Pro kolik vlašek je vhodný kurník
Celkové rozměry: 190 x 64 x 100 cm (D x Š x V)
Velikost domu: 64 x 64 x 100 cm (D x Š x V)
Velikost hnízdiště: 60 x 40 x 40 cm (D x Š x V)
Rozměry výběhu: 95 x 55 x 63 cm (D x Š x V)
+hnízdiště (2)
Přístup budou mít ven, výběh u kurníku by byl jen na noc.
Co myslíte?
Uvítám i rady pro chov vlašek, jak je asi zřejmé začínám...
Děkuji moc.
Erikae
napsal(a):
+hnízdiště (2)
Co myslíte?
Děkuji moc.
pro kolik vlašek? pro žádnou ,rada nic nechovejte .
Erikae
napsal(a):
Tady si člověk přijde pro radu a je jen kritika. Stačí napsat "pro Vlašky nevhodné" a taky by to člověk pochopil.
Úplne s vami súhlasím a v poslednej dobe je tu takých príspevkov čím ďalej viac. Máte pravdu dá sa to napísať aj rozumne a bez toho aby na človeka hneď niekto útočil. Treba si uvedomiť že nie každý kto sem príde a niečo sa opýta je chovateľ s dlhoročnou praxou. Človek aby sa tu pomaly aj bál niečo opýtať...
Přístup by měly samozřejmě ven. Ten ukrutně malý výběh, co je s kurníkem spojen, je nevyhovující. Ale slepice se přece na noc zavírají kvůli predátorům... Brala jsem to spíše jako prostor na noc, s kurníkem. Ale stejně, budeme stavět sami nový velký kurník, protože to, co nabízí eshopy se mi zdá všechno nějaké malé. Jen bych byla ráda, kdyby mi někdo poradil. Koupím knihu Úspěšný chov slepic, tam je i návod na kurník a další informace. Vy, zkušení chovatelé, vám jistě někdo rady předal, nám je nemá kdo předat, tak nemusíte útočit na začátečníka a psát mu, ať nic nechová. Zřejmě víte, ale neporadíte. Tak proč diskutujete...
Erikae
napsal(a):
Přístup by měly samozřejmě ven. Ten ukrutně malý výběh, co je s kurníkem spojen, je nevyhovující. Ale slepice se přece na noc zavírají kvůli predátorům... Brala jsem to spíše jako prostor na noc, s kurníkem. Ale stejně, budeme stavět sami nový velký kurník, protože to, co nabízí eshopy se mi zdá všechno nějaké malé. Jen bych byla ráda, kdyby mi někdo poradil. Koupím knihu Úspěšný chov slepic, tam je i návod na kurník a další informace. Vy, zkušení chovatelé, vám jistě někdo rady předal, nám je nemá kdo předat, tak nemusíte útočit na začátečníka a psát mu, ať nic nechová. Zřejmě víte, ale neporadíte. Tak proč diskutujete...
Do toho co jste uvedla vám bylo popravdě poraděno , nejen vlašky, ale žádné slepice. Asi by bylo v dotazu dobré uvést jaké množství by jste si chovat představovala a jak velké prostory jste ochotni vyčlenit.
Zadejte si zde na fauně počet slepic na plochu v kurníku, ve výběhu a na hřadu. Podívejte se i do sekce články. Radím prostory dost naddimemzovat (i hřady). Může se stát, že slepice budete muset mít kvůli ptačí chřipce přes zimu zVřené, tak ať tam nejsou jak sardinky.
ladd
napsal(a):
Do toho co jste uvedla vám bylo popravdě poraděno , nejen vlašky, ale žádné slepice. Asi by bylo v dotazu dobré uvést jaké množství by jste si chovat představovala a jak velké prostory jste ochotni vyčlenit.
Zadejte si zde na fauně počet slepic na plochu v kurníku, ve výběhu a na hřadu. Podívejte se i do sekce články. Radím prostory dost naddimemzovat (i hřady). Může se stát, že slepice budete muset mít kvůli ptačí chřipce přes zimu zVřené, tak ať tam nejsou jak sardinky.
Ano, děkuji :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, já mám kurník metr krát dva metry, asi metr vysoký, jsou v něm 3 snaskova hnízda a 4 hřady a dvě poličky (některé prostě rady spí na polici) a v pohodě v něm mám 19 slepic. Samozřejmě krmím venku, ale holkám to stačí i přes zimu. Aspoň se tam zahrejou. Takže pokud budou mít velký výběh venku, tak myslím, že v tom vpohode můžete chovat.
Erikae
napsal(a):
Tady si člověk přijde pro radu a je jen kritika. Stačí napsat "pro Vlašky nevhodné" a taky by to člověk pochopil.
Nikdo na vas neutoci a o kritiku planku vaseho chovatelskeho zarizeni jste si sama napsala...nevyhovujici ,vlašky nechovat,ani jine slepice...
Nejdriv si mate zjistit podminky chovu daneho zvirete ,je toho plny internet, detaily se daji doladit..
napsal(a):
Dobrý den, já mám kurník metr krát dva metry, asi metr vysoký, jsou v něm 3 snaskova hnízda a 4 hřady a dvě poličky (některé prostě rady spí na polici) a v pohodě v něm mám 19 slepic. Samozřejmě krmím venku, ale holkám to stačí i přes zimu. Aspoň se tam zahrejou. Takže pokud budou mít velký výběh venku, tak myslím, že v tom vpohode můžete chovat.
mozno som si len nevsimol,ale nejake vetranie by sa hodilo,ja mam nieco podobne a kury ho skor vyhladavaju ako dvakrat vačši
Erikae
napsal(a):
+hnízdiště (2)
Co myslíte?
