Pro nečekaný úspěch (43 kuřat z 50 nasazených vajec) vkládám povídání o průběhu letošní inkubace a líhnutí v Cleo 5, poloautomat.
Nejprve bych chtěla poděkovat všem, kdo zde jsou ochotní se podělit o své zkušenosti. Níže popsané jsem získala jen a pouze zde na diskuzi iFauna. 🏵️
Vloni jsem si z nedočkavosti na kvočnu koupila rumunskou líheň Cleo 5 poloautomat. Levnou, myslím, že nejlepší z těch levných.
(Po špatné zkušenosti s líhní čínské provenience od fa Líhně- inkubátory, "líheň nové generace" ...té jsem se se ztrátou zbavila)
Naštěstí jsem koupila jen jednoduchou, NE patrovou Cleo 5 (s tou nejsou dobré zkušenosti, jak se zde dočítáme).
Během loňského jara jsem zkušebně třikrát líhnula, úspěšnost cca 60%. Čili nic moc. Celou zimu jsem se pídila po informacích, jak dosáhnout vyššího procenta úspěšnosti. (Škoda každého oplozeného vejce, žejo.)
Načetla jsem tu mnohé a zjistila toto:
1. takřka každá Cleo 5 na displeji ukazuje jinou teplotu než jaká ve skutečnosti je na vejcích. (To přiznává i prodejce. Reklamace je v případě této závady zbytečná, je jen třeba s tímto faktem počítat.) Co s tím?
Teplotu jsem zpočátku- před naložením vajec i pár dnů po naložení- přeměřovala obyčejným lékárenským teploměrem, rtuťovým, po babičce. Ležel ve spáře na vejcích. Hodnoty jsem si zapisovala, málokdy vyšly na desetinu stejně ve stejném místě během hodiny poměřování...Teplota bývala jiná uprostřed, vlevo, vpravo, lišily se o desetiny stupně. Uprostřed bývala nejnižší. Prostě lahůdka pro akurátní😉 která jednoho dohání ke stavu nepříčetnosti... teď už mě to nerozhodí. Buďte v klidu.
Během celé inkubace se stávalo zcela běžně, že se teplota na displeji vychylovala směrem nahoru či dolů, i o půl stupně. Prostě kolísala. Proč? Nevím...Po pár minutách, přesně nevím, se to srovnalo. Prostě to tak dělá. Z rozmařilosti? Nebo poťouchlosti? Che, už to mám v paži 🤔 Kolísáním teploty v místnosti to nebylo:
teplota v místnosti byla přes den 22, v noci 20 stupňů. V rohu jídelny, kam slunce nesvítí. (Tato líheň se vážně nehodí do teplot pod 20 stupňů. Její tepelně izolační vlastnosti nejsou dokonalé. Pro lepší udržení teploty uvnitř líhně jsem ji vložila do větší krabice a zkosené okraje vyplnila drtí. Větrání bylo takto zachováno. Někdo ji podkládá polystyrenem. Zvláště když se líhne začátkem února 🙃 se to hodí.)
2. Druhý vážný problém: těsně pod ventilátorem je teplota stabilně nižší a vejce se prouděním vzduchu více vysušují. A díky tomuto konstrukčnímu problému v tomto místě líhně byla vejce v době líhnutí sice naklovaná, ale: vnitřní blána se působením suchého vzduchu přichytila na kuře, v podstatě ho mumifikovala a znemožnila klubání... 🙈toho jsem se letos chtěla vyvarovat. I proto jsem z poloautomatické líhně udělala mechanickou: vejce jsem hned první den položila na černou mřížku "dolíhně" , "kolébku" jsem odstranila úplně. A teď to hlavní: pod ventilátor do nejvíce vysušovaného prostoru jsem položila víčko z větší krabičky od krému (cca 12 cm v průměru). V okolním prostoru vznikly tři kruhové řady vajec. Obracela jsem je ručně dvakrát denně. Není to nic časově náročného, max. tři minuty...navíc zvláštní pocit, napodobující kvočnu. Ta obrací "přes špičku"😉
Vejce byla tužkou označena: křížkem a na protilehlém místě kolečkem, pro kontrolu otáčení.
Pokaždé při obrácení jsem vejce z vnitřního kruhu předávala ke kraji a krajní doprostřed. Kdosi to zde radil. Tak jsem to zkusila. Nevím, jestli to má nějaký význam. Možná někdo vysvětlí.
3. Teplota a vlhkost: první týden jsem zkusila jinou radu, místo návodem doporučované teploty 37,7, zpočátku teplotu vyšší - 38,2. Myslím, že to má logiku. Zárodek potřebuje více tepla k svému vývoji. (Ale to je jen moje laická hypotéza.Slepice první tři dny také sedí a nejde se nažrat a vyprázdnit, proč asi?)
