Kříženec černé maransky a bílé araukany má modrou barvu

Maransky
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

matti44

21.2.2021 21:39
matti44

XXX.XXX.204.6

Dobrý den,

moje maranska černá měděněkrká se na podzim ztratila, aby byla posléze objevena, jak sedí v úkrytu na vejcích. Bylo to už několik dnů a bylo mi líto jí vyhodit - vyseděla však jen jedno kuře. Otcem je bílý araukaní kohout. Oba rodiče pocházejí od dlouholetých chovatelů, kterým jsem věřil v "čistou linii", když jsem od nich zvířata kupoval. Teď z kuřete vyrůstá kohout. Po araukaně zdědil zelené běháky bez rousů a hřebínek, ovšem šokuje mě jeho barva peří. Horní část těla by odpovídala měděnému maransákovi, nicméně není ani stopa po černé, spodní část těla má světle modré-modrošedé zbarvení. Teď tedy začínám pochybovat o původu rodičů. Může něco takového "přirozeně" vzniknout, nebo má opravdu jeden z rodičů v genech něco jiného? A je šance odhadnout, u koho ten problém je? U bílé araukany mám nepříbuzný pár a chtěl jsem je letos na jaře dále množit, až zasednou moje kvočny. Pokud by tam byl problém, tak do toho snad ani nepůjdu. Maransky mě třeba docela zklamaly s malou snáškou, ale teď začínám tušit, že možná mám jen opravdu špatné kusy...

Díky za každou radu.

22.2.2021 00:05
reznade

XXX.XXX.216.38

matti44 napsal(a):
Dobrý den,

moje maranska černá měděněkrká se na podzim ztratila, aby byla posléze objevena, jak sedí v úkrytu na vejcích. Bylo to už několik dnů a bylo mi líto jí vyhodit - vyseděla však jen jedno kuře. Otcem je bílý araukaní kohout. Oba rodiče pocházejí od dlouholetých chovatelů, kterým jsem věřil v "čistou linii", když jsem od nich zvířata kupoval. Teď z kuřete vyrůstá kohout. Po araukaně zdědil zelené běháky bez rousů a hřebínek, ovšem šokuje mě jeho barva peří. Horní část těla by odpovídala měděnému maransákovi, nicméně není ani stopa po černé, spodní část těla má světle modré-modrošedé zbarvení. Teď tedy začínám pochybovat o původu rodičů. Může něco takového "přirozeně" vzniknout, nebo má opravdu jeden z rodičů v genech něco jiného? A je šance odhadnout, u koho ten problém je? U bílé araukany mám nepříbuzný pár a chtěl jsem je letos na jaře dále množit, až zasednou moje kvočny. Pokud by tam byl problém, tak do toho snad ani nepůjdu. Maransky mě třeba docela zklamaly s malou snáškou, ale teď začínám tušit, že možná mám jen opravdu špatné kusy...

Díky za každou radu.

Když smícháte bílou a černou barvu, tak to dá přirozeně šedou u genetiky tím pádem tehdy, když ani jedna barva není dominantní. Akorát jsem slyšela že černá je vždy dominantní, tím pádem zas ale černý jedinec může mít druhou alelu pro světlé zbarvení, které je recesivní, třeba modrá. Stejně tak to může být u toho bílého. A i kdyby byla bílá u araukany recesivní, tak asi může dát s modrou recesivní asi modrou barvu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.2.2021 03:42

není ten bílý araukaňák splash?

22.2.2021 12:31
Erik Rosario

XXX.XXX.34.181

reznade napsal(a):
Když smícháte bílou a černou barvu, tak to dá přirozeně šedou u genetiky tím pádem tehdy, když ani jedna barva není dominantní. Akorát jsem slyšela že černá je vždy dominantní, tím pádem zas ale černý jedinec může mít druhou alelu pro světlé zbarvení, které je recesivní, třeba modrá. Stejně tak to může být u toho bílého. A i kdyby byla bílá u araukany recesivní, tak asi může dát s modrou recesivní asi modrou barvu.

Cerna a biela netvoria 50 odtienov sedej, zial, kiezby to tak bolo.

