Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.2.2021 12:50
Asumba

XXX.XXX.39.131

Prosím o radu.
Mám pár šestiměsíčních kohoutů (kříženci) navíc. (ano, coby zacatecnik jsem cekala az doopravdy...doopravdy...doopravdy pozna i slepej, kdo je kdo...).

U hejna kohouta dospělého mám. Ale mlaďoši začali prudit a pojímat -
zde mám 2 otázky:

a) o víkendu jdou pápá. Jak dlouhou zivotnost maji spermie?
(čistě teoreticky, líhnout nebudu, ale kdyby se některá rozkvokala..)

b) budu přivážet mladé kuřice, do jiného výběhu, přidat je do hejna chci až se roznesou (je to tak dobře? Vzhledem k odlisnym nutricnim pozadavkum, i dočasné izolaci, zapojení do hejna...).
Má smysl nechat k nim dočasně jednoho pubertálního kohouta "jako průvodce / ochranu/psychickou podporu/cokoli"?

Děkuji za vase rady a zkusenosti.

17.2.2021 17:10
veraboskova

XXX.XXX.0.235

a) 3 týdny
b) chybí mi tam informace, jak staré budou mladé kuřice. Osobně bych kohouta nepřidávala. Jednak by měly být v karanténě nějakou dobu. A jestli jsou hodně mladé, tak radši ať mají klid. Pak je stejnak přidáte do hejna ke kohoutovi, až budou dost staré.

17.2.2021 17:41
Erik Rosario

XXX.XXX.34.181

oplodnenost vajicok pri sliepkach, malo by to platit aj pre inu hydinu, je cca 2 tyzdne pre istotu 3 tyzdne. Cize aby ste mali istotu, ze to nie je od neziaduceho kohuta, je potrebne az po troch tyzdnoch zacat zbierat vajicka do liahne alebo pod kvocku od kedy bol odstraneny aj posledny neziaduci kohut.
Zaroven je dolezite vediet, ze od pridania zelaneho kohuta a jeho nasledneho parenia sa so sliepkami trva cca 48 h na kedy moze byt vajicko oplodnene. t.j. ak ho ste ho pridali v pondelok a videli ste ho pojimat sliepky tak vajicko utorok rano oplodnene este nebude.

vseobecne sa hovori, ze 1 kohut na cca 10 sliepok +/- podla velkosti a podla plemena, aby ste mali co najviac oplodnenych vajicok.

17.2.2021 18:10
Juraj_Kafka

XXX.XXX.54.2

Určitě k novým kuřicím kohouta nedávat. Zbytečně by je otravoval.

17.2.2021 19:29
Asumba

XXX.XXX.39.131

Moc děkuji za odpovědi.
Kurice budou mít 20 týdnů.

Laicky me napadlo, zda by jim nebyl dobrým společníkem, za předpokladu, ze by existovala pravděpodobnost, ze mladík pochopí, ze dámy jsou ještě mimina.
Karanténa je mi jasná, ale jelikož ma být chlapík stějne na pekac, dokázala bych ho ozelit, kdyby karanténa dopadla bídné.
Ale...dobra, nebudu si vymyslet.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.2.2021 19:31
Uživatel s deaktivovaným účtem

Asumba napsal(a):
Moc děkuji za odpovědi.

Laicky me napadlo, zda by jim nebyl dobrým společníkem, za předpokladu, ze by existovala pravděpodobnost, ze mladík pochopí, ze dámy jsou ještě mimina.
Karanténa je mi jasná, ale jelikož ma být chlapík stějne na pekac, dokázala bych ho ozelit, kdyby karanténa dopadla bídné.

pud je pud a jak jde o sex, známe muže, že.....nedal by slepicím pokoj, nabuzen testosteronem, ony by utíkaly, nevědouce, co po nich chce. Zbytečný stres, tahání, řev, peří všude atd. Vím, jaké to je, když dospějí mladí hedvábníci, drží pak kuřičku za chocholi, přetahují se, ona ječí jak zjednaná.....

