Otevřela jsem tyhlety inzeráty a čtu, že...
"Produkci pigmentů, a tudíž i barvu vajec ovšem principiálně řídí geny, jež zodpovídají i za některé další vnější znaky slepice, například za barvu lalůčku pod uchem. Právě podle ní lze dopředu říct, jaká vejce budou opeřenci snášet: Bílý lalůček znamená bílé skořápky, tmavě červený zase hnědé."
? Co na to vaše zkušenosti?
U nás zatím snáší jen 2 slípky, zdrobnělé australky a teda nějak mi to nesedí 😀
Uživatel s deaktivovaným účtem

barva ušnice a barva skořápky spolu nejsou v žádné genové vazbě nebo tak. ale většina plemen s bílou ušnicí opravdu snáší vejce s bílou skořápkou, je to věc původu plemene. výjimky existují, třeba forverky mají bílou ušnici a vejce s krémovou skořápkou.
araucany nemají modré ušnice a hedvábničky nenesou modrá vejce.
zdrobnělé australky by ale měly mít hnědou ušnici a pochybuji, že od nich máte bílá vejce.
napsal(a):
barva ušnice a barva skořápky spolu nejsou v žádné genové vazbě nebo tak. ale většina plemen s bílou ušnicí opravdu snáší vejce s bílou skořápkou, je to věc původu plemene. výjimky existují, třeba forverky mají bílou ušnici a vejce s krémovou skořápkou.
araucany nemají modré ušnice a hedvábničky nenesou modrá vejce.
zdrobnělé australky by ale měly mít hnědou ušnici a pochybuji, že od nich máte bílá vejce.
Mně připadá, ze ty naše zdrob.australky mají červenou (3kusy), jedna cerveno-hnedou, jedna jasně bílou. Mají kroužky, tak snad to jsou australky, jak nám chovatel říkal ☺
Vajíčka nám snáší zatím dvě s červenou ušnicí a podle mě jsou světlá dost, trochu krémově bílá, ale opravdu jen velmi lehce.

Asumba
napsal(a):
Mně připadá, ze ty naše zdrob.australky mají červenou (3kusy), jedna cerveno-hnedou, jedna jasně bílou. Mají kroužky, tak snad to jsou australky, jak nám chovatel říkal ☺
Vajíčka nám snáší zatím dvě s červenou ušnicí a podle mě jsou světlá dost, trochu krémově bílá, ale opravdu jen velmi lehce.
australky mají mít podle vzorníku červené ušnice.
50% a více procent jiné než požadované barvy je výlukovou vadou.
australky mají mít podle vzorníku vejce s hnědou skořápkou. bohužel to se na výstavách nehodnotí a je na daném chovateli, co pustí do chovu a co ne.
napsal(a):
australky mají mít podle vzorníku červené ušnice.
50% a více procent jiné než požadované barvy je výlukovou vadou.
australky mají mít podle vzorníku vejce s hnědou skořápkou. bohužel to se na výstavách nehodnotí a je na daném chovateli, co pustí do chovu a co ne.
Aha, děkuji.
Tohle dnešní je asi nejtmavší, jaké zatím bylo. Ušnice jasně červené.
Tak mi ten poznatek a vztahu ušnic-barvě vajec nesedl.

Asumba
napsal(a):
Tohle dnešní je asi nejtmavší, jaké zatím bylo. Ušnice jasně červené.
Tak mi ten poznatek a vztahu ušnic-barvě vajec nesedl.
no protože žádný vztah není, není tam žádná vazba genů nebo nějaký pleiotropní efekt jednoho genu.
je to věc původu plemene. původní evropská plemena mívají bílou ušnici a bílá vejce, prapůvodem asijská plemena mívají červenou ušnici a hnědá vejce.
ale pokud se bavíme o nestandardních australkách, možné je všechno.
napsal(a):
no protože žádný vztah není, není tam žádná vazba genů nebo nějaký pleiotropní efekt jednoho genu.
je to věc původu plemene. původní evropská plemena mívají bílou ušnici a bílá vejce, prapůvodem asijská plemena mívají červenou ušnici a hnědá vejce.
ale pokud se bavíme o nestandardních australkách, možné je všechno.
Děkuji. Už to chápu lépe.
Nestandardní... No, pan nám prodával kmen 4 slepic a kohoutem do chovu, jsou kroužkované, nasadova vejce slepic prý z Německa...ale jako začátečníkům, co jsou rádi, ze sehnali v zime cokoli jiného, ne hybrida, nám pravda kdokoli mohl prodat cokoli ☺

Asumba
napsal(a):
Děkuji. Už to chápu lépe.
Nestandardní... No, pan nám prodával kmen 4 slepic a kohoutem do chovu, jsou kroužkované, nasadova vejce slepic prý z Německa...ale jako začátečníkům, co jsou rádi, ze sehnali v zime cokoli jiného, ne hybrida, nám pravda kdokoli mohl prodat cokoli ☺
no
prostě si přečtěte vzorník, no. bílé ušnice a ušnice probělené z více než 50 % je výluková vada. vejce jiné než správné barvy výluková vada není, protože to se na výstavě nehodnotí, ale.... no. je to plemenný znak jak každý jiný, že.

Asumba
napsal(a):
Vzorník drůbeže - tím je myšlena ta kniha za cca 800kc?
Fíjo, tak to se nedivím, že těch čistých slepic po českých luzích a hájích zas tak moc nebude ;-) No nic. Chovat jinak než pro sebe stejně nebudu, tak mi to, hadam, může být už jedno.
vzorníkem se myslí třeba i použití strýčka googla
http://ksz.agrobiologie.cz/plemenadrubezeakraliku/slau.html
SLovenský vzorník Australiek:
http://szch.sk/wp-content/uploads/2016/02/Australorpka.pdf