Biela prekryva dominantu ciernu.

predpokladal by som (mam marans z vlanajsich vajicok) ze marans ma oba geny cierne, tak isto ako biela ma oba geny biele pre ciste plemena, preto aby boli tieto znaky ustalene. Ak by marans mal iba jeden cierny gen a druhy nie, objavovali by sa pri ciernych maransoch aj necierne kusy, z toho vychadzam, ze marans bude mat oba geny cierne a teda krizenec dostane ciernu urcite od marans.

To ze ci to bude splash je skor mozne, je to velmi svetle, osobne este splash nemam, mam iba modrych a prave ich cchcem tento rok dat dokopy. Modra vybieli ciernu a teda bude siva a dve modre este svetlejsia. Ale biela dominantna ani recesivna pokial viem sa nemiesaju a nevytvaraju svetlejsi odtien niektorej farby, oni proste potlacaju tvorbu pigmentu do peria.

este tam pise, ze horna cast zodpoveda marans, cize nie je zrejme cisto biely a teda tam nebude ten biely gen ale skro asi ten splash.

zisla by sa fotka toho kohuta

inak ma to zaujima, kedze tiez tento rok idem krizit marans, a mam aj modrych :) tak vopred pocitam co by z toho malo byt :)

22.2.2021 16:15
reznade

XXX.XXX.216.38

Erik Rosario napsal(a):
Cerna a biela netvoria 50 odtienov sedej, zial, kiezby to tak bolo.

Biela prekryva dominantu ciernu.

predpokladal by som (mam marans z vlanajsich vajicok) ze marans ma oba geny cierne, tak isto ako biela ma oba geny biele pre ciste plemena, preto aby boli tieto znaky ustalene. Ak by marans mal iba jeden cierny gen a druhy nie, objavovali by sa pri ciernych maransoch aj necierne kusy, z toho vychadzam, ze marans bude mat oba geny cierne a teda krizenec dostane ciernu urcite od marans.

To ze ci to bude splash je skor mozne, je to velmi svetle, osobne este splash nemam, mam iba modrych a prave ich cchcem tento rok dat dokopy. Modra vybieli ciernu a teda bude siva a dve modre este svetlejsia. Ale biela dominantna ani recesivna pokial viem sa nemiesaju a nevytvaraju svetlejsi odtien niektorej farby, oni proste potlacaju tvorbu pigmentu do peria.

este tam pise, ze horna cast zodpoveda marans, cize nie je zrejme cisto biely a teda tam nebude ten biely gen ale skro asi ten splash.

zisla by sa fotka toho kohuta

inak ma to zaujima, kedze tiez tento rok idem krizit marans, a mam aj modrych :) tak vopred pocitam co by z toho malo byt :)

Já jsem psala, že pokud by gen pro bílou i černou byl recesivní, tak by se potkaly aleli pro bílou i černou a obě jako recesivní by se projevily jen částečně, tak by teoreticky mohla vzniknout šedá.
Samozřejmě pokud je černá dominantní tak bílou vždy přebije, to je jasné. Může mít 2 dominantní alely pro černou barvu, ale při křížení s dalším na pohled čistě černým, který by třeba měl dominantní černou jen jednu a k ní recesivní alelu třeba i pro světlou barvu už by čtvrtina potomků, ikdyž by všichni byli černí, měla jednu alelu dominantní černou a jednu recesivní světlou. Při křížení takových 2 jedinců už by čtvrtina potomků byla světlá, protože by od obou rodičů dostali recesivní alelu pro světlou barvu. Toť teorie.
Co se označuje za splash?

22.2.2021 16:22
reznade

XXX.XXX.216.38

A vy máte nějaké znalosti o tom, která barva je u kterého plemene dominantní a která recesivní? Nevíte jestli je to popsáno v nějaké knize?

