrevné landéské husy. Jeho odpověď mě zklamala, prý čistokrevnou sehnat je problém. Tak nevím...

18.1.2021 10:56
milanhorinka

XXX.XXX.37.121

Dobrý deň.po prezretí katalogov z výstav Čiech,Moravy aj Slovenska sa opravujem s názvom hus landenská.V žiadnom z nich som ten názov nenašiel,tak ,že platí hus landeská. Ďakujem M.H.

18.1.2021 11:01
honzapm

XXX.XXX.134.34

Země se řekne Land.

A když je něco zemského (jako tato husa),
tak se to řekne Landes.

To si zapamatuje každý, že Zemský nemá dvě N.

ca

30.12.2022 13:58
ca

XXX.XXX.115.173

Dobrý den, koupila jsem husy landerské, jako housátka měla tmavá křídla i trup ve žlutém zbarvení. Nyní je mám cca 7 měsíců, ale stále jsou bílé, někde trochu šednou, ale nic moc :-( . Kdy se vybarví husa landerská na tu krásnou šedou barvu ? Děkuji

30.12.2022 14:08
ančovička1

XXX.XXX.243.240

ca napsal(a):
Dobrý den, koupila jsem husy landerské, jako housátka měla tmavá křídla i trup ve žlutém zbarvení. Nyní je mám cca 7 měsíců, ale stále jsou bílé, někde trochu šednou, ale nic moc :-( . Kdy se vybarví husa landerská na tu krásnou šedou barvu ? Děkuji

Husy landeské jsou vybarvené do šeda už od vylíhnutí, svrchu šedá,břicho bílé..asi budete mít husy křížené s husou bílou..brojleří, německou nebo českou..dejte fotky
..husa LANDESKÁ..

Přidejte reakci

Přidat smajlík