Druhý týden sníženo na 38, pak 37,8. Od 18.dne 37,4(6). (Zárodek si už vytváří teplotu, proto i kvočna častěji nad vejci jen postává a chladí je. Nebo spíše jí samu vejce do břicha pálí...)
Vlhkost: zkusila jsem v praxi něčí radu, dát první tři dny vyšší, prý " ať si vejce "natáhnou" vlhkost." Pak Honzapm v diskuzi o "utopeném vejci v líhni" radil pravý opak, vodu lít až třetí den (uf,🙈to mi zatrnulo, když jsem udělala pravý opak)... Nižší vlhkost u hrabavé drůbeže je kvůli lepšímu odpaření bílku ve vejci -aby vzduchová bublina ve vejci na konci líhnutí byla velikosti třetiny objemu .. (prosvěcovala jsem 18.den, měla jsem spíše čtvrtinový objem. Stačilo jim to)...takže co s tím? Nejspíš bude nejlepší držet se návodu, lít od začátku vodu do vnitřního kanálku. Dolévá se skoro každý den, teplou vodou.
Poslední tři dny i do vnějšího. (Podstatná je plocha, ne hloubka vody.) Vlhkost se musí zvýšit o 20%. Změna osmotického tlaku pomůže kuřeti v klubání.
Poslední tři dny, ještě než se ukázalo první naklovnutí, jsem vejce třikrát denně rosila, převařenou vodou s octem (na litr vody jednu polévkovou lžíci 8% lihového octu v rozprašovači) pro mírné změknutí skořápky. (ocet rozpouští vápník) Rosení jsem zkusila i na "opožděná" vejce, s tím, že jsem dírku se zobáčkem zakryla prstem, aby voda nevnikla ke kuřeti. (Ale už bez octa.) Vždy jenom jemně: voda nesmí po vejci stékat po kapkách.
Když jsem pak po 24 hodinách od začátku klubání vybírala oschlá kuřata, s odklopením víka utíká vlhkost. Z toho jsem měla obavy Proto nevylíhlá vejce jsem znovu jemně postříkala čistou vodou.
4. mřížka dolíhně má větší otvory, stává se, že kuře v něm si uvězní nohu. Dala jsem pod vejce síť proti komárům.
Tolik k úspěšnému líhnutí v Cleo 5.
Děkuji za zpětnou vazbu.🌺
Cleo 5 je "Brinsea chudých". Také ji mám a je to bomba. Pokud zvládnete štelování teploty a vychytáte vlhkost tak líhne průměrně 60 % s přehledem. Pro moje domácí potřeby je to to, co chci za přijatelnou cenu (i když výrobní náklady musí být tak pětinové k výsledné ceně).
Je to zkrátka Rumun, něco jako kdysi Oltcit. Účel plní v rámci možností.
petr008
napsal(a):
Cleo 5 je "Brinsea chudých". Také ji mám a je to bomba. Pokud zvládnete štelování teploty a vychytáte vlhkost tak líhne průměrně 60 % s přehledem. Pro moje domácí potřeby je to to, co chci za přijatelnou cenu (i když výrobní náklady musí být tak pětinové k výsledné ceně).
Je to zkrátka Rumun, něco jako kdysi Oltcit. Účel plní v rámci možností.
V Rumunsku jsem byla před pár lety...v našich zastaralých myslích se Rumunsko spojuje s Romy. Ale to je omyl. Romania je odvozeno od slova Řím... Transylvánie byla nejvýchodnější výspa Římské říše. Původní Dáciové se smísili s římskými vojáky. Romů v našem podání tam vidíte málo.
Rumunsko je krásné, lidé pohostinní. Živí je zemědělství. A jimi vyráběná líheň je plně funkční, i když má své mouchy.
Rumuni je nedělají na kšeft, jako Čína.
Cleo 5 je opravdu líheň chudých. (Někteří mají chudobu jako životní styl. Třeba já. Veselá chudoba 👍je osvobozující.)
petr008
napsal(a):
Tak bych to chtěl mít taky, že bych si to zvolil jako životní styl. To by se to zvesela chudobilo...
Ono na tom něco bude. Chudoba je osvobozující, dává Vám možnost těšit se z mála. Mít sen, šetřit a pak si ho splnit ...
... na všechno ostatní je tady Kretid card ... (abych parafrázoval reklamu).
Je složité přesvědčit sebe sama, že je to ten správný životní styl, když všechno kolem nás řve něco jiného ...
P.S. ale to jsem se od zkušeností s líhní sakra daleko odchýlil. I když možná až tak ne, ten náš koníček je pro většinu "běžných" lidí málo pochopitelný a už vůbec ne uspokojující ..
