Dobrý den, chtěl bych se zeptat za jakou cenu prodáváte vajíčka, mám postavený nový kurník, pro 50 slepiček, výběh mají přes 2000m3, stále na trávě mezi ovocnými stromky, denně se jim chodí sypat šrot + vitamíny. Myslím že se slepice mají nadprůměrně dobře, a přemýšlím jakou cenu za vajíčko nasadit. Tím padem se vás ptám jak bych k takové situaci měl přistoupit, uvažoval jsem o 3 kč, ale většina chovatelů mi řekla že je to hodně pod cenou, všichni mi doporučili 5-6 kč, přijde vám 5 Kč v pořádku, nebo už je to moc? Předem děkuji za odpověď a mnoho štěstí v chovu :)
Asi tak.
Cena je odvislá od zájmu klientely a od ochoty a možnosti prodejce, kam až s cenou zajde.
U nás má také prakticky každý na dvoře slepice, takže tady se prodat prakticky nedají. V práci je dost lidí prodává stálým zákazníkům za tři, novým za čtyři koruny. Někteří cenu dělí i podle velikosti vajec.
A jsou i tací, kteří prodávají za pět - když nechceš, neber, já je radši dám sousedovi za nějakou drobnou službičku, než prodám pod cenou.
Ti, co vozí do Brna, prodávají za šest, sedm i deset korun.
Uživatel s deaktivovaným účtem

1978milan
napsal(a):
Přes zimu prodáváme plato za 120,-
Jinak za 100,- Kč
Vejce netřídím, na platě jsou malé i velké.
Kamarádi taky tak - 100 - 120 Kč za plato. Bez třídění.

To co píšete, je ekonomicky nesmysl. Cenu vždycky tvoří náklady (přímé a nepřímé)+práce. Pokud někdo tvoří cenu na základě ochoty kupujícího zaplatit, měl by se na to vys.... a chovat slepice jenom pro svoji potřebu.
napsal(a):
To co píšete, je ekonomicky nesmysl. Cenu vždycky tvoří náklady (přímé a nepřímé)+práce. Pokud někdo tvoří cenu na základě ochoty kupujícího zaplatit, měl by se na to vys.... a chovat slepice jenom pro svoji potřebu.
Náklady + cena práce jsou, no, náklady na výrobu. Cena logicky by měla být vyšší, jinak je to prodělečné. A o kolik je cena vyšší, to určuje jednak poptávka a jednak to, kde si prodávající stanoví tu hranici, na kterou je ochoten jít.
Když mi slepice snese jedno vejce za dvě koruny padesát, nebudu je prodávat za dvě koruny padesát, ale za víc. Ale nemůžu je prodávat za třicet korun, protože to je prostě neprodám, nikdo si je nekoupí.

Kdepak poptávka, nabídka určuje poptavku. Poptávka je levná vejce, ta je schopen dodat třeba Kaufland, nikoli drobnochovatelé. Koukněte na nějakou reklamu. Většinou nabízí produkt který nikdo nepotřebuje s vysokou přidanou hodnotou. Mezi námi, v drobnochovu v dřevěných kurnicich na rohlicich a pšenici s různorodým genetickým potenciálem k užitkovosti, vejce za dvě pade neexistuje. To jenom chovatel dostane stovku za plato ale one poptávce vlastně dělá sponzora. Takže pokud někdo chce prodávat vejce, nebo cokoliv, musí svým produktům dat příběh, určit si cenu a aktivně hledat zákazníky co jsou ochotni zaplatit a ne že si teda milostivě to plato vezmou...
petraodlesa
napsal(a):
Cenu zkuste odvodit od nabídky prodejců na např. Bazoš, ve vašem okolí.
Prodávám za 4,- ale uvažuju letos zvýšit na 5,- Zkuste nasadit raději vyšší cenu, slevit můžete vždycky... množstevní sleva 🤩
Téma prodej vajec ze dvora tu není nové. Každý má jiné podmínky (v drobnochovu), jiné cíle a konkurovat cenou vajec z velkochovů prostě nejde. Já osobně chovám drůbež pro vlastní potřebu a své rodiny, takže s cenou vajec se nezabývám. Zcela výjmečně prodám nějaké násadovky za cenu, která se blíží nákladům v mém zájmovém chovu. Takže každý má možnost si zvolit ten svůj přístup k chovu a pak i třeba k prodeji přebytků....