17.2.2021 21:54
honzapm

XXX.XXX.134.34

Ehm...

17.2.2021 22:46
reznade

XXX.XXX.216.38

Asumba napsal(a):
Moc děkuji za odpovědi.

A co přikupujete do Vašeho hejna? Na podzim líhnou jen drůbežárny a ty nabízejí jen hybridy nebo se pletu?

17.2.2021 23:06
reznade

XXX.XXX.216.38

Asumba napsal(a):
Moc děkuji za odpovědi.

20 týdnů si myslím že je dost na to, abyste je po karanténě přidali brzy k hejnu, i podle chytré knihy je čas na to přidat mladé kuřice do hejna v 20 týdnech stáří.

17.2.2021 23:38
Asumba

XXX.XXX.35.209

reznade napsal(a):
A co přikupujete do Vašeho hejna? Na podzim líhnou jen drůbežárny a ty nabízejí jen hybridy nebo se pletu?

Ano, tři hybridy. Moc by se mi líbily další čistokrevné, ale už mi to doma asi neprojde. Všichni mi tu křičí po užitkovosti.

Mám
- 1ks kříženou hedvábničku.
- Zrobnělé Australky (kohout a 4 slepičky), kroužkované, chtěla jsem mít hezký čistý chov sobě pro radost, ale jak jsem tady zjistila, stejně nemám - jedná má špatnou barvu ušnic a snáší jinou barvu vajec, než by měly. Tak nevím.
+ perličky
(a pak ty puberťáky kohouty, kteří jdou teda o víkendu do polívky).

18.2.2021 00:08
reznade

XXX.XXX.216.38

Asumba napsal(a):
Ano, tři hybridy. Moc by se mi líbily další čistokrevné, ale už mi to doma asi neprojde. Všichni mi tu křičí po užitkovosti.

Mám
- 1ks kříženou hedvábničku.
- Zrobnělé Australky (kohout a 4 slepičky), kroužkované, chtěla jsem mít hezký čistý chov sobě pro radost, ale jak jsem tady zjistila, stejně nemám - jedná má špatnou barvu ušnic a snáší jinou barvu vajec, než by měly. Tak nevím.
+ perličky
(a pak ty puberťáky kohouty, kteří jdou teda o víkendu do polívky).

nakonec je z těch křížených hedvábniček jen 1 slepička nebo Vám nějakou ulovil jestřáb?
jaké hybridy jste vybrala?
snad se Vám ve vaší drůbežárně nestane jako mě, že nebudou mít to co si zamluvíte,
v tomto mě pěkně zklamalo a naštvalo Prace, které dělá rozvozi v okolních obcích,
zas kdyby tomu tak nebylo možná bych vůbec nezačala řešit a studovat čistá plemena a teď bych neměla roční sasexku, která je nyní mojí nejlepší nosnicí, a kvočnu...

18.2.2021 00:20
Asumba

XXX.XXX.35.209

reznade napsal(a):
nakonec je z těch křížených hedvábniček jen 1 slepička nebo Vám nějakou ulovil jestřáb?
jaké hybridy jste vybrala?
snad se Vám ve vaší drůbežárně nestane jako mě, že nebudou mít to co si zamluvíte,
v tomto mě pěkně zklamalo a naštvalo Prace, které dělá rozvozi v okolních obcích,
zas kdyby tomu tak nebylo možná bych vůbec nezačala řešit a studovat čistá plemena a teď bych neměla roční sasexku, která je nyní mojí nejlepší nosnicí, a kvočnu...

Ano, z 6 kuřat byla nakonec jen jediná slepička, skutrečne jsme čekali, až to bude uplně jasné. Jestřáb úřadoval, ale galantně na jednom z těch kohoutků...

Domlouvala jsem se v Červeném hrádku, pan Dráb, tak snad ok, uvidíme.
Když nebudou...nebudou a pak to bude znamení vydat se jinudy :-)

Muž chtěl Green shell, takže dominant Green shell. I kdýž, kdýž se nad tím zamyslím, asi mi můžou podstrčit něco jinýho a prd poznám, v tomto případě...

