Dobrý den.
Po snůšce zůstala kloaka slepičky krvavá a otevřená,následný den uhynula.
Nyní u další slepičky krvavá kloaka.
Chov byl založen před 2 roky, v současné době bez kohouta.
Nikdy jsme se s tímto nesetkali ,nevíme o co se jedná ani jak postupovat.
Předem děkuji za vaše rady a názory.
Barvíková
Uživatel s deaktivovaným účtem

výhřez. kanibalismus nebo obojí.
Barvikova
napsal(a):
Dobrý den.
Barvíková
pokud má kloaku kvavou již druhá slepička,jde jednoznačně o kanibalismus.pokud je ještě naživu,oddělte ji, jinak ji ostatní zabijí.je třeba vysledovat agresorku.za žádných okolností nedávejte slepicím syrové masité zbytky,jen vařené.

Barvikova
napsal(a):
Dobrý den.
Barvíková
Já bych vyřadila a začala znovu. Výhřezy se budou nejspíš opakovat.

2mazutak
napsal(a):
pokud má kloaku kvavou již druhá slepička,jde jednoznačně o kanibalismus.pokud je ještě naživu,oddělte ji, jinak ji ostatní zabijí.je třeba vysledovat agresorku.za žádných okolností nedávejte slepicím syrové masité zbytky,jen vařené.
Myslíte, že vařená strava tomu pomůže? Když kloaka vyhřezne, je prostě lákavá.
Mně se kanibalismus u slepic taky oběvil. Jednou jsem přišel do kurníku pustit slepice a jedna měla polovinu těla oklovanou a od krve (ta se trápila a zabili jsme ji). Jedné oklovaly ocasní pírka okolo kloaky do krve a té jsem to vymyl vodou, vydezinfikoval a dal ji odděleně. Potom mi oklovaly ještě jednu slepici na zádech. Té jsem to vydezinfikoval a týden byla na samotce. Teď jsou ty dvě v chlívku a až se jim zranění uzdraví tak půjdou k ostatním do hejna. Převrátil

JPrevr07
napsal(a):
Mně se kanibalismus u slepic taky oběvil. Jednou jsem přišel do kurníku pustit slepice a jedna měla polovinu těla oklovanou a od krve (ta se trápila a zabili jsme ji). Jedné oklovaly ocasní pírka okolo kloaky do krve a té jsem to vymyl vodou, vydezinfikoval a dal ji odděleně. Potom mi oklovaly ještě jednu slepici na zádech. Té jsem to vydezinfikoval a týden byla na samotce. Teď jsou ty dvě v chlívku a až se jim zranění uzdraví tak půjdou k ostatním do hejna. Převrátil
Hlavně byste měl zlikvidovat tu agresorku, protože jak jednou začala, začne znovu, až ty původní uzdravené vrátíte zpět. a obvykle je to nudou, malým prostorem, nedostatkem bílkoviny a hybridkama.

napsal(a):
Hlavně byste měl zlikvidovat tu agresorku, protože jak jednou začala, začne znovu, až ty původní uzdravené vrátíte zpět. a obvykle je to nudou, malým prostorem, nedostatkem bílkoviny a hybridkama.
A zlozvykem - jednou šikanátor, vždycky šikanátor.
JPrevr07
napsal(a):
Tiez mam podobnu skusenost ale s mladými nosnicami. Raz sme kupili asi 12 mladých nosníc zavreli sme ich do chlievika. Najskôr sme ich krmili smeskou a ked sme presli na obilie tak asi 2 sliepocky ostatné uďobali. Dokonca aj crevá mali vonku. Asi im chýbali nejaké vitamíny čo mali v tej smeske. A teraz odchovávame sami a aspoň vieme čím sú kŕmené.
Valentko
napsal(a):
Tiez mam podobnu skusenost ale s mladými nosnicami. Raz sme kupili asi 12 mladých nosníc zavreli sme ich do chlievika. Najskôr sme ich krmili smeskou a ked sme presli na obilie tak asi 2 sliepocky ostatné uďobali. Dokonca aj crevá mali vonku. Asi im chýbali nejaké vitamíny čo mali v tej smeske. A teraz odchovávame sami a aspoň vieme čím sú kŕmené.
Nevím, nevím. Slepice jsou kanibalky a vražedkyně dokážou být taky, ale aby měly i střeva venku? To zavání spíš nějakým potkanem.
PiLnÍk
napsal(a):
Nevím, nevím. Slepice jsou kanibalky a vražedkyně dokážou být taky, ale aby měly i střeva venku? To zavání spíš nějakým potkanem.
Taky jsem to viděl - slepice z velkochovu, kanibalizmus u všech, z 8 zakoupených 2 nebo 3 zůstali s visícími střevy, ostatní pak byly rozdělené po jedné, jak to šlo, než se jim poranění zhojily, ale jak se daly zase dokupy, začly znovu a tak byly zkrácené o hlavu. Prostě dobrý kauf.
A viděl jsem to samé v bledě modrém u sousedovic krůt. Tam střeva nevisela, jenom byly obrovské díry vedle kloaky a do nich nakladly mouchy vajíčka... Taky chuťovka. Z 5 krůt musel 2 zabít, ostatní dochoval rozdělené samostatně.
A mně se kanibalizmus objevil jednou taky - u jednoho odchovu pižmovek - tam si vzájemně oždibovali rostoucí peří na křídlech a ocasech. Nevypadaly hezky, ale dorostly v podstatě normálně. Ani předtím, ani potom se mi to už neobjevilo. Odchovávané byly na louce, kde krom trávy si nasbíraly slimáků, žížal, hmyzu, ale holt maso je maso a jak na to přišly a bylo to "po ruce", tak se to naučily všechny.
maxichov
napsal(a):
nedostačujícím krmením
Nedostačující krmení je jedním z možných důvodů, ale ne jediným. Další příčinou může být nuda - koncentrace zvířat na malém prostoru, jindy impulzem náhodné poranění jedné slepice a pak z toho vznikne zlozvyk, který se hejnem celkem rychle šíří (jako u těch mých pižmovek).
Prvotní příčina pak už může odeznít, zůstává zlozvyk -kanibalizmus.

U papoušků popisovali případ, kdy jeden obíral ostatním rostoucí peří a pochutnával si na té výplni - tekutině z brka..