Děkuji moc.
Uvádí se 1m2 podlahy na 3-5 takto velkých slepic. (Dle knihy Chov hospodářských zvirat, Havlín a kolektiv.)
napsal(a):
V tomhle 19 slepic?! Přesně jak jsem psal, sardinky. Kde to má okno? Jako hřady místo latí se zbroušenými hranami jsou klacky.

Obecně, lidi chtějí samospasitelné, všeobjímající a všezahrnující rady k chovu cca na pět vět. Nečtou, nehledají, což v době wikipedie, google apod. prostě nechápu. Asi to souvisí s obecným stavem povrchnosti ve společnosti. Mě by by přišlo logické a přirozené, že chci něco chovat, vyhledám dostupné informace, nejlépe v odborné literatuře (hlavně ne na sociálních sítích, protože tam je to obvykle spíše snůška idiotských rad od A do Z, takže se stejně nedozvíte nic kloudného, krom srdíček, liků a fotek hybridek 100x jinak), načtu, zjistím potřeby a pokud mi není něco jasné, tak se zeptám, např. dočetl jsem se, že ......., ale není mi na tom jasné to a to......jak to děláte
...... atd.
Ale jakmile odmítnete zodpovědět tazateli na dotaz ve stylu shora, tak se do vás hned pustí, protože jste si dovolili jim neodpovědět podle jejich gusta na otázku, která je dost často položena asi milionkrát ve stejné diskuzi......a světe div se, že už pak zkušení chovatelé odpovídat nechtějí, jsou naštvaní, neudrží se, odpoví logicky ve stylu "na blbou otázku, blbá odpověď", čímžto pádem je zase oheň na střeše a jedna nikam nevedoucí diskuze je na světě.
Má úcta
Asumba odpověděla věcně a k tématu. A bez nevhodných připomínek. Zadavatelka se slušně zeptala. Patří jí slušná, zdvořilá odpověď. Někdo zjišťuje informace jinde, jiný začne na iFauně. Je na tom něco špatně? Dvě vlašky tam snad budou v pohodě, nebo dvě roztomilé hedvábničky.
👍 Díky, Asumbo!!!
petraodlesa
napsal(a):
Asumba odpověděla věcně a k tématu. A bez nevhodných připomínek. Zadavatelka se slušně zeptala. Patří jí slušná, zdvořilá odpověď. Někdo zjišťuje informace jinde, jiný začne na iFauně. Je na tom něco špatně? Dvě vlašky tam snad budou v pohodě, nebo dvě roztomilé hedvábničky.
👍 Díky, Asumbo!!!
Ne, tam nebude v pohodě žádná slepice.
napsal(a):
Obecně, lidi chtějí samospasitelné, všeobjímající a všezahrnující rady k chovu cca na pět vět. Nečtou, nehledají, což v době wikipedie, google apod. prostě nechápu. Asi to souvisí s obecným stavem povrchnosti ve společnosti. Mě by by přišlo logické a přirozené, že chci něco chovat, vyhledám dostupné informace, nejlépe v odborné literatuře (hlavně ne na sociálních sítích, protože tam je to obvykle spíše snůška idiotských rad od A do Z, takže se stejně nedozvíte nic kloudného, krom srdíček, liků a fotek hybridek 100x jinak), načtu, zjistím potřeby a pokud mi není něco jasné, tak se zeptám, např. dočetl jsem se, že ......., ale není mi na tom jasné to a to......jak to děláte
...... atd.
Ale jakmile odmítnete zodpovědět tazateli na dotaz ve stylu shora, tak se do vás hned pustí, protože jste si dovolili jim neodpovědět podle jejich gusta na otázku, která je dost často položena asi milionkrát ve stejné diskuzi......a světe div se, že už pak zkušení chovatelé odpovídat nechtějí, jsou naštvaní, neudrží se, odpoví logicky ve stylu "na blbou otázku, blbá odpověď", čímžto pádem je zase oheň na střeše a jedna nikam nevedoucí diskuze je na světě.
Má úcta
nic logicke mi tom nepride,odpovedat na blbu otazku,blbou odpovedou skor mi pride logicke neodpovedat už tak vobec ale samozrejme nepatrim k skusenym chovatelom,tak to neviem presne posudit
Erikae, berte to z té lepší stránky: zdejší chovatelé mají svá zvířata rádi. To, co nabízí trh, jsou legrační hračky pro děti.
Předražené, nefunkční. Asumba napsala správný rozměr kurníku. Výhodnější máte postavit zděný kurník. V dřevěném se daleko častěji setkáte s nepříjemnými parazity hostujícími na slepicích v noci, sajících jim krev. Přes den si hezky zalezou do spár ve dřevě a v noci budou terorizovat. Pak vám už slepice ani nebudou chtít jít dovnitř... jmenuje se to čmelík kuří. Zděný a vyspárovaný kurník je tutovka 🙋
Viděla jsem zděný kurník, tak zamořený čmelíkem, že sanace trvala týden. Veškeré vnitřní zařízení se muselo spálit, omítky oklepat až na cihlu, každou prasklinku ve zdivu zatmelit, nakonec všechno natřít křemelinovým nátěrem a doplnit o nové zařízení. Je úplně jedno z čeho kurník máte, musí však naplňovat potřeby slepic. Musí být dostatečně velký (podle počtu slepic), dobře odvětraný (nesmí se v něm v zimě srážet vlhkost) kvalitní podestýlka a každodenní hygiena je samozřejmostí. K tomu patří prevence proti parazitum, používání křemeliny do podestýlky, do snáškových hnízd a popelišť. Je lepší se věnovat prevenci celoročně, než v létě šílet z invaze přemnožených čmelíků.