22.2.2021 16:35

reznade napsal(a):
Já jsem psala, že pokud by gen pro bílou i černou byl recesivní, tak by se potkaly aleli pro bílou i černou a obě jako recesivní by se projevily jen částečně, tak by teoreticky mohla vzniknout šedá.
Samozřejmě pokud je černá dominantní tak bílou vždy přebije, to je jasné. Může mít 2 dominantní alely pro černou barvu, ale při křížení s dalším na pohled čistě černým, který by třeba měl dominantní černou jen jednu a k ní recesivní alelu třeba i pro světlou barvu už by čtvrtina potomků, ikdyž by všichni byli černí, měla jednu alelu dominantní černou a jednu recesivní světlou. Při křížení takových 2 jedinců už by čtvrtina potomků byla světlá, protože by od obou rodičů dostali recesivní alelu pro světlou barvu. Toť teorie.
Co se označuje za splash?

teorie je to pěkná, ale neodpovídá realitě.

slepičí genetika je výrazně složitější. například ta černá opravdu není jeden gen.

22.2.2021 16:36

reznade napsal(a):
A vy máte nějaké znalosti o tom, která barva je u kterého plemene dominantní a která recesivní? Nevíte jestli je to popsáno v nějaké knize?

to nepoznáte bez testovacího křížení, jsou i plemena, kde jsou možné obě varianty.

obecně je dominantní bílá leghornka a všechno, do čeho byla přikřížena.

matti44

22.2.2021 17:50
matti44

XXX.XXX.204.6

Díky za reakce. Araukana je čistě bílá. Fotku bohužel neseženu dřív než koncem týdne, nejsem doma za denního světla.

Mladý vypadá barevně nejblíže maransce modré měděněkrké (aspoň podle fotek) běháky, ocas a hřeben má od araukany.

Je možné, že by maransky nebyly maranskami, ale třeba darkshell? Byl jsem docela zklamaný - nepravidelná a slabá snáška, opravdu tmavé skořápky má možná jedna z nich, ostatní mají klasické hnědé. Měděný krk je spíš jen měděný obojek. Možná jsem to plemeno odsoudil neprávem, protože ho nemám.

22.2.2021 17:54

maranska by měla být výrazně větší než darkshell.

22.2.2021 18:24
Erik Rosario

XXX.XXX.34.181

sliepky v genetike maju toho moc oproti napriklad kaciciam, kde sa mi to celkom dobre podarilo uz dat dokopy, ze co ako funguje a ako vyzera.

No sliepky maju tych genov a roznych variant viac, co sa tyka bielej tak sliepky maju dominantnu bielu a recesivnu bielu, napriklad kacica pekin je recesivna biela. Mozno maju niektoru aj tzv vysledok kombinacie niekolkych farieb.

Ja mam dominantu bielu farbu od brojlerky, povodne ciste masove kurence, mam to overene, kedze mam od nich uz tretiu generaciu.

Jednotlive farby a geny su tie iste u kazdeho plemena, aspon pokial viem, t.j. napriklad biela u brahmanky bude to iste co u inej mensej alebo nejakej liliputky, stale je to ta ista biela. Rovnako cierna, modra atd. K tomu, ze nieco je nejake plemeno ma okrem farby aj ine dalsie znaky.

napriklad laicky povedane z mojho pohladu ako som si uz za ten cas dohladal info, ak mate bielu sliepku bude sa to volat plemeno "zuzka", zrazu plemenu zmenite farbu a nazvete to "katka" dalsiemu bielemu len pridate napriklad fuzy a operene nohy ale farba ostane biela a nazvete to "lucka" Ono zial pri jednotlivych plemenach sa tie farby volaju odlisne.
Sliepka je vraj jedno z najviac preslachtenych zvierat, niekto trdi, ze aj viac ako pes.

http://kippenjungle.nl/chickencalculator.html

tu su rozpisane geny ktore sposobuju jednotlive znaky, niektore geny maju aj niekolko verzii, cize je to oriesok na rozlusknutie, nemam to az tak uplne zmapovane, vsetky kombinacie. Cize ak sa pozrieme na nejake plemeno alebo mix z dvora tak urcite vsetky geny aj ked len tie viditelne je skoro nemozne.

Cize mozete si dohladat jednotlive informacie a podla toho predpokladat, ze co sa Vam moze vyliahnut.

Přidejte reakci

Přidat smajlík