Až se Vám stane, že zůstanete bez peněz s dluhy a všichni od vás dají ruce pryč a ještě se s uspokojením dívají jak jste ve srabu - až toto zažijete, tak mi povídejte pohádky o chudobě.
Nic proti vám, ale ti co píší nesmysly o "osvobozující chudobě" buď lžou nebo skutečnou chudobu nikdy nezažili, ani nezažili, aby jim hrozila. Možná by to potřebovali, aby se vysvobodili od růžových bludů.
petr008
napsal(a):
Až se Vám stane, že zůstanete bez peněz s dluhy a všichni od vás dají ruce pryč a ještě se s uspokojením dívají jak jste ve srabu - až toto zažijete, tak mi povídejte pohádky o chudobě.
Nic proti vám, ale ti co píší nesmysly o "osvobozující chudobě" buď lžou nebo skutečnou chudobu nikdy nezažili, ani nezažili, aby jim hrozila. Možná by to potřebovali, aby se vysvobodili od růžových bludů.
Pustil jsem se na nejistou půdu.
Jako asi ve všem, chce to najít tu svou cestu ... nějakou zlatou střední. Reagoval jsem ovšem na předešlé příspěvky. Cleo 5... Brinsea pro chudé.
Čili Brinsea je spolehlivá líheň, ovšem ve vyšší cenové relaci. Cleo 5 není ten mercedes mezi líhněmi, ale za předpokladu vysoké osobní investice, to může být "relativně" spolehlivá alternativa pro ty, kteří musí (ty peníze) počítat. Je pak spíše filozofickou otázkou, je-li spokojenější ten, kdo líhne v "mercedesu" anebo v "Dacii".
A na základě osobních zkušeností (mám přes padesát) nabývám pocitu, že možná ta "Dacia" je pro mně více uspokojující, ale nemohu se zbavit dojmu, že okolí ocení spíše "mercedes".
P.S. osobně jsem se celý život snažil dluhy nedělat (a to jde taky hodně proti proudu) a jedinou půjčku, kterou jsem si vzal byl na barák a hodně jsem si oddechl, když jsem zůstal bez dluhů. Nemám bazén (a jiné atributy bohastství), hodně lidí by se na ten barák dívalo přes prsty, já jsem spokojen (obvykle), pokud se nezačnu srovnávat, jak bydlí (ti zadlužení).
Ale to všechno v kontextu našeho koníčku. ... který je ovšem ve společnosti spíše "off line".
petr008
napsal(a):
Zaměňujete chudobu se skromností. Na chudobě neshledávám nic pozitivního. Skromnost je to co osvobodí. Chudoba často zotročuje stejně jako bohatství.
Ano, to je dobrá úvaha ... možná jste uhodil hřebíček po hlavičce.
Jenom si myslím, že to všechno je nakonec stejně v hlavě ... i to vnímání chudoby ... či bohatství. Skromnost bude klíčem ... ale skromnost je dnes skoro sprosté slovo ... nebo ne?
Komunistické područí přes půl světa nezplodila chudoba, ale právě lidská neskromnost, nenasytnost a ono sviňské jednání s chudými. Bohužel to v sobě máme zakódované všichni. Je to o tom, jak tyto pudy dokážeme nebo nedokážeme, každý jeden v sobě ovládat. Mám pocit, že dějiny jsou v tomto směru od Kaina po současnost stále stejný koloběh. Ábel byl skromný pokud vím...
Štefan1
napsal(a):
Ano, to je dobrá úvaha ... možná jste uhodil hřebíček po hlavičce.
Jenom si myslím, že to všechno je nakonec stejně v hlavě ... i to vnímání chudoby ... či bohatství. Skromnost bude klíčem ... ale skromnost je dnes skoro sprosté slovo ... nebo ne?
Skromnost bude brzo nutností. Koróna se postará...🙈
Veselou chudobou nemyslím nešťastnou chudobu. Skromnost ve věcech a bohatství ve vztazích. Nejdůležitější věci si za peníze nekoupíte.
( To mi připomíná: "Že se nedá za peníze koupit štěstí?...A co pes?")
( Ale pes rovná se úžasný vztah. Zase nehmotná radost 🥰)
petr008
napsal(a):
Podle vás bych měl být šťastný, když mi sudičky nedaly na výběr, tak to mám jednodušší, ne?
Vymlouvat se na sudičky? Každý svého života strůjcem... pochopila jsem to až dost pozdě. Vymlouvat se na cokoliv je cesta, jak svůj život totálně po.akat.
Daniela Kolářová měla krásnou rolí učitelky, která nemá žádnou autoritu...(nakonec ji nahradil náš známý proutník, falešný voják Igor - Hnízdo, bum do tabule). Neměla na výběr? Měla...Přijala svoji neschopnost učit, překonala konvence a s úsměvem (duševně chorého) odešla ze třídy. I toto je východisko. Lepší, než dostat infarkt.
