Šikana kachny

Pižmovky
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.2.2021 20:00
Ladislav83

XXX.XXX.168.40

Dobrý den,
rád bych zde požádal o radu nebo Vaše zkušenosti. V roce 2018 jsem si sehnal pár kachen pižmovek vše bylo v pohodě kachna vše vždy hezky odvodila.
V roce 2020 jsem si chtěl rozšířit chov a sehnal jsem k nim další kachnu pižmovou perlově šedou. Byla ještě mladá. Sice se hned s kačerem dala dohromady, ale starší kačena jí hned začala prohánět. Nejhorší to bylo pokud snášela. Když měla mladé tak většinou šedou nechala pokud se jí nepřiblížila k mladým a nebo nebyla zároveň stejně u kačera. Připadalo mi to jako žárlivost a pak samozřejmě i mateřský postoj v době mladých. Když měla pak o měsíc déle i šedá mladé stará jí začala mladé žrát. Musel jsem je okamžitě oddělit a byl pokoj.
Když byli všichni pak už bez mladých na podzim, zase jsem je zkusil dát k sobě a vše bylo v pohodě. Obě spolu vycházely zase v pohodě i v jednom kachníku přes celou zimu až doteď než zase stará kachna zasedla na vejce. Jakmile opustí hnízdo a vidí ve výběhu stříbrnou kachnu hned za ní běží a začne ji opět šikanovat. Kačer je s oběma v pohodě.
Doteď jsem si myslel, že si dokážou kachny v rámci možností na sebe časem zvyknout, ale jak tak koukám, neplatí to vždy.
Musím též podotknout, že celkově ten starý pár kachen se nemusí ani s husama, které jsem si pořídil loni, kačer se automaticky pustil do housera. Po pár rvačkách jsem společné žití ukončil odděleným výběhem. I když jsem je zkusil na zimu dát dohromady, hned se do sebe pustili, což je velká škoda. Závidím chovatelům, kteří mají vše pohromadě.
Máte s tím někdo také zkušenosti?

9.2.2021 20:24
1978milan

XXX.XXX.231.235

Pižmovky jsou velice svéhlavá zvířátka.
Nám se jednou vylíhly dvoje mladé naráz a přestože předtím byly kachny spolu v pohodě, po vylíhnutí mladých začala jedna tu druhou stipat a sebrala ji kachňata.
Ve vašem případě bych asi vyměnil starší kachnu.

13.2.2021 08:07
Ladislav83

XXX.XXX.168.40

1978milan napsal(a):
Pižmovky jsou velice svéhlavá zvířátka.
Nám se jednou vylíhly dvoje mladé naráz a přestože předtím byly kachny spolu v pohodě, po vylíhnutí mladých začala jedna tu druhou stipat a sebrala ji kachňata.
Ve vašem případě bych asi vyměnil starší kachnu.

Děkuji za názor, zkusím ještě v době snášky oddělení staré kachny mimo a uvidím.

Přidejte reakci

Přidat smajlík