18.2.2021 17:09
reznade

XXX.XXX.216.38

Asumba napsal(a):
Ano, z 6 kuřat byla nakonec jen jediná slepička, skutrečne jsme čekali, až to bude uplně jasné. Jestřáb úřadoval, ale galantně na jednom z těch kohoutků...

Muž chtěl Green shell, takže dominant Green shell. I kdýž, kdýž se nad tím zamyslím, asi mi můžou podstrčit něco jinýho a prd poznám, v tomto případě...

Nevím jestli Green shall je vyšlechtěno na určité zbarvení, když u nich jde hlavně o zelená vajíčka, ale naše barevně připomíná Ćeskou zlatou kropenku. Je to naše nejhezčí a nejoblíbenější slepička,ikdyž Sasexka která dá 7 vajíček v řadě už jí v oblibě konkuruje, pro mě je Grenn Shall nejlepší hybrid. My jsme se k ní dostali jak slepí k houslím. Dojeli jsme do vedlejší vesnice k rozvozu od Prace a z objednaných kuřic měli jen Leghornky. Sasexy a kropenaté ten den vůbec nevezli, ikdyž jsem si je telefonicky domluvila. Hnědé ani černé jsem nechtěla a tu jsem mezi černými zahlédla 1 zajímavou slepičku, jak zlatou kropenku, tak jsme ji přibrali, ikdyž jsem pánovi ani nerozuměla co to je, jen že by měla mít zelená vajíčka. Zvláštní ale je že se jim v rozvozu objevila kuřice, kterou vůbec podle letáčků s rozvozem ani internetových stránek nenabízí.
Je zvláštní že jste si je vybrali, když tu nedávno někdo řešil že dávají malé vajíčka
a uvádí se u nich mnohem menší snáška než u ostatních hybridů, mě ale teď z hybridů nese nejlíp. 4-5 vajíček v řadě pro mě není málo, když jí tak vyjde 5-6 vajíček za týden. A ty malé vajíčka má jen ze začátku jeden až dva měsíce, pak se vyrovná ostatním. Pod kvočnu chci dávat právě vejce od ní a Sasexky, třeba bude po ní další pěkná kuřice podobného zbarvení a třeba si udrží i zelenou barvu vajec.

18.2.2021 18:25
1978milan

XXX.XXX.231.235

reznade napsal(a):
Nevím jestli Green shall je vyšlechtěno na určité zbarvení, když u nich jde hlavně o zelená vajíčka, ale naše barevně připomíná Ćeskou zlatou kropenku. Je to naše nejhezčí a nejoblíbenější slepička,ikdyž Sasexka která dá 7 vajíček v řadě už jí v oblibě konkuruje, pro mě je Grenn Shall nejlepší hybrid. My jsme se k ní dostali jak slepí k houslím. Dojeli jsme do vedlejší vesnice k rozvozu od Prace a z objednaných kuřic měli jen Leghornky. Sasexy a kropenaté ten den vůbec nevezli, ikdyž jsem si je telefonicky domluvila. Hnědé ani černé jsem nechtěla a tu jsem mezi černými zahlédla 1 zajímavou slepičku, jak zlatou kropenku, tak jsme ji přibrali, ikdyž jsem pánovi ani nerozuměla co to je, jen že by měla mít zelená vajíčka. Zvláštní ale je že se jim v rozvozu objevila kuřice, kterou vůbec podle letáčků s rozvozem ani internetových stránek nenabízí.
Je zvláštní že jste si je vybrali, když tu nedávno někdo řešil že dávají malé vajíčka
a uvádí se u nich mnohem menší snáška než u ostatních hybridů, mě ale teď z hybridů nese nejlíp. 4-5 vajíček v řadě pro mě není málo, když jí tak vyjde 5-6 vajíček za týden. A ty malé vajíčka má jen ze začátku jeden až dva měsíce, pak se vyrovná ostatním. Pod kvočnu chci dávat právě vejce od ní a Sasexky, třeba bude po ní další pěkná kuřice podobného zbarvení a třeba si udrží i zelenou barvu vajec.