Někdo je pes, jiný je vlk. Pes má stále plnou misku, ale na krku provaz.
Vlk je skoro pořád hladový, ale svobodný. Je na každém, co si vybere.
(Petro od lesa, to už stačí, ne? Původně jsi chtěla se podělit o zkušenosti s líhní, a teď tu filozofuješ? No jo. Prostě ty už jiná nebudeš....no, polovičku textu jsem raději vymazala, aspoň že tak)
petr008
napsal(a):
Hezké, ale zapomněla jste na ty vlky, co se mají celý život ve vatě, protože vychcaně zjistili, že se můžou, když se jim zachce, pravidelně nacpávat z cizího a nic se jim nestane, protože jsou státem chráněni .
Vlci státem krmení mě nechávají v klidu. Závist žere toho, kdo závidí. Mě nežere. Štěstí je pro mně laskavý člověk vedke mně a vyklubaná kuřátka v bedně 😉
Je prima, že vás nechávají v klidu, já jsem ale nemyslel zvířata, jen jsem použil vaši parafrázi. Jinak to není o závisti, ale o tom, že pokud těch ovcí, které vlci nechávají v klidu je jen pár, na stádu se to výrazně neprojeví. Ale vlkům jde o to, aby takových příliš nepřemýšlejících oveček bylo pokud možno co nejvíc.
Někdo dává do inkubátoru kolébky, jiný na podlahu bambusové tyčky, když chtějí mít v líhni více vajec, než se vleze do kolíbek. Mi se osvědčily kroužky z rolky po WC papíru... při líhnutí kuřátka nehrají hokej s nevylíhlými sourozenci 😂
Zuzkaa
napsal(a):
Petro, pošlete také foto vašich malých vlaščátek, ať se oko potěší. Díky
Pošlu. Koupila jsem k nim ještě dvě černé hedvábničky, ať není mýlka.
Tak jsme si pořídili ještě jednu Cleo 5, je to přesně, jak se tu psalo na jiných diskuzních fórech. Nová líheň ukazuje o půl stupně více na displeji, než je dole na vejcích. A ta moje první favoritka to má přesně naopak... půl stupně méně než na vejcích. To mi rozum nebere...ale už to neřeším. Líhnout se líhne, tak co.
Perfektní článek, děkuji. Zrovna jsem sundala z police tuto líheň, pouštím ji a přemýšlím, jak líhnutí vylepšit. Zkusím také bez kolébky s těmi papírovými kroužky.
Prosím napište ještě jak regulujete teplotu, resp. o kolik otáčíte šroubek, aby se zvýšila nebo snížila. Mně se to nedaří vychytat.
A souhlasím s Vašimi názory na dobrovolnou skromnost.
Myslím, že pokud člověk není nemocný nebo jinak nemohoucí, má na výběr.
Jestli chcete zítra dát vejce do líhně, tak už je na noc dejte do bytu.
Já poprvé také hrozně vyšilovala, měřila uprostřed, vlevo, vpravo, vzadu, vepředu... psala na papírek výsledky. Už to kašlu. Měřím jen na jednom místě, podle toho nastavím teplotu. První dny můžete mít i tepleji,😉 zárodkům vyšší teplota vyhovuje. Dávala jsem první týden 38,2, pak 37,9, nakonec 37,6... hlavně aby to mělo sestupnou tendenci. S vývojem začínají mít svoji teplotu, i vydávají teplo.
Ono jinak se ta líheň chová, když nastavujete teplotu před naložením vajec, po naložení to zase musíte trošku seřídit. Já to kontroluju průběžně po celou dobu inkubace. Jednou denně, při ručním obrácení, předtím změřím. Obracím ráno a večer.
Někdy se líheň zblázní a na pár hodin se teplota změní. I o půl stupně... Buďte v klidu. Jak tu někde psala Bodlinka, vejce zase tak rychle na změnu teploty nereaguje.
Děkuji za rady. Vejce samozřejmě před naložením líhně temperuji, už jsem pár kuřat vylíhla. Ale v této líhni jsem teplotu vůbec neměnila a tak mě zlákalo podle vašeho příspěvku vylíhnout kuřat víc.
Navíc moje sestra je slepičí veterinářka a ta mi také loni říkala, že bych mohla líhnout víc a líp a koupit si dražší automatickou atd. viz diskuze výše.
Zítra je tam dám, našla jsem pár rourek od WC papíru, to je také geniální nápad.
A dál se uvidí, budu se řídit Vašim návodem.
Je to hra a zábava pro ty, co jim stačí prosté radosti. Také viz výše.
