Ahojte čo poviete na doma robenú liahen.Robil som to s deťmi pre radosť a pre pozorovanie liahnutia.
JE to plastová rozvodná skriňa rozmeru 500x350x190mm.Robil som to na 10 vajec. Vlastne cela je z toho čo som mal doma. Teda hlavne el.časti.
Pod ten ventilátor chcem dát ešte plastový de klik aby nefúkal priamo na vajcia.
Bolo by to dobre asi zatepliť šak?
https://www.youtube.com/watch?v=2MBEj1GdMVQ&fbclid=IwAR1gm9mKwxG40Ubh8CDU_-iNtq1gV4l3YCiYtjrL2ZuOmvTN9lCDd8Be1_Y
Teplota mi behá od 37,7 až po 38.1 stupňa a s vlhkosťou som sa natrápil. Nebola viacej ako 40%.Tak som dal na spodok ešte mali ventilátor aby fúkal do vody a hneď bolo 60%.
Prosím vás neni tá liaheň moc veľká na 10 vajec?
Nebude problém aj v tom?
Alebo som rozmýšlal,že by som zrušil to automatické otáčanie a otáčal ich ručne na ležato.
Teraz sa otáčajú o 45 stupňov na stojato tretí deň. Mohol by som ich prevrátiť a otáčať ich o 180 na ležato?
Vadilo by to? Ci to už nechať tak? Lebo už sa mi to raz nepodarilo ,a pri presvietení na 8 deň boli vajcia neoplodnene.
Oco čo mi dal vajcia tvrdil, že to neni možne ,že mám niečo stou liahňou. Tie kupovane sú nižšie napr. Cleo 5 A tým pádom ,že by sa tie vajcia viac parili .
Na velikosti líhně nesejde. Co je důležíté, aby v celém prostoru líhně byla stejná tepola. Nad vajci 37,8°C (+-0,1°C ideál) a přiměřená vlhkost. Pro hrabavou drůbež min. 45% až 50% relativní vlhkosti. Aby to fungovalo, záleží na umístění odpařovací misky a zdroje tepla a umístění ventilátorku/ků. Otáčení, jak máte je OK, tak otáčí např. R com 20.
pixell
napsal(a):
No ta teplota stupne az do 38,1, trocha som upravil ventilator a uz to necham tak Asi neni moc dobre sa v tom teraz vrtat, ked uz su tam vajca
Čidlo termostatu umístěte co nejblže k vejcím (nejlépe nad střed té "kolíbky") a snižte na max. 37,9°C. Rzpětí např. 37.7 až 37,9 °C. To se dá, předpokládám, z vnějšku. Tak bych to asi provedl. Je na vás, jak se rozhodnete.
pixell
napsal(a):
TAk poslušne hlásim.
Z 10 nasadených vajec som vyradil 4 neoplodnene.
Zo 6 sa vyliahlo 5 ,ale jedno má niečo s nohou.
Takže 4 životaschopné a to s nohou sa hádam ešte pozbiera.
Velmi dobrý výsledek líhnivosti z oplozených vajec. Gratuluji. Tím jste si potvrdil, že jste správně líheň vyrobil a nastavil teplotu a vlhkost. Pokud budete mít vajíčka, která budou oplodněná a stejně biologicky hodnotná, budete mít i nadále radost...Pokud je u kuřete nějaká deformace nohy, asi bych jej vyřadil.
Super :-D gratulujem, podarilo sa! To s nozickou, ak ju má vykrutenu dozadu, sa pravdepodobne nepozbiera, ja som také musela vyradiť, po čase začalo chatrat, nepúšťali ho k vode, jedlu, evidentne sa trápilo. Dočítala som sa, že dôvod môže byť čokoľvek. Od príbuzných rodičov, po nedostatok mangánu, nedostatočne výživná strava, genetika, hocičo.. Skrátka za to nemôžete. Z mojich prvých 10 ktoré som skúšobne liahla, bolo 9 oplodnenych. Jedno kruh smrti. 1 odišlo počas inkubácie a jedno malo vadnu nozku. Takže mám 5.Uz majú 2 mesiace a evidentne sa im darí. Myslím ze môžete byť s výsledkom spokojní :-) Deti majú určite veľkú radosť.