O těch Green shellech jsem psal já.
Souhlasím s vámi, že jsou to moc hezké slepice. Naše jsou jako rodobarve a stříbrné vlašky.
Ale ta snáška je fakt katastrofální.
Nevím vůbec proč. Přepeřené jsou dávno a mám od 8 slepic když hodně tak 4 vajíčka za 3 dny.
Přitom ostatní dominanty nesou jako blázen celou zimu.
Kuřice si odchovávám sám. Nakupuju jednodenní slepičky přímo v líhni Studenec (Dominant cz. cz).
Nevím kde je chyba, ale už je nechci.
Jinak zelená barva skořápky je tuším dominantní, takže kuřata po té vaší slípce by měly snášet zelená vejce.

Na stránkách Dominant se uvádí, že zelená vejce snáší zhruba 80% slepic.
Naše jedna greenshell snáší krémové.

18.2.2021 19:53
reznade

XXX.XXX.216.38

1978milan napsal(a):
O těch Green shellech jsem psal já.
Souhlasím s vámi, že jsou to moc hezké slepice. Naše jsou jako rodobarve a stříbrné vlašky.
Ale ta snáška je fakt katastrofální.
Nevím vůbec proč. Přepeřené jsou dávno a mám od 8 slepic když hodně tak 4 vajíčka za 3 dny.
Přitom ostatní dominanty nesou jako blázen celou zimu.
Kuřice si odchovávám sám. Nakupuju jednodenní slepičky přímo v líhni Studenec (Dominant cz. cz).
Nevím kde je chyba, ale už je nechci.
Jinak zelená barva skořápky je tuším dominantní, takže kuřata po té vaší slípce by měly snášet zelená vejce.

Na stránkách Dominant se uvádí, že zelená vejce snáší zhruba 80% slepic.
Naše jedna greenshell snáší krémové.

Nezatepleno, nepřisvicuji a ta jedna slepička dala 6 vajíček za týden i v těch mrazech.
Mám jen jednu tak dobře poznám jak je dobrá nosnice, když jediná dává zelená vejce. Nevím čím to je, že ty Vaše tak málo nesou. Stále máte od nich malá vajíčka?

18.2.2021 20:13
1978milan

XXX.XXX.231.235

Vajíčka jsou pořád malá.
Na fotce jsou vejce pro porovnání.
1. Greenshell
2.dominant leghorn
3 čistokrevná vlaška koroptví
4. Hnědý nebo černý dominant
Vše líhnuto duben 2020,
Jenom ta vlaška je 2019

18.2.2021 22:17
reznade

XXX.XXX.216.38

1978milan napsal(a):
Vajíčka jsou pořád malá.
Na fotce jsou vejce pro porovnání.
1. Greenshell
2.dominant leghorn
3 čistokrevná vlaška koroptví
4. Hnědý nebo černý dominant
Vše líhnuto duben 2020,
Jenom ta vlaška je 2019

U mé Greenshell se zvětšily vajíčka až začala snášet častěj, tak 4 vajíčka v řadě, tak 14 dní zpět.

23.2.2021 21:33
petraodlesa

XXX.XXX.38.236

Když vám tak doma touží po vejcích, za mně hlasuji pro vlašky 👍 mám jednu dvouletou, 🥳s hybridami soutěží, která jich snese více, a to i v mrazech minulého týdne 👍

23.2.2021 21:54
reznade

XXX.XXX.216.38

Asumba napsal(a):

Tak jak vypadají vaše Greenshall? Líbí se? Jak dlouho jste se je tedy rozhodla nechat zvlášť?
Ještě by se Vám možná mohly líbit Bielefeldky, taky zajímavé otužilé plemeno, kde už u jednodenních kuřat poznáte co to je, nebo velsumka velká.

Přidejte reakci

Přidat smajlík