A díky tomu všemu mě dnešní doba nežere jako ty, kterým jejich radosti vzala.
pidibubák
napsal(a):
Děkuji za rady. Vejce samozřejmě před naložením líhně temperuji, už jsem pár kuřat vylíhla. Ale v této líhni jsem teplotu vůbec neměnila a tak mě zlákalo podle vašeho příspěvku vylíhnout kuřat víc.
Navíc moje sestra je slepičí veterinářka a ta mi také loni říkala, že bych mohla líhnout víc a líp a koupit si dražší automatickou atd. viz diskuze výše.
Zítra je tam dám, našla jsem pár rourek od WC papíru, to je také geniální nápad.
A dál se uvidí, budu se řídit Vašim návodem.
Je to hra a zábava pro ty, co jim stačí prosté radosti. Také viz výše.
A díky tomu všemu mě dnešní doba nežere jako ty, kterým jejich radosti vzala.
Ty WC roličky jsou fajn na větší vejce, mám v nich pár araukaních a lítají v tom.
Moc nízké také nejsou ok - výška tak aby dělaly vejci kalíšek.
Myslím, že lepší jsou ty bambusové tyčky, staví vejce do řady a i při líhnutí je to cajk. Jen to nechávám jako dobrý nápad pro příště.
Líheň jsem pustila, vajec se mi vešlo 42, ale většinou jsou to maransky. Do rourek od toaleťáku akorát, do prostředka jsem taky dala spodek krabičky s kamenem.
Za tři týdny budeme vidět, prosvítit maransková vejce nedokážu, leda hodně pozdě.
Je to letos první líhnutí, ale po stejných rodičích jako loni, měla jsem oplozenost skoro 100%, pod kvočnou se líhlo 9 z 10 vajec, ale v líhni cca 60%.
pidibubák
napsal(a):
Líheň jsem pustila, vajec se mi vešlo 42, ale většinou jsou to maransky. Do rourek od toaleťáku akorát, do prostředka jsem taky dala spodek krabičky s kamenem.
Za tři týdny budeme vidět, prosvítit maransková vejce nedokážu, leda hodně pozdě.
Je to letos první líhnutí, ale po stejných rodičích jako loni, měla jsem oplozenost skoro 100%, pod kvočnou se líhlo 9 z 10 vajec, ale v líhni cca 60%.
Já mám letos maransky poprvé. Chovatelka mi řekla, že u nich neuvidím krevní vlásečnice, prý jen vzduchovou bublinu a zbytek tmavé. Tak jsem zvědavá, za týden by měly vyskákat.
Takže vyskakují...a to jsem si ráno řekla, že nic nebude 🙈 zatím pět kusů 🥰
Ale ty nervy...
Koupila jsem si druhou Cleo 5 5DT analogovou, cena včetně DPH 1921,04
od firmy Rystol z Chuchelné. Na dobírku.
Měla jsem z toho šok: nejen že na displeji není žádný ukazatel vlhkosti, jenom teplota. Což by ani tak nevadilo, lila jsem vodu do vnitřního kanálku. Teplota na displeji jasně jiná, to už mě nechávalo v klidu. Řídila jsem se teplotou u vajec. Takže jsem poměřovala lékárenským teploměrem na dně, kde ležela vejce.
Ale co bylo nejhorší: Teplota (poslední týden inkubace) lítala jako blázen, od 36,3 do 38,2... 😭Prostě kolísání jak blázen.
Rozdíl oproti údaji na displeji byl od 0,2 do 1 stupně. No na infarkt.
Firmu jsem dvakrát kontaktovala, zatím bez úspěchu. Budu to ještě zkoušet.
No, kdyby nic, zůstane jako dolíheň. To snad vadit nebude, nebo ano?
Prostě už mám v merku RCom King Suro🙃😉
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den,
Chci se s vámi podělit o svou zkušenost s líhní cleo 5 na líhnutí husích vajec.
Letos jsem líhnula úplně poprvé a měla jsem z toho trochu strach. Všude jsem slyšela, že líhnutí hus je vyšší dívčí a různé historky o nezatahnutých pupcích atd. Ale husám se zezačatku moc sedět nechtělo, tak jsem to zkusila.
Naložila jsem 21 vajec, 3 byly čisté, dvě jsem vyřadila v průběhu inkubace (jedno kruh smrti 10.den a jedno šlo 25.den protože mi přišlo trochu smrduty). Zbylých 16 jsem 26.den rozdělila mezi líheň a husu, která si nadvakrat rozmyslela, že teda asi sedět opravdu chce (poprvé opustila hnizdo po dvou dnech). Dneska se v líhni úplně bez problémů vyklubal 8 housat z 8 vajec, pod husou již včera 6 z 8. Takže nakonec 14 z 18 oplozených. Za mě naprostá spokojenost.
