Zdravím,
už som myslel, že som profík pri odchove emu, ale... Kedže mám 2 liahne na 25 a 35 vajíčok emu, tak mi tu nosia vajíčka aj susedia.
Doniesol mi jeden pán vajíčka, ktoré boli celú noc podchladené /vyhodilo istič/, dal som ich do mojej liahne. Na 60ty deň som konštatoval, že vajíčka už nevyjdu a liaheň som vypol. Po 3 dňoch som liaheň zapol znova, vajíčka nechal naspodu liahne a naložil novú várku. A začali 2 vajíčka pípať, dneska je to už druhý deň. Sú skoro 14dní po funuse, z toho boli min. 3dni pri teplote 20°C. Mám im nejako pomôcť? Aspoň prebiť škrupinu? Alebo to nechať na prírodu?
agnescup
napsal(a):
Dobrý večer já nejsem profík a s líhnutím emu se mi moc nedaří. Takže kdybych ho slyšela pípat tak bych mu pomohla. Jednou jsem takhle čekala kdy vyleze a po dvou dnech už ani nepípl.
Ja som už profík :-). Večer som ich naďobol, aby mali čo dýchať a kedže mali ešte krvavý obal, tak som ich nechal. Dnes ráno som ich vylúpol.Na 67 deň....
Môžem sa opýtať, prečo sa nedarí? Poradím...
To je na dlouhou konverzaci. Když to zkrátím tak po 30 dnech začne v líhni smrdět a po vyfouknutí je tam asi 2cm zárodek. Líhen na 37 stupňů a vlhkost 27%.Otačím ručně 1nebo 2x denně. Krmivo granule,jablka a když nesu slepicím tak z ruky sežerou cokoliv. Někde jsem četla váš příspěvek a tak jsem včera snížila teplotu na 35,8 a stoupla i vlhkost na 30%.Letos jsem už vyhodila 8 vajíček a 8 jich tam ještě mám naše Dáša pořád snáší takže přidávám postupně další. Děkuji za každou radu.
kúpil som teplomer, dal som ho kalibrovať:
https://www.fisherww.sk/index.php/view/productdetails/virtuemart_product_id/5902/virtuemart_category_id/
s kalibráciou stál 62euro, poviete možno veľa.ale máte ho na celý život.teplomer je vidno na fotkách....obe moje liahne boli mimo aj sa som sa popálil. teraz mám teplotu 36.2°C, kvôli výkyvom liahne.vajíčka sa nevyhadzujú, skupujú ich ľudia, čo robia kraslice... min. 5e dostanete za jedno...
na primazoom som videl dokument, ktorý mi otvoril oči ako chovať...teda ako dať vajcia, aby samec zasadol. osobne si myslím, že veľká vačšina samcov by zasadla, len my im to nevieme zabezpečiť. samec si nesadne na jedno ani dne vajcia. on potrebuje 8-10vajec. idem to tento rok skúsiť tak urobiť...
ak myslíte chov emu vážne, odporúčam riadny teplomer. liaheň s čo najvačším ventilátorom kvôli lepšej distribúcii tepla. teraz mám túto liahen:
https://www.123nakup.eu/Liahen-COSMO-digital-automaticke-natacanie-vajec-zvlhcovac-d1804.htm?tab=description
dražšia ale vyhodil som vozík a vošlo sa tam 25 emu vajec....
ak chcete vedieť viac, napíšte mi správu, radšej cez telefon, nemám toľko času vypisovať...
ale rád poradím..
agnescup
napsal(a):
To je na dlouhou konverzaci. Když to zkrátím tak po 30 dnech začne v líhni smrdět a po vyfouknutí je tam asi 2cm zárodek. Líhen na 37 stupňů a vlhkost 27%.Otačím ručně 1nebo 2x denně. Krmivo granule,jablka a když nesu slepicím tak z ruky sežerou cokoliv. Někde jsem četla váš příspěvek a tak jsem včera snížila teplotu na 35,8 a stoupla i vlhkost na 30%.Letos jsem už vyhodila 8 vajíček a 8 jich tam ještě mám naše Dáša pořád snáší takže přidávám postupně další. Děkuji za každou radu.
akú máte liaheň. a ešte jedna vec. ak pár emu vyzerá rovnako, môžu to byť brat+sestra, veľa chovateľov to nerieši.Och.