já mám tu OB8-039 s okýnkem. Mám tenhle teploměr
https://www.lihne.cz/digitalni-teplomer-checkup/
čidlo přichycené gumičkou na místo původního teploměru, na teplotu koukám do líhně okýnkem
3.2. Regulace příkonu
Přepínačem na krytu rozvodné skříňky je možno regulovat příkon ve dvou stupních a sice 25/50W u typu OB8-039 a 50/100W u typu OB8-099. Provoz na nižší příkon, zejména u typu OB8-099, bude pravidelný a vyššího příkonu se používá pouze tehdy, je-li v místnosti nižší teplota a jsou líhnuta vejce v počátečním stadiu inkubace, nebo v případech, když líheň není plně nasazena.
Vyšší příkon se zapíná tehdy, když doba vyhřívání je více než dvojnásobně dlouhá než doba chladnutí.
Regulace příkonu se použije také když víko líhně slouží jako kvočna. Podle chování drůbeže můžeme nejen seřídit teplotu termostatu, ale také přepnout vhodný stupeň příkonu.
veraboskova
napsal(a):
Jinak vlhkost Do 18tého dne nerosím nevlhčím nic žádná voda. Po 18tém dni dám na dno líhně kuchyňské houbičko utěrky, na které naliju vodu, aby se nacucaly. A rosím okraje líhně rozprašovačem vlažnou vodou. Akorát se musí dát pozor, aby se neucpaly ventilační otvory.
Paní Věro, zaujalo mě to...to po celou dobu do 18.dne jsou vejce "na suchu"???
Nevadí to?
petraodlesa
napsal(a):
Paní Věro, zaujalo mě to...to po celou dobu do 18.dne jsou vejce "na suchu"???
Nevadí to?
4.5. Vlhčení vajec
Líhně MONO jsou řešeny tak, aby nevysoušely nadbytečně vejce a není proto nutné vkládání nádobek s vodou. Pouze od doby, kdy se objeví asi 10 % naklovaných vajec a kdy se přestává chladit, se při ranním a večerním obracení vajec orosí vejce vlažnou vodou - nejlépe mlhovkou (fixírkou) – ovšem jen tolik, aby na dně líhně nestála voda.
Vlhčení se omezí, jakmile se začne na vnitřních stěnách víka srážet vlhkost. U líhně OB8-039 je při vlhčení třeba dbát na to, aby vysrážená vlhkost neucpala ventilační otvory.
Tak se vlhčí až do konce líhnutí, ovšem nesmí být vlhčena vylíhnutá kuřata.
Já to dělám trochu jinak. Po 18tém dnu dám na dno nastříhané pěnové utěrky do kuchyně. Nesmí se ale zakrýt ventilační otvory. A na ty utěrky naliju tolik vlažné vody, co ta utěrka nasákne. Ale nesmí to z ní už téct.
Rosím taky ale spíš na okraje líhně, přímo na vejce velmi málo. Hlavně ne studenou ale vlažnou vodu.
Pořád vejce chladím ráno večer až do doby než vidím, že je první naklované. A na ty utěrky dolívám při chlazení průběžně vodu, aby nevyschly.
Jinak od 18tího dne neotáčím vejce.
Svijan
napsal(a):
Ještě se chci zeptat paní vero co myslíte tím chlazením? To je větrání? A co teplota?
Chlazení myslím to, že vyndáte tu lísku s vejci uvnitř z líhně a chladíte vejce na teplotu očního víčka
Jinak všechno je v návodu krásně popsané, co se týká chlazení vajec i teploty. Postupujte podle návodu.
Paní Hubáčova moc děkuji za užitečné rady. V sobotu se to začalo lihnout a dnes vylezla poslední 2 který sem nasazoval později. Z celkem 15 leghornich vajec mám 13 kuřat. Jistě na tom máte velkou zásluhu.
Honzza

XXX.XXX.95.116
Dobrý den,
prosím také o zaslání tohoto manuálu na můj email jan.drimaj@seznam.cz
Předem děkuji!
Miroslav96

XXX.XXX.30.1
Dobrý večer,
dostala se mě do ruk na opravu líheň bios 09. Je to typ s elektronickým termostatem a ten přestal fungovat. Chtěl bych se zeptat, jestli by se našel někdo kdo by mi mohl poslat návod
kde by údajně mělo být schéma termostatu? V Sedlčanech chcou za opravu 4000 korun, to se mi zdá neúměrná cena za jednoduchý termostat. Problém je že už ho předemnou někdo opravoval, proto zháním schéma abych ho obnovil případně vyrobil nový.
email: mira.tajmyr@seznam.cz
Děkuji moc za pomoc
Miroslav
Dnešní otevření Biosky Monoplast. Zbylo tam jedno vejce. Zbytek co bylo oplozené vyskákalo.
Líheň koupená z druhé ruky za tisícovku.
Kuřata hempšírky a orlovky, celkem se vešlo 51 vajec. Včera už jsem přendala 7 kuřat do odchovny.
Dobrý den, mohla bych Vás také požádat o poslání návodu do mailu?
katij@email.cz
A ještě mám na Vás prosbu - dostala jsem tuto líheň, na kterou se Vás nahoře v diskuzi ptal pán, a snazím se zjistit, jak funguje. Diskuzní vlákno jsem pročetla, ale ještě jedna "maličkost" - k líhni je trafo že? nemůže se zapnout rovnou do zásuvky že ne?
Děkuji za odpověď, Jitka
Katij
napsal(a):
katij@email.cz
A ještě mám na Vás prosbu - dostala jsem tuto líheň, na kterou se Vás nahoře v diskuzi ptal pán, a snazím se zjistit, jak funguje. Diskuzní vlákno jsem pročetla, ale ještě jedna "maličkost" - k líhni je trafo že? nemůže se zapnout rovnou do zásuvky že ne?
Děkuji za odpověď, Jitka
Máte email.
Míra
Katij
napsal(a):
katij@email.cz
Děkuji za odpověď, Jitka
To trafo má bezpečnostní funkci. Jestli chcete vajíčka natvrdo, tak to zkuste.
Vrků

XXX.XXX.15.234