Líheň byla nastavená celou doby na 37.6°C a vlhkost 55-65% (vnější kanálek). Ode dne 28 jsem zvýšila vlhkost na 80-90%. Nestačilo zaplnit celé dno vodou, ještě jsem na dno položila mokrý hadřík a rosila jsem vejce vodou několikrát za den. V průběhu inkubace nám neplánovaně dvakrát vypadl proud (na 3.5 a pak na 8 hodin). Při druhém výpadku klesla teplota v líhni až na 23°C 😬
Líhnutí pro mě byl zážitek, viděla jsem to poprvé. Den 28 začaly vejce pípat, 29 ráno byly první naklovlé a 29.den večer vyskocily první dvě housata a 30.den do poledne postupně vylezlo všech zbylých 6. Úplně samotní, bez jakékoliv pomoci. Bez jakýchkoliv problémů s břichy, nohami ani ničím jiným. Za mě líheň 👍
Jediné, co mě překvapilo, že husa prcky vyseděla o den dřív než co zvládli sami v dolíhni (měla je až od 26.dne). Ale to možná protože s nimi celou dobu líhnutí mluvila 🤔. Na druhou stranu jich má jen 6 z 8. Nakonec jsme pod ní nasypali všechny, ať se stará ona, je velká, vypadá to, že se vejdou.
petraodlesa
napsal(a):
Ivus🌸 děkuji za příspěvek. Právě se také pokouším v Cleo 5 o inkubaci kachny indického běžce... poprvé a s obavami. Dostala jsem vejce od kolegy z práce zdarma, na vyzkoušení. Jemu se v domácí líhni dařilo jen tak 20%. Tak jsem také zvědavá, co bude.
Zdravím jak tady čtu tak jsi myslím že máte dobrou zkušenost s líhni Cleo 5 můžu poprosit o radu jak zvýšit vlhkost nedostanu se na potřebnou hodnotu ani když naplníme oba dva kanálky mám na displeji max 43%
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na housata jsem měla plné celé dno 😬 + na mřížce vedle vajec položený mokrý hadr a ještě jsem vejce rosila. Jednalo jenom o 3 dny, tak se ta vlhkost dala udržovat, moc jsem to neotvírala, jenom dolít vodu a znovu namočit hadr. Vždycky kdyz jsem otevřela, tak jsem vejce porosila.
Na kuřátka jsem nechala jen ty kanálky a vyklubali se taky všichni co ve vejcich byli.
Zdenanek86
napsal(a):
Zdravím jak tady čtu tak jsi myslím že máte dobrou zkušenost s líhni Cleo 5 můžu poprosit o radu jak zvýšit vlhkost nedostanu se na potřebnou hodnotu ani když naplníme oba dva kanálky mám na displeji max 43%
Tak to bude spíše problém s čidlem. Vlhkoměr může být porouchaný... když naplníte oba kanálky, mělo by to ukazovat 70-80% určitě ne méně.
Pokud nemáte náhradní vlhkoměr, tak zkuste místo sledování údaje na displeji hlídat množství vody ve vnitřním kanálku. Dolévejte každý den velkou štamprličku teplé vody. A 18.den nalijte i do vnější, může i "přetékat"...
petraodlesa
napsal(a):
Tak to bude spíše problém s čidlem. Vlhkoměr může být porouchaný... když naplníte oba kanálky, mělo by to ukazovat 70-80% určitě ne méně.
Pokud nemáte náhradní vlhkoměr, tak zkuste místo sledování údaje na displeji hlídat množství vody ve vnitřním kanálku. Dolévejte každý den velkou štamprličku teplé vody. A 18.den nalijte i do vnější, může i "přetékat"...
Zítra koupím aspoň v teraristický vlhkoměr a budu měřit ,zkoušel jsem podle Vás teplotu v líhni dvěma teploměry a je to vážně pro silné povahy dokonce mě i manželka po 5 hodinách nazvala bláznem
Zdenanek86
napsal(a):
Zítra koupím aspoň v teraristický vlhkoměr a budu měřit ,zkoušel jsem podle Vás teplotu v líhni dvěma teploměry a je to vážně pro silné povahy dokonce mě i manželka po 5 hodinách nazvala bláznem
Vítejte v klubu 😂😂😂
No vážně. Ono je to zpočátku na mrtvici, než získáte zkušenost s touto líhní a začněte jí důvěřovat. Já už standartně vykrývám střed plata krabičkou od krému, velkou, ať nemusím stěhovat vejce ze středu ke kraji... Je třeba se smířit s tím, že líhnutí v levné líhni není 100%, ale 70% je také dobrý výsledek.
Mám teď v líhni indické běžce, poprvé líhnutí vodní drůbeže. Tak počítám, že to bude slabé. Už pokukuju po BIOSce, v té se vodní drůbež líhne prý výborně.
Vlhkoměr do terária je dobrý nápad. Přeji vám hodně úspěchů 😊
Simasla

XXX.XXX.168.213
Letos jsme poprvé líhli v líhni Cleo 5 automatice. Chtěla bych vědět, jestli je výsledek 11 kuřátek z 14 oplozených vajíček OK. Prozkoumala jsem ta 3 nevylíhlá, uhynula ve vajíčku, byla však již plně vyvinutá a vypadá to, že se prostě nevyklubala. Nejspíš se tedy udusila uvnitř. Mně se to zdá celkem dobré, ale zajímá mě, jestli bych nemohla něco vylepšit. Jinak těch 11 nemělo vůbec žádný problém, jsou čilá, hezky oschla. Samozřejmě bych radši 100% úspěšnost.
Simasla
napsal(a):
Letos jsme poprvé líhli v líhni Cleo 5 automatice. Chtěla bych vědět, jestli je výsledek 11 kuřátek z 14 oplozených vajíček OK. Prozkoumala jsem ta 3 nevylíhlá, uhynula ve vajíčku, byla však již plně vyvinutá a vypadá to, že se prostě nevyklubala. Nejspíš se tedy udusila uvnitř. Mně se to zdá celkem dobré, ale zajímá mě, jestli bych nemohla něco vylepšit. Jinak těch 11 nemělo vůbec žádný problém, jsou čilá, hezky oschla. Samozřejmě bych radši 100% úspěšnost.
Zdravím. Měla jsem při prvním použití Cleo 5 skoro stejný výsledek. 100% nebudete mít NIKDY ani v sebelepší líhni. Pracujete s živým tvorem. Ani každé početí a dobrý průbeh těhotenství u člověka není vždy ukončen úspěchem.
Třeba taková preeklampsie, to neovlivnitelné dění uvnitř těla, nemáme ve své moci. U líhnutí je to podobné.
Musíte se smířit s úhyny během inkubace, před klubáním i po vylíhnutí.
Vliv má všechno... krmení rodičů, chyby během inkubace, atd. Je to docela věda, ale krásná a zajímavá.
Zkuste příště odvážně naložit 50 vajec, já letos s tímto počtem došla k 35-43 kusům vylíhnutých zdravých kuřat. V tomto počtu spíše oželíte pár nevyklubaných. Se smrtí se při chovu musíte smířit. I s bezbolestnou likvidací nemocných kuřat i starých slepic.
Není správné zachraňovat nemocné a staré. To je správné u lidí. Ale to už je otázka spíše morální. Takže končím.
Simasla

XXX.XXX.168.213
petraodlesa
napsal(a):
Zdravím. Měla jsem při prvním použití Cleo 5 skoro stejný výsledek. 100% nebudete mít NIKDY ani v sebelepší líhni. Pracujete s živým tvorem. Ani každé početí a dobrý průbeh těhotenství u člověka není vždy ukončen úspěchem.
Třeba taková preeklampsie, to neovlivnitelné dění uvnitř těla, nemáme ve své moci. U líhnutí je to podobné.
Musíte se smířit s úhyny během inkubace, před klubáním i po vylíhnutí.
Vliv má všechno... krmení rodičů, chyby během inkubace, atd. Je to docela věda, ale krásná a zajímavá.
Zkuste příště odvážně naložit 50 vajec, já letos s tímto počtem došla k 35-43 kusům vylíhnutých zdravých kuřat. V tomto počtu spíše oželíte pár nevyklubaných. Se smrtí se při chovu musíte smířit. I s bezbolestnou likvidací nemocných kuřat i starých slepic.
Není správné zachraňovat nemocné a staré. To je správné u lidí. Ale to už je otázka spíše morální. Takže končím.
Díky moc za reakci, já to chápu, i jsem si říkala že to není špatný výsledek. Měli jsme naloženo 21 vajíček. 7 jsem jich vyřadila při prvním prosvěcování, byla neoplozená. Vajíčka jsem měla od jedné paní, ještě jsme neměli kohouta. No zkusila jsem si je i rozklepnout a opravdu byla bez jakéhokoliv vývoje. Přeci jen je mi trošku těch 3 kuřátek líto. Ale zkusím naložit víc vajíček.
Simasla
napsal(a):
Díky moc za reakci, já to chápu, i jsem si říkala že to není špatný výsledek. Měli jsme naloženo 21 vajíček. 7 jsem jich vyřadila při prvním prosvěcování, byla neoplozená. Vajíčka jsem měla od jedné paní, ještě jsme neměli kohouta. No zkusila jsem si je i rozklepnout a opravdu byla bez jakéhokoliv vývoje. Přeci jen je mi trošku těch 3 kuřátek líto. Ale zkusím naložit víc vajíček.
Líto je to vždycky. Ale já to beru tak, že co se nevylíhlo, bylo nemocné a stejně by neobstálo. Je třeba se naučit to nebrat tragicky. V přírodě je to běžné. Já i pod kvočnou našla rozmáčknuté na placku vyklubané kuře. Co mu bylo? Nevím. Vyklubalo se...a matka ho zalehla? Třeba tušila problém. Nevím. Nedumám, stejně nic nevydumám.
Radujte se z každého vyklubance, počítejte s "odpadem". To je život.
Mi se v Cleo 5 dneska budou líhnout další zbojníci... ráno jsem postříkala rozprašovačem s troškou octa ( pro změkčení skořápky) a vidím, dvě naťuknuté...😊 Šesté líhnutí v letošní sezoně, it's tragedy 🤔...teda je to těžce návyková činnost.
Tiež mám Cleo5 poloautomat ale v poslednej dobe uvažujem nad tým či jej dať ešte šancu alebo ju čo najrýchlejšie predať a kúpiť niečo iné... Keď to mám tak z vlastnej skúsenosti povedať moc tomu konkrétnemu modelu liahni neverím. V mojom prípade nebola úspešnosť liahnutia vysoká a nerád by som sa stresoval že koľko málo sa mi toho vyliahne aj keď naložím plnú liaheň. Zvažujem prechod na Rcom 20 max
Na Cleo 5 nedám dopustit. Právě jsem ukončila další líhnutí, že 42 se samo vyklubalo 40, jedno nenaťuknuté, jednomu jsem pomohla, i když to normálně nedělám.
petraodlesa
napsal(a):
Na Cleo 5 nedám dopustit. Právě jsem ukončila další líhnutí, že 42 se samo vyklubalo 40, jedno nenaťuknuté, jednomu jsem pomohla, i když to normálně nedělám.
Jedno nenaťuknuté: bylo bez zárodku, špatně zhodnocený kruh smrti...
Takže úspěšnost 100%,(až na to prtě, kterému jsem pomohla... čekám, jak dopadne, je izolováno) přičítám to tomu, že jsem líheň poprvé měla v pokojíčku na půdě, kde je stabilnější teplota. Cleo 5 je opravdu hodně citlivá na okolní výkyvy teplot.
Dneska dokončené líhnutí nasazeno jen devět vajec (zakrslá rousná) jedno z vajíček byla taková podlouhlá šiška už od začátku mě bylo jasné že je to špatné vajíčko na líhnutí ale co zkusit se má vše ale co je to hlavní tak ze zbylých osmý vylíhnuto osm bombardaku a to mě moc těší líheň jsem trošku upravil zateplil a jel podle nápovědy od paní slečny Petryodlesa rady nad zlato děkuji
Zdenanek86
napsal(a):
Dneska dokončené líhnutí nasazeno jen devět vajec (zakrslá rousná) jedno z vajíček byla taková podlouhlá šiška už od začátku mě bylo jasné že je to špatné vajíčko na líhnutí ale co zkusit se má vše ale co je to hlavní tak ze zbylých osmý vylíhnuto osm bombardaku a to mě moc těší líheň jsem trošku upravil zateplil a jel podle nápovědy od paní slečny Petryodlesa rady nad zlato děkuji
Zdeňku, to mě těší. A slečna už nejsem 38 let 😉😂
Flosrhoeados

XXX.XXX.167.197
Tak ja som s Cleo 5 navýsosť spokojná. Po vlaňajšom trápení s čínskym šuntom kde sa vykľúvalo po 2-3-4 kuratá z 9 vajec som to vzdala a kúpila Cleo 5 DT na 41 vajec. Úspešnosť v návode udávali okolo 60%, takže som čakala niečo vyše 20 kureniec. Výsledok? 4 vyradené v priebehu liahnutia, 37 sa vykľulo, z toho 4 uhynuli po vyliahnutí. Takže mám 33 krásnych zdravých kureniec. Ešte podotýkam, že vodu bolo treba dolievať častejšie než je v návode a na mriežku na doliahnutie som vystrihla sieť proti hmyzu, aby sa kuriatkam nezakliesnili nôžky, ako tu už niekto písal.
Veronikaaaaaaaap

XXX.XXX.30.32
Dobry den, mam nive tuto lihen. Bohuzel se mi neukazuje na displeji vlhkost, dokaze mi prosim bekdo poradit? Dekuji
Veronikaaaaaaaap
napsal(a):
Dobry den, mam nive tuto lihen. Bohuzel se mi neukazuje na displeji vlhkost, dokaze mi prosim bekdo poradit? Dekuji
Buďto výměna baterie, nebo neukazuje vůbec. Ale to prostě neřešte. Já vlhkost nesleduji na displeji, ale denně přímo v drážce... vnitřní. Když se voda ztratí, doliju. A lihnu. Nižší vlhkost do 18.dne je lepší.